Patrik Lundberg Podcasts
-
Årets första fillo inleds med väldigt bra moral. Skoja såklart, detta är Vardagsfilosofiska rummet. Journalisten och författaren Patrik Lundberg ställs mot väggen av Hanna och Christopher. Skulle Patrik Lundberg mobba en praktikant under ett visst program liknande Fillo? Skratta åt någon som ramlar roligt, e de så fel? Blir Barbiecore för mycket för Patrik Lundberg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Christopher Garplind råkar (typ) försäga sig och stör sig på boomers på sociala medier. Hanna Hellquist har haft en struggle under sin praktik och ni delar med era praktikant-stories! Matilda Rånge från P3 Nyheter snackar om vägen till att bli reseledare och den kontroversielle Andrew Tate. Ekots techreporter Sven Carlsson förklarar Twitterboten Riksdagen redigerar och det blir även årets första fillo med Hanna och Christopher! Denna gång med journalisten och författaren Patrik Lundberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Journalisten om sökandet efter sin biologiska mamma.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Vann Stora Journalistpriset tillsammans med kollegor på Dagens Nyheter i kategorin Årets avslöjande för granskningen ”Barn till varje pris” som handlar om internationella adoptioner till Sverige. Patrik Lundberg skildrar ofta klass och utanförskap. I många år var han kolumnist i Aftonbladet och Expressen. Har skrivit flera böcker, bland annat ”Fjärilsvägen”.
Patrik Lundberg om sitt Vinterprat:– I mitt Vinter vill jag berätta om sökandet efter min biologiska mamma, och om sökandet efter sanningen om de internationella adoptionerna till Sverige.
Producent: Jenny Nordlander -
Lyssna när årets Vintervärdar presenteras
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Klockan 13.00 presenterar programchef Bibi Rödöö vilka som blir Vintervärdar i år.
– Årets Vintervärdar har alla ett uppskattat Sommarprogram i bagaget och de vet hur man berättar en historia. Vi får åtta berättelser av olika slag som roar och berör – perfekta att lyssna till under jul- och nyårshelgen, säger Bibi Rödöö.
Årets Vintervärdar25 december Marika Carlsson, komiker
26 december Richard Tellström, måltidsforskare
27 december Malin Persson Giolito, författare
28 december Olof Wretling, skådespelare
29 december Patrik Lundberg, journalist
30 december Clara Lidström, bloggare
31 december Jenny Strömstedt, programledare
1 januari Georg Riedel, kompositör -
Vi ska lära oss från dom äldre säger dom, så nu lyssnar vi på Patrik.
Patrik Lundberg på Widerlöv Stockholm började mäkla 1993, hela 29 år. Hans första omsättningsmål var 300k, lite skillnad från idag. Han låg ungefär på 6% av köpeskillingen.
Han berättar om hur det var att mäkla för i tiden och framförallt hur man ska agera i den nya marknaden vi jobbar i nu. Patrik har varit med i alla nedgångar och uppgångar så han ger verktyg som jag aldrig hört om, som verkligen ger en aha-upplevelse och man märker att det är verktyg som fungerar. Widerlöv har en stabil etablering på marknaden idag och berättar hur dom har skapat den.
Mäkleri på 90-talet
-
I dagens podd intervjuar jag Patrik Lundberg som skrivit boken Adoptionerna – ett granskande reportage (Natur & Kultur 2022) ihop med Alexander Mahmoud och Josefin Sköld. Det är något av det mest omskakande jag har läst. Därför är jag glad att få chansen att prata med en av författarna.
Rapporter om missförhållanden, misstänkt barnhandel och korruption har funnits sedan den internationella adoptionen tog fart i och med Koreakriget på 1950-talet. Varken ansvariga svenska myndigheter eller adoptionsorganisationer har agerat, trots att Sverige är det land i världen som tagit emot flest adoptivbarn per capita. Det går inte att säga att man inte har vetat. Ändå har man fortsatt. Man har inte ens utrett frågan ordentligt. Hur är det möjligt?
Det och mycket annat pratar vi om i dagens podd.
Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
I går publicerade jag en text som utgick från boken. Den kan man läsa här:
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sverige och världen rör sig mot en lågkonjunktur. När konsumenter tvingas till hårdare prioriteringar än tidigare innebär det ett lackmustest för hur bra företagen de senaste åren lyckats med sitt varumärkesarbete. Hur påverkar det här marknadsförares vardag och vad kan man egentligen lära av tidigare kriser? "Inför lågkonjunkturen 2008 var många företag överinvesterade på varumärkeskommunikation. När de då behövde få snabb försäljning via annonsering på de då nya digitala medierna fick de enorm effekt. Den bufferten finns inte i dag", säger veckans gäst Patrik Lundberg, strateg och planner på Åkestam Holst.
-
Magnus Alselind listar regeringens värsta tråkmånsar som inte fattat nåt av Boris och Trump. Karin Olsson analyserar journalistikens Atlantis samt SD Riks urringningar.
-
I en ny bok granskas den svenska adoptionsindustrin och hur barn i vissa fall stals ifrån sina biologiska familjer i Asien och Latinamerika. En av författarna Patrik Lundberg gästar oss.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi ska också tala om Giorgia Meloni, ledare för Fretelli Italia - Italiens bröder - som kommer att bli Italiens första kvinnliga premiärminister. Vem är hon och hur kommer hon att förändra Italien? Gäst: Eskil Fagerström, journalist och författare.
Dessutom: nu ska Nordstreamläckan inspekteras! Ligger u-båtar från Nato respektive Ryssland lurar på varandra nere vid den trasiga gasledningen tro?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Lasse Berghagen " Teddybjörnen Fredriksson", Anna-Clara Tidholm "Snöa på", Eli Åhman Owetz "En jul tillsammans", Alex Schulman "Malma station", Daisy Johnson " Systrar", Patrik Lundberg "Adoptionerna", Anneli Jordahl "Björnjägarens döttrar", Claire Lombardo "En lyckligare tid", Tina Harnesk "Folk som sår i snö", Karin Smirnoff "Havsörnens skrik", Johan Ajvide Lindquist "Skriften i vattnet", Jenny Fagerlund "Den sista adventskalendern", Åsa Liabäck "Medan snön faller i Ådala", Ijustwanttobecool "Skurkarnas skurk".
-
I veckans avsnitt pratar vi om en av de kanske svåraste faktorerna för en kreativt skapande människa - nämligen framförhållningen. Hur får man en karriär i rullning där intäkterna jämt tycks ligga fem år framåt i tiden? Hur anpassar man ett framtida projekts budget mot en stigande inflation? Pontus berättar om sitt nuvarande kreativa utlopp och metoder i en låtskrivarprocess. Ni är som alltid mycket välkomna!
instagram.com/kulturbarnen
Dessutom:Medelhavsmuseet
Egypten
Rosetta-stenen
Etnografiska museet
British Museum
Nazistiska konststölder
Bockstensmannen
Adoptionerna
Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud
Riche Fenix
Uffie
Vad blir det för mord?
Låtskriveri
Topliners
Rekryteringskris i krogbranschen
Uppskjutna konserter
Santigold
Framförhållning
-
Vardagen rullar på med liknande rutiner för de flesta av oss. Men utan att man hade kunnat förutse det, händer det något som vänder upp och ner på allt. Plötsligt blir man bonuspappa eller får reda på att ens bakgrund är en annan än den man trodde.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kropp & Själ är på Bokmässan och träffar författare som alla har saker att säga om att möta livsförändringar. Nicolas Lunabba har skrivit boken Blir du ledsen om jag dör? som handlar om hur han lät en ung kille flytta in hos honom för att bo på hans soffa.
– Rent krasst handlade det om att jag inte ville att han skulle dö, det var instinkten. För han var inte bara vild, han var odräglig, säger han.
Medverkar i programmet gör: Nicolas Lunabba, författare till boken Blir du ledsen om jag dör?, Patrik Lundberg, författare till Adoptionerna, Frida Boisen, författare till Våga våga, Jenny Jägerfeld som skrivit Min storslagna kärlek, Torbjörn Flygt, författare till Slugger, Peter Alestig, som skrivit Världen som väntar och Kayo Mpoyi, författare till boken En övning i revolution.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
Producent: Alice Lööf
Programmet är förinspelat.
-
Ewa och Ofelia tipsar om höstens highlights. Det finns verkligen mycket att se fram emot:
Hennakonstnären och Den rosa stadens hemligheter av Alka Joshi
Stjärnor utan svindel och Stjärnfall av Louise Boije av Gennäs
Mumier av Sofie Häggman
Omgiven av energitjuvar av Thomas Eriksson
Ett bättre liv av Kay Pollack
Adoptionerna av Patrik Lundberg , Josefin Sköd och Alexander Mahmoud
En lyckligare tid av Claire Lombardo
Malma station av Alex Schulman
Vitt slödder av Carina Rydberg
Koryféerna av Lena Andersson
Ixelles av Johannes Anyuru
I en sal på lasarettet av Björn Wiman
Kära vänner! 18 kvinnors brevväxling under 50 år - om livet, samhället och skolan 1935-1985 av Erika Tengrud
De förlorade ordens bok av Pip Williams
Sorgehögtid av Simin Daneshvar
Gryning falsk och Och skuggan faller av Lou Berg
Den smarta kvinnans handbok av Victoria Dowd
Sommarregn av Sarah Moss
Den kungliga guvernanten av Wendy Holden
I vidundrets mage av Edward Carey
Selma Lagerlöfs jul
Vem fan är Margaret? av Sebastian Pau Johansson
En kvinnas själ av Isabel Allende
Den smarta kvinnans handbok i mord av Victoria Dowd
-
För många av er lyckliga satar innebär den här fredagen att ni vaknar upp i Göteborg under den första Way Out West-helgen sedan 2019! Så gör även Kulturbarnens Ida Therén, vilket gör att vi nästan tvingas köra ett fullt ut WOW-peppavsnitt. Men vilka band kommer Ida försöka se egentligen? Hur är tempen på stan inför festivalens comeback, och vem är egentligen mest peppad över detta faktum, Ida eller Pontus? Förbered dig på ett nördigt och nästan exklusivt musikinriktat avsnitt av KULTURBARNEN.
Betygsätt och kommentera gärna i Apple/Spotify så får fler reda på vår existens. Tack & puss, trevlig helg!
www.instagram.com/kulturbarnen
Även i veckans avsnitt:Patrik Lundberg
Jakob Hellman
Way out westSpeedway
Svenska Institutet
Bikini kill
Le tigre
Kurt Cobain
Beastie Boys
Arab strap
Little simz
Rosie Danvers
Kanye West
Nick cave
Bavé
A36
1.Cuz
L1
VC Barre
Adaam
Ant-Wan
Godis
Manny Flaco
Dizzy
Zutt-zutt
Bright Eyes
Conor Oberst
Stammisar
Gonattstund
Markus Granseth
-
Häromdagen skrev jag om klass på Svenska Dagbladets kultursida. I texten skriver jag om hur vi tillåtit en underklass att växa fram längst ned i samhället, och om hur denna tjänar en medelklass som värderar fel saker.
I fredags diskuterade jag frågan i P1 morgon ihop med Patrik Lundberg, som hade skrivit att han ville lämna medelklassen. Om jag tolkar honom rätt handlar hans motvilja om ett hyckleri han märkt av. Inom medelklassen, menar han, vill man gärna känna sig finare och bättre, men man gör likt förbannat det man kritiserar att andra gör. Diskussionen med Patrik Lundberg var konstruktiv, men rumphuggen. Ironiskt nog är nästan alla inslag i public service för korta för riktiga samtal, och i regel är konfliktnivån maximalt uppskruvad. Aporna måste få apa sig, verkar en grundtanke vara. Och om man inte vill bråka kanske de plockar in någon annan i stället. Konflikten mellan “höger” och “vänster” måste värnas, och finns ingen tydlig konflikt får man uppfinna den med hjälp av en hetsande programledare.
Nåväl, jag ville i alla fall fördjupa samtalet om klass, eftersom jag tycker att det är så intressant. En av de mest intressanta tänkarna på området i dag är Johan Wennström, som numera är en kollega på Svenska Dagbladets kultursida, där han skrivit i flera år. Han disputerade i statsvetenskap 2019 med avhandlingen Interpreting Policy Convergence Between the Left and the Right: Essays on Education and Immigration. Han är aktiv på IFN, där man också kan ta del av hans publikationer. Hans forskning är inriktad mot politiskt beslutsfattande och dess moraliska grunder. Han är särskilt intresserad av skol- och migrationspolitik. Tidigare har han bland annat arbetat som politiskt sakkunnig i Regeringskansliet och som ledarskribent i Svenska Dagbladet.
Länkar till texter och böcker vi pratar om:
Min text i SvD Kultur (19/1): Hade det inte varit för högskoleprovet hade mitt liv nog sett annorlunda ut. Medelklassen tror på meritokrati, och det är som om medkänslan också är något man gör sig förtjänt av.
David Goodhart – Head, Hand, Heart: The Struggle for Dignity and Status in the 21st Century (Penguin 2020)
Michael Lind – The New Class War: Saving Democracy from the Managerial Elite (Portfolio 2020)
Patrik Lundberg: “Jag vill lämna medelklassen” (DN 23/11 -21)
Charles Murray – Coming apart: the state of white america, 1960-2010 (Crown forum 2012)
Vesna Prekopic: “Det är inte alls så dumt i medelklassen, men mellanförskapet lämnar jag gärna” (DN 17/1)
Michael Sandel - The Tyranny of Merit: What's Become of the Common Good? (Farrar, Straus and Giroux 2020)
Johan Wennström: “När ska högern överge Foodora-liberalismen?” (SvD 26/5 -21): Det viktiga, enligt dagens höger, är inte var man kan göra en verklig insats, utan ”vart man är på väg”. Högern har accepterat, ja till och med bejakat, framväxten av ett djupt ovärdigt arbetsliv.
Johan Wennström: I väntan på ett konservativt idéprogram (Kvartal 14/12 -20)
Johan Wennström: Brev till en lärarstudent (Kvartal 20/2 -19)
Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostra di più