Mellanöstern Podcasts
-
När USA anklagar Irak och dess diktator Saddam Hussein för att utveckla massförstörelsevapen, får svensken Hans Blix i uppdrag att åka dit och hitta dem. Men USA verkar ha bestämt sig för att invadera.
FN vill se bevis för att ställa upp med en internationell styrka. I USA ökar trycket på president George W Bush att gå i krig oavsett vad FN säger. Det blir en dramatisk tid med stora förändringar i Mellanöstern, som ska påverka hela världen.Medverkande:Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer.Waleed Nesyif, boende i Bagdad.Anders Ask, SR.Cecilia Uddén, SR.Jan Guillou, journalist, författare, debattör.John Bolton, FN-ambassadör.Lawrence Wilkerson, stabschef utrikesdepartementet.Åsne Seierstad, journalist.En dokumentär av: Simon Moser.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.År: 2023. -
Våldet har återigen trappats upp i Mellanöstern, i konflikten mellan Israel och Palestina. Under januari så har över 40 personer dött, de flesta av dem palestinier. Den senaste tiden har också mängder med demonstranter varit ute på gatorna i Jerusalem för att protestera mot den nya regeringen med Premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen.
Omvärlden har fördömt de senaste tidens dåd och både USA och EU uppmanar nu båda sidor att lugna ner det upptrappade våldet. Men det finns en stor oro att konflikten trappas upp ytterligare.
Hur illa är läget i Mellanöstern just nu? Hur snabbt kan det eskalera till krig och vad vill egentligen Netanyahu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Hur ser framtiden ut för denna region? Kommer Syrien, Libanon, Libyen och Jemen att någonsin bli fungerande stater igen? Kommer demonstrationerna i Iran att leda till förändring? Kommer de styrande i Tunisien och Israel att fortsätta försvaga landets demokrati? Finns det ljus? Ja.
Stöd gärna podden genom en insättning via
Swish: 1236790943
Bg-nummer: 5528-2834 -
Ett halvt sekel har gått sen de första kristna från Mellanöstern kom till Sverige - vilka frågor är centrala i Södertälje idag?
Om Seyfo, folkmordet 1915, som förenar assyrier/syrianer i Södertälje. Följ med på fotbollsderby. Om kriminaliteten som splittrar och om nya identiteter och konservativa värderingar.programledare: Åsa Furuhagen reportrar: Paloma Vangpreecha, Anders Diamant och Märta Kero. -
Om normbrytare och traditionsbärare bland den stora gruppen kristna som kommit till Södertälje från Mellanöstern.
För 55 år sen kom de första assyrierna till Södertälje, idag har en ny generation vuxit upp. Hur viktigt det är behålla traditionerna och hur känns det att bryta mot de konservativa normer som finns i den syriskortodoxa kyrkan? Forskaren Svante Lundgren, vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds Universitet, berättar om olika utmaningar som assyrier/syrianer mött i det sekulära Sverige. Hur mycket den så kallade namnkonflikten skadat folkgruppen? Vad betyder de påkostade bröllopen i Södertälje, staden som kallas för Sveriges nya Jerusalem?Programledare: Åsa Furuhagen Reportrar: Paloma Vangpreecha, Märta Kero, Anders Diamant -
Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, gästar Johar Bendjelloul i studion. Om att fira jul i Betlehem där det nu öppnats upp för pilgrimer efter pandemin.
-
Den närmast maniskt intensiva mediabevakningen av Qatar tog mitt under fotbolls VM en ny vändning under december 2022, när en av världens viktigaste demokratiska institutioner avslöjades befinna sig mitt i en av ökenlandets alltmer stöddiga påverkansoperationer mot västvärldens politiska institutioner.
Qatargate befäste landets roll som den demokratibesudlande korruptionens världsmästare, men ändå kan inte länder i Europa och USA stå emot arablandet, vars dubbelagentbeteende varit så framgångsrikt att emiratet med blott 300.000 medborgare nu kan sätta press på så väl klart mycket större grannländer som globala maktinstanser i Washington och Bryssel.
Hur blev det så, för ett land som alldeles nyligen var utsatt för total blockad av grannländer i Mellanöstern och gavs den amerikanske presidentens onda öga, och varslar affären kring den så kallade "trojanska hästen" Eva Kaili i Europaparlamentet att demokratins hjärta måste bypass-opereras illa kvickt för att undvika en stundande infarkt?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med utrikeschef Joakim Rönning och IG:s marknadsanalytiker Martin Nilsson. -
Saudiarabien har varit en vän att räkna med för USA, men nu får Washington konkurrens från Peking som vill stärka sina relationer med Gulfstaterna. Hör om Xi:s besök i Riyadh och vad Kina vill uppnå.
Eskorterad av 16 fullblodshästar kördes Xi Jinping fram till det kungliga palatset. Den kinesiske ledaren välkomnades med pompa och ståt och världen fick bevittna ett ordentligt handslag mellan Xi och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Kina är idag den största köparen av olja från Saudiarabien och Saudiarabien välkomnar kinesiska investeringar i landet. Kina och Saudiarabien går nu mot ett allt bredare samarbete inom alltifrån infrastruktur, teknik, forskning och vapen. Länderna kritiserar inte varandra för brister i mänskliga rättigheter och Xi Jinpings besök kan även ses som en pik mot USA. Hör Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, och Hanna Sahlberg, Kinakommentator, om Kinas närvaro och intressen i Mellanöstern i allmänhet och Gulfstaterna i synnerhet. Delvis är det en balansgång för Kina i regionen. För vid sidan om banden till Saudiarabien har Kina på senare år slutit ett omfattande samarbetsavtal med Iran. Kinakorrespondent Björn Djurberg ger en uppdatering om covidläget i Kina. Smittan sprids nu av allt att döma explosionsartat i bland annat Peking.Programledare: Axel Kronholm Producent: Therese Rosenvinge Tekniker: Brady Juvier -
Sagan om Södertälje är berättelsen om när Mellanösterns kristna kom till Sverige och till Södertälje. En serie i tre delar om en av Sveriges största invandrargrupper.
Södertälje är unikt eftersom där finns hela kartan av Mellanösterns kyrkor. Många kristna från Mellanöstern har inte så god kännedom om Sverige men man känner absolut till Södertälje. Vad är förklaringen och hur har detta kommit att prägla staden?"Sagan om Södertälje" är en serie i tre delar.Programledare: Åsa Furuhagen Producent: Anders Diamant Reporter: Paloma Vangpreecha -
I det sista avsnittet av P1:s Mellanösternpodd berättar våra korrespondenter och profiler varför de älskar Mellanöstern.
I P1:s Mellanösternpodd har vi diskuterat allt från makthungriga diktatorer, våld mot demonstranter till rafflande skandaler i regionens kungahus. Ofta präglas mediebilden av Mellanöstern av konflikter, krig och osämja. Men i det sista avsnittet av podden beskriver våra gäster vad det är som gör att de ändå aldrig upphör att älska Mellanöstern. Hör om musik, mat och möten som gör regionen omöjlig att inte tycka om.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, korrespondenter i Mellanöstern, och Revend Shexo, reporter på EkotProgramledare: Olle WibergProducent: Katja MagnussonTekniker: Matilda Eriksson -
I det sista avsnittet av P1:s Mellanösternpodd berättar våra korrespondenter och profiler varför de älskar Mellanöstern. I P1:s Mellanösternpodd har vi diskuterat allt från makthungriga diktatorer, våld mot demonstranter till rafflande skandaler i regionens kungahus. Ofta präglas mediebilden av Mellanöstern av konflikter, krig och osämja. Men i det sista avsnittet av podden beskriver våra gäster vad det är som gör att de ändå aldrig upphör att älska Mellanöstern. Hör om musik, mat och möten som gör regionen omöjlig att inte tycka om.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, korrespondenter i Mellanöstern, och Revend Shexo, reporter på EkotProgramledare: Olle WibergProducent: Katja MagnussonTekniker: Matilda Eriksson
-
Dagens avsnitt handlar om en plats där man trodde att värdefulla mineraler frodades i marken och plockades som växter. Ett gigantiskt imperium som fungerade som ett centrum för handel och religion, och som försåg Europa, Nordafrika och Mellanöstern med det så eftertraktade guldet. Men det var också en plats som kan ha inspirerat européerna att ge sig ut längre på haven än nånsin tidigare, med konsekvenser som ingen kan ha anat. Det här är berättelsen om Mansa Musa och Maliriket. Stötta Svart historia på Patreon för bilder/kartor, reklamfria avsnitt, bonusepisoder och mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Han har arbetat i Mellanöstern, Afrika och Karibien, denna veckan välkomnar vi Joacim Jäger till en riktigt spännande fika!
-
Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Poddterapeuten. I dagens avsnitt pratar jag med Hoda J. Brännerud från HJ Mind. Vi pratar om olika sorters teorier om terapi, om ordets makt och om meditation. Hoda berättar hur stor del just meditationen har i hennes liv.
Vi pratar om självmedkänsla, empatiskt ledarskap och samtalet som verktyg. Vi pratar om kontaktzoner, mötet med klienten och om KBT, ACT, DBT och CFT.
Hoda berättar om sitt arbete och delar med sig av sin historia. Hon berättar hur meditationen kom in i hennes liv och om sonen som var prematur och som blev ett mirakel.
Såhär skriver Hoda om sig själv:
”Jag arbetar som terapeut med rötter i Mellanöstern. Vilket har format mig både professionellt och privat. Arbetar med ledarskapsutbildningar, stresshantering, konflikthantering och personlig utveckling.”
Info: mejl [email protected]
Hemsida: hjmind.se
Info: När vi i början pratar om stöd vs hjälp vill vi understryka att det är både viktigt och nödvändigt att be om hjälp när man behöver det. Det finns ingen värdering i att behöva hjälp. Precis som Hoda själv säger i slutet har hennes förmåga att be om hjälp varit en viktig egenskap som fört henne framåt. Det vi menar i början är att i samtalsterapin med klienter så är vårat mindset stöd snarare än hjälp från vår sida. Det finns alldeles för mycket coacher/terapeuter/psykologer m.m. som tycker att dom ska hjälpa sina klienter utan att klienten ens bett om det. En samtalsterapeut är inte svaret på klientens problem. Däremot kan vi finnas där och stötta den inneboende kraft som finns inom varje människa.
Följ podden på Instagram @poddterapeuten och skicka gärna ett mail på [email protected] -
- När jag blivit myndig och reste iväg ut i Europa och till Mellanöstern, Nordafrika och Sydasien gjorde jag det för att på riktigt få se allt det där som jag läst om.
Om Per J Andersson:Per J Andersson var med och startade Vagabond på åttiotalet. Sedan dess har han också rest till Indien för att skriva böcker, reportage och nyhetsartiklar. Han har dessutom skrivit guideböcker till Grekland och Kroatien, dokumentärromanen "New Delhi-Borås", den resefilosofiska essäsamlingen För den som reser är världen vacker och nu senast Ta tåget på spåret genom historien, samtiden och framtiden. Han är också programledare för Räls i P1, en programserie om järnvägens roll i samhället.Producent: Mette Göthberg [email protected] - もっと表示する