FN:s säkerhetsråd Podcasts
-
Efter att två personer dödats av en luftvärnsrobot i Nato-landet Polen håller världen andan. Hör hur nära vi är ett storkrig på europeisk mark.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två personer är döda efter att en luftvärnsrobot landat i en polsk by nära ukrainska gränsen i tisdags. Det är första gången som kriget spiller över – in i ett Nato-land. G20-ländernas toppmöte i Bali förvandlades till ett krismöte och såväl Nato som FN:s säkerhetsråd höll extrainsatta möten om läget. Polen höjer krigsberedskapen och Litauen kräver utökat luftförsvar längs med Natos östra gräns. Är Putins invasion av Ukraina på väg att utvecklas till ett regionalt krig?
Avgörande vem som avfyrade robotenRyssland pekades initialt ut som det land som skjutit roboten, men USA:s president Joe Biden var snabb att slå fast att det var osannolikt att roboten avfyrats från ryskt territorium. Också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade under en presskonferens att det mesta tyder på att roboten avfyrats av Ukraina för att avvärja en rysk attack. Hör vilken betydelse det har vem som avfyrade roboten, för omvärldens reaktion, och vad som krävs för att aktivera Nato-artiklarna fyra och fem.
Dålig stämning i Rysslands egen säkerhetsorganisationI det militära försvarssamarbetet CSTO, där en rad länder som tidigare var en del av Sovjetunionen ingår, är oviljan också stor att dras in i Putins krig. Trots att Ryssland dominerar organisationen, tassar länder som annars brukar agera i Rysslands intresse, nu på tå.
Radiokorrespondenterna Ryssland handlar om de ökade spänningarna till följd av Putins krig i Ukraina och hur stor risken är att omvärlden dras in i konflikten – också militärt.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Ekots korrespondent som just kommit hem från Moskva, Johanna Melén på plats i Kazakstan och Gudrun Persson, forskningsledare på FOI.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Hanna Melander
-
Nessun Dorma är en aria från slutakten av Giacomo Puccinis opera Turandot och en av de mest kända tenorariorna i all opera.
Nessun Dorma betyder "Ingen ska sova".
Med optik som kan väcka även de döda så kan man kallt konstatera att ingen lär få en blund den kommande tiden.
FN:s säkerhetsråd med 15 länder röstade på onsdagen ner ett förslag från Ryssland om att skapa en kommission för att undersöka Moskvas påståenden om ett gemensamt amerikanskt-ukrainskt "militärt biologiskt" program. Ryssland har sedan mars framfört anklagelser om att program i Ukraina som sponsras av det amerikanska försvarsdepartementet bryter mot konventionen om biologiska vapen, en internationell lag som reglerar vapenförsedda gifter.
"Men så skulle dom aldrig göra".
Välkommen till verkligheten.
Idag är det fredagsmys!
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Nessun Dorma är en aria från slutakten av Giacomo Puccinis opera Turandot och en av de mest kända tenorariorna i all opera. Nessun Dorma betyder "Ingen ska sova". Med optik som kan väcka även de döda så kan man kallt konstatera att ingen lär få en blund den kommande tiden. FN:s säkerhetsråd med 15 länder röstade på onsdagen ner ett förslag från Ryssland om att skapa en kommission för att undersöka Moskvas påståenden om ett gemensamt amerikanskt-ukrainskt "militärt biologiskt" program. Ryssland har sedan mars framfört anklagelser om att program i Ukraina som sponsras av det amerikanska försvarsdepartementet bryter mot konventionen om biologiska vapen, en internationell lag som reglerar vapenförsedda gifter. "Men så skulle dom aldrig göra". Välkommen till verkligheten. Idag är det fredagsmys! De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Hur kommer Sveriges relation till Ryssland se ut i framtiden? Vad behöver hända efter kriget för att gå framåt? Och vad kan Alva Myrdal centrum spela för roll i det hela? I det här avsnittet av Researching Peace träffar vi Joakim Vaverka, toppdiplomat med lång erfarenhet från bland annat FN:s säkerhetsråd. Dessutom sitter Joakim Vaverka i styrelsen för Alva Myrdal centrum.
Researching Peace - en podcast från institutionen för freds- och konfliktforskning samt Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning vid Uppsala Universitet.
-
Bilderna på döda civila från Kievs förstad Butja får Kievborna att reagera med chock och bestörtning. Det rapporterar korrespondent Johan Mathias Sommarström på plats.
På måndagen börjar tunnelbanan i Kiev att rulla igen – men staden är öde så när på soldater och äldre som inte kunnat lämna Ukrainas huvudstad.
I helgen hävdade Ukraina att man återtagit kontrollen över hela huvudstadsregionen Kiev.
Bilder från staden Butja strax utanför Kiev visar dödade civila på gatorna och rapporter om flera massgravar efter att ryska trupper dragit sig tillbaka därifrån.
Kievborna har reagerat med chock och bestörtning, säger Ekots korrespondent Johan Mathias Sommarström.
– Man hade hört från människor som flytt från dessa områden att det pågick något hemskt, men man ville inte ta det till sig. Nu finns det svart på vitt, säger Johan Mathias Sommarström.
EU uppges diskutera nya sanktioner mot RysslandDet hörs starka reaktioner internationellt på bilderna från staden Butja.
Frankrikes president Emmanuel Macron vill se fler sanktioner mot Ryssland. Premiärministrarna i Spanien och kallar Rysslands agerande i staden för ett folkmord, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
EU uppges också diskutera ytterligare sanktioner mot Ryssland.
Ryssland förnekar att civila dödats i ButjaRyssland förnekar alla anklagelser om att civila dödats i staden Butja, enligt en talesperson för Kreml.
Ryssland menar att det är osanna uppgifter och har begärt att FN:s säkerhetsråd kallas in för att avslöja det Ryssland kallar för en “ukrainsk provokation” i Butja.
Medverkande: Johan Mathias Sommarström på plats i Kiev.
Programledare: Alexander Zeilon Lundh
Producent: Pia Sjögren
-
President Putin har godkänt att tusentals frivilliga från Mellanöstern kan kriga på Rysslands sida i Ukraina. Syriska milismän hävdar att de är redo för strid. Men är det mest ett propagandaspel?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rysk TV har visat klipp med syriska stridande med kamouflagekläder och vapen. De står framför banderoller med bilder av Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad. Den ryska försvarsministern har hävdat att 16 000 volontärer från Mellanöstern redan har anmält sig. Källor P1:s Mellanösternpodd intervjuat hävdar att milismän är beredda och enligt NY Times har runt 300 syriska soldater redan anlänt till Ryssland för att få militär träning. Vissa bedömare säger att stridande också rekryteras från Mellanöstern via den ökända Wagnergruppen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att Ryssland hyrt ”syriska huliganer” för att delta i invasionen av Ukraina. Samtidigt finns syriska rebeller som hävdar att de vill strida på Ukrainas sida. Men uppgifterna är osäkra, det är svårt att bekräfta hur många legosoldater som verkligen rekryterats eller om det framför allt är en del av propagandakriget.
Mellanösterns länder går balansgångFlera länder försöker balansera mellan Ryssland och Ukraina. Förenade Arabemiraten tillhör de länder som lade ner sin röst när FN:s säkerhetsråd röstade för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och flera oljerika Gulfstater har vacklat mellan stormakterna Ryssland och USA. I Egypten hyllas Putin som en stark ledare på statlig TV. I Israel finns pro-ryska grupper inom befolkningen samtidigt som många judiska flyktingar från Ukraina nu söker skydd i Israel. Dessutom har oligarker från både Ryssland och Ukraina israeliskt medborgarskap. När president Zelenskyj talade inför det israeliska parlamentet och jämförde situationen i Ukraina med Förintelsen så blev reaktionerna starka i Israel. Hör hur länder i regionen försöker manövrera mellan Ryssland och USA i Ukrainafrågan.
Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Samar Hadrous, reporter på Ekot och Maria Persson-Löfgren, Rysslandskorrespondent
Programledare: Olle Wiberg,
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Jocke Persson
-
President Putin har godkänt att tusentals frivilliga från Mellanöstern kan kriga på Rysslands sida i Ukraina. Syriska milismän hävdar att de är redo för strid. Men är det mest ett propagandaspel? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Rysk TV har visat klipp med syriska stridande med kamouflagekläder och vapen. De står framför banderoller med bilder av Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad. Den ryska försvarsministern har hävdat att 16 000 volontärer från Mellanöstern redan har anmält sig. Källor P1:s Mellanösternpodd intervjuat hävdar att milismän är beredda och enligt NY Times har runt 300 syriska soldater redan anlänt till Ryssland för att få militär träning. Vissa bedömare säger att stridande också rekryteras från Mellanöstern via den ökända Wagnergruppen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att Ryssland hyrt ”syriska huliganer” för att delta i invasionen av Ukraina. Samtidigt finns syriska rebeller som hävdar att de vill strida på Ukrainas sida. Men uppgifterna är osäkra, det är svårt att bekräfta hur många legosoldater som verkligen rekryterats eller om det framför allt är en del av propagandakriget.Mellanösterns länder går balansgångFlera länder försöker balansera mellan Ryssland och Ukraina. Förenade Arabemiraten tillhör de länder som lade ner sin röst när FN:s säkerhetsråd röstade för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och flera oljerika Gulfstater har vacklat mellan stormakterna Ryssland och USA. I Egypten hyllas Putin som en stark ledare på statlig TV. I Israel finns pro-ryska grupper inom befolkningen samtidigt som många judiska flyktingar från Ukraina nu söker skydd i Israel. Dessutom har oligarker från både Ryssland och Ukraina israeliskt medborgarskap. När president Zelenskyj talade inför det israeliska parlamentet och jämförde situationen i Ukraina med Förintelsen så blev reaktionerna starka i Israel. Hör hur länder i regionen försöker manövrera mellan Ryssland och USA i Ukrainafrågan.Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Samar Hadrous, reporter på Ekot och Maria Persson-Löfgren, RysslandskorrespondentProgramledare: Olle Wiberg,Introduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Jocke Persson
-
Victoria Nuland: "Ukraine has biological research facilities which we are now quite concerned Russian troops, Russian forces may be seeking to gain control of."
Ryssland beskyller nu USA och Ukraina för att ha använt och skapat biovapen. Under fredagen ska FN:s säkerhetsråd träffas för ett nytt krismöte efter Rysslands påstående att USA och Ukraina använt och skapat biologiska och kemiska vapen på ukrainskt territorium.
Så vad mer exakt är man orolig för såhär i Covidiotins kölvatten, när världshälsoorganisationen (WHO) - där Tengile nyligen hamnat - sagt till Kiev att göra sig av med farligt forskningsmaterial som förvaras i laboratorier runt om i landet för att förhindra att patogenerna läcker ut eller "av misstag" släpps ut?
Nu jävlar drar det ihop sig BIG TIME!
#CarlNorberg #DeFria #RealNews
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Victoria Nuland: "Ukraine has biological research facilities which we are now quite concerned Russian troops, Russian forces may be seeking to gain control of." Ryssland beskyller nu USA och Ukraina för att ha använt och skapat biovapen. Under fredagen ska FN:s säkerhetsråd träffas för ett nytt krismöte efter Rysslands påstående att USA och Ukraina använt och skapat biologiska och kemiska vapen på ukrainskt territorium. Så vad mer exakt är man orolig för såhär i Covidiotins kölvatten, när världshälsoorganisationen (WHO) - där Tengile nyligen hamnat - sagt till Kiev att göra sig av med farligt forskningsmaterial som förvaras i laboratorier runt om i landet för att förhindra att patogenerna läcker ut eller "av misstag" släpps ut? Nu jävlar drar det ihop sig BIG TIME! #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Diplomat, 56 år. Född i Uppåkra, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Diplomaten Olof Skoog berättar om turerna bakom kulisserna när Sverige fick en plats i säkerhetsrådet, och om ett liv med möten med de stora politiska ledarna.
Olof Skoog tar med lyssnaren till maktens interiörer, och konstaterar att diplomatlivet är fantastiskt på många sätt men att det inte är en lätt tillvaro för familjen som med jämna och korta mellanrum måste flytta och rycka upp rötterna.
Ett sådant tillfälle var när han erbjöds – och accepterade – uppdraget som Sveriges ambassadör i FN mars 2015. Därifrån kom han som EU-ambassadör i Indonesien, och dessförinnan en diplomatkarriär via bland annat Kuba, Österrike, USA och Colombia.
Ett drygt år senare, sommaren 2016, hölls omröstningen där FN:s 192 ambassadörer om vilka länder som skulle erbjudas plats i FN:s säkerhetsråd. Olof Skoog berättar om arbetet och alla kontakter med andra länder inför omröstningen, som slutade med att Sverige valdes in i säkerhetsrådet. Olof Skoog skildrar bland annat också turerna och spelet i säkerhetsrådet 2018 i arbetet för ett eldupphör i Syrien.
Om Olof SkoogSveriges FN-ambassadör i New York sedan 2015. Lyckades med uppdraget att få Sverige invalt i FN:s säkerhetsråd och satt periodvis som ordförande.
Försökte göra avtryck i Syrien och Jemen och ville skydda barnen från krig. Tog med sig stormaktsambassadörerna till skånska Backåkra för att förbättra stämningen och minska oenigheten.
Har bland annat arbetat i Havanna, Bogotá, Bryssel och Wien. Varit chef för UD:s politiska avdelning och ordförande för EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetsfrågor. Varit EU:s ambassadör i Indonesien och de nio andra länderna i ASEANsamarbetet.
Oroas över USA:s klimatpolitik och att det satsas på murar istället för internationellt samarbete.
Producent: Jon Jordås
-
Nanna Johansson förklarar att Sverige inte kommer få en plats i FN:s säkerhetsråd eftersom ingen gillar självgoda plugghästar. Ola Söderholm försöker reda ut vad som egentligen var provocerande med polisen som hade en ”Jiddrar du så dör du”-t-shirt. K Svensson tänker på om man ska stigmatisera knarkare eller försöka hålla dem vid liv.