Episodi
-
John Mellkvist. Den prisbelönte PR-konsulten som blev en frontfigur mot åldersdiskriminering. Föreläsare och författare till boken ”Välj din ålder”. Här berättar han om sin egen uppväxt med en äldre pappa och vad som fick honom engagerad mot ålderism. Och ger exempel på hur äldre diskrimineras i Sverige idag.
-
Lena Mellin. Med rekordmånga äldre väljare i höstens val - hur kommer det att märkas i valrörelsen? Vilka frågor tror hon dominerar? Vilka partier vinner? Vilka partier åker ut? Och vad gör hon själv som blivande 68-åring efter valet? OBS – avsnittet spelades in innan Rysslands invasion av Ukraina.
-
Episodi mancanti?
-
Maja Gunn. Konstnären, modedesignern från bland annat H&M och Marc Jacobs, tillika professorn på HDK-Valand i Göteborg, som blev äldreforskare. Hur gick det till? Vad forskar hon om? Vi pratar utseende och ålder. Hur vi definieras av vår klädsel också när vi åldras. Hur påverkar våra kläder hur andra ser på oss och hur vi ser på oss själva?
-
Amelia Adamo. Medieentreprenör. Sveriges veckotidningsdrottning. 75 år i år. Säger att hon haft nytta av sitt utseende för karriären men sökt män för deras hjärnor. Nu, när rynkorna blivit fler, har hon många kloka tankar om åldrandet att dela med sig av. Sex, kultur och könsskillnader är några av ämnena.
-
Kristina Kamp är en av Sveriges ledande pensionsexperter och svarar på allt du borde fråga som blivande pensionär OCH frågorna du har när du har blivit det. Dessutom avslöjar Kristina hur hon själv lagt upp sin pensionsplan.
-
Claes Elfsberg - Rapports nyhetsankare som efter 45 år tvingades gå i pension. Har han försonats med livet som pensionär? Långt ifrån! Claes Elfsberg svingar mot både fack och arbetsgivare men allra mest saknar han arbetskamraterna på Sveriges Television.
-
Miia Kivipelto är världsledande forskare i åldersrelaterade sjukdomar. Här ger hon konkreta råd om hur man undviker demens och för tidigt åldrande. Miia Kivipelto berättar även om den personliga upplevelse som fick henne att som ung läkare specialisera sig på äldrefrågor.
-
Maria Edström är journalist, forskare och universitetslektor vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation vid JMG i Göteborg. Om mediernas syn på ålder och äldre och om åldersfixering och fördomar. Samt förändringar hon tror på.
-
Kristina Adolfsson är chefredaktör på Senioren. Slog igenom på 1980-talet på Expressen som en av Sveriges första kvinnliga musikskribenter. Före detta chefredaktör på Elle och har bott många år i London. I det här avsnittet med Ingmar Skoog och Anders Palmgren tar hon bland annat upp om att ta till sig ny musik när man blir äldre, frågor som engagerar 65-plussare och varför Sverige är ett mer åldersfixerat land än Storbritannien.
-
Barbro Westerholm behöver egentligen ingen närmare presentation. Det skulle inte heller rymmas på det här utrymmet. Sveriges äldsta riksdagsledamot. Om varför hon inte valt ett pensionärsliv, vad det är som driver henne, varför hon inte vill bli återvald i höst och vilka nya uppdrag hon kan tänka sig.
-
Fredrik Hillelson, VD för Novare Executive Search, en av Sveriges ledande rekryteringsfirmor för chefer. Tar bland annat upp synen på äldre när man rekryterar. Finns det fördomar och var kommer de ifrån? Varför är det så få 60-åringar som tillsätts på topposter och stämmer det att man tappar i attraktionskraft redan i 40-årsåldern? Lyssna på det här samtalet med honom och Ingmar Skoog och Anders Palmgren.
-
Kerstin Brunnberg, radiolegendar och bland annat tidigare VD för Sveriges Radio och ordförande Kulturhuset/Stadsteatern. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring. I samtal med Ingmar Skoog och Anders Palmgren bland annat om att få toppuppdrag efter 65.
-
Anders Ferbe är gäst i programmet och var ordförande i Delegationen för senior arbetskraft och bland annat ordförande även i Metall. Handlar bland annat om hur fler ska kunna jobba längre om de vill. Och hur tacklar han problemet för facken som drivit på för lägre pensionsålder att nu argumentera för högre.
-
Vad kommer det att ha för betydelse i valet nästa år att 28,1 procent av de röstberättigade är 65-plussare? Statsvetarna Sören Holmberg och Maria Solevid analyserar och förklarar.
-
Anders Palmgren är en av Sveriges mest rutinerade journalister och Ingmar Skoog en omtyckt professor i äldrefrågor. I den här podden pratar de om synen på 65-plussare och vill få igång en debatt i väsentliga frågor. Till exempel vad betyder det att så få äldre är framträdande i media och inom politiken. Hur speglar det synen på alla frågor i samhället att det är så? 25% med Palmgren och Skoog produceras av Senioren, SPF Seniorernas medlemstidning, och AgeCap, centrum för åldrande och hälsa.