Naturhistoriska museet Podcasts
-
Sverigedemokraterna är det parti som har den mest utstuderade kulturpolitiken. Hur kommer den att märkas efter valet?
Vi är vana med kulturpolitiker som håller armlängds avstånd till konsten men här kommer ett parti som engagerar sig djupt i bildkonstens och arkitekturens utseende. Alltid med ”svenskheten” i första rummet.
I själva verket håller eftervalsdebatt och funderar på hur själva stadsbilden kommer att förändras med SD i maktposition. Alla försök att bygga ”gammaldags” har ju fått stora problem. Jakriborg i Skåne och Stadtschloss i Berlin är i grund och botten bara fasadarkitektur som passat på Disneyland.
Ulrika har sett en riktig topputställning – Salad Hilowles ”Homecoming” i Gävle.
Det är otroligt helgjutet. Skimrande. Och Hilowle är en av landets mest spännande konstnärer just nu.
Cooking sections utställning på Bonniers konsthall hade däremot passat bättre på Naturhistoriska museet, tycker Clemens. Trots att den handlar om laxar så har han inte sett något torrare. Ulrika är mer förlåtande. Konsten måste också få vara lite undervisande ibland.
Dessutom har vi läst Per I Gedins bok om Sveriges första professionella konstkritiker – August Brunius. Och vi har sett Tora Vega Holmström på Thielska.
Gatufotografiets fader William Klein är död, förresten. Han blev lika gammal som Drottning Elizabeth.
Med Ulrika Stahre och Clemens Poellinger
Producent Martin Aagård
-
I dagens avsnitt befinner vi oss i biblioteket på Naturhistoriska museet i Göteborg tillsammans med Hans Oreheim. Vi fördjupar oss i ämnena Tempelriddare och Långskallar.
Visste du att tempelriddarna genom sin enorma rikedom och sina många privilegier var en stor och viktig maktfaktor. 1307 så fängslade den franske kungen Filip IV större delen av orden och lät senare avrätta dom. (Filip IV hade under tidigare år lånat otroligt mycket pengar av orden och ville förmodligen inte betala tillbaka dessa)...
Vill du stödja Oscar & Fredrik i deras fortsatta arbete med podd och youtube så följer du oss på https://www.patreon.com/Oscar_o_Fredrik -
Växtforskaren Olesya Bezsmertna hör explosioner från hemmet i Kiev. Andriy Novikov är i Lviv och försöker rädda samlingarna på Naturhistoriska museet. Men hur har det gått för kollegan Oleh Prylutskyi som flydde Charkiv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom om Ukrainakrigets fortsatta globala verkningar: Ryssland står för en stor del av världsmarknaden när det gäller kritiska metaller som vanadin och skandium. Och i Ukraina finns hälften av världens produktion av neon, bland annat en stor anläggning i Mariupol. Neonlasrar behövs för framställning av mikrochip. Det kan ställa till stora problem när lagret tar slut, kanske redan i april.
I podden hörs: Camilla Widebeck, Sara Sällström och Lena Nordlund från Vetenskapsredaktionen, SR. Ulrika Björkstén, SR:s Vetenskapskommentator.
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Olesya Bezsmertna och Andriy Novikov är forskare på varsitt håll i Ukraina. Båda har bestämt sig för att stanna i landet. Innan kriget började samarbetade de om en flora för allmänheten om Ukrainas vårblommor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den kommer så klart inte ut nu, men de ägnar sig åt att skriva texter till den ibland, bara för att fly kriget en stund.
Hör kriget hemifrånOlesya Bezsmertna är i Kiev och hon hör anfall och explosioner från sitt hem. Hon lagar mat åt soldater och försöker ge dem lite avbrott med leenden och vanligt småprat. Andriy Novikov är i det stabilare Lviv, och ägnar sig nu åt att försöka rädda de ovärderliga samlingarna på Naturhistoriska museet där han arbetar och forskar.
Lena Nordlund
[email protected] -
Efter starka önskemål från lyssnarna intervjuar vi i dag Vivi Vajda, professor i paleontologi, i serien "Därför är jag intellektuell".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Därför är jag intellektuell
Vivi Vajdas forskningsområde är omvälvande katastrofer i jordens historia – biologisk mångfald och klimat i ett geologiskt tidsperspektiv. Hon är verksam vid Naturhistoriska museet i Stockholm.Det svenska valsystemet
Kristdemokraternas ledning vill ändra det svenska valsystemet och införa en fyraårig mandatperiod efter eventuella extraval. Partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson tror att det skulle stärka den svenska demokratin. Vilka fördelar och nackdelar har rörliga mandatperioder? Det ska vi prata om med Staffan Ingemar Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.Livemusik med Amason
Amanda Bergman och Pontus Winnberg från prisbelönta popbandet Amason är med i dagens program för att spela ny musik, och berätta hur de gör för att inte bry sig alltför mycket om vad andra tycker.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Valexperten Svante Lysén berättar om sitt favoritämne. Varför fascineras vi egentligen så av våra största däggdjur, förutom att de är så stora? En hel massa spännande valhistorier kan vi också utlova. Inspelat i valsalen på Naturhistoriska museet i Göteborg.
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Gustav Wulff
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fanny och Onel träffade världens tröttaste snok på gatan i Göteborg. Han ville tillbaka till Naturhistoriska museet. Snoken tjatade sig till skjuts och fick åka snoktaxi i Fannys regnkappsficka. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Av och med: Fanny Danielsson. Producent: Linda Belanner. Illustrationer: Cecilia Smedfors-Bang.