Episodi
-
'Moreel irrelevant', dat is extreme rijkdom voor dr. Maarten Boudry. Extreme rijkdom is een neveneffect van hetzelfde heilzame proces dat extreme armoede uitroeit: economische groei. En dus moeten we volgens de Vlaamse filosoof niet zo moeilijk doen over mensen met een miljardje meer of minder. Daar houdt dr Kelder van. Bovendien blijken filantropen veel beter in staat om écht iets aan armoede te doen dan wie dan ook.
Meer van dr. Maarten Boudry?
Luister dan naar Jortcast #385: Kunnen we ons uit de klimaatcrisis denken? (https://open.spotify.com/episode/2X74xiTjIRm68FpXU80PWK?si=ywr_1NFCR3uV8o0j1G4Nrw)
Of lees zijn artikelen op zijn site -
Contant betalen? Dat is even balen
Op steeds meer plekken is met de pin betalen de norm. Munt en briefgeld verdwijnt naar een betalingsmethode van het verleden. Kwalijk volgens Chris Stoffer van de SGP. Een acceptatieplicht van contanten zou een weerbare en inclusieve economie moeten waarborgen.
De onnodige brug voor de niet bestaande kloof
Vermogensongelijkheid zou niet toegenomen zijn. Uit het autoraam kijkend naar alle voorbijschietende elektrische fietsen geeft dat voor veel mensen een ander beeld. Sander Schimmelpenninck pleit in zijn ‘Sander en de brug’ voor een tonnetje startkapitaal voor iedereen tegen de ‘kansenongelijkheid’. Wat is wijsheid en wat gebeurt er daadwerkelijk? Wij gaan op zoek naar antwoorden in gesprek met dr. Maarten Boudry, de eerste houder van de leerstoel Etienne Vermeersch aan de Universiteit te Gent.
Vraag het Chat GPT
Wat doe je als redacteur van dr Kelder en Co, je vraagt ChatGPT: schrijf een beknopt humoristisch persbericht over ChatGPT voor de Jortcast. Uitkomst:
"Ladies and gentlemen, we introduceren met trots ChatGPT, de AI die zelfs Jort Kelder zou aanstellen als zijn persoonlijke schrijver. Dus, als je ooit weer een gesprek met Jort Kelder wilt voeren zonder in de problemen te komen, laat ChatGPT je tekstproblemen oplossen."
Tja… Samen met Prof. dr. Antal van den Bosch bespreken wij de toekomst en consequenties van de chatbot. -
Episodi mancanti?
-
Normering hier, modelletje daar. Prof. dr. Meester roept de Nederlandse overheid op minder technocratisch beleid te voeren.
En hoe onafhankelijk is de wetenschap eigenlijk? Bestaat er zoiets als objectiviteit? Zijn universiteiten te woke? Een filosofische disuccise van hoog niveau met bovengenoemde en corporate antropoloog dr. Danielle Braun. -
Is er wel plek in het Nederlandse bedrijfsleven voor paradijsvogels? Dr. Danielle Braun praat ons bij over de verschillende types vrouwelijke leidinggevenden. En zijn we in dit land wel klaar voor diversiteit aan de top? Spoiler: daar lijkt het niet op...
Lezen:
- Matthijs Kaaks - Grensoverschrijdend gedrag mag geen one size fits all-verwijt worden, Follow the Money: https://www.ftm.nl/artikelen/grensoverschrijdend-gedrag (https://www.ftm.nl/artikelen/grensoverschrijdend-gedrag)
- Danielle Braun - Een paradijsvogel minder, Joop.nl: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/een-paradijsvogel-minder -
Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes. De hoge heren in Den Haag zijn er dol op. De stikstofcrisis, de klimaatdoeleinden en nog niet zo lang geleden ook de coronamaatregelen. Beleidsmakers baseren hun beslissingen massaal op cijfertjes die uit wiskundige modellen rollen. Maar ze hebben geen idee waar ze mee bezig zijn, zegt hoogleraar Waarschijnlijksheidrekening prof. dr. Ronald Meester. Filosofeer eens wat meer met elkaar, zegt hij.
Hij schreef er samen met datawetenschapper dr. Marc Jacobs het boek over, getiteld "Van aardbeving tot zoönose". -
In deze uitzending een gesprek met Prof. dr. Ronald Meester over hoe je op een juiste manier grafieken zou moeten lezen en hoe ze wel eens misbruikt worden voor politiek gewin.
En een pleidooi voor meer paradijsvogels in het bedrijfsleven. Wat is het gevolg van de grote opruiming door de bezem van het vergrijp van 'grensoverschrijdend gedrag'? Met corporate antropoloog dr. Danielle Braun.
En we bellen met politicus Raymond Knops (CDA) over het oppakken van relschoppers, moet dat met meer camera's en meer politie? Of kan dat ook anders? -
Jort Kelder blikt terug op de meest geruchtmakende momenten van de Jortcast 2022. U hoort enkel hoogtepunten én natuurlijk commentaar van uw altijd consciëntieuze gastheer.
-
Wat is de oorsprong van de tirannie en oorlogszucht van Vladimir Poetin? Hoeveel echte vrienden heeft hij en waarom poept hij niet gewoon in een wc en trekt vervolgens door? Kan hij verslagen worden en hoe ziet de post-Poetin periode eruit?
Vragen die Jort Kelder stelt aan twee Poetin-kenners, drs. Isa Yoesibov, politiek analist en politiek filosoof Prof. dr. Evert van der Zweerde. -
Te gast zijn Mr Heleen over de Linden (advocaat en deskundige in Russiche sancties) en Dr. Menno Hurenkamp, politicoloog en co-auteur van het boek ' Populisme in de Polder'.
Het gesprek gaat over hoe populistische partijen gebruik maken van de woede van ' de gewone man', zowel Wilders, Klaver, Rutte én Poetin. Of is die woede er helemaal niet? -
Hij mag geen vuurwerk meer afsteken, geen boer meer zijn en niet meer flirten op werk. Wat heeft het leven nog voor zin voor de geteisterde, gewone man? Hoewel hij het zwaar heeft, is de gewone man meer levend dan ooit - als politiek gebruiksvoorwerp, ten minste. Politicoloog dr. Menno Hurenkamp schetst de opkomst van de gewone man in het taalgebruik voor maatschappelijke vraagstukken.
-
Hoe doeltreffend zijn de sancties tegen Rusland, als bedrijven ze stelselmatig weten te ontduiken? Dr Kelder vraagt het aan advocaat mr. Heleen over de Linden, die momenteel Amsterdamse krakers bijstaat in de strijd tegen de eigenaar van het pand van een Russische miljardair en bezig is met haar promotie over sancties tegen Rusland (vanaf de bezetting van de Krim).
-
Hoe doeltreffend zijn de sancties tegen Rusland, als bedrijven ze stelselmatig weten te ontduiken? Dr Kelder vraagt het aan advocaat mr. Heleen over de Linden, die momenteel Amsterdamse krakers bijstaat in de strijd tegen de eigenaar van het pand: een Russische miljardair. Met politicoloog dr. Menno Hurenkamp buigen we ons over De Gewone Man: u weet wel, die altijd gemaltraiteerde Doe Maar Normaal-burger waar politici zo lekker op gaan. Wie is die Gewone Man, en is-ie bezig met een meedogenloze comeback? En een belletje met EU-parlementariër Paul Tang over dat vermaledijde Twitter en haar nieuwe baas.
-
Blijven we in 2023 in debat met elkaar, of gaan we alleen maar slechter luisteren en harder schreeuwen? En in welke sectoren zal de beerput met grensoverschrijdend gedrag dit jaar opengaan? Dr Kelder blikt vooruit naar aankomend jaar met dr. Rosanne Hertzberger, dr. Jelle van Baardewijk en prof. dr. Christiaan Vinkers.
-
De crises stapelden zich op in 2022. Asiel, klimaat, oorlog, stikstof, energie. Vertrouwen in instituties is laag. Toch hebben we niet meer stress dan 100 jaar geleden, meent prof. dr. Christiaan Vinkers. En ook met die burn-outs valt het wel mee. Waarom denkt het collectief dan toch onder druk te zwichten?
-
Menig bekend figuur moest voor het publiekelijk gerecht verschijnen afgelopen jaar. Onverkwikkelijke zaken kwamen aan het licht, maar nemen de gevoeligheden ook toe? De eisen van goed gedrag zijn strenger en het aantal neemt snel toe, meent dr. Jelle van Baardewijk. Staat er in 2023 eenheidsworst op het menu of kunnen we een andere manier vinden om ons veilig te voelen? Dr Kelder zoekt antwoorden met psychiater prof. dr. Christiaan Vinkers, dr. Rosanne Hertzberger en bovengenoemd cultuurfilosoof.
- Het artikel waar Jelle van Baardewijk het over had (Finland en digitale leermiddelen) : https://www.jellejolles.nl/ (https://hipatiapress.com/hpjournals/index.php/ijep/article/view/4667))
- Uit het kelderrestant: hier kun je doneren aan Stichting Kinder Oncologische Vakantiekampen: https://www.geef.nl/nl/actie/elfstedenzot/donateurs -
Waarom we wel of juist niet in een god geloven. Hebben aardse gebeurtenissen invloed op ons beeld van het hemelse en wat zijn nieuwe vormen van zingeving in een tijdperk van de spirituele supermarkt?
-
Nederland ontkerkelijkt, we geloven niet meer in God. Zoeken we de zin van het leven nu in de verhalen van complotdenkers en influencers?
Deel twee van een gesprek over religie en alternatieven voor geloof in ons land, met neerlandica en filosofe prof. dr. Lotte Jensen, voormalig denker des vaderlands Daan Roovers en socioloog gespecialiseerd in complottheorieën dr. Jaron Harambam.
Luisteren:
- Jortcast nummer 542 (https://open.spotify.com/episode/1PVw7Ii6hAZ7JvfD1MJJ4I), deel één over religie in ons land -
Op de dag voor kerst vieren wij het feest van de secularisatie, want Nederland is een stap verder ontkerkelijkt. Er leven meer ongelovigen dan gelovigen in ons land. Wat betekent dat voor onze samenleving? Hoe geven we het leven zin in tijden van ontkerkelijking? Neerlandica en filosofe prof. dr. Lotte Jensen, voormalig denker des vaderlands en filosofe Daan Roovers en socioloog gespecialiseerd in complottheorieën dr. Jaron Harambam leggen uit.
Lezen:
- Uit de serie 'De goddeloze samenleving': Godsdienst is niet dom (https://www.groene.nl/artikel/godsdienst-is-niet-dom), Yvonne Zonderop, De Groen Amsterdammer -
Onze hooggeleerde gasten en uw gastheer zijn het weer eens niet eens. Corruptie, de gaskraan, de kloof tussen arm en rijk.. eigenlijk nergens over. Kortom: het knettert in het laatste deel van een drieluik over het politieke jaar 2022. Luisteren dus!
Met emeritus hoogleraar politieke theorie prof dr. Meindert Fennema, universitair hoofddocent politieke communicatie dr. Mariken van der Velden en hoogleraar staatsrecht prof dr. Wim Voermans.
Luisteren:
- De eerste twee delen van het drieluik over politiek 2022: Jortcast nummer 540 (https://open.spotify.com/episode/22E9scdwnCZ48KQ4mCkznc)
- Jortcast nummer 520 over de kloof tussen arm en rijk, met prof. dr. Koen Caminada
Lezen:
- Artikel over de aanklacht tegen Meindert Fennama naar aanleiding van zijn uitspraken in Jortcast nummer 12: Klik hier om het te lezen -
Minder corona-gedoe, minder stront, minder asiel; meer subsidies, meer VEILIGHEID en desondanks meer gemopper; dat was 2022 in kreten. Met een trio zeer en of hooggeleerden die het beter weten dan u en ik nemen wij bij de Jortcast het politieke jaar door, en vragen ons monter af hoe het verder moet met de Lage landen bij de zee.
- Mostra di più