Sovjet Podcasts
-
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
Pretoria onsdag.Bara häromdagen var herr Lavrov på besök här i staden. Jag talar om den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som togs emot av sin sydafrikanska kollega Naledi Pandor. Besöket beskrevs som mycket vänskapligt med idel glada miner. Det väckte inga större reaktioner, en liten demonstration med mest ukrainare hölls i stan. Inte mer. Sydafrika, som har vägrat att fördöma Rysslands invasion av Ukraina, har också avstått från att rösta för flera olika resolutioner i FN som går emot Ryssland.Senare i februari kommer det också hållas en stor marinövning utanför de sydafrikanska vattnen med fartyg från Kina och Ryssland. Möjliga förklaringar som anges är att ANC känner sig positivt inställt till Sovjetunionen, som en gång hjälpte befrielserörelsen, och där ser man Ryssland som en direkt arvtagare, och liksom glömmer att Ukraina också var en del av Sovjet. Andra cyniker pekar på det faktum att en rysk oligark gett ganska mycket pengar till ANC, ett parti i finansiell kris. Men det är inte bara Sydafrika som sticker ut här. Ryssland är populärt på många håll i Afrika.Särskilt den fransktalande delen. Jag har under mina resor där insett att det alltid funnits aversioner mot den gamla kolonialmakten Frankrike, det har bara varierat över tid. Nu är den skyhög, och en del menar att det beror på en medveten påverkanskampanj från Ryssland, som skickligt spelat på de antikoloniala känslorna. Vid demonstrationer i Burkina Fasos huvudstad mot Frankrike dök det plötsligt upp en mängd ryska flaggor. En del undrade: var kom de ifrån? Ryska flaggor har det inte direkt drällt av där.Malis militärdiktator Assimi Goita drev ut de franska förband som var där för att bekämpa islamistiska terrorgrupper, och ersatte det med Wagnergruppen. Nu pekar alltmer på att Burkina Faso går samma väg. Men Wagnergruppen har visat sig vara helt hänsynslös i Mali och Centralafrikanska republiken, där den också finns sen flera år. Och i Malis fall har hotet från islamisterna inte blivit mindre, snarare värre. Hur resonerar då den 35-årige Ibrahim Traoré, den unge kaptenen som tog makten i Burkina Faso förra året, har inte sett det här?Jag tror det finns en genuin vilja att bryta med koloniallandet, visa sitt oberoende, men jag tror också att det finns nåt annat. Den lockande tanken att Wagner är en quick fix. En snabb lösning. Mot ett gruvkontrakt eller nåt liknande, är den beredd att kliva in direkt. Men problemet med snabba lösningar är att det sällan är det, och kanske snarare motverkar sitt eget syfte, särskilt på längre sikt. Men uppenbarligen lockar det. Frågan är vem som står näst på tur att bli Ryssland nya kompis på kontinenten? Elfenbenskusten, Senegal? Vem vet?Richard Myrenberg Pretoria [email protected] -
Den kosmopolitiska metropolen Viborg var fram till krigsslutet Finlands näst största stad och känd för sin flerspråkighet. För nästan 80 år sedan förlorade Finland staden i krigen mot Sovjet, och alla Viborgs över 80 000 invånare fick börja om på nytt.
I Viborg talades finska, svenska, tyska och ryska i en salig blandning. Där fanns också en synagoga med tillhörande församling, och muslimska tatarer och en romsk minoritet bodde i staden. Svenskan hade en särskilt stark ställning med dagstidningar, församling och lyceum. Marika Tandelfelts stora svenskspråkiga släkt hade levt i samma hus i Viborg i många generationer när vinterkriget bröt ut 1939. Finland förlorade till slut en tiondel av sina landområden och Viborgborna sina hem, men minnet av den speciella staden lever vidare. Ett program av Julia WiræusProducent: Tiina Laitila Kälvemark [email protected] Slutmix: Emilia Martin Programmet producerades av Sveriges Radio Finska år 2022.Medverkande:Marika Tandefelt, språkvetare med rötter i ViborgLars-Einar Floman, född i Viborg och chefredaktör för Wiborgs NyheterRainer Knapas, kulturhistoriker -
Vi pratar denna näst sist lucka om bröddopp, otidsenligt vegoskytte och olika långa vapenvilor.
När slöt Sovjet freden med Japan efter andra världskriget? Extrajobbar IKEA:s personal på systembolaget?
Smaklig lyssning!
Få bonusmaterial genom att bli Patreon!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi pratar denna näst sist lucka om bröddopp, otidsenligt vegoskytte och olika långa vapenvilor.När slöt Sovjet freden med Japan efter andra världskriget? Extrajobbar IKEA:s personal på systembolaget?Smaklig lyssning! Få bonusmaterial genom att bli Patreon! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Välkommen till Audiovideoklubben. En podcast om regissörer och filmserier med Viktor Estemar Landegren och Alexander Wahlgren.
I det fjärde avsnittet av miniserien om James Cameron pratar Alex & Viktor om The Abyss.
Alex recenserar Black Panther 2 (hoppa till 6 minuter in för att undvika ev. spoilers), Viktor kan inte sluta prata om Rosemary's Baby och Ed Harris är 38 år gammal.
Det pratas om James Gunns nya jobb, The Watcher, fan edits, The Abuse, Apocalypse Now, Lindsey Buckingham, Mel Brooks, Sovjets nationalsång, den tråkiga casten och Alex & Viktor försöker komma på vad John Cassavetes heter.
Har Alex hypat filmen för mycket? Är Cameron lite för kär i vattnet? Varför finns ett semikolon på Buds tangentbord?
Detta och mycket, mycket mer i veckans AVK.
Gilla, dela och sprid gärna våra inlägg. Det hjälper oss verkligen att nå ut till nya lyssnare i poddbruset!
Följ oss gärna på Instagram, Twitter och Facebook.
Hjälp oss nå våra mål genom att bli en Patreon på Audiovideonattklubben där du kan ta del av extramaterial som tack för ditt stöd.
Patreon.com/audiovideoklubben
Instagram.com/audiovideoklubben
Facebook.com/audiovideoklubben
Twitter.com/audiovideoklubb
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under Oktoberkriget 1973 åker en ung Wilhelm Agrell till Egypten som neutral FN-soldat. Men under ytan har han ett hemligt uppdrag från det svenska försvaret. Att samla information om Sovjet, den tidens mest fruktade supermakt.
-
Sovjetunionens invasion av Afghanistan den 24 december 1979 inledde ett tio år långt blodigt krig och en ny konfrontation mellan väst och öst i kalla kriget. Borta var samförståndet efter Kubakrisen 1962. USA rustade för att knäcka Sovjet.
Kriget i Afghanistan bidrog på många sätt till att undergräva den sovjetiska regimen och Sovjetstatens slutliga kollaps. Men innan dess hade 14 500 sovjetiska soldater stupat och någonstans mellan 75 000 och 90 000 mujaheddin-gerilla-soldater. Till detta kan läggas en formidabel humanitär katastrof med mer än 5 miljoner människor på flykt utanför landet och 2 miljoner inom landet. Beräkningar menar att åtminstone 1 miljoner civila miste livet i konflikten.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden tar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved sin an ett krig som är mer aktuellt än någonsin med tanke på Ukrainakriget. Högst aktuellt är de beordrade utskrivningarna av reservister i Ryssland till kriget i Ukraina. Förlusterna och utskrivningarna under kriget i Afghanistan på 1980-talet ledde till några av de första riktigt öppna protestera mot sovjetregimen. I samband med utskrivningar och inte minst begravningar av stupade samlades anhöriga och andra och protesterade på ett sätt som inte tidigare hade varit möjligt.
Kriget inleddes av den sovjetiska armén efter en kommunistisk kupp i Kabul med vilken Amin hade tagit makten. Sovjetledarna ville byta ut Amin med en mer sovjetlydigregim. Samtidigt ville man krossa den gerilla som bekämpade centralregimen i Kabul. Det handlade om att få kontroll över ett viktigt gränsområde och undvika en regim man inte litade på. När invasionen inleddes av något av det första som skedde en omedelbar likvidering av Amin och skapandet av en ny marionettregering.
Trots insatser över krigsåren av mer än 100 000 sovjetiska soldater och överlägsen militärteknik gick det inte att ta fullständig kontroll över landet. I de avlägsna bergstrakterna, omkring 80 procent av landets yta, utanför den sovjetiska krigsmaktens kontroll kunde olika mujaheddin-grupper sakta bygga upp sin styrka och så småningom samordna sin kamp mot inkräktarna. I skyddade baser i inte minst Pakistan skedde utbildning. Frivilliga strömmade till och vapen kom från inte minst USA som såg sin chans att undergräva Sovjets krigföring.
De vägbundna sovjetstyrkorna var hopplöst utelämnade åt plötsliga eldöverfall. De sovjetiska soldaterna var övad för blixtkrigföring på de mellaneuropeiska slätterna med pansarunderstöd, artilleri och flyg. Deras utrustning var inte ändamålsenlig. I bergen stod de sovjetiska soldaterna sig slätt mot gerillasoldaterna. De urusla vägarna försvårade snabba förflyttningar för att komma åt en motståndare som slog till snabbt och försvann. Stridsmoralen bland de sovjetiska soldaterna sjönk och alkohol och droger tog över.
Under mitten av 1980-talet började den sovjetiska armén trots allt att få en viss kontroll på striderna mycket tack vare nya attackhelikoptrar. Mujaheddin fick som svar på detta nya hot från 1986 den amerikanska STINGER-robotar som tämligen enklast kunde lyftas in av enskilda soldater och var mycket effektiva mot de sovjetiska HIND-helikoptrarna. Kriget ebbade ut som ett resultat av sovjetstatens succesiva nedmontering. Det slutliga sovjetiska uttåget skedde i februari 1989. Afghanistan kastades snart in i ett inbördeskrig.
Lyssna också på Sovjetunionens sammanbrott.
Bild: Sovjetiska styrkor efter att ha erövrat några Mujahideen 1985. Wikipedia, Public Domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Här hör ni en av vår tids största hockey målvakter berätta om att vara första svenska målvakt i NHL , om duellerna mot ryssarna, tiden i Frölunda och Leksand. Om att vinna tre raka VM-segrar mot Sovjet. Ni får också veta vem han hade valt att dansa med i en Lets Dancé final och vem som hade varit en drömgäst vid middagsbordet men framför allt får ni veta vilka 2 favoritlåtar som Göran Högosta har valt och varför.
God Lyssning.
Support till showen http://supporter.acast.com/2latar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den otyglade skönheten är en brandfackla för konstens betydelse för människan, samhället och demokratin i en tid då den behövs som allra mest. Med exempel ur litteratur, film, teater och konst, med allt från mellankrigstidens Wien och krigets Sovjet till högläsning för barn i Norrköping och demonstrationer i Kyjiv, visar författaren hur konsten är nödvändig för demokratin och dess överlevnad. Stefan Jonsson i samtal med Per Starke, Svenska kyrkans avdelningschef för gemensamma funktioner.
Medarrangör Norstedts
-
Kommer du ihåg när jag sa till dig att du skulle vila i rymden? Jag sa det många gånger.
Om Edgar Corvera: Edgar Corvera är född 1984 i Minsk i Sovjet. Våren 2023 debuterar han med romanen Vi på förlaget Wahlström & Widstrand. Producent Dmitri Plax [email protected] -
Det började med att jag åt lunch med en av mina bästa vänner som berättade att han bjudit med en vän, som jag inte känner, till min fest om en vecka.
Om Edgar Corvera: Edgar Corvera är född 1984 i Minsk i Sovjet. Våren 2023 debuterar han med romanen Vi på förlaget Wahlström & Widstrand. Producent Dmitri Plax [email protected] -
Klockan blev halvnio. Det kom och gick personal i korridoren. Vad skulle jag göra om de inte kunde hjälpa mig? Jag borde sitta och skriva nu. Inte sitta på en jävla vårdcentral!
Om Edgar Corvera: Edgar Corvera är född 1984 i Minsk i Sovjet. Våren 2023 debuterar han med romanen Vi på förlaget Wahlström & Widstrand. Producent Dmitri Plax [email protected] -
Martin Kragh är chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han har forskat på rysk säkerhetspolitik, historia och ekonomi i två decennier. Martin är också författare till den hyperaktuella boken Det fallna imperiet: Ryssland och Väst under Vladimir Putin.
Vart är vi nu? Varför försvarade inte USA/GB Ukraina enligt Budapestavtalets? Varför gjorde NATO inte mer? Varför är Tyskland så beroende av rysk gas och olja? Vad såg egentligen George W Bush i Vladimir Putins ögon? Är det problematiskt att försöka förstå Putin? Varför sprider Aftonbladet Kultur så mycket rysk desinformation och propaganda? Ett matigt samtal om Ryssland, relationen till väst efter Sovjet, kriget i Ukraina, Putins strategier och medielogik.
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
Vi står vid skolbyggnaden med våra barn. Det är introduktionsdag inför förskoleklassen i höst. Välkomna! ropar en lärare ut över havet av förväntansfulla ansikten.
Om Edgar Corvera: Edgar Corvera är född 1984 i Minsk i Sovjet. Våren 2023 debuterar han med romanen Vi på förlaget Wahlström & Widstrand. Producent Dmitri Plax [email protected] -
Lasse Granqvist och Tommy Åström introducerar ”det saknade radioreferatet” med att spegla Canada Cup-finalen 1987 när drömduon Gretzky/Lemieux vann kampen mot Sovjets superfemma.
Så tas beslutet om VAR kommer till svensk fotboll eller inte.
Lyssnarkritik mot dubbelmoralen hos golftourerna i USA och Europa.
Kärlek till ”Eric the Eel” och historien om OS-simmaren som inte kunde simma!
Efter allt sjungande till You´ll Never Walk Alone, är det dags för Evertons prövade supportrar att få njuta av vår poddavslutning. - Montre plus