Öresundsbron Podcasts
-
Öresundsbron har dragit ner kraftigt på sin belysning, allt medan fem miljoner lampor glittrar på Jul på Liseberg. Vad spelar belysningen för roll i elspartider?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De dramatiskt höjda elpriserna har fått bland andra olika kommuner att välja delvis och tidvis nedsläckning av gatubelysning. Men Energimyndigheten har förvånats över den strategin, säger analyschefen Gustav Ebenå. Forskarna Vania Ceccato och Lina Bertling Tjernberg på Kungliga tekniska högskolan och doktoranden Katarina Hennig på Lunds universitet ser också generell nedsläckning av offentliga miljöer som ett trubbigt eller rentav fel instrument att använda. I programmet medverkar också Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint, Öresundsbrons anläggningschef Bengt Hergart och Lisebergs marknadschef Mårten Westlund.
Bengt Hergart, anläggningschef Öresundsbron; Mårten Westlund, marknadschef Liseberg, Gustav Ebenå; analyschef Energimyndigheten; Vania Ceccato, professor urbana och regionala studier Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm; Katarina Hennig, doktorand miljöpsykologi Lunds universitet; Lars Ejeklint, klimatcoach Vattenfall; Lina Bertling Tjernberg, professor elkraftnät Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm.
I programmet hörs också nyhetsklipp kring elbesparingar från Studio Ett och lokala SR-kanaler.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
I avsnitt 45 träffar vi Glenn Pålsson som är en mångsysslare i Ölvärlden. Vad var det som fick Glenn att upptäcka ölvärlden? Varför fick han ståpäls på invigningen? Vad var det egentligen som hände på Öresundsbron?
Dessa frågor och mycket mer skall besvaras i avsnitt 45. -
Norden skulle bli världens mest integrerade region. Men när covid-19 kom höll inte samarbetet för trycket. Blir allt som vanligt när coronapandemin är över, eller håller Norden på att glida isär?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Malin Biller, serietecknare, Anders Ljunggren, ordförande Stockholmsavdelningen av föreningen Norden, Linus Eriksson, vd Öresundsbron, Ole Jörgen Lind, butikschef på Maximat på Nordby, Kent Hansson, kommunalråd i Strömstad (S), Johan Strang, Nordenforskare Helsingfors universitet, Josefin Carlring, generalsekreterare Föreningen Norden i Sverige
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reporter: Carina Holmberg
Tekniker: Josef Reinhold
Producent: David Rasmusson
[email protected] -
På vilken sida sitter avgasutblåset på en Volvo 850 AWD, går det att ställa ut bakänden i sladd och kommer man över Öresundsbron i snöstrom? Vi låter Volvos AWD-system krafsa till på 850 och V70 XC!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Magnus och Fredrik har en dröm, ett hopp, ett liv och på sätt och vis en karriär tillsammans. Veckans A du! handlar bröderna Gertten som både tillsammans och var för sig har gjort uppemot fyrtio filmer. Nästan alla är dokumentärer och åtminstone hälften har stark Malmökoppling. Till exempel har de gjort Blådårar och Blådårar 2 om Malmö FF, Gå på vatten om Öresundsbron, Bye Bye Malmö om Kockumskranen och Rolling Like a Stone om när Rolling Stines spelade i Malmö 1965.
Patreon: https://www.patreon.com/adupodd
Swish: 1230521088 (markera gåvan med A du! i)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Likt Jesus återuppstår GUGN på en Söndag med ett härligt nytt mysavsnitt!
IFK Dam och satsningen som väntar! Skada i herrtruppen! Mitovs brobrännande! Lyssnarfrågor!
Sen tar vi återigen en resa i frågesportsformatet "I baksätet på Bobbie Friberg Da Cruz BMW över Öresundsbron".
Väl mött och god lyssning!
VIVA GUGN!
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
En tidig höstmorgon kliver en ung kille in i en bil i en av Köpenhamns förorter. Han känner sig nervös. Men smugglaren som ska köra honom över Öresundsbron säger att han kan vara lugn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den tredje delen av P1 dokumentärs miniserie om människosmuggling får vi följa flyktingarnas och migranternas väg in i Sverige, där de riskerar att hamna i problem.
Hör poliserna som arbetar med att avslöja människosmugglingenVi får följa smugglaren som åker fast, en ung kille som köper en smuggelresa till Sverige och poliserna som arbetar med att avslöja människosmugglingen.
Reportrar Sigrid Edsenius och Akon Baker
Producent Ylva Lindgren
Slutmix Elvira BjörnfotProgrammet gjordes 2021
-
Gränser som nyss var tämligen abstrakta bemannas nu på nytt. Till och med sådana som helt hade fallit i glömska återvänder som spöken från det förflutna, noterar Thomas Steinfeld i denna essä.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ordet "gräns" låter som ett äkta svenskt ord. Eller som ett äkta tyskt ord, för den delen: "Grenze". Men så är det inte. Ordet är en gränsgångare i sig själv. Det kommer från trakterna som numera kallas för Polen.
De tyska ordensriddarna, som under 1200-talet hade gett sig iväg för att kuva hedningarna i öst, var de första som hade lärt sig tala om en "greniz" eller en "granica". Samtidigt som riddarna trängde fram österut, bortom gränserna mellan de germanska och slaviska folkstammarna, flyttade ordet till väst. Och så kom det också till Sverige, medan man i södra Tyskland fortsatte at tala om "gegend", "umkreis" eller "ende, dar ein land keret" – änden, där ett land vänder sig tillbaka.
Gränstrakter fanns förstås redan innan riddarna övertog ordet. Ofta kallades de för "mark". Ordet finns kvar i dag, för det mesta i förbindelse med ett namn, som i Danmark eller som i Mark Brandenburg, landskapet runt Berlin. En "mark" betecknar ett diffust område, i synnerhet ett skogsområde, som två folkgrupper låter stå emellan sig för att hindra att de börjar slåss med varandra. "Bland germanska stammar gäller det som en ära", skrev fältherren Julius Caesar för drygt tvåtusen år sedan, "att ha stora ödemarker runt sig. De tror att det på så sätt blir tydligt, att ingen kan hålla sig kvar i deras närhet."
En mark förutsatte, att det ännu fanns tillräckligt med plats i Europa, så att man kunde gå ur vägen för varandra.
Sådana friheter försvann med tiden. Så småningom fanns det inga områden kvar, som inte hade någon herre. Och så drogs det gränser. De bildar ingen areal, utan en linje, där två ytor stöter på varandra, utan övergång. De särskiljer territorier. Man befinner sig vid en gräns, när man med vänstra foten kan stå i ett land och med högra foten i ett annat, om nu gränsvakterna skulle tillåta sådana tvetydigheter.
Gränser finns av olika slag. De håller isär grannar, bostadsområden eller landskap. De ordnar världen, men de främjar också misstroende och fientlighet. Statsgränsen verkar vara den egentliga, den hårdaste gränsen. Ingen människa får överskrida den, om hon inte kan bevisa att hon, utöver att vara en människa, tillhör en stat. Hon måste kunna belägga att hon är en person, ett rättssubjekt, innan hon får komma över till den andra sidan.
Så hårda verkar gränserna mellan staterna vara, att de leder till ett missförstånd: att de är stabila, nästan oföränderliga. Men så är det inte, även om Sverige, ett land som minst till hälften är omgivet av hav, haft fasta gränser sedan mer än hundra år. Men tänk bara på Danmark, där södra gränsen, den mot Tyskland, brukade flytta upp och ner på kartan som en strumpa som sitter alltför löst. Fram till år 1920, i alla fall.
Och så finns det Tyskland, ett land som sedan år 1990 är omgivet än nio grannar, om man bortser från de två områden, där landet stöter mot ett hav. Men bara en gräns, den mot Schweiz, har varit stabil sedan mer än två generationer. Alla andra gränser har varit rörliga. Den största omdragningen, ett ingrepp i den politiska kartan som förändrade livet inte bara för alla tyskar, utan också för hela Europas befolkning, skedde för en generation sedan. De var då järnridån försvann. Men vad betyder "försvann"? Gränsen finns kvar, inte fysiskt, men inom kulturen, inom ekonomin och till en viss mån också inom politiken.
Inom Europa, eller mer exakt: i de stater som antingen tillhör den Europeiska Unionen eller som är nära associerade till Unionen, har ett missförstånd brett ut sig. Folk tror att var och en kan röra sig fritt inom detta område, som människa och inte som person, för att enbart individen räknas och inte dess tillhörighet till den ena eller andra staten. Till detta missförstånd hör föreställningen, att var och en av Unionens medlemmar förr eller senare kommer att avstå från sin suveränitet, så att nationalstaterna försvinner till förmån för en enda stor och fredlig gemenskap. Visionen främjades av erfarenheten att man i tilltagande mån kunde passera gränser, som hade blivit osynliga: vakterna hade gett sig av, deras byggnader förföll eller förvandlades till raststationer, ofta syntes inte ens ett tecken på att man förflyttade sig från ett territorium till ett annat.
Det finns föga anledning till att tro att den stora öppningen skall upprepas.
Många gränser stängdes dock år 2015, när flyktingar från bland annat Mellanöstern och Nordafrika trängde norrut, till Tyskland och vidare till Sverige. Snart förhindrades flyktingarna att komma, men de fysiska gränserna blev kvar även inom Europa. När ett virus bredde ut sig över hela kontinenten, förstärktes skiljelinjerna. Och det finns föga anledning till att tro att den stora öppningen skall upprepas. På Öresundsbron eller vid Haderslev, vid gränsen mellan Tyskland och Danmark, vid taggtråden, som drogs runt stora delar av Ungern, kunde man se, hur nya anläggningar som i början enbart varit improviserade steg för steg blev befästade, så att de så småningom kom att likna de fysiska gränserna från förr.
De alltmer öppna gränserna tillhörde en tid av allmän ekonomiskt tillväxt. Denna tid är uppenbarligen över. Det har till och med blivit vanligt att nationalekonomier krymper, i alla fall för en viss tid. Och om vissa stater, Tyskland till exempel eller Sverige, tidigare trots allt kunde förteckna en ekonomisk tillväxt, så skedde det förmodligen på grannarnas bekostnad. Därför växte fientligheterna, också inom Unionen, och därför blev de materiellt synliga gränserna en symbol för att man, all globalisering till trots, kunde skydda det egna landet.
Gamla gränser tycks vara som ärr: sår från förr, som kan bryta upp igen, under smärtor.
Av samma anledning kom inte bara de nationella gränserna tillbaka, utan också mycket äldre gränser, som tycktes vara försvunna sedan många århundraden: I striden om Kataloniens suveränitet till exempel återupptogs konflikten mellan konungariken Kastilien och Aragonien, och i konflikterna kring Skottlands självständighet gentemot Storbritannien drogs gränsen än en gång längs Hadrianus mur.
Men så kom också "markerna" tillbaka. Bara att de inte är skogsklädda längre. En del av de nya markerna är bebodda av fattigt folk som man helst inte vill bry sig om. Libyen till exempel, där krigsherrar, stödda av länderna i norr, ser till att ingen flykting kommer för nära gränsen till Unionen. Och så finns det Medelhavet, där örlogsfartyg patrullerar genom ett stort område som inte ägs av någon, men som fungerar som både ett naturligt och ett konstgjort hinder.
Gamla gränser tycks vara som ärr: sår från förr, som kan bryta upp igen, under smärtor. Eller så är de som spöken, gengångare som aldrig ger sig iväg, för att gång på gång påminna oss om att också tron på politiska framsteg ofta är en frälsningslära, en illusion som så många andra.
Thomas Steinfeld
-
Avsaknaden av Allsvenska fotboll till helgen gav oss möjligheten att göra ett riktigt MYSavsnitt!
Vi gör nedslag till höger och vänster, högt som lågt och hoppas ni tycker det var lika kul som vi!
Norlings experiment! IBJ! Bengaldebatten! IFK Dam! Sveriges bragd mot Spanjackerna!
Samt en återkomst av det evigt populära segmentet "I baksätet på Bobbie Friberg Da Cruz BMW över Öresundsbron!"
Viva GUGN!
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
Glad första april, alla pissiga sillar där ute! Svensexor, sprängda brevlådor och Öresundsbrons väderlekstjänst. Mycket nöje.Stort tack till våra lyssnare och patreon-Kompissar!Vill man stötta podden kan man gå in på www.patreon.com/pissveckan och bli vår Kompiss! Det är frivilligt men fett.Annars: betygsätt oss gärna på iTunes, berätta om podden för en vän, eller kanske dela dina egna pissiga ögonblick från veckan med oss - det blir vi dunderglada för!www.instagram.com/pissveckan/
-
Vi diskuterar Hunts rykande färska avgång, går igenom de viktigaste sillynyheterna och får även en tur i Bobbie Friberg Da Cruz BMW över Öresundsbron.
VIVA GUGN!
Stötta oss på patreon: patreon.com/gugn
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
Tugg om IFK:s livesändning, matchtröjor, Färöisk fantasy och lite silly på det! Självklart svänger Bobbie förbi i BMW:n och tar er på en tur över Öresundsbron.
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
Vi snackar Pekings uttåg ur cupen, hur det gick för resten av lagen, lite coronanyheter samt en återkomst av det mycket poplära segmentet "I baksätet på Bobbie Friberg Da Cruz BMW över Öresundsbron!"
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
OBS: Ljudet vårat strulade första 10 typ men vi slänger med det ändå. Spola fram runt 10-strecket så hör ni våra stämmor i fin kvalité.
Vi snackar Allsvenskan som vanligt, den skiktade tabellen och Ponta öppnar upp GAIS-lådan igen efter lång tids frånvaro.
Även en comeback för det populära segmentet:
"I baksätet på Bobbie Friberg Da Cruz BMW över Öresundsbron"
God Lyssning!
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
Veckans gäst i podden är Caroline Ullman-Hammer, vd för Öresundsbro Konsortiet. Öresundsbron fyller 20 år nästa år och vi snackar vitt och brett om bron, dess funktion som en förbindelse mellan två länder och koppling till Europa. -