Episodi
-
I det tolfte avsnittet av podden får ni höra Jimmy Adolfsson berätta om fjärilslarvernas fascinerande värld. Vi får också höra om den unika samling som Jimmy och hans bror Conny byggt upp. Dessutom delar Jimmy med sig av massor med handfasta tips för den som själv vill föda upp fjärilslarver.
-
I det elfte avsnittet gästas podden av Pål Axel Olsson. Pål Axel är professor i växtekologi vid Lunds universitet. Han berättar för oss om olika metoder för att skåda/fånga nattfjärilar, vad man bör tänka på ute i fält, vilka olika sorters nattfjärilar vi har och mycket annat som rör nattfjärilar.
-
Episodi mancanti?
-
I det tionde avsnittet gästas podden av Lars Pettersson. Lars är docent och forskare vid biologiska institutionen vid Lund Universitet. I avsnittet får ni höra hur man som fjärilsintresserad kan hjälpa till att rapportera arter till Svensk Dagfjärilsövervakning. Vi talar också om resultaten från denna typ av medborgarforskning.
-
I detta avsnitt gästas podden av Markus Franzén, docent i ekologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Markus berättar för oss om sin forskning på Gotland. Han har tillsammans med andra undersökt bestånden av apollofjäril, väddnätfjäril och svartfläckig blåvinge på norra Gotland. Vi talar även om Cementas planer på att utöka sitt kalkbrott och hur detta kan påverka väddnätfjärilsbeståndet på Filehajdar.
-
I detta avsnitt gästas podden av Eric Warrant, professor i funktionell zoologi vid Lunds Universitet. Han berättar för oss om fjärilars sinnen och sinnesorgan. Dessutom får ni veta mer om hans spännande forskning på den australienskiska Bogongfjärilen (Agrotis infusa).
-
Här fortsätter samtalet med zoologiprofessorn och fjärilsexperten Nils Ryrholm. Vi talar om hot mot fjärilsmarkerna och hur dessa bör hanteras. I denna del behandlas gräsmarker, jordbruksmark och hot som inte är kopplade till specifika habitat.
-
Zoologiprofessorn och fjärilsexperten Nils Ryrholm återvänder som gäst och går igenom hoten mot de olika naturtyper i vilka fjärilar lever. I denna första del behandlas skog, myr och fjällmiljöer. Nils ger även sin syn på hur problemen bör tacklas.
-
I detta avsnitt träffar jag författaren till "Nordens fjärilar", Bo Söderström. Vi ägnar avsnitt åt att diskutera förändringar i Sveriges dagfjärilsfauna med fokus på nytillkomna arter och potentiella framtida arter som kan tänkas siktas/etablera sig hos oss
-
I det femte avsnittet har jag tagit mig ner till Blekinge för att diskutera vårens tidigaste dagfjärilar med Tony Svensson och Janne Svantesson. Vi går igenom alla arter och var man kan hitta dem. Dessutom har jag och Janne satt samman en mini-guide till fjärilarna som ni hittar på poddens facebooksida: https://www.facebook.com/eriksfjarilspodd
-
Vi får lyssna på när Karin Ahrné, som är organismgruppsansvarig för fjärilar på Artdatabanken, berättar om arbetet hon utför tillsammans med expertkommittén för fjärilar. Dessutom pratar vi om pollinatörer i urbana grönområden, något som Karin forskat mycket på.
-
Vi utforskar etiken kring samlande och skådande av fjärilar tillsammans med professor Nils Ryrholm.
-
Vi utforskar fjärilarnas ursprung tillsammans med entomologen Dave Karlsson.
-
Tillsammans med den självbetitlade naturnörden Pav Johnsson, ger jag er grunderna i fjärilsskådning.