Kristersson Podcasts
-
Åsiktskorridoren av och med Ulrica Schenström, Fanny Jönsson, Ingvar Persson och Anders Lindberg
-
Om att det är frostigt mellan M och SD och om regeringens tuffa 100 dagar vid makten. Många är också arga på Sverige efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad. Man bränner svenska flaggan och uppmanar bojkott av svenska varor. Men vad är det svenskaste vi har som andra kan bränna för att vi i Sverige ska bli upprörda? David har svaret. Om att "lat" är politikernas ny förolämpningsord och Lova ger sina bästa tips på hur man blir en bra nyhetsreporter och de gånger hon inte varit så bra.
I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening där de pratar om politik och lite annat. I podden hör vi också Ekots politiska inrikesreporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Jonathan BengtssonProgrammet spelades in 26 januari 2023 -
Om att det är frostigt mellan M och SD och om regeringens tuffa 100 dagar vid makten. Många är också arga på Sverige efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad. Man bränner svenska flaggan och uppmanar bojkott av svenska varor. Men vad är det svenskaste vi har som andra kan bränna för att vi i Sverige ska bli upprörda? David har svaret. Om att "lat" är politikernas ny förolämpningsord och Lova ger sina bästa tips på hur man blir en bra nyhetsreporter och de gånger hon inte varit så bra. I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening där de pratar om politik och lite annat. I podden hör vi också Ekots politiska inrikesreporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Jonathan BengtssonProgrammet spelades in 26 januari 2023
-
Ulf Kristerssons statssekreterare lämnar efter avslöjandet om tjuvfiske av ål.
Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har varit i blåsväder sedan det avslöjats att han tjuvfiskat ål och även ljugit för polisen om detta.På sin Facebooksida meddelade Nilsson på torsdagen att han lämnar sin post i regeringskansliet.Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar, skriver PM Nilsson.Var ålhärvan verkligen så komprometterande att han var tvungen att lämna Kristersson? Och hur tungt är tappet för statsministern?Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.Programledare: Parisa HöglundProducent: Viktor MattssonTekniker: Matilda Eriksson -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, David Druid och Linnea Wikblad.
Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson avgår och lämnar sitt jobb efter avslöjandet om hans olagliga ålfiske. Men varför gör han det nu och vad får det här för betydelse för Kristersson?Sen snackar vi om en AI-robot som grejjade en juridiktenta på universitetsnivå. Däremot var den långt ifrån bäst i klassen. Vissa universitet har lite panik över att man kan fuska med hjälp av den, medan andra menar att den snarare kan vara ett bra verktyg. -
Så mår statsminister Kristerssons samarbete vid denna låtsas-milstolpe.
Högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning väckte ilska hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som blockerade Sveriges väg in i Nato ännu mer. Hur tänker statsminister Kristersson navigera i denna storm, och kan det rentav bli så att Natomedlemskapet glider honom ur händerna?Samtidigt firar regeringen 100 dagar vid makten en politisk hittepådag som blivit allt mer populär att uppmärksamma. Fredrik Furtenbach och Elisabeth Marmorstein förklarar dagens ursprung och redogör för regeringens främsta motgångar och medgångar hittills.Hen är störst på TwitterDet politiska spelet djupdyker också i Twitters fantastiska värld. Med hjälp av färska siffror kan vi berätta vem som är störst på svenska politiktwitter och vilken tweet som hade sönder internet 2022.Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.Programledare: Parisa HöglundProducent: Viktor MattssonTekniker: Joakim Persson -
Det blåser hårt kring Sveriges eventuella Natomedlemskap. Efter Erdoğan-dockan som hängdes i fötterna utanför stadshuset i Stockholm och Paludans koranbränninng, så har Erdoğan kraftfullt låtit meddela att han inte tänker stödja Sveriges Natoansökan. Regeringen, med statsminister Kristersson i spetsen, är nu minst sagt oroade över Sveriges säkerhetspolitiska läge. Så vad händer om vi i slutändan inte skulle godkännas av Turkiet och därmed hamnar utanför Nato? Hur farligt är det när kriget i Ukraina rasar runt hörnet? Finns det någon plan B om vi inte släpps in i militäralliansen? Om vi ponerar det värsta, att Ryssland skulle anfalla oss, skulle vi få något skydd av Nato eller står vi då helt ensamma?
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Ulf Kristersson (M) har gått för långt i sitt krypande för Erdogan. Det tycker Jimmie Åkesson (SD), som riktar skarp kritik mot statsministerns tweet om koranbränningen. Samtidigt flaggar Erdogan för att Sverige inte ska räkna med Turkiets stöd i Nato-processen, men hur höga växlar ska man dra på uttalandet egentligen?Sen pratar vi om DN:s granskning av Jonas Wahlström, som använt sin roll som Skansen-Jonas för att bedriva privat handel med hotade djurarter. Men är det så farligt, eller kan vi förlåta Skansen-Jonas? -
Det verkar råda oreda i regeringen när det gäller elstödet. Ulf Kristersson och Ebba Busch säger olika saker om alla turer kring stödet. Kristersson lovade inför valet att stödet skulle vara på plats från den 1:a november och att de fyra partierna, M, KD, SD och L var överens om reglerna för stödet.
Men Ebba Busch säger nu att hon inte var med på allt kring förslaget. Regeringen har inte ens suttit vid makten i 100 dagar ännu, men ändå så svajar det rejält i samarbetet mellan partierna. Så varför går Ebba Busch ut med det här nu? Vad vinner hon på det? Vad säger det om samarbetet i regeringen och hur ska de nu stärka sina siffror?
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Vi kanske snart "behöver hjälp"....
" Våldsvågen i Stockholm har fått polisen att besluta om en så kallad särskild händelse. Situationen är ”okontrollerbar”, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). ”Den här helgen var bland det värsta vi har sett”, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”.
Kristersson: Okontrollerbar situation
Stockholmsområdet har drabbats av flera skjutningar och sprängningar den senaste tiden. Senast under lördagen sköts flera skott mot en person i Enskede i södra Stockholm.
På fredagen gick polisen i regionen ut med att man har beslutat om en så kallad särskild händelse.
Under en intervju i SVT:s ”Morgonstudion” fick statsminister Ulf Kristersson flera frågor om den pågående våldsspiralen.
– De [polisen red.anm] har nog kontroll i bemärkelsen att de vet vad som händer. Men det som händer är ju okontrollerbart just nu, säger Kristersson.
– Den här helgen var bland det värsta vi har sett under lång tid.
Statsministern tar upp att det är svårt att fälla de inbladade och att många ”vägrar berätta vad som hänt efteråt”.
– Jag tvivlar inte ett ögonblick på att polisen gör precis allt de kan med de verktyg de har. Men det är ju väl känt att vi behöver fler verktyg, säger Kristersson och nämner bland annat regeringens förslag om anonyma vittnen, proaktiv avlyssning och visitationszoner.
– Vi har kommit så långt nu i den här utvecklingen att vi måste göra även saker och ting som vi inte har gjort tidigare i Sverige, säger han till SVT.
Kristersson menar att Sverige har satsat ”för lite kraft” på rättsväsendet under en lång tid, vilket har lett till den ökade brottsligheten.
– Det här kommer ta tid. Det kan mycket väl bli ännu värre innan det blir bättre, säger han och fortsätter:
– Nu ser vi också allt yngre personer som dras in i detta. Jag är ganska pessimistisk på kort sikt. Det här kommer bli väldigt, väldigt illa. Men därför måste vi vara uthålliga och vi måste göra det som alla andra länder också har gjort."
Men ingenting alls är planerat för inte några som helst konsekvensanalyser görs någonsin i förhållande till de beslut som tas på regeringskansliet...
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Vi kanske snart "behöver hjälp".... " Våldsvågen i Stockholm har fått polisen att besluta om en så kallad särskild händelse. Situationen är ”okontrollerbar”, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). ”Den här helgen var bland det värsta vi har sett”, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”. Kristersson: Okontrollerbar situation Stockholmsområdet har drabbats av flera skjutningar och sprängningar den senaste tiden. Senast under lördagen sköts flera skott mot en person i Enskede i södra Stockholm. På fredagen gick polisen i regionen ut med att man har beslutat om en så kallad särskild händelse. Under en intervju i SVT:s ”Morgonstudion” fick statsminister Ulf Kristersson flera frågor om den pågående våldsspiralen. – De [polisen red.anm] har nog kontroll i bemärkelsen att de vet vad som händer. Men det som händer är ju okontrollerbart just nu, säger Kristersson. – Den här helgen var bland det värsta vi har sett under lång tid. Statsministern tar upp att det är svårt att fälla de inbladade och att många ”vägrar berätta vad som hänt efteråt”. – Jag tvivlar inte ett ögonblick på att polisen gör precis allt de kan med de verktyg de har. Men det är ju väl känt att vi behöver fler verktyg, säger Kristersson och nämner bland annat regeringens förslag om anonyma vittnen, proaktiv avlyssning och visitationszoner. – Vi har kommit så långt nu i den här utvecklingen att vi måste göra även saker och ting som vi inte har gjort tidigare i Sverige, säger han till SVT. Kristersson menar att Sverige har satsat ”för lite kraft” på rättsväsendet under en lång tid, vilket har lett till den ökade brottsligheten. – Det här kommer ta tid. Det kan mycket väl bli ännu värre innan det blir bättre, säger han och fortsätter: – Nu ser vi också allt yngre personer som dras in i detta. Jag är ganska pessimistisk på kort sikt. Det här kommer bli väldigt, väldigt illa. Men därför måste vi vara uthålliga och vi måste göra det som alla andra länder också har gjort." Men ingenting alls är planerat för inte några som helst konsekvensanalyser görs någonsin i förhållande till de beslut som tas på regeringskansliet... #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
En vecka före valet sade Ulf Kristersson (M) att hushållen ekonomi skulle räddas i god tid före jul, och att det var ett gemensamma vallöfte från M, SD, KD och L. Men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att hon aldrig lovade det.
Den andra september berättade och skrev Ulf Kristersson (M) på facebook om ett gemensamt vallöfte från alla partiledarna i hans politiska lag. Hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul. "Alla ska veta att före jul så kommer man få lindring för de höga elpriser som regeringen har skapat. Vi lämnar ingen i sticket."Men energi- och näringsminister Ebba Busch distanserar sig från det som Kristersson kallade ett gemensamt vallöfte. "Jag kan redogöra för vad jag har menat. Jag har aldrig försökt ge sken av att pengar skulle kunna finnas på kontot innan första november", säger Ebba Busch. Det hon lovade var inte pengar före jul, utan bara att "systemet" skulle vara på plats. De fyra partiledarna skrev i en gemensamma debattartikel i Dagens Nyheter att de skulle införa "ett högkostnadsskydd för hushåll och företag till den 1 november". Det var bara det hon lovade, säger hon nu. Jag vet vad jag har tittat folk i ögonen har sagt. När jag har mött väljare och fått frågor har jag sagt att vi kommer inte kunna inte lova att pengarna kommer att vara på plats på kontot till första november eller innan jul, men vi kan lova att man i god tid vet vad som gäller och att vi har ett elstöd på plats, säger Ebba Busch. Men det här med att utfärda ett gemensamt vallöfte, hade han inte mandat att göra det då, Ulf Kristersson? Om ett högkostnadsskydd till första november, absolut. Och sedan har vi förklarat gott och väl varför vi har bytt modell Men det här att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul, ett gemensamt vallöfte, hade han inte mandat att utfärda det? Vi har som sagt presenterat i en gemensam debattartikel som jag har skrivit under exakt hur vi tänkte kring första november, säger Ebba Busch.Blocköverskridande energiöverenskommelseElbehovet i Sverige kan fördubblas till 2035, enligt beräkningar. Flera näringslivsföreträdare har på senare tid efterlyst en långsiktig överenskommelse om energipolitiken framöver för att våga investera. Men Ebba Busch planerar inte att bjuda in till en sådan. Om Socialdemokraterna står för att kärnkraft är en nödvändig del av svensk energimix framöver då är vi ju framme vid den punkten och då tar jag gärna i hand om den frågan framåt. Vill du bjuda in till samtal om en ny energiöverenskommelse? Jag pratar jättegärna med Socialdemokraterna om den här frågan. (.... )Jag kan absolut självklart gärna sitta ner med partiledare Magdalena Andersson och ta henne i hand om den här frågan. Det jag tror företagarna efterlyser är ett parlamentariskt handslag... De företagaren jag träffar, det sista de vill höra är att politiken stänger in sig i långa snicksnack, utan man vill ha leverans. Men nåt mer än att ni erbjuder Socialdemokraterna att rösta på er politik, någon typ av förhandling? Jag erbjuder Socialdemokraterna att stå för det de tycker är rätt och riktigt för Sverige, jag uppfattar att de har svängt i fråga om kärnkraften, det välkomnar jag. Jag sätter mig gärna ner och har sagt att det behöver vi göra när vi inte hanterar akuta frågor."Vi har inte lämnat klimatmålen"Sverige ser inte ut att nå klimatmålen, bland annat klimatmålet för transporter som innebär att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med år 2010. Med den förra regeringens beslut om höjd reduktionsplikt kommande år beräknades målet att nås, men i och med att den nuvarande regeringen vill sänka reduktionsplikten till EU:s lägstanivå kommer målet inte nås, enligt Naturvårdsverket. Även regeringens egen budget konstaterar att målet inte kommer att nås. Men Ebba Busch säger att klimatmålen ligger fast. Vi har inte lämnat de målen men vi kommer behöva att addera andra åtgärder för att lyckas nå det målet och det handlar primärt om att bana väg för elektrifiering.Gäst: Ebba Busch, energi- och näringsminister, vice statsminister och partiledare för Kristdemokraterna. Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Maja Lagercrantz Tekniker: Alma Segeholm -
Årets första partiledardebatt har varit! Ulf Kristersson sökte samarbete, förslaget om att hemlighetsstämpla elstödet diskuterades och debatten blev den allra sista för Centerpartiets ledare Annie Lööf, som efter elva år avgår som partiledare. Nu väntas Muharrem Demirok att ta över. Åt vilket håll kommer han att styra centern? Kan Demiroks misshandelsdomar ligga honom i fatet? Vad fick Annie Lööf för presenter av de andra partiledarna? Varför vill ingen samarbeta med Kristersson när han sträcker ut en hand?
Gäst: Lena Mellin, politisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Regeringen sätter gruvor och industrins omställning i fokus. Pressen ökar nu på Sverige att i närtid minska koldioxidutsläppen. Unionen har ökat klimattakten.
Omställningen till det fossilfria hastar. Och en halv kilometer under marken i Kiruna ligger fyndet som det blev så mycket tal om under Sveriges första EU-möte i Kiruna under innevarande halvårs ordförandeskap. Enligt LKAB kan fyndet ge en miljon ton sällsynta jordartsmetaller som ska underlätta för den gröna omställningen såväl i Sverige som i EU. Metaller som kan användas till exempelvis motorer i framtidens elbilar. Men samer är oroliga för att gruv- och industrisatsningarna i norr förstör naturvärden och hotar renskötseln.Klotet var med i Kiruna när hela EU-kommissionen, 80 journalister, näringsliv och regering på plats diskuterade miljö- och klimatpolitik. På bordet ligger frågor om naturrestaurering, skogsbruk, utsläppshandel, och inte minst också den gröna omställningstakten.Medverkande:Ulrika Huhtaniska - kommunikatör LKABEbba Bush - energi- och näringsministerJan Moström - vd LKABNiklas Johansson - direktör för kommunikation och klimat på LKAB.Håkan Jonsson - styrelseordförande för SametingetMaria Unga - reporter på SameradionMatti Blind Berg - ordförande Samernas RiksförbundKarin Kvartfordt Niia - Gabna samebyDaniel Engström Stenson - handläggare på Naturvårdsverkets klimatavdelningAnna Lindhagen - skötselenheten NaturvårdsverketVirginijus Sinkeviius - EU:s miljökommissionärMaria Sunér - vd SweminUrsula von der Leyen - ordförande EU-kommissionenUlf Kristersson - statministerMartin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson SDSkriv till oss! [email protected]: Niklas ZachrissonReporter: Daniel VärjöProducent: Anders Wennersten -
Maggie Strömberg lyssnar på Magdalena Andersson och Morgan Johansson och hör en inrikespolitisk konflikt om Nato ta form. Henrik Torehammar skönjer ett slut på de svarta rubrikerna för ministären Kristersson. Och Torbjörn Nilsson ser en bakvänd logik från det glada 90-talet återkomma när Gunnar Hökmark skriver artikel om EMU.
- Mostra di più