Episoder
-
Frimurarordern, det slutna sällskapet för män där man lovar varandra lojalitet, har fått en hel del uppmärksamhet senaste veckan. Anledningen är en granskning gjord av Tv4-programmet Kalla Fakta som visar att i hundratals svenska rättsfall så har flera av de som arbetat med fallet samtidigt varit frimurare. Dessutom från samma avdelning, eller frimurarloge som det kallas. Trots det så har det aldrig anmälts något jäv. Vad kan det här ha inneburit för rättssäkerheten? Hur vanligt är det med flera frimurare i som arbetar med samma rättsfall? Vad innebär det att vara frimurare? Vad är det för ritualer som frimurarna genomför, det talas om både riktiga döskallar och att läggas ner i kistor?
Gäst: Josephine Freje, frilansjournalist
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Att skönhetsingrepp blir allt vanligare är kanske ingenting nytt, men nu så börjar ett nytt problem att växa fram inom den svenska film och tv-branschen – att skådespelare ratas från roller för att de har gjort skönhetsingrepp. Anledningen kan dels vara att utseendet inte passar, men det kan också handla om att ansiktsmimiken påverkats av ingrepp eftersom att botox paralyserar muskler. Hur vanligt är det att skönhetsingrepp blir ett problem när en skådespelare ska väljas? Vad är det som faktiskt händer med ansiktet när botox, ett nervgift, sprutas in? Går det att ångra botox om det visar sig få oönskade konsekvenser?
Gäster: Anna Rostedt Punga, professor och överläkare i klinisk neurofysiologi. Pauline Hansson, rollsättare.
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Mangler du episoder?
-
På lördag drar cirkus Melodifestival igång och för första gången sedan 2020 ska tävlingen ut på turné runt om i landet. Det handlar om totalt 28 bidrag, där Eurovision-stjärnan Loreen bland annat gör efterlängtad comeback och epadunken kliver in som festivalens udda fågel.
Programledare är Jesper Rönndahl och Farah Abadi.
Hur ska den duon funka på scen?
Vilka är de hetaste snackisarna?
Vilka bidrag kommer att gå till schlagerhistorien?
Och hur kommer det att märkas att det mitt i all festyra pågår ett krig i Europa?
Gäst: Tobbe Ek, reporter och schlagerexpert på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Våldet har återigen trappats upp i Mellanöstern, i konflikten mellan Israel och Palestina. Under januari så har över 40 personer dött, de flesta av dem palestinier. Den senaste tiden har också mängder med demonstranter varit ute på gatorna i Jerusalem för att protestera mot den nya regeringen med Premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen.
Omvärlden har fördömt de senaste tidens dåd och både USA och EU uppmanar nu båda sidor att lugna ner det upptrappade våldet. Men det finns en stor oro att konflikten trappas upp ytterligare.
Hur illa är läget i Mellanöstern just nu? Hur snabbt kan det eskalera till krig och vad vill egentligen Netanyahu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Under 2022 genomförde Nordkorea rekordmånga robottester.
Ledaren Kim Jong-Un har aviserat stora satsningar på försvaret även framåt. Vilket gör att Sydkorea svarat genom att kraftigt öka sin försvarsbudget.
De här spänningarna mellan grannarna skapar ständigt nya oroligheter både på och utanför Koreahalvön.
Exakt hur ansträngda är Nordkoreas relationer med omvärlden?
Riskerar situationen att förvärras?
Och varför visar Kim Jong-Un plötsligt upp sin dotter i offentligheten?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Niklas Swanström, Nordkoreakännare och chef på den fristående tankesmedjan ISDP (Institute for Security and Development Policy).
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Ilskan mot Sverige växer. Efter Paludans koranbränning har stora protester brutit ut i delar av den muslimska världen och nu har Al-Azhar-universitet i Kairo, den sunnimuslimska världens högsta religösa institution, uppmanat till bojkott av svenska varor. Hur allvarligt är det här läget? Hur hårt kan en eventuell bojkott slå mot svensk ekonomi? Kan ilskan eskalera och få ännu värre konsekvenser än bojkott, till och med våldsamma?
Gäst: Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Det blåser hårt kring Sveriges eventuella Natomedlemskap. Efter Erdoğan-dockan som hängdes i fötterna utanför stadshuset i Stockholm och Paludans koranbränninng, så har Erdoğan kraftfullt låtit meddela att han inte tänker stödja Sveriges Natoansökan. Regeringen, med statsminister Kristersson i spetsen, är nu minst sagt oroade över Sveriges säkerhetspolitiska läge. Så vad händer om vi i slutändan inte skulle godkännas av Turkiet och därmed hamnar utanför Nato? Hur farligt är det när kriget i Ukraina rasar runt hörnet? Finns det någon plan B om vi inte släpps in i militäralliansen? Om vi ponerar det värsta, att Ryssland skulle anfalla oss, skulle vi få något skydd av Nato eller står vi då helt ensamma?
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Det har varit några tuffa månader med skyhöga elpriser som fått många av oss att skruva ner värmen, duscha snabbt och öppna ugnsluckan för att ta vara på värmen. Decembers elräkning blir tuff för många att betala men nu kan vi vara på väg ut ur krisen.
Som det ser ut nu så är Europas gaslager väl påfyllda, till och med bättre än på många år.
En av orsakerna är det milda vädret som vi haft i Sverige och i övriga Norden de senaste månaderna - det har minskat efterfrågan på gasen.
Priset på el bestäms i dag av Nordpool, elbörsen som vi använder oss av för att köpa och sälja el. Systemet har kritiserats vid flera tillfällen för att det kan leda till enorma övervinster för elbolagen, men också för den svenska staten. Kan systemet komma att ändras?
Är elkrisen över nu och vad har vi lärt oss de här senaste månaderna? Å hur ska man göra för att inte hamna i det här läget igen?
Gäst: Andreas Cervenka, Aftonbladets ekonomiska kommentator.
Programledare: Jenny Ågren
Kontakt: [email protected]
-
Det verkar råda oreda i regeringen när det gäller elstödet. Ulf Kristersson och Ebba Busch säger olika saker om alla turer kring stödet. Kristersson lovade inför valet att stödet skulle vara på plats från den 1:a november och att de fyra partierna, M, KD, SD och L var överens om reglerna för stödet.
Men Ebba Busch säger nu att hon inte var med på allt kring förslaget. Regeringen har inte ens suttit vid makten i 100 dagar ännu, men ändå så svajar det rejält i samarbetet mellan partierna. Så varför går Ebba Busch ut med det här nu? Vad vinner hon på det? Vad säger det om samarbetet i regeringen och hur ska de nu stärka sina siffror?
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Under EU-toppmötet för en dryg vecka sedan presenterade LKAB ett nytt stort fynd av så kallade sällsynta jordartsmetaller. Förhoppningen med fyndet är att göra Europa mindre beroende av import från framförallt Kina. I det här avsnittet ska vi försöka förklara vad sällsynta jordartsmetaller är för något, vad man har det till och vad det betyder för Sverige att just den här fyndigheten gjorts. För att hjälpa oss med det ringde vi Erik Jonsson, statsgeolog vid Statens geologiska undersökning (SGU) och adjungerad professor i mineralogi vid Uppsala Universitet. Reporter är Patrik Syk.
-
Ända sen juldagen då en man sköts ihjäl så har det både skjutits och sprängts runtom i Stockholm. Ännu vet vi inte orsaken till alla händelser, polisens utredningar pågår i denna stund, men mycket verkar rota sig olika gängkonflikter som blossat upp samtidigt. Varför tror polisen tror att en del av dåden har att göra med mordet på rapparen Einár? På vilket sätt ska andra kända rappare vara inblandade? Är det sant att barn, så små som bara nio år gamla, nu används som barnsoldater av de kriminella gängen? Varför ser vi en intensifierad våldsvåg just nu?
Gäst: Linda Hjertén, krimreporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Årets första partiledardebatt har varit! Ulf Kristersson sökte samarbete, förslaget om att hemlighetsstämpla elstödet diskuterades och debatten blev den allra sista för Centerpartiets ledare Annie Lööf, som efter elva år avgår som partiledare. Nu väntas Muharrem Demirok att ta över. Åt vilket håll kommer han att styra centern? Kan Demiroks misshandelsdomar ligga honom i fatet? Vad fick Annie Lööf för presenter av de andra partiledarna? Varför vill ingen samarbeta med Kristersson när han sträcker ut en hand?
Gäst: Lena Mellin, politisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Om men ser på ryska propagandafilmer så verkar livet i väst vara fruktansvärt. Bilarna dras av hästar, vi har det så påvert att vi tvingas äta våra egna husdjur till middag och barn får inte synas eftersom att det kan förorätta barnlösa personer. Påståendena är givetvis inte sanna, utan en del av det ryska propagandamaskineriet. I dagens Aftonbladet dissikerar vi filmerna som sprids i Ryssland. Var visas filmerna? Tror folk verkligen på att västerländska bebisar föds upp i laboratorier? Hur stort hot utgör den här propagandan? Vad är det galnaste som dagens gäst, Niclas Vent, har sett när han plöjt igenom filmerna?
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Det går inte fort att få Sverige och Finlands ansökan till Nato godkänd. Problemet är Turkiet och president Erdoğan som bromsar och ställer krav. Turkiets krav är bland annat att Sverige inte ska stötta terroristgrupper och lämna ut personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta.
Samtidigt som allt detta pågår så vill nu USA göra en vapenaffär med Turkiet värd över 20 miljarder dollar. Affären sägs vara en morot för Erdoğan att välkomna Sverige och Finland in i gemenskapen.
Kan den här vapenaffären vara lösningen på att släppa in Sverige i Nato? Vad kan det innebära för kriget i Ukraina och hur är relationen mellan USA och Turkiet just nu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Det finns en ny marknad för hyperrealistiska sexrobotar. Skräddarsydda från hår- och ögonfärg till storlek och utseende på bröstvårtorna – allt för att bli den perfekta partnern.
”Vi är botemedlet mot ensamhet”, säger en robottillverkare.
Tänk om fler och fler skulle välja att leva med en AI-Barbie i stället för en individ av kött och blod. Vad skulle det göra med idealen, kvinnosynen och de mänskliga relationerna?
Hur bekymrade ska vi vara – och vem är det egentligen som lägger 125 000 kronor på en sexrobot?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets utsända i New York.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Den kontroversiella influencern och tidigare kickboxaren Andrew Tate sitter häktad i Rumänien - misstänkt för bland annat människohandel och våldtäkt. Hur hamnade han där egentligen? Rumänsk polis har varit på jakt efter Andrew Tate under en längre tid och efter ett uppmärksammat twitterbråk mellan Tate och Greta Thunberg så kunde polisen tillslut gripa honom, hans bror och två kvinnor.
Nu sitter de häktade, misstänkta för att bland annat skapat en kriminell organisation.
Ska man ta Andrew Tates åsikter på allvar och vad händer om det blir rättegång?
Gäst: Johanna Emnéus Ekström, reporter Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Det bubblar i den ekonomiska debatten och nu diskuteras en fråga som var het i början på millenieskiftet – frågan om huruvida Sverige borde övergå till euro eller inte? Det har gått tjugo år sedan svenskarna röstade nej till euron men dess förespråkare finns kvar. Dessa har nu fått vatten på sin kvarn eftersom att kronan sjunkit till redkordlåga nivåer i jämförelse med både euron och dollarn. Så vilken valuta är egentligen den tryggaste famnen för Sverige? Om vi skulle övergå till euro, vilka flera effekter skulle det få än nya sedlar? Nej-sidan, vad är deras starkaste argument? Kan den här debatten komma att växa och föra oss till en ny folkomröstning om euron?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Det har gått snart tre månader sedan den där utekvällen på nattklubben Nöjet i Vetlanda, då den 21-åriga Tove försvann. En stor sökinsats tog fart och engagerade hela Sverige som via medier och löpsedlar följde letandet. Efter två veckor avslutades sökandet då Tove hittades död i ett skogsområde utanför Vetlanda. Bara några dagar senare så greps en artonårig och en tjugoårig kvinna. Nu har en av de två erkänt att Tove dog i hennes lägenhet. Vad är det som har hänt egentligen? Vad är det för bråk som ska ha skett på kvällen för mordet? Vad säger den andra misstänkta kvinnan, hon som fortfarande nekar till alla anklagelser? Vad vet vi om de inblandade som tidigare var en del av samma kompisgäng?
Gäst: Amanda Hällsten, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Kriget fortsätter med full kraft. Efter att president Zelenskyj besökt USA och president Biden strax innan jul, sa Putin att den så kallade specialoperationen ska fortsätta och att det inte finns någon gräns för vilka summor man är redo att investera i kriget för att uppnå sina mål. Så vad händer i kriget just nu? Hur har det gått med den ryska storoffensiven som fruktades komma efter nyår? På vilket sätt kommer AI in i kriget? Vad är det egentligen för en propagandafilm som sprids i Ryssland, där det lovsjungs om det strategiska kärnvapnet Satan 2? Varför tror dagens expert att kriget kan komma att ta slut redan i år?
Gäst: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Nytt år – ny ekonomi! Eller? Hur kommer ekonomin att bli år 2023 egentligen? Vi är i början av det nya året och hittills så verkar svenskarnas ekonomiska oro hänga kvar. Inflationen och dyra elpriser håller i sig, kriget fortsätter i Ukraina och Sveriges BNP väntas sjunka med 0,8 procent. Men enligt vissa så kan det faktiskt ljusna snart. Och för en del är kanske oron för ekonomin värre än de faktiska förlusterna? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Micael Dahlén om ekonomin 2023 och hur man kan hantera den oro som gnager i en.
Gäst: Micael Dahlén, författare, lyckoexpert och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Programledare: Vilma Ljunggren
- Se mer