Falsterbonäset Podcasts
-
2,1 mil vallar och murar ska hindra havet från att dränka de exklusiva bostäderna på Falsterbonäset. Men grannar rasar på att skydden hamnar för tätt inpå husen. Golfklubbar upprörs av att de lämnas utanför. Vilka konflikter uppstår i skyddsvallarnas spår?
– En del kallar det här en ödesfråga för att Näset ska kunna vara kvar som bostadsort, säger Sydsvenskans Vellingreporter Maria Sehlin. -
Omkring 300 människor miste livet i det kalla novembervattnet 1872, när havet höjdes drygt 3 meter och slog sönder kusterna längs södra Östersjön. Vi söker spåren efter denna bortglömda katastrof.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För 150 år sedan översköljdes Östersjöns kuster av en stormflod. Havsnivån höjdes på sina ställen med mer än tre meter och hundratals människor drunknade i det iskalla vattnet. Tobias Svanelid vandrar runt på Falsterbonäset där det fortfarande finns spår kvar efter stormfloden 1872, och träffar kustingenjören Caroline Hallin som berättar om katastrofen och vad vi idag kan lära av den.
Och så uppmärksammar vi tidskapseln från Storkyrkan som presenterades för allmänheten tidigare i höstas, men som bär på ytterligare dolda budskap.
Dessutom granskar vi Netflixfilmen På västfronten intet nytt och tar reda på vad den kan säga om vår tids skyttegravskrig i Ukraina.