Episodi
-
Avsnitt 23 - Pajala och distansarbete från glesbygden by Svenska Nomader
-
Vi träffar Michaela Berglund, CEO på Feminvest, i tjugoandra avsnittet av Svenska Nomaders podcast för ett samtal om investeringar och entreprenörskap.
Feminvest är en community som samlar 20 000 tjejer runtom i Sverige som är intresserade av investeringar och entreprenörskap. Företaget jobbar aktivt för att få fler tjejer att äga mer genom att sprida kunskap, visa upp goda förebilder och skapa ett nätverk där medlemmar kan samtala med och lära av varandra. Feminvest arrangerar även utbildande event, om allt från börsen till kryptovalutor och att starta bolag.
Vi pratar om hur Michaela kom in på en bana av entreprenörskap och investeringar, och lär oss mer om hennes första bolag som hon drev med Svenska Nomaders Yasmine Åkermark på distans från Buenos Aires i Argentina. Michaela var fram tills nyligen CMO på crowdfunding-plattformen FundedbyMeFundedbyMe och vi diskuterar hur crowdfunding kan vara ett bra sätt för unga bolag att få in kapital.
I avsnittet delar Michaela tips om att starta eget, investera, hitta investerare och att växa som bolag. Diskussionen handlar också om kvinnligt och manligt entreprenörskap, och där studier visar på vissa skillnader när det kommer till exempelvis riskbenägenhet. Michaela är en stark förespråkare för att kvinnor ska våga satsa mer på att starta eget, och att vi måste jobba för mer jämställda investeringar. Idag går bara 1 % av riskkapital till bolag som drivs av bara kvinnor; siffror som gör det väldigt tydligt att initiativ som Feminvest behövs. -
Episodi mancanti?
-
I det tjugoförsta avsnittet av Svenska Nomaders Podcast träffar vi Jan Bergstrand som är grundare av egenanställningsföretaget Cool Company. Vi reder ut vad det innebär att vara egenanställd och tar del av Jans egna entreprenöriella resa.
Som egenanställd går det att fakturera utan att ha eget företag. Ett egenanställningsföretag sköter det administrativa åt en mot en avgift som motsvarar en procent av fakturerat belopp. Jan beskriver det som att kombinera back-office från bemanningsbranschen med drivkraften från entreprenörer. Egenanställning kan vara ett bra sätt att testa en affärsidé innan man väljer att starta eget. Det passar även den som vill jobba extra med något vid sidan av ett fast jobb men inte har som avsikt att driva ett eget företag.
Vi diskuterar också trygghetsaspekter kopplat till att jobba som egenanställd - och hur det fungerar med försäkringar och pensioner mm.
Vi får vi även höra mer om Jans egen bakgrund och varför han valde att starta upp Cool Company på egen hand för 10 år sedan. Han delar med sig av sina bästa tips för den som är på gång att starta eget, och även för den som vill växa sitt företag till nästa nivå. På tio år har Cool Company gått från en omsättning på noll till närmare en halv miljard kronor.
Avsnittet spelades in i podcast-studion hos Helio Kungsholmen - stort tack för lånet! -
Sofia Lindman har varit på resande fot sedan början på hösten då hon lämnade Stockholm och gav sig iväg österut för att jobba på distans som digital nomad. På tre månader har hon hunnit bo i Budapest, Tbilisi, Sri Lanka, Malaysia och Singapore. När vi hörs av via Skype har hon precis landat på Bali sedan 24 timmar tillbaka och tagit sig till den populära surforten Canggu.
Vi pratar med Sofia om varför hon har valt att leva som digital nomad, hur hon har lyckats hitta jobb att göra på distans och vad hon tyckt om de olika platserna hon bott på under hösten. Idag jobbar hon halvtid med digital marknadsföring åt en svensk startup, samtidigt som hon driver egna projekt som frilansare på sidan om.
Sofia delar även med sig av goda råd till den som drömmer om att bli digital nomad. Däribland att identifiera vad man är duktig på och vill jobba med, att hitta en mentor för råd och pepp och sen att våga ta action och verkligen börja ringa och maila runt för att få drömmen att slå in. -
I nittonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast träffar vi Anna Troberg som är ordförande för fackförbundet DIK och pratar om behovet av en svensk egenföretagarmodell. Allt fler människor väljer idag att bli egenföretagare och under samtalet belyser vi problematiken med att det svenska trygghetssystemet inte är anpassat för dem som frilansar. Bland annat har det fört med sig att den som driver eget i mindre utsträckning är sjuk på pappret, inte för att man inte blir sjuk utan som en följd av att trygghetssystemen är krångliga att använda. Egenföretagare har trillat mellan stolarna.
Vi diskuterar att staten idag uppmuntrar människor att starta företag och jobba med nya idéer, samtidigt som den svenska modellen, som jobbats fram under flera decennier i mötet mellan arbetsgivare och fackförbund, bara fungerar för den som är anställd. Vi pratar också om trygghets-skillnaden mellan att ha en traditionell anställning, att driva eget företag eller att vara 'egenanställd' - som är en växande trend idag där man låter ett annat företag fakturera åt en, och som i många fall är ännu otryggare än att driva eget.
DIK är fackförbundet för kommunikations- och kulturbranschen och verkar bland annat för att öka tryggheten för egenföretagare i Sverige. Under samtalet delar Anna också med sig av tips kring vad man som egenföretagare kan göra redan idag för att skapa en ökad trygghet för sig själv. -
I artonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast träffar vi Gurgin och pratar om vanlife och husbilsminimalism. För tre år sedan sa Gurgin upp sig från sitt jobb som programledare på Sveriges Radio, sålde allt han ägde och köpte en husbil. Frihet kändes viktigare än en trygg anställning och fast lön i slutet av varje månad. Idag lever Gurgin i sin husbil tillsammans med hunden Ronja och försörjer sig på att göra poddar till sig själv och andra samtidigt som han bilar igenom Europa. Bland annat ligger han bakom 'Hundpodden Vår Bästa Vän'.
Vi pratar minimalism och varför Gurgin tog steget att sälja av det mesta han ägde och börja leva på fyra hjul. När vi träffas är han precis hemkommen från Berlin där han klarat sig på 3000 kr under en månad. Genom att leva billigt kan Gurgin jobba mindre och samtidigt volontära för olika organisationer han brinner för, ge dem en megafon och hjälpa dem att förmedla sina budskap via podcasts.
Att hitta ett arbete och ett liv som ger mening, utmaningar när man lever i en husbil, bra platser att leva på och gemenskapen längst med vägen är ämnen som vi behandlar under samtalet som spelades in på Goto 10 i Stockholm. -
I sjuttonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast pratar vi med Isadora Hellegren som är projektledare på Internetstiftelsen i Sverige och Goto 10 - ett kostnadsfritt coworking-space och en mötesplats för alla som jobbar med internet. Vem som helst kan skaffa medlemskap eller anordna ett event med koppling till internet på plats på Goto 10 som ligger i Hammarby Sjöstad, bara en kort promenad från Skanstull. Mötesplatsen firade nyligen 1 år, och har sedan öppning stått värd för över 200 event.
År 2015 gjorde Internetstiftelsen i Sverige tillsammans med andra institut forskning kring hur man bäst kan främja innovation i Sverige. Ett av förslagen man kom fram till var att ha en fysisk plats där innovation kan ske. Tesen är att det som saknas när man ska starta ett nytt företag ofta inte är investeringar i sig utan snarare att ha tillgång till nätverk, andra kunskaper och andra människor. Det är mötet som är det viktigaste för att värna om innovation och skapa förutsättningar för det i samhället. Därför valde Internestiftelsen att öppna upp Goto 10 under våren 2017, och Isadora menar att det första året har gått fantastiskt bra.
I avsnittet vi pratar om varför co-working kan komma att växa i betydelse framåt, men även om utvecklingen att allt fler väljer att frilansa idag och därför också söker sig till mötesplatser som Goto 10. Genom co-working finns möjlighet att träffa andra och tillhöra en gemenskap även om man jobbar själv. Isadora berättar att till och med vissa medarbetare på Internestiftelsen har valt att flytta ner till coworking-spacet som ligger i samma byggnad som kontoret för att träffa andra på plats och själva också verkligen testa på det initiativ som stiftelsen har startat. -
I sextonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast träffar vi en av Sveriges största teknikbloggare, Elin Häggberg. Utöver att driva bloggen Teknifik är Elin även frilansare inom sociala medier och digital design, föreläsare, journalist och teknikkommentator för bland andra Aftonbladet TV och P4 Örebro. Vi pratar om Elins blogg som riktar sig särskilt till kreatörer och teknikintresserade som vill lära sig mer om teknik och hur man kan använda sig av den för att t.ex. driva en egen blogg, producera innehåll för nätet eller skapa ett smart hem. Elin bor idag i Örebro och jobbar från ett eget kontor. Under vårt samtal delar hon med sig av tankar kring hur det är att bo i en mellanstor stad i Sverige men att även kunna jobba med kunder från hela landet på distans. Samtalet avslutas med en diskussion kring vad distansarbete kan innebära för mindre och mellanstora städer runtom i Sverige, när jobben inte längre måste vara knutna till storstäderna.
-
Det är det femtonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast men första avsnittet där vi alla spelar in på samma plats. Vi blir lite nostalgiska och tittar lite i backspegeln för vad som hänt sedan Svenska Nomader bara var en lös idé samt blickar framåt och diskuterar vad vi tror kommer att läggas till i historieboken. I avsnittet är det också premiär för våra nya ljudbild som är producerat av en kille inom communityt, nämligen Simon More. I avsnittet tog vi oss en pratstund med honom för att höra hans tankar om ljudbilden och varför han valt att bli en del av vårt växande nätverk.
-
I det fjortonde avsnittet av Svenska Nomaders Podcast pratar vi med Pernilla Öberg som tog med sig familjen och flyttade upp till Norrland. Idag driver hon sitt egna företag Lake House Media och hon bloggar även på Live in Fjällen. I månadens podcast pratar vi om hur livet ser ut uppe i Norrland, hur det är att leva som platsoberoende i Sverige och tips för andra som längtar efter lugnet och vill leva livet på sina villkor.
Avsnittet spelades in via Skype, Pernilla befann sig i Jämtland och Yasmine i Uppsala. -
I det trettonde avsnittet av Svenska Nomaders Podcast snackar vi med Vicky Inoue; copywriter, bloggare och San Francisco bo. Vicky berättar hur hennes passion för språk och ord tog henne till drömjobbet på Apple i San Francisco. Vi pratar även om hennes resor runt om i världen, från Centralamerika till Hawaii och hennes blogg Vickys.se som i år firar 10-års jubileum.
Avsnittet spelades in via Skype, Vicky befann sig i San Fransisco och Yasmine i New York. -
I det tolfte avsnitt av Svenska Nomaders Podcast pratar vi med Charlotte Ågren som är grundare till LondonSwedes Hur startar man och driver ett online community, vad finns det för svårigheter och hur kan man som nomad försörja sig på detta, hur har Facebook hjälpt Charlotte att växa LondonSwedes och varför måste man alltid fokusera på att hjälpa andra för att kunna bygga upp ett framgångsrikt community är några av samtalsämnena vi berör. Vi pratar även om hur Charlotte lyckas leva som digital nomad under vintermånaderna.
Avsnittet spelades in via Skype, Charlotte befann sig i London och Yasmine i New York. -
Enligt en färsk rapport kommer mer än hälften av arbetsmarknaden i USA vara frilansare inom tio år. Antalet människor som väljer att starta eget växer, vilket ställer större krav på företag att ha en strategi för hur de attraherar och jobbar med konsulter. I elfte avsnittet av vår podcast pratar Emelie med Pernilla Ramslöv, grundare av det virtuella konsultföretaget NOX Consulting som jobbar med ett nätverk av över 3000 IT-konsulter i Sverige och Storbritannien. Vi diskuterar gigekonomins framfart, varför fler väljer att bli frilansare, hur man som individ ska gå tillväga för att hitta nästa "gig" och varför ens nätverk är A och O på morgondagens arbetsmarknad. Pernilla ger även tips till företag kring hur de kan jobba mer effektivt med team bestående av anställda och frilansare. Avsnittet spelades in på plats i London inför en dragning av Pernilla på General Assembly.
Pernilla Ramslöv är även en av våra talare på Internetdagarna den 21 november, då vi ansvarar för spåret Digital Nomad - Framtidens arbetsplats. -
Yasmine är på besök i Los Angeles och träffar Jennifer Åkerman, frilansande artist, modell och sångare, just nu aktuell i Svenska Hollywoodfruar. Jennifer pratar om livet i LA, hur det är att frilansa inom showbusiness och alla projekt som hon har på gång parallellt med musikkarriären; bland annat att sälja vintage online och fotografi.
-
I nionde avsnittet av Svenska Nomaders podcast gästas vi av frilansjournalisten Emma Larsson, som själv spenderat flera år i Sydamerika. Vi pratar om vilket ansvar vi som privilegierade västerlänningar har när vi ger oss ut för att upptäcka nya länder. Med ett svenskt pass och en svensk inkomst har vi förtur på världen. Samtidigt finns det människor som aldrig har råd att resa utomlands, och andra som tvingas fly från krig och konflikter för att knappt välkomnas in i andra länder. Vilket ansvar har vi som resande svenskar, och digitala nomader egentligen? Och hur kan vi med självkritik kanske ta bättre tillvara på den frihet vi har för att bidra mer till de platser vi besöker? Podden är inspelad via Skype mellan London och Uppsala.
-
I det åttonde avsnittet av Svenska Nomaders Podcast pratar vi med Pia Blank Thörnroos som är skattejurist på Skatteverket. Vi pratar om vilka utmaningar man som digital nomad kan ha när det kommer till skatter och avgifter men även vilka utmaningar det ställer på Skatteverket i att hänga med i en utveckling som går rasande fort. Vi behandlar buzzwords som delningsekonomi, gig-ekonomi, kryuptovalutor och AI – Helt enkelt tar er med på en resa om utmaningar idag och utmaningar imorgon.
-
I sjunde avsnittet av Svenska Nomaders podcast pratar vi med Sandy Stadelmann som ligger bakom Respodden. Vi träffar Sandy på hennes första dag som frilansare, och pratar om att våga ta steget och starta något eget, att hitta företag att samarbeta med och drömmen om världen. Vi får även lite behind-the scenes från Sandys jobb med Respodden - där hon resten själv till 10 länder under 3 månader och rapporterade om hur det är att resa ensam som tjej.
-
I sjätte avsnittet av Svenska Nomaders podcast pratar vi med den sociala entreprenören och grundaren av den digitala marknadsplatsen Dessaga, Emelie Ekblad. Hon lämnade corporate världen för ett år sedan för att använda sina färdigheter som affärsutvecklare till att hjälpa lokala kooperativ och organisationer med kvinnor från utsatta områden i olika delar av världen. Det som startade med ett mail till FN innebär idag resor till det ecuadorianska höglandet för att diskutera taguanöten och smyckesdesign till att vandra Himalayas för att träffa lokala hantverkare. Vi träffar henne hemma i hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm, precis innan Dessagas sommarfest dit flera ambassadörer senare dyker upp på knytkalas med maträtter från deras respektive länder. Lyssna in på ett samtal om att göra det man kan för att bidra till en bättre värld.
-
I femte avsnittet av Svenska Nomaders podcast är Emelie på besök hemma hos Anne och Fredrik Lichtenstein som precis är hemkomna till Stockholm efter att ha spenderat två månader på Bali med deras 11 månader gamla son Lorentz. Familjen tog till vara på möjligheten av att Anne kunde frilansa från utlandet, medan Fredrik kunde vara föräldraledig och hänga med Lorentz i poolen under dagarna. Vi pratar om förberedelser kring att som småbarnsfamilj åka ut och resa under en längre period, och får tips om vad man ska tänka på när man väl är på plats. Boende, kostnader, packning, mat och mycket mer. Dessutom bjuds det på ett (rätt så krångligt och mycket hemligt) recept på Buddhagröt från norra Bali.
-
I fjärde avsnittet pratar vi med Mikael Karlsson om vardagen som digital nomad i Santa Teresa, Costa Rica. Mikael jobbar som frilansjournalist, digital kommunikatör och surfare. Det blir en djupdykning i hur han tog steget tillsammans med sin flickvän för att bli digital nomad på heltid samt tips kring platser att besöka runtom Central- och Sydamerika. Mot slutet pratar vi även om skillnaden mellan att jobba med bas i Latinamerika, Asien och Europa.
- Mostra di più