Guatemala Podcasts

  • Tjena Alla Monsterdiggare!

    Ursäkta om jag bryter in så är mitt i månaden. Men nu är det här. Det allra första mellanavsnittet som inte bara är på prov. Och det tar oss till Guatemala av alla ställen i världen. Ellinor Österberg guidar oss dit i januarimörkret. Vi träffar en kort man med stor hatt och silvergitarr…

    Välkomna till Monsterboxen!

    Music:

    The following music was used for this media project:

    Music: Jose Canoe Si by Philip Rice

    Free download: https://filmmusic.io/song/6799-jose-canoe-si

    License (CC BY 4.0): https://filmmusic.io/standard-license

    The following music was used for this media project:

    Music: As I Figure by Kevin MacLeod

    Free download: https://filmmusic.io/song/3383-as-i-figure

    License (CC BY 4.0): https://filmmusic.io/standard-license

    Sound from: Zapsplat.com

  • Roxanda Bezares-Cobar lagar Guatemalas nationalrätt friterade matbananer med chokladmole. Och får oss att älska matbananer.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I juni förra året lagade vi en curry på bananskal. Då fick vi ett mail från Roxanda Bezares-Cobar med massor av bilder på maträtter på banan. För i Guatemala, som hon kommer från, äts det mycket banan.

    - Vi har mycket bananer, säger Roxanda. Orange matbananer och gulvita matbananer, röda bananer, äppelbananer, små små gula bananer, och små röda bananer. 

    Roxanda lagar nationalrätter mole de platano. Friterade matbananer serverade med Guatemalas egen mole, en tjock sås med tomater, paprika, choklad, kanel, chili, pumpakärnor och sesamfrön.

    Roxanda berättar om sitt hemland, om Mexico (som hennes pappa kommer från), om Centralamerika, ursprungsbefolkningarna och spanjorerna. Mole de platano är en maträtt med spår av den komplicerade och konfliktfyllda historien. Kryddad av ursprungsbefolkningens chili, kanel och choklad och lagad på bananer som introducerades i Centralamerika av spanjorerna.

  • Hedgefondförvaltarna Syding och Svahn tar upp kryptovåren, förbjudna bolag, rapportsäsongen och sannolika eftersvall, begreppet "psykologiskt margin call", LaGardes överraskning samt LatAm Pink Tide där Mexiko, Brasilien, Argentina, Chile, Colombia, Panama och Honduras på bara fyra år gått från högerregeringar till vänsterregeringar. Därmed har de gjort Venezuela, Bolivia och Nicaragua, samt Cuba, sällskap i en nästan helt röd kontinent. Bara Costa Rica, Guatemala, Ecuador, Uruguay och Paraguay har förskonats Marea Rosa

  • Det spekuleras om att Donald Trump snart kommer tillkännage att han kandiderar i presidentvalet 2024. Själv säger Trump i en färsk intervju att han redan leder i alla opinionsmätningar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett splittrat USA har firat sin självständighetsdag den 4:e juli. Men mitt under nationaldagsparaden i Chicago sköts flera personer ihjäl, den senaste i en rad masskjutningar som skakat USA. President Joe Biden fick inleda nationaldagen med en tyst minut. Hör hur firandet blev en tragedi och om de brännande frågorna som delar landet.

    Trumps nästa drag efter vittnesmålen

    Nästa vecka fortsätter kongressförhören om Donald Trump agerade under stormningen av kongressen. Förra veckans vittnesmål av Cassidy Hutchinson har beskrivits som ett bombnedslag som inte gynnade Donald Trump. Men i en intervju säger Trump att hon lever i en ”fantasivärld” och att anklagelserna inte stämmer. Samtidigt har flera medier rapporterat om att Trump snart kommer att lansera sin kandidatur för presidentvalet 2024 och själv hävdar han att han redan leder stort i alla opinionsmätningar. Medieuppgifterna är ännu obekräftade och om Donald Trump inom kort meddelar att han kandiderar så är det ovanligt tidigt jämfört med när kandidaterna brukar säga att de ska delta i valet.

    Konsekvenserna av striktare abortlagar

    Efter att högsta domstolen rivit upp Roe v. Wade så har abortstriden nu flyttats till delstaterna där en rad stater infört närmast totalförbud mot aborter. Hör USA-kommentator Ginna Lindberg tillsammans med vår utsände Anders Jelmin utanför HD i Washington om de praktiska följderna av de nya abortlagarna. Ett fall som diskuterats är en 10-årig flicka som blivit gravid efter våldtäkt och som nu kan komma att nekas abort i delstaten där hon bor.

    Tragedin med döda migranter i lastbil

    Efter att mer än 50 personer dog instängda i en stekhet lastbil i Texas så pågår debatten om människosmuggling och gränskontroll. De döda kom från länder som Mexiko, Honduras och Guatemala. Vår utsände Sven Carlsson har varit på plats och berättar om det som beskrivs som den dödligaste händelsen hittills efter att människor smugglats över gränsen mellan Mexiko och USA.

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Anders Jelmin och Sven Carlsson, utsända i Washington och San Francisco

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Katja Magnusson

    Tekniker: Elvira Björnfot

  • Utrikeskrönikan 5 juli 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    San Francisco, tisdag.

    Jag räknar till 96 flaskor mineralvatten.

    Korkarna har skruvats av, och de står intill en hålig asfaltsväg i utkanten av San Antonio i södra Texas.

    Det är vattnet som aldrig fanns ombord den långtradare där fler än 70 migranter, vissa av dem barn, hittades förra veckan i nära 40-gradig värme. De flesta av dem hade redan dött.

    Några dagar senare är platsen fylld av ljus, blommor, träkors i marken, upphängda flaggor från migranternas hemländer Mexiko, Honduras, Guatemala och El Salvador – och så vattenflaskorna.

    Dödssiffran hade efter några dagar stigit till 53, och den här anonyma platsen har gått från ödslig till ökänd.

    Jag vet inte hur länge migranterna satt i lastutrymmet, men jag vet att när jag några dagar efteråt – på samma plats, i samma värmebölja – stängde av motorn på min hyrbil, och därmed också luftkonditioneringen, så tog det ungefär 15 sekunder innan jag började svettas.

    Ingen vet exakt hur stort problemet med människohandel är, men förra året dog enligt FN 650 personer efter att ha korsat gränsen med hjälp av de smugglare som brukar kallas för "coyotes", alltså prärievargar.

    Några timmar efter att lastbilen hittades skyllde Texas guvernör Greg Abbott tragedin på Joe Biden och det Abbott, som är republikan, kallar för presidentens "öppna gränspolicy". Guvernören vill att asylsökande ska skickas tillbaka till Mexiko igen i väntan på prövning i USA, och han har nu utlovat fler kontroller vid och kring gränsen.

    Men enligt vissa spelar det ingen roll, eftersom viljan att fly och skapa sig ett bättre liv någon annanstans, kan vara bottenlös.

    I skuggan under ett tält intill minnesplatsen träffar jag 60-åriga Roberto Marquez, som säger att han korsade gränsen för första gången på 70-talet efter att ha betalat en coyote omkring 200 dollar. Summan vilket bleknar mot de upp till 10.000 dollar, drygt 100.000 kronor, som det numera kan kosta att bli smugglad.

    Roberto blev snart gripen av amerikanska gränspatruller, och skickades tillbaka till Mexiko. Något år senare var han tillbaka i Kalifornien som papperslös gästarbetare, och den här gången lyckades han undvika att bli upptäckt.

    Och 1986, när republikanske presidenten Ronald Reagan gav alla som korsat gränsen olovligen före 1982 amnesti, fick Roberto sitt uppehållstillstånd, och så småningom amerikanskt medborgarskap.

    Just amnestin för invandrare är en del av Reagans politik som inte kommer på tal särskilt ofta när dagens republikaner hyllar sin husgud.

    Vid minnesplatsen i San Antonio frågar jag Roberto Marquez om inte hårdare kontroller vid gränsen skulle kunna lösa problemet. Jag får ett långt svar, och en del av det stannar kvar under min resa tillbaka till västkusten.

    Bygg en mur, säger Roberto, så kommer folk bara dyka upp med en stege.

    Sven Carlsson, San Francisco
    [email protected]


  • Finns själsfränder och om ja, hur märker man dessa? Bra fråga, som disskuteras i dagens avsnitt. Sjuk timing va? Mer då? Jesper pratar om Legenden Tomom från Guatemala, Axel har varit på något pappersbruks-café(?) och visar det sig att Axel har en hoj, eller om det var en Voi?

  • Spiriturious PREMIÄR!!


    Vi vill börja med att tacka alla som peppat och hejat på Spiriturious OCH vi vill tacka de fantastiska skaparna till vårt alldeles eget Spiriturious Sound - Alvin Wetterholm och Eskil Lindh Hedegård, båda två helt otroligt duktiga låtskrivare och producenter, för närvarande studerande på Digital Musikproduktion Storuman. STORT TACK också till Musikmakarna och Digital Musikproduktion Storuman för förmedling av kontakten och för att ni gjorde samarbetet möjligt! Vi vill också säga STORT TACK till vår underbara coach, social media guru och creatrix Mikaela Aare som har skapat vårt otroligt fina artwork. Utan dig ingen podd Mikaela.


    ABOUT THE EPISODE

    I vårt allra första avsnitt träffar vi fantastiska Nina Wiger a.k.a Nina Medicina. Nina är en spaceholder och healer inom naturmedicin, transformational breathwork och soundhealing. Nina är den som har introducerat oss till den ceremoniella kakaons magiska värld och hon håller helt underbara kakaoceremonier och magiska ritualer, gärna ute i naturen i Skåne där hon bor och driver sitt retreat ”The Wild Meadow”.


    I detta härligt, sprudlande samtal med Nina får vi ta del av hennes manifestationsresa genom livet och världen, en fängslande skildring av hur hennes drömmar och intentioner uppfyllts genom stark tro på sina mål och visioner, visualisering och genom att take action men samtidigt också våga go with the flow och lita på universum. Vi pratar om Ninas väg in i den spirituella världen och hur hon hittade kakaon och hur den förändrade hennes liv både fysiskt, själsligt och yrkesmässigt.


    Vi djupdyker lite extra i just kakaon - var den kommer ifrån, hur den odlas, skördas och produceras, om varför och hur vi ska dricka den - alla dess goda egenskaper och mycket mycket mer.


    Nina pratar också om sin starka connection till naturen och viktigt det är att ge tillbaka och uttrycka tacksamhet till naturen.Vi får även ta del av Ninas visdomar kring hur man kan bryta negativa tankemönster med hjälp av breathwork och shaking och om hur otroligt viktigt det är för oss kvinnor att följa våra cykler. 


    Detta är ett inspirerande fullspäckat avsnitt som vi lovar att du inte vill missa!


    Om du vill veta mer om Nina och hennes kommande events och retreats, eller kanske vill köpa den kakao vi pratar om i avsnittet - kika in på www.ninamedicina.com. Hennes härliga blogg hittar ni HÄR. Och glöm inte att följa henne på instagram @ninamedicina.


    Nina lanserar också snart sitt hjärteprojekt Wild Cacao Collective – som bland annat importerar ceremoniell kakao från ett kvinnokollektiv i Guatemala så håll utkik efter det! Nina är också co-founder till Her Peace, en mötesplats online som erbjuder alltifrån coaching, tips, inspiration och retreats för hur vi kan läka (vår yoni) på mer naturlig väg.


    TACK för att du lyssnar.


    Peace & Love


    Josefina & Emma


    Sound: Text, musik & produktion: Alvin Wetterholm och Eskil Lindh Hedegård

    Artwork: Mikaela Aare


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ett nytt år och en alldeles ny säsong! I den tredje säsongens första avsnitt ska vi ägna oss åt en konstnär som många av er har önskat länge att vi ska prata om. Vi ska prata om den mexikanska konstnären Frida Kahlo och hennes verk ”Las dos Fridas”, på svenska ”De två Fridorna” från 1939. 


    Det gåtfulla verket har, precis som Kahlos andra verk, länge tolkats utifrån hennes biografi och de tragiska aspekterna som har skrivits fram om hennes livsöde. Verket har därför länge tolkats att ge uttryck för Kahlos känslor om skilsmässan från målaren Diego Rivera samma år som målningen blev till. 


    1999 lade den amerikanska konstvetaren Margaret A Lindauer fram en annan tolkning, i vilken hon skrev fram Kahlos konst som ett uttryck för det mexikanska nationsbygget i revolutionens kölvatten, samtidigt som hon tolkade de två kvinnliga representationerna som ett feministiskt statement om det mexikanska samhället i en tid av rösträttskamp.


    I podden berättar vi mer om de gängse tolkningarna och ringar in tiden och händelserna i Frida Kahlos liv kring verkets tillkomst 1939. Vi ska dessutom prata om Frida Kahlos persona och hennes uppseendeväckande klädstil i färgglada Tehuana-kläder och den symboliska Rebozo-sjalen, som vi nuförtiden kan uppfatta som väldigt moderna, men som i själva verket innebar en medveten återgång till traditionella kläder från Mexiko och Guatemala. 


    Vi tecknar dessutom vägen som Frida Kahlos karriär har tagit, även efter hennes död 1954. Från att vara ”den exotiska blomman i den stora mästaren Diego Riveras knapphål” leder denna väg till fenomenet ”Fridamania”, som är en beteckning för det enorma intresset i Frida Kahlos person och konst som sägs ha uppstått i samband med en utställning på Whitechapel Gallery i London 1982. 


    Sedan det tidiga 1980-talet har Frida Kahlo uppnått kultstatus och varit föremål för otaliga publikationer, tv-dokumentärer, spelfilmer och en pjäs och hennes egensinniga stil har varit en inspirationskälla för modeskapare.


    Bildmaterialet finns som alltid i våra konton på sociala medier.

    Instagram: @konsthistoriepodden

    Facebook: Konsthistoriepodden

    Support till showen http://supporter.acast.com/konsthistoriepodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Radiokorrespondenterna handlar denna gång om migration i Latinamerika. Vi hör bland annat om haitiska migranter som drömmer om ett nytt liv i USA. Vi hör också reportage om venezolanska migranter i Colombia.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande: Hans Magnusson, Sveriges ambassadör i Guatemala.

    Programledare: Ivan Garcia 

    [email protected]

    Producent: Irma Norrman 

    [email protected]

  • Halvtids-Erik lär oss mer om landet Guatemala och musiken där och Peter drar en knorr om en arg kines. I mailboxen hittar vi en fråga om potatis vilket vi bara måste ha en Tre Tycker Till om.


  • Jonatan Unge har svårt att förstå sig på svensk diplomati i Guatemala och israelisk diplomati i Sverige.Moa Lundqvist pratar om Försäkringskassans kamp för att omdefiniera sjukdomstillstånd till ”en del av livet”.Ola Söderholm har lyssnat på en intervju med en rättslärd imam som förklarar islams roll i det moderna samhället med en intressant liknelse.

  • Det svåra tvåhundrade avsnittet med artisten Annika Norlin. Vi pratade om reklam, hjärndimma, artisteriet, pengar, badhus, psykologi, P3, recensioner, att flyga business eller ej, ordmärkeri, motståndet till VÄRVET, att dopa intervjuer med hjälp av barndomsfrågor, småstäder, orädsla, PMS, skrivandet, Marie Louise Ekman och givetvis en hel del om att vilja skriva en låt om en bisonoxe och en fågel som är 65 bast och ligger med varandra i Guatemala.Avsnittet presenteras av Trygg Hansa.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson. Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!)

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.