Nima Podcasts
-
I veckans Lundströms Bokradio lyxar vi till det med två romanaktuella författare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Khashayar Naderehvandi har skrivit "Hemsökelse" om terapeuten Rakel som blir vittne till något som får henne att totalt tappa fotfästet. I Negar Nasehs roman "En handfull vind" följer vi Minou och hennes son Nima, som från en balkong i Teheran 1978 ser protesterna tillta mot Shahens regim.
Mer olika kan två romaner inte bli, men en sak har författarna gemensamt: De har under hösten skrivit artiklar mot bakgrund av protesterna i Iran, där de båda har rötter. Hur påverkas man som författare av så omvälvande nyheter? Vad vågar man hoppas på av framtiden? Och hur läser de varandras böcker?
"Min roman handlar ju inte om Iran, men den hade heller inte sett som den gör om inte jag var jag, med den bakgrund jag har," säger Khashayar Naderehvandi. Hans roman utspelar i en namnlös stad, dit människor kommit över en gräns för att söka trygghet. "Iranska revolutionen är numera en del av det svenska kollektiva minnet, eftersom vi är som många här", säger Khashayar Naderehvandi.
Negar Naseh påbörjade sin roman redan som sjuttonåring. Riktigt vad hon sökte då visste hon inte. "Jag bara såg framför mig en kvinna på en balkong och valde då att försöka följa henne", säger Negar Naseh. I romanen som nu blivit klar nästan tjugo år senare, följer vi huvudpersonen Minou när hon till slut lämnar Teheran och kommer till Uppsala. Men vi följer också Shahen av Iran under dennes sista månader i livet.
Under hösten har båda författarna skrivit artiklar mot bakgrund av protesterna i Iran. Att dessa kan leda till en ny framtid för landet är något som båda författarna föreställer sig. Khashayar Naderehvandi har inte varit Iran sedan han kom till Sverige som sexåring. Negar Naseh har själv aldrig varit i landet.
"Jag har fantasier nu", säger Negar Naseh. "Om att jag i vår befinner mig i Iran på Nouruz."
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby, Andreas Magnell och Daniel Sjölin
-
Inför Milanoderbyt som äger rum nu i helgen har jag tagit pulsen på några av mina internetkompisar, vi pratar både känslor men först ut lägger vi bort känslorna och ser vad algoritmerna säger om Serie A och hur mäter man egentligen förväntade mål som vi har fått in lyssnarfrågor om. Detta reder vi ut en gång för alla, sen får vi se om vi kommer använda oss av det utifrån matchbilden eller inte i kommande avsnitt.
Först ut är Ola med världens bästa Twitternamn @fantomen, följ gärna honom. Han förtydligar utifrån deras statistikprogram vad förväntade mål är, hur bra är Kessie för Milan? Zlatans betydelse och det viktigaste. Hur slutar Serie A, enligt deras algoritmer. Frågan på uppstuds var, kan vår egen Pobega ersätta en flyktande Kessie ?
Därefter bjuder vi in lite mer känslor då jag pratar om Milanoderbyt med Nima @NimaTavRood och Marko @markowarheart som ger sina tankar hur matchen slutar och varför den slutar som den gör? Hur ska resp lag ta ut varandra och vilka faror finns det att se upp med.
Milan har skador som är frågetecken som vanligt, kommer vi använda oss av Tomori och Zlatan eller ska vi försöka säkra upp dom för resterande matcher. Mercaton nämner vi oxå, åsikterna om denna är rätt svala...
FORZA MILAN
-
Veckans God Ton gästas av Nima Sanandaji som pratar om hur det socialdemokratiska välfärdssystemet håller kvinnors karriärmöjligheter tillbaka och hur en modern icke-socialistisk feminism ser ut. Men även kritiken gentemot hur de svenska liberala partierna helt köpt det postmoderna träskets världsbild. Vi går även igenom den kritik Nima riktade och debatt han initerade efter Jordan B. Peterson framträdande hos Skavlan.
Nimas Sanandajis debattartikel
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0E8vo2/
Arash Heydarian Pashakhanlou:s replik
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/4dkxya/
Nima Sanandajis slutreplik
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/G19qAB/