Herman Lindqvist Podcasts
-
Han blev kung mot alla odds och stod mitt i händelsernas centrum när Sverige gick från fattigt jordbrukssamhälle till en begynnande modern stat. Dagens avsnitt handlar om Oscar II som från slutet av 1800-talet var Sveriges kung och som gett namn åt den så kallade oskarianska eran. Gäst är journalisten och historikern Herman Lindqvist som skrivit den första renodlade biografin över Oscar II. Vi diskuterar den sexuella dubbelmoral som präglade Sverige under den här tiden, kungens sorg över upplösningen av unionen med Norge och hans besatthet av det nationalromantiska.
Herman Lindqvists bok om Oscar II: https://www.adlibris.com/se/bok/oscar-ii-den-konungsligaste-av-alla-kungar-9789100188849
Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541
Facebook: Bildningskomplexet
Instagram: Bildningskomplexet
Twitter: @BenjaminElfors
E-post: [email protected]
Musikproduktion: Ivar Edding
Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hör den legendariske korrespondenten berätta om det dramatiska livet utanför Sveriges gränser, och hur han alltid har haft "en himla tur".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Herman Lindqvist blev utrikeskorrespondent precis som sin far. Numer är han bosatt i Warszawa och följer kriget i Ukraina på nära håll. Han är orolig över utvecklingen och ser en överhängande risk för att vi är på väg mot ett större krig i Europa.
För många är Herman Lindqvist mest känd som populärhistoriker och expert på det svenska kungahuset. Sedan början på 1990-talet har han skrivit storsäljande böcker och gjort tv-program om Sveriges historia och också fått kritik för att var anekdotisk, svepande och fixerad vid personligheter.
Åtta gin och tonic istället för terapiHan har rapporterat från 26 krig och konflikter, upplevt död och elände, och det bästa sättet att bearbeta sina upplevelser har varit att samtala med kollegor som varit på samma platser. “Så man kan sitta tillsammans, dricka åtta gin och tonic och prata med varandra, kanske gråta”, säger Herman Lindqvist.
I Söndagsintervjun berättar han också om hur han varit som pappa, varför sinnlig njutning är så viktigt och vad det stundande 80-årsfirandet ska innehålla.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
Sigismund (1566-1632) valdes till kung i Polen år 1587, men han var långt ifrån den ende svenske regenten som försökte bli vald till kung i landet som dominerades av en stor adel med orientaliska klädesdräkter.
I tusen år har svenskar och polacker mötts på slagfältet och i dynastiska äktenskap, ändå är grannlandet Polen ganska okänt för så många svenskar. Vi har haft polska drottningar och Polen en svensk kung. Två gånger har svenska arméer plundrat och ödelagt vårt grannland.
I den nymixade reprisen av avsnitt 82 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med journalisten och författaren Herman Lindqvist, som bor i Warszawa, och skrivit boken Sverige-Polen – 1000 år av krig och kärlek.
Gustav Vasas älsklingsson Johan III gifte sig med den katolska prinsessan Katarina Jagellonica från Polen i en tid när reformationen omvandlade Sverige. Ett giftermål som utmanade brodern och kungen Erik XIV. Johan III:s son Sigismund kom också att bli kung i Polen, men som katolik lyckades han inte behålla den svenska tronen.
På 1500-talet sökte över 500 svenskar skydd i Polen undan Vasakungars ilska. När Sverige levde under hård lutheransk ortodoxi där en skolgång i en katolsk kyrka kunde leda till avrättning var Polen länge religionsfriheten och yttrandefrihetens stamort på jorden. Senare har tusentals polacker kommit till oss på flykt från förtryck, förföljelser och kommunism.
I Polens dramatiska historia finns det många förbindelselänkar med den svenska historien. Men även om Sverige och Polen har krigat mot varandra, var Polen inte av de svurna arvfienderna som Ryssland och Danmark.
Musik: Chopin Fantaisie-Impromptu No.4 Op.66 in C# minor, Storyblocks Audio
Bild: Sigismund Vasa som ung svensk kung i Polen av Martin Kober, public domain. Kunsthistorisches Museum Wien.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Historiskt i hängmattan
Ewa och Ofelia samtalar om historiska romaner. Tycker vi båda att det är spännande att läsa om historien eller?
Böcker som tas upp i avsnittet är:
Livläkarens besök av P O Enquist
Lewis resa av P O Enquist
Axel von Fersen av Herman Lindqvist
Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt
Shuggie Bain av Douglas Stuart
Den tyska flickan av Armando Lucas Correa
Lektioner i kemi av Bonnie Garmus
Sånger om kärlek och krig av Santa Montefiore
En enkel till Amerika av Marie-Louise Marc
Barnbruden av Anna Laestadius Larsson
-
Erik av Pommern – från hertig till unionskung och sjörövare
Erik av Pommern (1382-1469) var konung över Sverige, Norge och Danmark. Han föddes i Pommern och kom att styra över Europas största land i mer än 40 år, men han utmanövrerades och blev sjörövarkung på Gotland innan han återvände till Pommern.
Född i Pommern adopterades Erik av unionsdrottningen Margareta som barn. Han kröntes till kung som 15-åring men hade ingen egentlig makt före Margaretas död 1412. Då hade han fått gå i lära hos den främsta av Nordens regenter.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med författaren Herman Lindqvist som är aktuell med boken Erik – Nordens härskare och sjörövarkung.
Erik föddes som Bogislav och var son till hertig Vratislav VII av Pommern-Stolp och hans hustru Maria av Mecklenburg, drottning Margaretas systerdotter. Eftersom Margareta inte hade några egna söner hade hon utsett Erik till sin efterträdare.
Erik införde centralstyrning i sitt vidsträckta rike genom att tillsätta egna danska och tyska fogdar i de olika slottslänen i Sverige och Norge som var direkt underställda honom. Erik utmanade både Hansans och Tyska ordens maktställning i Östersjön.
Eriks drog in Kalmarunionen i konflikter som påverkade handeln på Östersjön negativt. Hansan, som hade ett fullständigt handelsmonopol, försatte Kalmarunionen i blockad. De lokala stormännen i Sverige och Norge var också mycket missnöjda med att de blivit förbigångna av Eriks danska och tyska fogdar.
Detta var en av orsakerna till Engelbrektsupproret 1434. Hansans handelsblockad lamslog järnexporten från Bergslagen och de tyskättade bergsmännens skrån ville därför ha goda förbindelser med sina tyska fränder i Hansan vilket ytterligare undergrävde Eriks ställning i Sverige.
Erik av Pommern är ett tydligt exempel på att det är vinnarna som skriver historien. Trots att han redan som barn adopterades av drottning Margareta och regerade över Kalmarunionen i mer än 40 år är han relativt bortglömd i svensk historia. Nationalistiska historiker på 1800-talet såg honom som en utböling och glömde bort hans kamp mot Hansan. Idag vårdas hans minne främst i födelsestaden Darłowo i Polen där delar av Pommern hamnat efter historiens alla lappkast.
Bild: Erik av Pommern 1382-1459, hertig av Pommern konung av Danmark Norge och Sverige - Nationalmuseum public domain.
Musik: Medieval World Video Game med Marius, Soudblock Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fiktion eller verklighetsbaserade böcker? Vi diskuterar vad som är bäst eller kanske mer om vad just ni föredrar och varför.
Böcker som tas upp i avsnittet är:
Harry Potter-serien av J K Rowling
Bilbo: en hobbits äventyr och Sagan om ringen-trilogin av J R R Tolkien
Narnia-serien av C S Lewis
Dagboken jag aldrig skrev av Jessika Devert
Alvernas liv och Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Book Charmer av Karen Hawkins
Målaren på Moulin Rouge av Pierre la Mure
Axel von Fersen av Herman Lindqvist
Katarina den stora av Gina Kaus
Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt
Livläkarens besök av P O Enquist
Jag brinner av Torbjörn Säfves (om Majakovskij)
-
Herman Lindqvist som har skrivit en ny bok om Erik av Pommern besöker oss och förklarar varför så många tyckte illa om denne mångårige kung.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sjöröveriet på ÖstersjönVi har också med oss Lars Kruthof från Gotlands museum, som berättar om sjöröveriet på Östersjön och varför Erik av Pommern i princip gav bort Gotland till danskarna.
Minnet av Gunilla Bergström och Alfons ÅbergI dag kom beskedet att författaren till böckerna om Alfons Åberg, Gunilla Bergström, har gått ur tiden 79 år gammal. Böckerna och filmerna om Alfons och hans snälla ensamstående piprökande pappa har präglat miljontals barn och vuxna - vi analyserar varför.
Comeback för sedelförfalskning?Vi ska också tala om uppsvinget för det gamla hantverket sedelförfalskning. Vi använder så lite sedlar nu för tiden att vi har svårt att känna igen förfalskade 500-lappar. Gäst: Mårten Gomer, Riksbanken.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Varför vill den svenska regeringen inte erkänna massakern på kristna grupper 1915 som ett folkmord? Går Frankrike mot så stora motsättningar att det kommer kunna utvecklas till ett inbördeskrig? Och är de digitala vaccinationspass som planeras ett tecken på den yttersta tiden? Det är frågor som diskuteras i det tolfte avsnittet av Veckans nyheter. Ett annat ämne som tas upp är att populärhistorikern Herman Lindqvist säger att det är solklart att Jesus har existerat.
-
Herman Lindqvist skriver om Polens och Sveriges gemensamma historia som är turbulent men ändå kärleksfull. 1 000 år av krig och kärlek ger oss ofattbara grymheter men också glädje och förståelse för ett grannland som har en historia av brutala inkräktare, upplopp och kamp. Herman Lindqvist intervjuas av Lotta Gröning.
-
Herman Lindqvist berättar om hur nya Stockholms slott byggdes efter att det gamla brunnit. Läs mer i Levande Historia, bilaga till Aftonbladet.
-
Herman Lindqvist berättar om drottning Kristina. Läs mer i Levande Historia.
-
Herman Lindqvist berättar om Ungernrevolten 1956.
-
Herman Lindqvist berättar om Englands kung Henrik VIII och hans stormiga liv
-
Herman Lindqvist berättar om drottning Marie Antoinette. Läs mer i Levande Historia (23 aug 2011)
-
Herman Lindqvist berättar om Gustav Vasas liv. Läs mer i Levande Historia nr 6 2011 (25 maj 2011)
- Se mer