Björn Wiman Podcasts
-
Vad säger oss ord som ”ekosystemtjänster” och ”nettoutsläpp”? Skulle fler bli engagerade i kampen mot klimatkatastrofen om vokabulären för att sprida budskapet såg annorlunda ut?
Det handlar om hur svårt det är att hitta orden på svenska för den pågående miljökatastrofen, orden som både är korrekta och ger genklang i människor. Ord bortom anglisismen och teknokratisk jargong.
Ett samtal mellan Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, Linus Kollberg, översättare och språkvårdaren Linnea Hanell, lett av Jenny Aschenbrenner, redaktör Med andra ord.
Samtalet spelades in på Littfest i Umeå och ljudtekniker på plats var Ola Sällström Nilsson. -
Lantzkampen rusar in i 2023 med en järndopad Emma Molin som tävlar tillsammans med Hanna Dorsin mot en något förkyld Björn Wiman som tävlar tillsammans med Hanna Fahl.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För vilken start på året vi har haft:
Det blir ett kärt återhörande av kebabbråket på Kungsholmen! Tillika Ebba Buschs norrländska! Pengatvätt och post-Avatar-depression! Magdalena Anderssons möjliga nya karriär! Spa-avdelningen man hamnar i efter döden! Le snus i Paris och klimakteriesäkring i Partille!
Men viktigaste av allt: Vilket elområde är DU?
Varmt välkomna till ännu en fredag och ännu ett år med Lantzkampen!
Redaktör: Alexandra Andersson
Producent: Tommie Jönsson
Ljudtekniker: Jari Hänninen.
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
Annika och Sara bjuder på buffé med valda bitar från året som gått: Psalm eller Politik! Säg det som Stoltenberg! Vem skrattar! Rim i vallåtar! Dessutom psalmkorvar, orgelbaguetter och Stefan Ingves!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkar gör ett gäng av årets alla underbara tävlande i form av Emil Persson, Fredrik Wikingsson, Hanna Fahl, Björn Wiman, Petrina Solange, Isak Jansson, Nivette Dawod, Jenny Ågren, Emma Knyckare, Ina Lundström, Susanna Dzamic, Kalle Lind, Saila-Mari Gråik, Jimmy Halvarsson, Lova Olsson och Moa Wallin.
På återhörande den 13 januari. Gott nytt år!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare Sara Lövestam!
-
Vad betyder snö för oss människor i Norden? Och vad är det som går förlorat när den försvinner? Möt Britta Marakatt-Labba, Klas Östergren, Björn Wiman och Sverker Sörlin i denna specialsändning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Titta, det snöar!
Barn och vuxna flockas kring fönstret i förundran.
Men vad är det med snö som väcker så mycket känslor?
På annandagens morgon kommer vi i P1 att ägna oss helt åt snö - åt dess betydelse, historia och kultur. Hur tonsätter man snö? Vad har snön symboliserat i konsten? Och vad händer med oss när snön försvinner?
Vi tar hjälp av bland andra konstnären Britta Marakatt-Labba, idéhistorikern Sverker Sörlin, tonsättaren Andrea Tarrodi och klimatforskaren Gustav Strandberg i den här direktsändningen om vår känsla för snö.
Medverkande: Karin Alfredsson, Saman Bakhtiari, Linda Fagerström, Britta Marakatt-Labba, Gustav Strandberg, Sverker Sörlin, Andrea Tarrodi, Björn Wiman, Klas Östergren.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Karin Arbsjö
-
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Best Of-avsnitt med höjdpunkter från säsong 1. Gäster: Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert Fux.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 8 - BEST OF säsong 1
*Hon ska heta maninna - ty av man är hon tagen. Thella återupplever ett tonårsminne av skapelseberättelsen och dess historia om hur Gud skapar Eva av ett av Adams revben. Men vad står det egentligen i den ursprungliga texten?
*Normativt, Formativt eller So What - olika sätt att läsa Bibeln. Lollo och Thella vill närläsa och utgå från det som faktiskt står skrivet på sidorna. Pastorn och bibelvetaren Thomas Kazen komplicerar bilden och ger exempel på olika vanliga läsningar.
*Varför finns det inga katter i Bibeln? Författaren Ola Larsmo har sökt svar men är inte nöjd med de förklaringar han fått.
*Noas ark. Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, tycker att vi ska fråga oss vad Noa hade gjort med vetskapen om dagens klimathot.
*Gudar som tröttnat på de jobbiga människorna. Berättelser om Den Stora Floden florerade redan flera tusen år före Bibelns tillkomst. Bibelvetaren Thomas Kazen berättar om föregångarna till historien om Noa och syndafloden.
*Inget är nytt under solen! Folkmusikern och artisten Sara Parkman älskar Predikaren. Men är Predikaren optimist eller cyniker? Och var det verkligen kung Salomo som skrev texten? Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, reder ut.
*Mörkret är ljus, ljus är mörker. Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker, väljer ut några av de många ljus- och mörkertexterna ur Bibeln och uppmanar oss att se ljus och mörker mer som två komplement i en helhet och mindre som motsatser. Och mindre som att det ena är gott och det andra ont.
*Hej apokalyps! Skådespelaren och dragshowartisten Robert Fux älskar dramat när basunerna ljuder och världen går under i Uppenbarelseboken.
Bibelavsnitt: 1 Mosebok 6, Predikaren 1, Matteus 6:1, Jesaja 16:3, Uppenbarelseboken 8, 1 Mosebok 2
Citat ur filmerna På heder och Samvete (A Few Good Men) och Det sjunde inseglet och tv-serien Girls, S1E7, "Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident"
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert FuxProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Lisa Abrahamsson, Susanne Martinsson -
Under det senaste halvåret har det diskuterats hur kristendomen blivit alltmer synlig på kultursidorna. Nyligen skrev DN:s Kristina Lindquist och Björn Wiman om sin relation till kristen tro. Enligt Lindquist upplevde hon den under sin uppväxt som "totalitär, rent själsligt", medan den för Wiman är meningsfull. Fast när det kommer till dess sanningsanspråk är det en "banaliserande bild av religionens roll i människors liv", enligt honom. Olof och Jacob diskuterar dessa texter i ljuset av julens budskap om Jesu ankomst och Guds människoblivande.
Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).
Länkar som nämns i avsnittet:
- DN: Kristina Lindquist: Jag sörjer att jag förlorat min kristna tro, https://www.dn.se/kultur/kristina-lindquist-jag-sorjer-att-jag-forlorat-min-kristna-tro/
- DN: Björn Wiman: Till Gud kan du inte lämna någon feedback, https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-till-gud-kan-du-inte-lamna-nagon-feedback/
- Kvartal: Mediernas julmyter om Jesus, https://kvartal.se/artiklar/mediernas-julmyter-om-jesus/ -
Som sjuåring insjuknar författarens mamma i tbc och skickas i väg på barnsanatorium i tio månader. Vistelsen på sanatoriet, hemkomsten, rädslan för att bli sjuk på nytt och tystnaden som omger sjukdomen i familjen blir till erfarenheter som präglar hela hennes liv. Genom det privata berättas också om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv och dess prägel på samhället. Björn Wiman i samtal med Björn Vikström, professor i systematisk teologi och tidigare biskop i Borgå stift i Finland.
Medarrangör Norstedts
-
Så talar DN-läsarna med sina barn om valresultatet. Anna Gullberg gästar "Lägg ut" om att inte bevaka Sverige ur medelklassperspektiv. Samt Karin Olsson och Magnus Alselind om recensionerna av Alex Schulman och Björn Wiman.
-
Ewa och Ofelia tipsar om höstens highlights. Det finns verkligen mycket att se fram emot:
Hennakonstnären och Den rosa stadens hemligheter av Alka Joshi
Stjärnor utan svindel och Stjärnfall av Louise Boije av Gennäs
Mumier av Sofie Häggman
Omgiven av energitjuvar av Thomas Eriksson
Ett bättre liv av Kay Pollack
Adoptionerna av Patrik Lundberg , Josefin Sköd och Alexander Mahmoud
En lyckligare tid av Claire Lombardo
Malma station av Alex Schulman
Vitt slödder av Carina Rydberg
Koryféerna av Lena Andersson
Ixelles av Johannes Anyuru
I en sal på lasarettet av Björn Wiman
Kära vänner! 18 kvinnors brevväxling under 50 år - om livet, samhället och skolan 1935-1985 av Erika Tengrud
De förlorade ordens bok av Pip Williams
Sorgehögtid av Simin Daneshvar
Gryning falsk och Och skuggan faller av Lou Berg
Den smarta kvinnans handbok av Victoria Dowd
Sommarregn av Sarah Moss
Den kungliga guvernanten av Wendy Holden
I vidundrets mage av Edward Carey
Selma Lagerlöfs jul
Vem fan är Margaret? av Sebastian Pau Johansson
En kvinnas själ av Isabel Allende
Den smarta kvinnans handbok i mord av Victoria Dowd
-
Välkomna till en rafflande match mellan lag "Björn Wiman och Hanna Fahl" mot lag "Björn Edgren och Robin Berglund"!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här fredagen tävlar DN-stjärnorna Björn Wiman och Hanna Fahl och komikerstjärnan Robin Berglund och manusskrivarstjärnan Björn "Björne" Edgren!
FÖR VILKET VAL VI HAR HAFT!
Det blir övertända folkskollärare! Spyor i havet! Lottning från 70-talets riksdag! Bot mot eftervalsenergilöshet! Och så en viskning från Linköping...
Dessutom presenterar vi stolt ronden: SPORT ELLER POLITIK?
Varmt välkomna till Lantzkampen!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
P1 Kultur skärskådar spåren av Elizabeth den andra i kulturlivet. I musik, film, mode och tv - och talar med specialister som populärkulturjournalisten Andres Lokko och modeexperten Susanne Ljung.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KULTURPOLITIKEN FÖRE OCH EFTER VALET
Vad har kulturpolitiken betytt i valrörelsen? Och vad kan den komma att betyda efter valet? Samtal i studion med Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet och Björn Wiman som är kulturchef på DN. Dessutom får förläggaren Andreas Johansson Heinö på marknadsliberala tankesmedjan Timbro berätta om hur han ser på kulturpolitikens roll efter valet.
VENEDIGS FILMFESTIVAL GÅR IN I SLUTHELGEN
Hur är då årets upplaga? Vi får en rapport från Jan Lumholdt, utsänd filmkritiker och mångårig besökare på Venedigs filmfestival - som ger oss guldkornen ur filmflödet.
NYSTART FÖR KULTURLIVET
Programledaren Gunnar Bolin kommer in i studion och tipsar om nystarten för programmet "Kulturlivet", där en kulturperson berättar om en annan kulturperson som har varit deras största inspirationskälla, förr som nu.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
"TBC sågs som sjukdomarnas pilsnerfilm", säger Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, om romantiseringen och mytologiseringen av den lungsjukdom som tagit så många människoliv. Nu har han själv skrivit en bok om tbc, med utgångspunkt i hans mammas historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två dagar innan sin sjuårsdag 1942 skrevs Björn Wimans mor in på Norrtulls sjukhus och skildes under lång tid från sina föräldrar.
Nu har Björn Wiman skrivit boken "I en sal på lasarettet".
P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj stämde träff med Björn Wiman några kvarter från den plats där sjukhuset tidigare låg.
-
Inför valet har vi bett partiledarna berätta om varsitt kulturellt verk som betytt något särskilt för dem. Magdalena Andersson, (S), har valt boken "Never let me go"av Kazuo Ishiguro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"GORBATJOV FÖRÄNDRADE SPELPLANEN FÖR DET RYSKA KULTURLIVET"Sent igår kom nyheten om att Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov dött. Idag analyserar kulturredaktionens Fredrik Wadström vilken kulturhistorisk roll Gorbatjov spelat, och menar att det är svårt att tänka sig att Svetlana Aleksijevitj fått Nobelpriset i litteratur 2015 utan Gorbatjovs betydelse för det ryska kulturlivet.
"NÄR EN MÄNNISKA BLUNDAR OCH TITTAR UPP KAN HON VARA HELT FÖRÄNDRAD"Det säger den svenske porträttfotografen Hans Gedda. Han har plåtat alla: Nelson Mandela, Olof Palme, Astrid Lindgren, Andy Warhol, Taube, Cornelis Wreesvijk... men nu jobbar han mest med stilleben. Hans Geddas verk kan man se på utställningen "Nära ögat" på Fotografiska muséet i Stockholm, och Mårten Arndtzén har träffat honom för en pratstund.
"FRIHETEN VAR SOM EN KALLNAD MATRÄTT"Citatet är hämtar ur Lea Ypis bok "Fri. En uppväxt vid historiens slut". En berättelse om en elvaårig albansk flicka vars hela värld rasar när landets kommunistiska regim störtas år 1990. Vår kritiker Katarina Wikars beskriver en omvälvande läsupplevelse.
"TBC SÅGS SOM SJUKDOMARNAS PILSNERFILM"Det säger Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, om romantiseringen och mytologiseringen av den lungsjukdom som tagit så många människoliv. Nu har han själv skrivit en bok om tbc, med utgångspunkt i hans mammas historia. Hur hon två dagar innan sin sjuårsdag 1942 skrevs in på Norrtulls sjukhus och skildes under lång tid från sina föräldrar. "I en sal på lasarettet" heter boken, och vår reporter Nina Asarnoj stämde träff med Björn Wiman några kvarter från den plats där sjukhuset tidigare låg.
"VARJE BEGÄR SKA KUNNA TILLFREDSSTÄLLAS MED ETT KLICK"Har vår uppfattning av tiden förvandlats till en erfarenhet av ett ständigt pågående...nu? Hör författaren Helena Granströms essä, den andra delen i OBS serie om klimatet och tiden.
Programledare: Mårten Arndtzén
Producent: Ulph Nyström -
"Plikten framför allt!". Idag blir det en otidsenlig hyllning av PLIKTEN i Söndagsskolan. Varför väcker ordet plikt så obekväma reaktioner? Vilken är relationen mellan plikt och lydnad? Är det en plikt att offra sig för ett högre syfte - vad skulle det i så fall vara? Vidare: Rousseau dissas och Kant hissas. PLUS: Ann rasar mot kultursidor i allmänhet och Björn Wiman i synnerhet. Anna-Karin hävdar sin rätt att föredra ketchp med socker, Ann vägrar att vara en förebild och Anna-Karin slår fast att Söndagsskolan inte är en hälsopodd. Väl bekomme!Ansvarig utgivare: Samizdat Publishing ABKlippare & Redaktör: Marcus Blomgren, Silverdrake Förlagwww.silverdrakeförlag.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
"Plikten framför allt!". Idag blir det en otidsenlig hyllning av PLIKTEN i Söndagsskolan. Varför väcker ordet plikt så obekväma reaktioner? Vilken är relationen mellan plikt och lydnad? Är det en plikt att offra sig för ett högre syfte - vad skulle det i så fall vara? Vidare: Rousseau dissas och Kant hissas. PLUS: Ann rasar mot kultursidor i allmänhet och Björn Wiman i synnerhet. Anna-Karin hävdar sin rätt att föredra ketchp med socker, Ann vägrar att vara en förebild och Anna-Karin slår fast att Söndagsskolan inte är en hälsopodd. Väl bekomme!Ansvarig utgivare: Samizdat Publishing ABKlippare & Redaktör: Marcus Blomgren, Silverdrake Förlagwww.silverdrakeförlag.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Mostra di più