Episoder


  • Över en natt korades vicepresidenten Kamala Harris till ”brat” av unga amerikaner på sociala medier. Det hela började med ett viralt klipp som kommer från ett tal Harris höll i maj förra året. I klippet har ett citat och Kamalas skratt remixats ihop med en låt från den brittiska popstjärnan Charli XCX:s nya album med just namnet “Brat”.
    Och det gick fort för demokraterna och Kamala Harris själv att haka på trenden. De har bland annat ändrat utseendet på det officiella kampanjkontot på X där typsnitten och färgen är nu är detsamma som på Charli XCXs albumomslag. Vissa menar att det här är ett försök att vara “down with the kids” och ett sätt för Kamala Harris att nå unga följare. Samtidigt uppstår frågan om strategin kan påverka stödet hon redan har.
    Varför kallas Kamala Harris "brat"? Vad är det ens? Och vilken betydelse kan brat-fieringen av henne ha i det kommande valet?
    Gäst: Marie Grusell, docent i politisk kommunikation på Göteborgs universitet.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp: CBC News, BBC/The News Movement.
    Kontakt: [email protected]


  • Sommarens OS-fest i Paris är här. För tre år sedan tävlade atleterna inför tomma läktare i Tokyo – mitt under en brinnande pandemi. Nu har man istället laddat för folkfest och liv på läktarna i den franska huvudstaden. Samtidigt har det oroliga världsläget gjort sommarens OS extra utsatt för terrorhot. Terrorhotnivån i Frankrike är höjd till max, och säkerhetspådraget inför spelen har beskrivits som enormt.
    Hur märks det av och hur kan säkerhetsläget påverka tävlingarna?
    Vilka svenskar har chans på medalj och vilka kan överraska?
    Gäst: Anna Rydén, reporter på Sportbladet.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Kontakt: [email protected]

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.


  • Det har nu gått 10 år sedan de första rapporterna om att människor dog på grund av en okänd sjukdom i Guinea började dyka upp. Det var Ebola: ett av världens mest dödliga virus. Tidigare hade viruset begränsat sig till isolerade ställen, men 2014 nådde Ebola de större städerna i Västafrika och smittspridningen löpte amok. Det skulle ta två år, och fler än 11 000 dödsfall, innan epidemin var över. Men trots att det har skett stora framgångar kring vaccin och behandling sedan dess, så har det dykt upp nya ebolautbrott. Senast i Uganda 2022.
    Hur troligt är det att ett liknande utbrott som 2014 kan hända igen?
    Vilken betydelse har vaccinet?
    Och hur stor är risken att ett utbrott skulle kunna ske i Sverige?
    Gäst: Anneli Eriksson, sjuksköterska och forskningsspecialist på Karolinska institutet inom katastrofmedicin. Har också arbetat med flera ebolautbrott på plats i Västafrika.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp: BBC, ABC News.
    Kontakt: [email protected]


  • Det var i mars 2023 som den amerikanska journalisten Evan Gershkovich greps av den ryska säkerhetstjänsten. Nu, drygt ett år senare, har han dömts för spioneri, i vad många beskriver som en skenrättegång. Han blir därmed den förste västerländska journalisten att dömas för spioneri i Ryssland sedan kalla kriget. Rättegången har beskrivits som ovanligt snabb och vissa experter menar att det tyder på att en fångutväxling kan vara på gång. Tidigare har vi sett exempel på hur Ryssland griper utländska medborgare för att användas som brickor i ett politiskt spel. Vladimir Putin har tidigare antytt att det finns en utväxlingsmöjlighet med den dömde FSB agenten Vadim Krasikov.
    Kommer Evan Gershkovich att användas i en fångutväxling?
    Vad kan fängelsedomen få för konsekvenser framåt?
    Och hur påverkar den allt hårdare diktaturen yttrandefriheten i Ryssland?
    Gäst: Maria Georgieva, mångårig Rysslandskorrespondent och vän med Evan.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp: BBC, GLOBAL NEWS, CBS


  • Trycket på Joe Biden att hoppa av det amerikanska presidentvalet har ökat rejält den senaste tiden. Men presidenten har hela tiden insisterat på att fortsätta – fram till nu. Den 21 juli meddelade Biden att han inte kommer att ställa upp i höstens presidentval. Så nu är den stora frågan: Vem ska han lämna över stafettpinnen till? Biden har gett vicepresident Kamala Harris sitt fulla stöd, samtidigt cirkulerar andra potentiella namn.
    Vad blev droppen för Joe Biden?
    Hur påverkar avhoppet presidentvalsracet?
    Och vad händer nu?
    Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Kontakt: [email protected]


  • Föreställ dig en värld där ingen behöver dö. Det låter som science fiction, men faktum är att vissa ser åldrandet som ett tekniskt problem, möjligt att lösa. De senaste åren har långlevnadsforskningen tagit stora kliv framåt. Runt om i världen försöker forskare förstå de mekanismer som styr åldrandet. Genom genetiska manipulationer och stamcellsforskning försöker de utveckla metoder som kan förlänga mänskligt liv. Sen finns det dem som tar det hela ett steg längre, som den 46-årige techmiljardären Bryan Johnson från Silicon Valley. Via blod från sin son, 112 piller om dagen och chockvågsterapi på sin penis försöker han hacka sin biologiska ålder. Samtidigt som många menar att det Bryan Johnson gör är kontroversiellt, har forskning visat på att en del av de extrema metoderna faktiskt funkar.
    Hur mycket kan vi egentligen påverka vår biologiska ålder?
    Och hur långt bort är vi från ett evigt liv?
    Gäst: Peter Ottsjö, journalist och expert inom långlevnadsforskning.
    Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
    Klipp: CNN, BBC, Bryan Johnsons Youtubekanal.
    Kontakt: [email protected]


  • När räddningstjänsten släcker en bilbrand i ett industriområde i Malmö, gör de en makaber upptäckt: två döda män. Kropparna är så svårt brännskadade att de inte går att identifiera, men enligt uppgifter till Aftonbladet finns det tecken på att männen ska ha mördats innan bilen började brinna. Utredningen leder snart till två brittiska affärsmän som anmälts saknade i Sverige av sina familjer. En av männen uppges ha fångats på bild när han hyr bilen som kropparna senare hittas i. Och nu har även en tredje person fångat utredarnas intresse. Tillsamman med Interpol samlar nu polisen ihop alla möjliga ledtrådar för att försöka lösa mysteriet.
    Vad är det egentligen som har hänt, vilka är de brittiska affärsmännen och vad gjorde de i Sverige?
    Gäst: Christoffer Nilsson. Reporter på Aftonbladet.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp: Sveriges Radio, TV4 Nyheterna.


  • Inställda flyg, personalbrist och milslånga köer. Ja, så har det sett ut på flygplatser runt om i Europa de senaste somrarna. Nu har flera flygbolag varnat för kaos igen för den som ska ut och resa framöver.
    Hur stor är risken för det?
    Hur ska man tänka som resenär?
    Och vad krävs för att kaoset inte ska upprepa sig varje sommar?
    Gäst: Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Klipp i avsnittet: NBC, SVT, Aftonbladet.
    Kontakt: [email protected]


  • Bara minuter efter mordförsöket på expresidenten Donald Trump började desinformation och konspirationsteorierna att spridas om vem som egentligen låg bakom attacken. Bland väljarna cirkulerar teorier om att skjutningen är iscensatt eller att det är demokraterna och Joe Biden som ligger bakom. Att det sprids konspirationsteorier i USA är inget nytt. Tidigare har vi sett påståenden om att månlandningen var fejkad, att terrorattacken 9/11 var ett "inside job" och att mordet på president John F. Kennedy involverade fler än en ensam gärningsman. Men med bara fyra månader kvar till valet har USA:s presidentkandidater manat till lugn och ett enat land. Samtidigt är det inte bara vanlisar som sprider konspirationerna. Även flera folkvalda politiker har anklagat demokraterna för mordförsöket, och nu pekar flera experter på risken för ett ännu mer polariserat USA.
    Varför sprids det så mycket konspirationsteorier i USA, varför är det så många amerikaner som tror på dem och vem är det egentligen som gynnas?
    Gäst: Andreas Utterström, USA-kännare.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp: Candace Owens youtube-kanal, TikTok


  • Efter mordförsöket på USA:s tidigare president Donald Trump riktas skarp kritik mot Secret Service. Huvuduppdraget för säkerhetstjänsten är att skydda USA:s högsta politiker. Trots det kunde den 20-årige skytten avlossa flera skott från ett tak, drygt 150 meter ifrån där Trump stod och talade. Secret Service-agenterna ingrep snabbt när de höga smällarna hördes, men händelsen har beskrivits som ett monumentalt misslyckande.
    Hur kunde en sådan här sak hända?
    Hur kan mordförsöket påverka säkerheten under valkampanjen framöver?
    Och går det att se till att något liknande inte händer igen?
    Gäst: Mollie Saltskog, säkerhetsanalytiker på amerikanska tankesmedjan The Soufan Center.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Kontakt: [email protected]


  • Under ett par dramatiska sekunder chockerades en hel värld när Donald Trump överlevde ett mordförsök. Det var i lördags, den 13 juli, som Trump höll ett kampanjmöte i Pennsylvania. Men Trump hinner bara prata i några minuter innan han avbryts av höga smällar. Den 20-årige Thomas Matthew Crooks avlossade minst åtta skott mot scenen där Trump stod. Två personer dog, skytten själv och en man i publiken. Trump själv träffades i hans högra öra och överlevde med endast ett par centimeter. Händelsen har skakat om en hel värld och med bara fyra månader kvar innan presidentvalet frågar sig många hur det här kommer att påverka resultatet. Vissa experter menar att attacken stärker Trump och att han kommer att använda händelsen till sin fördel. Många tror också att det fokus som länge legat på demokraternas Biden istället kommer att skiftas till Trump.
    Vad var det egentligen som hände? Vad vet vi om skytten och kan skottet ha avgjort valet redan fyra månader före valdagen?
    Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets USA-korrespondent.
    Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
    Klipp: BBC, ABC news.


  • Det var förra våren som man gjorde en fruktansvärd upptäckt i Shakaholaskogen i Kenya. Över 400 hittades döda i massgravar i Kenya, hälften av dem var barn.
    De hade följt med pastorn, Paul Mackenzie, ledare för gruppen Good News International Church, för att leva i skogen och tillslut invänta jordens undergång.
    Räddningen skulle vara att först svälta barnen, sen kvinnor och män.
    Nu har rättegången mot pastorn och övriga ledare av sekten inletts i Mombasa.
    Vad var det som hände i Shakaholaskogen? Kommer man hitta fler gravar och vem är pastorn Paul MacKenzie?
    Gäst: Alexander Bönke, reporter på Aftonbladet.
    Programledare och producent: Jenny Ågren.
    Klipp från: NBC News, Al Jazeera.
    Kontakt: [email protected].


  • President Joe Biden gjorde en katastrofinsats när han debatterade mot Donald Trump häromveckan. Sen dess har allt handlat om presidentens hälsa.
    Media, den amerikanska befolkningen och omvärlden letar nu efter minsta tecken, minsta felsägning och minsta felsteg som presidenten kan tänkas göra - allt för att få bevis för att Joe Biden inte är redo för fyra år till vid makten. Biden tänker inte avgå - men frågan är hur länge demokraterna står ut med att all deras politik kommer i skymundan av presidentens hälsa.
    Hur envis är Joe Biden? Vilka risker tar demokraterna med att låta Biden sitta kvar och hur mycket gnuggar Trump sina händer?
    Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
    Programledare och producent: Jenny Ågren.
    Klipp från: BBC, Inside edition, The late show with Stephen Colbert.
    Kontakt: [email protected].


  • Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget – och mitt i Östersjön ligger Gotland. En ö som sedan länge haft en militärstrategisk betydelse. Med kriget i Ukraina och Sverige och Finlands nya medlemskap i Nato har ön återigen hamnat i fokus. I veckan presenterade regeringen en ny nationell säkerhetsstrategi, då konstaterades det att Ryssland utgör det allvarligaste hotet mot Sverige. Och med Rysslands allt mer aggressiva utrikespolitik där man provocerar fram situationer menar experter att man inte kan vara helt säker på vad Putin kan komma att göra. Senast i juni kränkte ett ryskt stridsflygplan svenskt luftrum över Gotland. Så hur ser hotbilden ut mot Gotland idag, skulle Sverige klara av att försvara ön vid ett väpnat angrepp och hur orolig behöver du vara som gotlänning?
    Gäst: Joakim Paasikivi, Militärexpert.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp: Sveriges Radio, SVT, Regeringens pressvideo.


  • Den kallas ibland ”mördarbakterien” – den invasiva streptokocken typ A. Och de senaste åren har det skett en kraftig ökning av antalet fall i Sverige. Normalt sett kan A-streptokocker leda till sjukdomar som halsfluss och scharlakansfeber. Men i vissa fall sprider sig bakterien till blodet och blir invasiv, då kan man få blodförgiftning och behöva amputera armar och ben – eller i värsta fall dö. I ett försök att stoppa spridningen av invasiva streptokocker har Folkhälsomyndigheten utökat sina rekommendationer kring halsfluss, vilket bland annat innebär att vården ska skriva ut mer antibiotika. Samtidigt är antibiotikaresistens ett växande problem och beskrivs av vissa som vår tids största hot.
    Varför fortsätter invasiva streptokocker att öka och finns det inga andra behandlingsmöjligheter än antibiotika?
    Gäst: Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor för infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.
    Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
    Klipp: Sveriges Radio.
    Kontakt: [email protected]


  • Mitt i sommaren lockar svalkande bad, men hur mycket vet du egentligen om vattnet du badar i? Om du nyligen simmat vid Örby ängar i Helsingborg eller Långholmsbadet i Stockholm, har du förmodligen simmat runt i bajsvatten. På 18 av Sveriges 468 badplatser finns så mycket bakterier att myndigheterna avråder från att bada – med risk för att bli sjuk. Ett exempel är Dalsjön utanför Borås där ett 50-tal familjer nyligen blev magsjuka efter att ha badat. Och med mer extremväder där kraftiga skyfall blir allt vanligare ökar risken för att gamla avloppsrör inte klarar belastningen, vilket leder till mer orenat avloppsvatten vid våra badplatser. Så vad finns det för risker med att bada när vattnet inte är rent? Varför släpps avlopp och föroreningar ut i våra badvatten och hur ska du då veta vart du inte ska bada?
    Gäst: Ema Gad, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: Aftonbladet, Sveriges Radio.
    Kontakt: [email protected]


  • Youtubestjärnan IShowSpeed skapade kaos när han besökte Stockholm. Besöket livesändes i flera timmar och hundratals fans jagade honom längs gatorna. När 19-åringen sen åkte vidare till Oslo spårade det ur helt, och han flaggade för att han kanske aldrig kommer tillbaka.
    Vem är IShowSpeed, och varför skapar han sådan hysteri?
    Vad gjorde han egentligen i Oslo och Stockholm?
    Och visste han vad han gav sig in på?
    Gäst: Annie Månsson, nöjesreporter på Aftonbladet.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Klipp i avsnittet: Aftonbladet och Youtube.
    Kontakt: [email protected]


  • Fästingsmittan TBE fortsätter att öka, och nyligen kom nyheten att ett barn dött av viruset trots att det var vaccinerat. Det var i höstas som barnet blev sjukt och sökte vård för huvudvärk på akuten. Några dagar senare dog barnet av hjärninflammation till följd av TBE.
    Nu har händelsen lex Maria anmälts och sjukhusets egna utredning visar på svårigheter att ställa diagnos. Samtidigt har det senaste året varit ett rekordår för TBE-smitta, och med ett varmare klimat förväntas fästingarna bli fler. Men trots att allt fler blir sjuka ingår inte vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet och man måste betala ur egen ficka, vilket många anser har blivit en klassfråga.Så hur oroliga behöver vi vara, och hur effektivt är vaccinet?
    Gäst: Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor för infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.
    Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
    Klipp: Sveriges Radio.
    Kontakt: [email protected]


  • I maj kom premiärminister Rishi Sunaks överraskande besked: Storbritannien går till parlamentsval den 4 juli. Med 14 år av konservativt styre på spel visar opinionsmätningarna att oppositionspartiet Labour går mot storseger. För det styrande Torypartiet väntas istället en historisk förlust, och en ny skandal bara dagar innan valet har inte gjort saker lättare för Rishi Sunak.
    Är loppet kört för honom och Tories?
    Hur tungt har frågan om Brexit vägt inför valet?
    Och vad skulle ett maktskifte betyda för Storbritanniens framtid?
    Gäst: Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Klipp i avsnittet: BBC och Sveriges Radio.
    Kontakt: [email protected]


  • Det amerikanska presidentvalet närmar sig med stormsteg, men kritiker ifrågasätter om Joe Biden kommer att klara av kampanjen. Under den första livesända debatten mellan Biden och Trump märktes det tydligt att presidenten inte debatterade med samma skärpa som tidigare. Många beskrev Bidens insats som katastrofal, och hans förmåga att styra USA ytterligare fyra år ifrågasätts nu mer än någonsin. Den sittande presidenten har bemött kritiken och försäkrat väljarna att han inte skulle ställa upp i valet om han inte var kapabel att utföra jobbet. Trots detta visar en ny opinionsundersökning att tre av fyra amerikaner anser att Biden inte bör ställa upp i valet. Även inom Demokraterna har röster höjts om att Biden nu måste ersättas. Men vad skulle det innebära att ersätta en sittande president, och vem skulle i så fall kunna ta över hans plats?
    Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
    Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: CNN, MSNBC, Times Radio.
    Kontakt: [email protected]