Episodi
-
Det råder kunskapsförakt i dagens samhälle och det får förödande konsekvenser. Det menar författaren och fysikern Bodil Jönsson som bestämt sig för att ta upp kampen för att vi ska återfå respekten för och värna om kunskapen. Hör hennes tankar och konkreta förslag för hur det ska gå till i praktiken.
-
Från början var intresset för hans forskning svalt men så plötsligt vändes alla blickar mot Marcus Buggerts upptäckter. Är det tur eller skicklighet som skapat hans framgång? Hör hur han själv ser på saken, hur han laddar inför Nobelfesten och varför han liknar immunförsvaret med Sagan om ringen.
-
Episodi mancanti?
-
Psykiatriprofessor Mikael Landén är en av världens främsta experter på bipolär sjukdom. I podden förklarar han hur det är att ha mani och depression och berättar om forskningen som skulle kunna leda till att förebygga självmord. Dessutom bemöter han myter och sanningar om psykiatrin och läkarna som jobbar där.
-
En av fyra får förmaksflimmer vilket ökar risken att drabbas av hjärtsvikt och stroke. Forskaren Linda Johnson berättar vad som händer i kroppen när hjärtat slår i otakt, varför flimret ska tas på allvar och vad man kan göra för att slippa få sjukdomen.
-
Hör om hur man utser Nobelpristagare i medicin och om det laddade telefonsamtalet med vinnaren. Och så får du veta om det stämmer att Nobelpristagare alltid är plugghästar som barn och hur mycket turen spelar in för att belönas med den åtrovärda Nobelmedaljen. Ett spännande bakom-kulisserna-samtal med Thomas Perlmann, Nobelkommitténs ständige sekreterare och styrelseledamot i Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF.
-
Varför kan låtsaskirurgi få oss att må bättre, och hur kan sockerpiller lindra smärta? Hör forskaren Karin Jensen förklara hur våra förväntningar styr våra upplevelser, både när det gäller medicinska behandlingar och i livet i stort. Hon berättar om sin farbror som blev lurad att njuta av billig smuggelsprit som trattats över i en exklusiv flaska med tjusig etikett. Och missa inte historien om elitidrottaren som var övertygad om att hans prestation blev bättre om han struntade i att ha på sig kalsonger. Det här är ett intresseväckande avsnitt om hur tankens kraft påverkar oss och hur vetenskaplig placeboforskning bedrivs.
-
Varje år skänker privatpersoner gåvor för miljarder. Vad är det som gör att vi vill dela med oss och bidra till ideella ändamål? Och på vilket sätt gör givandet nytta? Forskare inom hjälpandets psykologi gästar podden. Han reder bland annat ut om det stämmer att den som är nöjd med livet ger mer än den som är deppig och om äldre är mer givmilda än yngre. Och så ska vi få höra om hur föreningar med 90-konton granskas och vilken betydelse förtroendet har för vår vilja att donera pengar.
-
Insulinet fyller 100 år i år och det firar vi genom att lyfta fram betydelsen av genombrottet. Hör hur människor med diabetes förr ordinerades att svälta och dricka whisky eller tvingades proppa i sig fett. Katarina Holmberg berättar om sina sprutor, hightechpumpar och livet med diabetes i vår nutid och forskaren Gustaf Christoffersson spanar om nya vetenskapliga upptäckter som ligger i framkant.
-
Varför är sömnen så viktig? Ja, vad händer i kroppen när vi är vakna för mycket? Läkaren och sömnforskaren Jonathan Cedernaes förklarar hur sömnbrist påverkar ämnesomsättningen och hjärnan. Han bemöter också påståenden om sömn och så ger han sina bästa sova-gott-tips.
-
Varför är det bra att ha ett testamente? Vad händer om jag inte har ett? Är ett handskrivet papper giltigt? Och vilka är fallgroparna som bör undvikas? Juristen Erland Sandén ger tips och råd om testamenten. Och så hör du berättelsen om Anna Lundgren som valde att ge sitt arv till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning för att bidra till nya medicinska upptäckter.
-
Sara Mangsbo utvecklar främst nya cancerbehandlingar men hennes kunskaper visade sig vara värdefulla i kampen mot covid-19 och hon berättar om hur hon bytte fokus och lade viktiga pusselbitar i coronaforskningen. Göran Stiernstedt, ledamot i Coronakommissionen, menar att vi kan dra lärdom av pandemin och förklarar varför det är värt att satsa på forskning som vi faktiskt inte vet vad den ska användas till.