Bolsonaros Podcasts
-
En högerextrem podd skissar scenariot för en kupp i Sverige. Hör vad som förenar vaccinmotståndare, Bolsonaros bloggare, Trump och en tysk prins.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Konflikt gör en resa genom kuppmakarnas mylla. Missnöjet med covid-restriktioner, höjda bensinskatter, vaccineringarna och migrationspolitik har blandats till en farlig coctail som exploderat på sina håll. Senast i Brasilien där vi följer Bolsonaros bloggare som uppmanade till en stormning av parlamentet redan i december.
Så ska beväpnade män avsätta riksdagenMen de där tankarna bubblar inte bara på andra sidan Atlanten. I Tyskland träffar vi en grävande journalist och en lokalpolitiker som avslöjade en prins statskupps-plan mitt i hjärtat av Europa.
Och här i Sverige hittar vi en högerextrem podd där säger sig dagdrömma och i detalj beskriver vad som krävs för en lyckad kupp här. Beväpnade män ska fängsla ett 100-tal samhällsviktiga personer och sätta dom i slutförvar. Vad är det som gör att människor inte längre tror på demokratin och hur långt är de egentligen beredda att gå?
Medverkande: André Burkhardt, kristdemokratisk fritidspolitiker i Bad Lobenstein i Tyskland, Peter Hagen, journalist på tidningen Ostthüringer Zeitung, Rebecca Pates, professor politisk teori vid universitetet i Leipzig, youtubaren Oswaldo Eustaquio som brukar kallas Bolsonaros bloggare, Lawrence Rosenthal, forskare vid Berkley universitetet i USA med fokus på högerextrema, Jonathan Lehman, analytiker på stiftelsen Expo, Lennart Mattikainen, programledare och fritidspolitiker för Alternativ för Sverige, AfS.
Programledare: Lotten Collin
[email protected]
Producent och reporter: Ulrika Bergqvist
[email protected]
Reportar: Caroline Salzinger och Tilda Johansson
Tekniker: Lisa Abrahamsson -
Utrikeskrönika 11 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
São Paulo, onsdag.
Jag har rest som aldrig förr i mitt liv under min tid som korrespondent. De senaste veckorna har varit särskilt hektiska.
Efter ett dramatiskt presidentval i Brasilien tog jag mig till Argentina där vicepresidenten dömdes för korruption, därifrån vidare till Peru - presidenten hade avsatts av kongressen ..
Sen bar det tillbaka till Argentina, som firade vm-guldet i herrfotboll och efter ett par veckor landade jag återigen i Brasilien för att bevaka en presidentinstallation och - helt oplanerat - begravningen av en fotbollskung.
De befarade oroligheterna i samband med installationen av presidenten uteblev, så jag återvände till mitt bo i Colombia – men jag fick packa väskan igen och hastigt återvända till Brasilien för att förloraren Bolsonaros anhängare fick för sig att storma kongressen och presidentpalatset.
Och nu sitter jag här i ett hotellrum i São Paulo och funderar på vilket avtryck alla dessa stora händelser har gjort på mig.
Det var ingen lätt fråga. Och det kanske låter som en klyscha, det är trots allt människorna som lämnar det starkaste intrycket. Framför allt de som är i underläge men inte ger sig.
Som den unga bondeledaren i Colombia som inte kan bilda familj för att hon ständigt måste flytta med sin sjuåriga dotter för att inte bli mördad på grund av sin fackliga verksamhet.
Eller den prostituerade kvinnan i Ecuador som fruktar för sin fängslade sons liv varje gång det händer en massaker inne på anstalten.
Eller den venezuelanske migranten som varje dag måste rusta sin själ för att bemöta rasismen i det nya landet, trots att jag ser ut som dem, sa han.
Eller det unga föräldraparet som förbereder den farliga resan genom världens mest ogenomträngliga djungel, El Darien i Panama, på väg norrut där de tror att deras småbarn kan få ett bättre liv.
Hur vågar ni ta er igenom Darien, där folk dör, försvinner, våldtas eller blir uppätna av vilda djur. Vi förlitar oss på Gud, sa pappan med bebisen i famnen.
De alla är människor som verkligheten försöker trycka ner, som råkade föddas i fel land eller fel samhällsklass … och de ger inte upp, de gör motstånd dr andra kanske skulle lägga sig ner och dö.
Sånt gör ett starkt intryck.
Ivan Garcia, São Paulo
[email protected] -
Många brasilianare har slutat tycka om sitt landslag. Och Bolsonaros anhängare har tagit över den gula tröjan. Men nu har något hänt. Brasiliens framfart i VM håller på att ena nationen, tror Henrik Brandão Jönsson.
-
Om hur det gick till när vår Lova Olsson kom över veckans stora politiska nyheter som toppade medierna, om Turkiets Erdoan som är arg över ett fisskämt och om det kan påverka Sveriges Natoansökan, om när ministrarna övade trumpet i regeringskansliet och om Brasiliens president Bolsonaros tal som kan vara det konstigaste en ledare hållit.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.
Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton Lundholm
Programmet spelades in 7 oktober 2022.
-
Om hur det gick till när vår Lova Olsson kom över veckans stora politiska nyheter som toppade medierna, om Turkiets Erdoan som är arg över ett fisskämt och om det kan påverka Sveriges Natoansökan, om när ministrarna övade trumpet i regeringskansliet och om Brasiliens president Bolsonaros tal som kan vara det konstigaste en ledare hållit. I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 7 oktober 2022.
-
Kort smakprov, för att höra avsnittet bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling
Apropå brasilianska valet pratar Ola om Bolsonaros armhävningar och evangelikal självhjälpsreligiositet för en stagnerad ekonomi.
Jonatan pratar om att det kan vara skönt att sluta låtsas utifrån senaste mammadebatten och Elizabeth II:s död.
-
Det har skett en hel del på klimatmötet i Glasgow nya avtal för skogsskydd och för att minska metanutsläpp avtal som bland annat Brasilien skrivit på. Nu väntar de riktigt tuffa förhandlingarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Minskningen av metanutsläpp har diskuterats tidigare i år och kunde tidigt avtalas om på Cop26-mötet. Men avtalet mot skogsskövling var lite mer överraskande, särskilt att Brasilien skrivit under, ett land där skövlingen av regnskog ökat under de senaste åren. Frågan är om landet kommer att leva upp till avtalet.
I programmet hörs: Gustaf Klarin, Sara Sällström och SR Klotets Mona Hambreus. Dessutom Sara Heyman som berättar om den nya smittvågen av covid-19 i delar av Europa, och om hur lock down i Tyskland har påverkat unga människors psykiska hälsa.
Producent
Peter Normark
[email protected] -
I vilket Johanna gör en närläsning av landslagets senaste presskonferens och ställer Simon till svars för sina ytterst svaga skämt.
Simon försöker hålla humöret uppe med hjälp av Bolsonaros antikroppar och Mbappés mamma, men faller direkt in i gamla deppiga samtalsvanor så fort Newcastle kommer på tal.