Staffan Olsson Podcasts
-
Avsnitt 21: integritet eller inte?
Som vägledare hamnar vi ständigt i dilemman där det kan vara svårt att veta - Hur gör jag rätt? Vägledningspodden har bjudit in Staffan Olsson, expert på det skoljurdiska området, för att diskutera case som handlar om allt från GDPR till hur vi värnar om elevers integritet till hur man agerar när polisen ringer. Välkommen att lyssna på ett samtal som vrider och vänder på situationer och förhoppningsvis kan stötta dig i användandet av din egna etiska kompass.
I samtalet hänvisas till dokumentet ’Etik & juridik för vägledare’ som du hittar här:
https://www.vagledarforeningen.se/etik/etik-och-juridik/
Vill du veta mer om Staffan, eller komma i kontakt med honom, kan ni besöka hans hemsida: https://www.tystnadsplikt.se
Har du frågor, reaktioner eller funderingar på programmet och det vi pratar om!? Vi vill gärna höra från dig! Maila oss på [email protected]
Du hittar oss även på vår hemsida: https://shows.acast.com/vagledningspodden/
Produktion: Aino Collmar och Annika Davén
Klippning: Aino Collmar och Annika Davén
Musik: Aksel & Aino
Vägledningspodden görs på uppdrag av Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den svenska elektrifieringen föddes på platser med namn som Näs, Nyhammar, Marma och Stocksbo. Brukssamhällen och småorter var pionjärer i en tid när strömmen inte kunde transporteras så långt från de vattendrag som ofta stod för kraften.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
År 1876 inleddes elektrifieringen av Sverige. Då fick nämligen sågverken i Näs i Dalarna och Marma i Hälsingland båglampor, vilket gjorde att timmer även kunde sorteras i mörker.
Några år senare,1888, experimenterades det med elmotorer vid Nyhammars bruk i Dalarna och året efter lyckades man där överföra el från ett kraftverk till en gruva, ett avstånd på 1,3 kilometer. Det var likström och inte möjligt att ha långa kraftledningar då spänningsfallet blev för stort.
Växelströmmen som introducerades tidigt på 1890-talet innebar att elen kunde transformeras och därmed överföras på längre avstånd. Men den som gjorde växelström verkligt meningsfull var uppfinnaren Jonas Wenström som tog patent på ett trefassystem, vilket gjorde att även växelströmmen kunde användas för att driva till exempel motorer av olika slag.
På många håll på den svenska landsbygden fick man el tidigt. En sådan plats var Stocksbo i norra Hälsingland, där bonden och skogsägaren Anders Olsson var drivande i anskaffandet av en turbin år 1892.
Medverkande: Tommy Hjort; elingenjör och aktiv i Västerbergslagens Ingenjörsklubb; Bengt Söderkvist, lokalhistoriskt intresserad boende i Horndal; Kerstin Enflo, ekonomihistoriker vid Lunds universitet; Staffan Olsson och Jon-Erik Botås, elhistorieentusiaster i Stocksbo.
Reporter: Mats Carlsson-Lénart
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Han får bli nr 13 - precis som i landslaget - handbollslegendaren Staffan Olsson!
Det var något slumpartat att det blev handboll ändå. Att det blev så säger en del om samhällets möjligheter att hitta vägar för barn och fånga upp deras intressen.
Vi går igenom Staffan i siffror, olika framgångar och motgångar, och hur han sjukhusbesök och hjärtfel till trots ändå var aktiv som handbollsspelare ända till 40 års ålder.
Hur var det att bli hackkyckling efter ett stort mästerskap egentligen? Och hur kommer det sig att han har en egen öl? Och vad vill han vara med och påverka?
Staffan är aktuell med sin självbiografi Hur fan gick det till, och han höjer gärna sin röst i frågor som rör ledarskap och ungdomars möjligheter till idrott. Då det finns tydlig statistik på att kriminalitet i en del områden minskat drastiskt när man t ex öppnat upp för nattfotboll för ungdomar är det förvånande att det inte läggs mer pengar på idrott. Det skulle enligt dagens gäst göra en stor samhällsinsats!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Studio Allsvenkan finns även på Patreon, där du får alla våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom tillgång till våra exklusiva poddserier. Bli medlem här!
Välkommen tillbaka, Philip De Giorgio!!
För mindre än ett halvår sedan lämnade Philip Studio Allsvenskan för att börja producera ljudböcker.
I dag, dagen efter cupfinalen, är han tillbaka som gäst och det handlar så klart en hel del om Bajen, och om matchen igår.
Hur var stämningen? Vad tycker han om bytena? Varför gick det som det gick?
Sedan handlar det en hel del om nya ljudboken om och med handbollsspelaren Staffan Olsson.
Vi hinner även med att snacka resor och minnen från hans tid med Studio Allsvenskan och en rejäl genomgång av samtliga lag i Allsvenskan.
Plus ett gäng lyssnarfrågor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Handbollens legendariska förbundskapten Bengt Johansson har avlidit. Sporthuset får besök av Staffan Olsson, en av storspelarna landslagets ”Bengan Boys”. Berättelsen om hur Bengan med glädje, humor, gurkburkar och delaktighet skapade tidernas främsta svenska handbollslag! Dessutom Expressens Magnus Nyström, Jennifer Wegerup och Tommy Åström i veckans debatt. Om Zlatan Ibrahimovic, som kan bli Serie A-mästare igen och hans ångest att avsluta karriären. Om moral och missade miljoner för svenska och finska ishockeyspelare i Ryssland. ”Lex Kim Bergstrand” - var går egentligen den acceptabla gränsen för hur tränare och spelare kan uppträda i intervjuer och vad är journalistikens ansvar?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför är så många mittbackar potentiella elevrådsordföranden? Och finns det någon "Staffan Olsson" i det svenska landslaget? Vems mamma var fotbollskommenterande poinjär och vems är namne med ärkerivalens hemmastadion? I det femte och avslutande avsnittet av Johanna Frändén och Simon Banks hörna av VM-podden ställs de verkligt viktiga frågorna.