Emma Engström Podcasts
-
På Göteborgs filmfestival får Jan Troell hederspriset Nordic Honorary Award. Vår filmreporter Emma Engström träffade den 91-årige regissören för ett samtal om regi, betraktande - och ålder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DESSUTOM: KLASSIKERN OM TROELLS "HÄR HAR DU DITT LIV"Jan Troell debuterade 1966 med en filmatisering av Eyvind Johnsons romaner om Olof, som blev hans långfilmsdebut. Den svartvita filmen är inte enbart en historia om en ung mans bildningsresa - utan även om det moderna Sveriges framväxt. Programmet är gjort av kulturjournalisten Mia Gerdin och sändes första gången 2014.
HUR ÄR DET ATT STANNA NÄR KRIGET KOMMER TILL STAN?På Göteborgs filmfestival intervjuade Lisa Bergström regissören och fotografen bakom dokumentärfilmen "When Spring Came to Bucha", När våren kom till Bucha i Ukraina. Den kom ungefär samtidigt som den fullskaliga ryska invasionen hade nått fram till staden. Det handlar om de som ändå stannade där, varför - och hur deras tillvaro blev.
OM DET NORDISKA TEMAT PÅ GÖTEBORGS FILMFESTIVALVår filmreporter Emma Engström samtalar med Lisa Bergström om ett av festivalens stora teman i år.
STEVEN SPIELBERG SUMMERAR SITT FILMLIVPå bioduken kan man just nu, med premiär i dag, även se stjärnregissören Steven Spielberg göra en sorts sammanfattning av sitt liv och verk i filmen "The Fabelmans". Vår filmkritiker Björn Jansson kommer till studion för att berätta hur det blev - och varför.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Mattias Berg -
Fotografen Masayoshi Sukita blev vän med David Bowie och tog bilden på "Heroes", ett av musikhistoriens mest ikoniska skivomslag. Men fotot togs inte alls i Berlin, som många kanske trott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det tycks inte finnas någon ände på hur länge och i hur många genrer det går att fortsätta att bli lycklig av David Bowies genialitet. Just nu finns en storartad möjlighet på Kulturhuset i Stockholm där utställningen "Bowie by Sukita - From London to Japan" precis har öppnat. Där uppenbarar sig också den verkliga historien bakom den legendariska bild som är omslaget till David Bowies album "Heroes". P1 Kultur har sett utställningen och intervjuar Vittoria Mainoldi, från den italienska agentur som äger bilderna. Nina Asarnoj tecknar ett porträtt av Masayoshi Sukita.
FILMFESTIVALEN EXTRA ALLT: HUR MYCKET JIPPO OCH UPPFOSTRAN SKA BIOPUBLIKEN TÅLA?P1 Kulturs Emma Engström och Lisa Bergström rapporterar direkt från den pågående filmfestivalen i Göteborg. Hör intervju med skådespelaren och juryordföranden Zar Amir Ebrahimi, bioaktuell i filmen Holy Spider. Under tisdagen ledde hon en manifestation för att uppmärksamma filmarbetare och konstnärer som sitter fängslade i Iran.
ESSÄ: DEN GÄCKANDE ROMANEN AV BRUNO SCHULZ
Hemvändaren Ruben Östlund uppfostrade biopubliken i ett omskrivet jippo under helgen. Men hur mycket spektakel tål egentligen festivalen? Eller är jippon faktiskt vad som krävs för att få in publiken i salongerna igen efter pandemin?
Alicia Vikander är på plats i Göteborg för att fostra nya filmbarn med sin stjärnglans. Vad lär hon de unga som vill in vid filmen?
Och varför skrattade inte den svenska publiken åt de sista danska slavarna i Västindien i den absurdistiska filmen Empire? Regissören Frederikke Aspöck var missnöjd efter visningen. Kan vi inte uppföra oss alls i salongen - trots allt? Många frågor får svar i dagens djupdykning från filmfestivalen!Den polske författaren och konstnären Bruno Schulz levde på en turbulent plats i en turbulent tid. Han föddes 1892 i den centraleuropeiska regionen Galizien som då var ett österrikiskt kronland. Fler av hans verk gick under i Förintelsen, men särskilt förlusten av en roman fortsätter att gäcka hans beundrare. Författaren och översättaren Jan Henrik Swahn berättar den tragiska och snudd på magiska historien i dagens OBS.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Anna Tullberg -
P1 Kulturs filmreporter Emma Engström rapporterar direkt från filmfestivalen i Göteborg. Möt Abbe Hassan, som regisserat öppningsfilmen "Exodus", och få tips och spaning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag inleds filmfestivalen i Göteborg, Nordens största med 250 filmer från ett 80-tal länder och många tiotusentals besökare. Emma Engström bevakar den från start till mål - och här rapporterar hon i flera omgångar inför öppningen i kväll.
PROMENAD PÅ HOLLYWOODS KULLAR MED OSCARSBELÖNADE FOTOGRAFEN LINUS SANDGREN.
Svenske Linus Sandgren har fått en Oscar för sitt filmfoto. I det här reportaget visar han P1 Kulturs Lisa Bergström och Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson platsen där den redan legendariska scenen ur "La La Land" spelades in, mot fonden av en smäktande solnedgång. Under vägen berättar han om vikten av att filma med analog film och inte digitalt. Hur en huvudfotograf på en stor inspelning är arbetsledare för 20-40 personer - och hur hans pappas död, filmarbetare även han, kastade skuggor över hans yrkesliv.
KLASSIKERN: "MELANCHOLIA" AV LARS VON TRIER
I veckans Klassikern berättar kulturjournalisten Sara Abdollahi om en av den danske regissören Lars von Triers mest omsusade filmer. Den som handlar om jordens undergång, genom krocken med en annan stor himlakropp som närmar sig sakta men säkert - och som fick titeln "Melancholia". Vilket även anspelade på huvudpersonernas, och möjligen även regissörens eget, sinnestillstånd.
VON TRIERS FELSTEG I CANNES 2011
Denna dag, Förintelsens minnesdag, påminner sig Lisa Bergström sedan om hur hon bevistade den kanske allra mest omskakande av Lars von Triers presskonferenser. Hur han där plötsligt uttalade sig luddigt kring Hitler - och sedan avfärdade det hela som ett ovanligt "dåligt skämt".
NYA SÄNDNINGSTIDER FÖR LUNDSTRÖMS BOKRADIO
Sist men inte minst kommer Marie Lundström till studion för att berätta om nya sändningstider för Lundströms bokradio - och om när podden släpps, lagom till fredagskvällen. Dessutom ett kort utsnitt ur Bokcirkeln som startar i kommande program och handlar om Julie Otsukas nya roman "Simmarna" - och där en av deltagarna är den före detta simmästaren Therese Alshammar.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Mattias Berg -
Ordet analfabetism har blivit känsligt, många pedagoger och forskare undviker det helt. Men problemet finns kvar. Att inte kunna läsa och skriva i ett informationssamhälle är ett funktionshinder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här specialavsnittet av Språket i P1 handlar om det alltmer känsliga ordet analfabetism. Hur är det att vara barn till föräldrar som inte kan läsa och skriva? Vem är egentligen analfabet och vad är det bästa sättet att knäcka bokstavskoden för en som är vuxen?
I programmet hörs:
Gulistan Kavak, socionom och skolkurator som skrivit böckerna "Analfabetism : det osynliga funktionshindret" och "Min mamma kan inte läsa och skriva"
Noor Mohamed Noor, med flera elever på SFI i Kviberg i Göteborg.
Ivana Eklund, föreläsare och utbildningskonsult inom bland annat svenska som andraspråk.
"Språket special: Mina föräldrar är analfabeter" är gjord av Emma Engström i januari 2023.
-
Ali Abbasi om hoten han fått ta emot och hur hans nya film om en seriemördare som rensar gatorna från prostituerade kvinnor berättar om korruption i Iran.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ali Abbasi slog igenom med den hyllade och prisade trollfilmen "Gräns". Nu är det premiär för hans nya film, som bygger på en verklig seriemördares framfart i Irans heligaste stad Mashhad i början av 2000-talet.
"Holy Spider liknar inte något du kan se på bio eller tv just nu", säger Kulturnytts kritiker Emma Engström i sin recension.
P1 Kulturs Lisa Bergström har intervjuat Ali Abbasi, som burit på idén till den här filmen länge.
Emma Engström diskuterar "Holy Spider" med Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter.
VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED DISNEY?Disneykoncernen håller på att ta sig igenom en tung kris. Under 2022 förlorade Disneyaktien 44% av sitt värde, det sämsta året för företaget på börsen sedan 1974. Under dramatiska former fick Disneys VD Bob Chapek sparken i slutet av förra året och ersattes av sin företrädare Bob Iger. Vad är det egentligen som händer med Disney? Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson rapporterar.
KLASSIKERN: KERSTIN EKMANS ROMAN HÄNDELSER VID VATTEN"Händelser vid vatten" visas just nu som dramaserie på SVT. Vi återvänder till romanen som när den kom ut 1993 blev rikligt prisbelönad. Det stod ändå inte klart då, att Kerstin Ekman skrivit något banbrytande. P1 Kulturs Mia Gerdin utnämner "Händelser vid vatten" till en föregångare i genren Norrländsk noir.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Filmåret 2022 består av runt 60 svenska filmpremiärer, 220 utländska filmer och en Guldpalm i Cannes. P1 Kulturs filmkritiker listar också årets snöstorm och årets bästa skådespelerska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SEXISTISK FILMKRITIK ÄR ÅRETS UPPTÄCKT FÖR REGIDEBUTERANDE ERIKA WASSERMANVi får besök av två av årets långfilmsdebutanter: Erika Wasserman som regisserat livspussel-komedin "Året då jag slutade prestera och började onanera och Lovisa Sirén som gjort roadmovien "Maya Nilo (Laura)". Båda filmernas kvinnliga huvudrollsinnehavare är Guldbaggenominerade, Katia Winter och Bahar Pars.
EMMA ENGSTRÖM TIPSAR OM FEM FILMER FRÅN 2022:"Nope", regi Jordan Peele,
"A Hero", regi Asghar Farhadi,
"Memoria", regi Apichatpong Weerasethakul,
"Boy from heaven", regi Tarik Saleh
"Bad luck banging or loony porn", regi Radu JudeEmma Engström nämnde också filmerna "Top Gun: Maverick", "Ali & Ava", "Licorice Pizza", "Butterfly Vision", Don't worry darling", "Miraklet" och "Ett hus byggt av skärvor".
BJÖRN JANSSON TIPSAR OM FEM FILMER FRÅN 2022:"C'mon C'mon", regi Mike Mills
"Kupé nr 6", regi Juho Kuosmanen
"The lost daughter", regi Maggie Gyllenhaal
"Min vackra stjärna", regi Hirokazu Kore-eda
"Vitt brus", regi Noah BaumbachBjörn Jansson nämnde också filmerna "Triangle of Sadness", "Holy Spider", "Comedy Queen" och "Jag är Zlatan".
VAD HAR VI SKRATTAT ÅT 2022?P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström har sammanställt en lista över vad Kulturredaktionen skrattat åt under året och den innehåller bland annat Instagramkontot "Dyngbaggegalan" och Ebba Buschs korv-kupp i Ekot. En bubblare är vår kära programledare Lisa Bergströms tomatvits från 70-talet.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Nina Asarnoj och Ulph Nyström -
Ring P1 från Göteborg om bland annat räntehöjningar, hundar och villkoren för stridspiloter. Programledare: Emma Engström, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ring P1 från Göteborg om bland annat den förestående grundlagsändringen, butikernas egna varumärken och bostadssegregation. Programledare: Emma Engström, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ring P1 från Göteborg om bland annat integration, matbutikkedjornas egna varor och musikundervisning i halvklass. Programledare: Emma Engström, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ring P1 från Göteborg om bland annat SJ:s julbiljetter, Israel-Palestina-konflikten och elbilsbonusen. Programledare: Emma Engström, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ring P1 från Göteborg om bland annat bilbränder, bränsle och Sveriges hantering av läget i Iran. Programledare: Emma Engström, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ring P1 från Göteborg om klimatmötet i Egypten, försvaret och samåkning för att minska utsläppen. Programledare: Emma Engström, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Från kommunalråd i Vallentuna till ny kulturminister. P1 Kultur besöker Vallentuna och pratar med kollegor, oppositionspolitiker och väljare för att få ett svar på frågan: Vem är Parisa Liljestrand?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Nina Asarnoj
Politisk kommentator: Emma Engström
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström -
Efter valet har en specifik mening fått en hel del uppmärksamhet: "Nu är SD inte här och kan försvara sig". Både på kultursidor och på ledarplats har det dykt upp kritik mot hur journalister i public service formulerar sig i direktsändningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är det ängsligt och ett exempel på självcensur?
Eller ett rimligt journalistiskt ställningstagande för att ge en opartisk bild av verkligheten?
P1 Kulturs Emma Engström hittade bägge ståndpunkterna på jakt efter en fras i tiden.
-
Historien om hur en skidkille från Göteborgs skärgård tog hem ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris två gånger.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Ruben Östlund växer upp med sin mamma och katten Bilbo på Styrsö. Kärleken till skidåkning och kameran tar honom så småningom hela vägen till filmregiutbildningen i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän och medarbetare Erik Hemmendorff bestämmer sig Ruben för att de ska göra film helt efter egen devis. De är fast beslutna om att visa hur folk är i verkligheten, och att revoltera mot (hatfenomenen) mysig biostämning och stora känslor. Publiken och kritikerna visar sig till en början vara svåra att charma men snart är Erik och Ruben på väg till Cannes.
Under åren som följer står deras filmer i centrum för debatter om bland annat rasism, klass, den moderna mansrollen, människor i grupp – och plågsamt stel stämning.
I maj 2022 blir Ruben Östlund en av bara nio regissörer i världen som kan titulera sig som tvåfaldig Guldpalmen-vinnare. Samtidigt brottas han med nidbilden av det manliga skapargeniet.
Det här är en dokumentär om regissören som vill göra sextio omtagningar innan han blir nöjd. Den producerades våren 2022.
I avsnittet medverkar:
Ruben Östlund
Erik Hemmendorff, manusförfattare och producent
Andreas Franck, ljudtekniker
Fanni Metelius, skådespelare, manusförfattare och regissör
Emma Engström, producent och reporter på Sveriges Radios kulturredaktion
Julian Hase, skapare av Youtube-serien RubyAvsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från Film Stockholm, Sveriges Radio, Ruben Östlunds filmer (Plattform produktion), Debatt och Guldbaggegalan i SVT, Los Angeles Times, Youtube-konton Screenslam och Ruby
- もっと表示する