Herrens Podcasts
-
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Washington, måndag morgon
I en sport som amerikansk fotboll där smällarna är hårda och skadorna många under en säsong, ser allt först ut som vanligt. Under Monday Night Football för en vecka sedan, fälls Buffalo Bills försvarsspelare Damar Hamlin till marken under en kollision med en motståndare. Han reser sig snabbt upp, men faller sen handlöst bakåt igen, till synes livlös, och plötsligt är ingenting som vanligt.
Det som följer är skräckfyllda minuter där miljontals amerikaner i direktsändning kan följa hur sjukvårdspersonal kämpar för att rädda 24-åringens liv, med hjärt- och lungräddning. Det hela för tankarna till när danska Christian Eriksen kollapsade med hjärtstopp på planen under EM 2021.
Samma scener utspelar sig nu på NFL-arenan i Ohio. Gråtande lagkamrater som kramar om varandra och chockade åskådare. Men snart sker något annat också. Hela laget knäböjer tillsammans, precis som motståndarlaget Cincinnati Bengals, för att be till Gud. Från läktaren sprids klipp på Bengalsfans som i en stor grupp läser Herrens bön, och sociala medier svämmar över av uppmaningar om att be för Damar, #prayfordamar. Vid sjukhuset dit han förs och vårdas på intensivvårdsavdelning i kritiskt tillstånd, efter att hans hjärta stannat två gånger, möts både Bills- och Bengalsfans med tända ljus och huvudena sänkta i bön.
Att amerikaner vill skicka sina tankar och böner efter en hemsk händelse, är i sig inget oväntat, det är ett slags talesätt, en gemensam ritual som alla förstår. Och det är inte heller märkligt att många amerikaner själva vänder sig till bönen, på läktaren eller hemma i tv-sofforna. Enligt mediehuset PBS uppger ungefär 45 procent i landet, att de ber dagligen. Trots att USA blir allt mer sekulärt.
Men på det sätt som bönen och tron den här gången präglat den kollektiva reaktionen på Damar Hamlins kollaps, är enligt experter till flera medier, ovanligt även för USA. Till exempel händer det inte varje dag att en kommentator på ESPN, landets största sportkanal stänger sina ögon och ber i direktsändning. Men klippet på hur Dan Orlovsky i tv vänder sig till Gud med orden: Vi kommer till dig för att vi tror på att det gör skillnad att komma till dig" har blivit viralt.
New York Times lyfter också fram den unikt starka kopplingen mellan just den amerikanska fotbollen och religion, sprungen ur sportens enorma popularitet i det amerikanska bibelbältet. Och allt detta förstärktes och spreds genom sociala medier under veckan. (Till exempel beslutade NFL om en gemensam kampanj där alla lagen publicerade Be för Damar-inlägg.)
Och i torsdags kom det storartade svaret på alla böner. Damar Hamlin hade vaknat upp ur koman. Hans första ord var: Vem vann? Och läkaren svarade förstås: DU vann Damar, DU vann livet. Ett meningsutbyte så amerikanskt filmiskt som det kan bli. Och för alla, är förstås det faktum att Damar Hamlin lever, det enda som betyder någonting i sammanhanget.
Men som för att riktigt försöka överbevisa alla om Guds makt, förstärktes miraklet lite ytterligare, sent igår kväll. Då spelade Buffalo Bills sin första match sedan Hamlins kollaps. Hela ligan hade förberett olika hyllningar till honom i en känslosam stund. Och i den allra första minuten, på hemmaplan gör Bills en Touchdown efter en så kallad kickoff-return, ett mycket dramatiskt mål, till ett öronbedövande jubel i publiken där Hamlins namn syntes överallt. Uppjagade kommentatorer beskrev det som ett sagoslut på en omskakande vecka eller som ödet. Och det var faktiskt en avslutning så triumfatoriskt att en och annan som inte redan gör det kanske börjar tro på högre makter.
Cecilia Khavar i Washingon
-
På trettondagen förmedlas julberättelsen i texter och sånger med inspiration från anglikansk tradition. Från Umeå stads kyrka med Lena Fagéus, Jonas Östlund, Umeå stads motettkör och Helena Holmlund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På julafton och juldagen berättades om Jesus födelse, men först idag firas stjärntydarna som kom på besök i stallet. I dagens gudstjänst från Umeå stads kyrka läser kyrkoherde Lena Fagéus hela den stora julberättelsen, med start hos en gammaltestamentlig profet fram till stjärntydarnas besök. Hon reflekterar också kring texterna om ljus i mörkret, sårbarhet som styrka och helighet mitt i vardagen.
Vad är det som gör att ljusen, de välkända sångerna, berättelserna och bilderna berör mig? Kanske är det traditionen, resonansen som uppstår när mitt liv idag kommer i kontakt med livet jag levde igår. Varje år läser jag samma historia och ändå blir berättelserna aldrig slitna eller uttjatade. I julens berättelse finns flera djup. Metaforer och symboler som kan tala in i mitt liv i dag, säger Lena Fagéus i gudstjänsten.
Gudstjänsten är inspirerad av en form av anglikansk julgudstjänst, där julberättelsen varvas med engelska carols. Mellan varje läsning och reflektion sjunger Umeå stads motettkör välkända julsånger och psalmer.
TexterJesaja 9:2-7
Musik
Lukasevangeliet 1:26-38
Lukasevangeliet 2:1-7
Lukasevangeliet 2:8-20
Matteusevangeliet 2:1-12Och det hände vid den tiden (Sv Ps 129)
Medverkande
Det är en ros utsprungen (Sv Ps 113)
Var hälsad, Herrens moder (Sv Ps 480)
Lyss till änglasångens ord (Sv Ps 123)
Ej upplysta gårdar (Sv Ps 737)
Vid Betlehem en vinternatt (Sv Ps 128)
Gläns över sjö och strand (Sv Ps 134)
Dagen är kommen (Sv Ps 122)Lena Fagéus – textläsning, reflektioner och bön
Umeå stads motettkör – sång
Jonas Östlund – körledning och piano
Helena Holmlund - orgelProducent Helena Andersson Holmqvist
[email protected]
Tekniker: Eskil Lövström och Björn Nitzler
Sveriges radio Västerbotten -
Lyssna till söndagens predikan av Magnus Tunehag.
Dagens texter:
Jesaja 52:7-10
Andra Korinthierbrevet 1:17-22
Lukasevangeliet 1:39-45 -
Av Johnny Brorsson
-
På fjärde söndagen i advent reflekterar och samtalar präst Liza L Lundkvist om Maria. Sång och musik med Veronica Janunger och Tomas Pleje. Från Ålidhemskyrkan i Umeå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På fjärde söndagen i advent handlar gudstjänsten om Jesus mamma Maria. ”Jag undrar hur det var för Maria”, frågar prästen Liza L Lundkvist i sin dikt i gudstjänsten, hämtad från boken "Jag är äntligen här". Hon reflekterar kring Maria och samtalar med diakon Erik Hansson och präst Lisa Tegby,
Många gånger skulle Marias berättelse ge mig svindel. Jag skulle komma att känna igen mitt eget liv i hennes många skikt. Hon skulle komma till mig med sin egen sorg och smärta, men också med sin kraft, sin integritet och sin stora livsglädje. Hon skulle oväntat komma att bära Gud också till mig. Jag skulle inte alltid förstå, men tro skulle födas också i mitt liv, säger Liza L Lundkvist i gudstjänsten.
TexterJesaja 52:7-10
Musik
Lukasevangeliet 1:39-45Var hälsad Herrens moder (Sv Ps 480)
Medverkande
Ave Maria (J S Bach, C Gounod)
Saliga de som hör Guds ord (Sv Ps 688)
Maria (P Harling)
Advent är mörker och kyla (Sv Ps 609)
Ach bleib mit deiner Gnade (M Reger)
Maria vaggsång (E Lindström, M Reger)
Gud bor i ett ljus (Sv Ps 605)
Alla källor springer fram i glädje (Sv Ps 481)
Himlen i min famn (C Häggkvist, E Hillestad)Liza L Lundkvist, liturgi, reflektion och samtal
Elin Hagberg, bön och textläsning
Erik Hansson, bön och samtal
Lisa Tegby, samtal
Sånggrupp
Veronica Janunger, solosång
Tomas Pleje, orgel och pianoProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Björn Nitzler och Magnus Kjellsson
Sveriges radio Västerbotten -
Predikan med Marcus Sandström | Pingstkyrkan i Boden den 18 December 2022
-
I det sista adventsavsnittet får Nådens år sin första gäst, nämligen Minna Serholt - präst och kollega till Peter som leder programmet. På fjärde advent möter vi Jungfru Maria, Herrens moder. Tillsammans samtalar vi om hur vi likt Maria kan bära Kristus inom oss för att ge honom till världen.
Dagens evangelietext: Lukasevangeliet 1:39-45.
I studion: Minna Serholt och Peter Westermark
Musikproducent: John Persson
Producent: Roger Recarey Törnlöw -
När en bondehär mötte den danske kungen Valdemar Atterdags tyska knektar utanför Visbys ringmur den 27 juli år 1361 dödades 1800 gotländska bönder eller närmare hälften av öns manliga vuxna befolkning på landsbygden.
Valdemar Atterdag hade med egen kraft byggt upp kungariket Danmarks styrka. Bönderna fruktade skattehöjningar och räknade säkert med stöd från Visbyborgarna. Istället blev det en ren slakt vid ringmuren.
I den nymixade reprisen av avsnitt 97 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison som är professor i historia vid Lunds universitet. Han brukar kommentera återskapandet av slaget vid Visby under Medeltidsveckan och är aktuell med boken Sveriges medeltid.
I Visbyfranciskanernas årsbok läser vi följande: ”I Herrens år 1361 intog kung Valdemar av Danmark Gotland och Visby, där han dödade omkring ettusen åttahundra bönder i en strid dagen före den helige Jakobs dag.” Massgravarna efter slaget avslöjar att det slaktades allt från småpojkar, vuxna män, gamla män och krymplingar. Varför Visbys borgare bara såg på när bönderna slaktades utanför ringmuren är höljt i ett historiskt dunkel. Relationerna mellan befolkningen på landsbygden och i Visby hade varit ansträngd sedan inbördeskriget år 1288.Efter Valdemars härjningståg fortsatte Gotland att vara ett omstritt område. Ön erövrades år 1394 av vitaliebröderna från Mecklenburg, som gjorde den till bas för sjöröveri. Fyra år senare intogs Gotland av Tyska orden, som i sin tur överlämnade ön till unionsdrottningen Margareta 1408.
Bild: Fornsalen på Visby museum, wikipedia Musik: Soundblock Audio.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hans Ulfvebrand samtalar med prästen och författaren Elisabeth Nordlander om psalmer som har betytt mycket för henne under livet. Psalmer i detta avsnitt: Långt bortom rymder vida, Det finns djup i Herrens godhet och Det finns en väg till himmelen.
Psalmens väg är en podd från Ersta kyrka och kulturscen vid Ersta diakoni.
-
Kvällsmöte fredag från Vision 22 - God's Pace. En ungdomskonferens från Pingstkyrkan Arken i Värnamo.
-
Om möten mellan himmel och jord handlar gudstjänsten vid berget Själandsklintens fot. Prästen Lars Parkman predikar, Nordingrå församlings körer och psalmorkester medverkar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från Nordingrå, i hjärtat av Höga kusten, sänds gudstjänsten på Kristi förklarings dag. Bibeltexterna handlar om gudsmöten uppe på berg och prästen Lars Parkman predikar om att vandra uppåt, men också nedåt, tillbaka till vardagen, och inåt.
- Det finns en väg nedför berget också för människor i alla tider, en väg rakt in i det liv som är en gåtfull väv av ljus och mörker, sorg och glädje, mot- och medgångar. Men som Jesus följde lärjungarna nedför berget, så går Jesus med mig in i detta liv som är mitt, säger Lars Parkman.
Texter2 Moseboken 34:27-35
Musik
Markusevangeliet 9:1-13Jag lyfter mina händer (Sv Ps 238, arr J S Bach)
Medverkande
Kyrie (Trad, K Okkenhaug Seim, Ö D Haare)
Gloria och laudamus (Sv Ps 697:5)
Du vänder ditt ansikte till mig (Sv Ps 763)
Det finns ett land av ljus och sång (Sv Ps 636)
Jag sitter på ett berg (H Frister Lind)
Jag lever när du rör mig (L-M Österberg)
Över berg och dal (Sv Ps 752)
Herrens bön (Trad, N Rimskij-Korsakov)
Tilliten till dig (B Johansson, arr J Nyström)
En vänlig grönskas rika dräkt (Sv Ps 201, arr W Åhlén)
Jag lyfter mina händer (Sv Ps 238)Lars Parkman, liturgi och predikan
Siv Lundholm, bön
Berith Nilsson och Louise Parkman, textläsning
Birgitta Norlander och Lennart Lundkvist, förbön
Sara Öhlén, solosång
Nordingrå kyrkokör
Körerna Soul Children och Soul Kids
Cecilia Parkman, körledning, djembe och fiol
Emma Nordlund, cello
Wilmer Renström, gitarr
Annika Stockberg, piano
PsalmorkesternProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Eskil Lövström och Björn Nitzler
Sveriges radio Västerbotten -
Magnus fortsätter att gå igenom Herrens bön tillsammans med prästen Christoffer Abrahamsson. I bönen övar vi oss att låta Gud få vara Gud. Vår Fader utgör ett grundläggande mönster som ger oss vägledning in i bönens underbara värld. I dagens avsnitt samtalar de om vad det innebär att be »ge oss idag det bröd vi behöver« och att be om att inte bli utsatt för frestelser och beskyddad från det onda. God lyssning!
-
Tillhör även du skaran av dåliga bedjare? Alltså precis som Jesu lärjungar gärna skulle vilja lära dig mer och få hjälp att komma in i bönens värld. Bön är något man lär genom regelbundet utövande oavsett känslor eller resultat. Bönens gåva ges åt den som ber. Därför kan man faktiskt öva sig att be.
I denna första del av två ger prästerna Christoffer Abrahamsson och Magnus Persson vägledning utifrån Herrens bön – Vår Fader. Jesus introducerar ett mönster för bön som ett svar på lärjungarnas vädjan: »Herre, lär oss att be«
-
Varför ska man be med orden i Herrens bön? Finns det inte en poäng med att be med egna ord? Sedan talar Linus och Jim om vad sanning är och vad man ska göra om man märker att man sagt något som visat sig vara felaktigt.
-
Litterär gudstjänst om den helighet som tar plats i kroppen, med författare Tove Folkesson och präst Susanne Dahl. Musik med Emma Örnberg, Olov Lindroth och Sunniva Abelli. Från Umeå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag på Marie bebådelsedag sänds gudstjänsten från den röda träkyrkan Helena Elisabeth på friluftsmuseet Gammlia i Umeå. Universitetspräst Susanne Dahl pratar om livets liturgi och den helighet som tar plats i kroppen.
Hade du Gud kunnat välja en annan väg, än den genom kroppen? Hade du kunnat annat än att själv bli kropp? Du visar det som jag redan vet – livets liturgi som sårbarhet och helighet. Som risktagande och tillit, säger Susanne Dahl i gudstjänsten.
Gudstjänsten anordnas under litteraturfestivalen Littfest och i gudstjänsten läser författaren Tove Folkesson utdrag ur sin bok ”Den stora kyrkan”.
TexterMarkusevangeliet 11:1-11
Musik
Job 19:26-27Söndagsmorgon (E Örnberg)
Medverkande
I Guds tystnad får jag vara (Sv Ps 522)
Var hälsad Herrens moder (Sv Ps 480)
Improvisation över polska efter Sven Donat (S Abelli, O Lindroth)
Som liljan på sin äng (Sv Ps 798)
Det är en bön jag aldrig bad (S Dahl, L Nahnfeldt)
Du gråter så stora tårar (A Brun)
Polska efter Sven Donat (Trad)Susanne Dahl, gudstjänstledning och predikan
Tove Folkesson, uppläsning
Emma Örnberg, solosång och gitarr
Sunniva Abelli, nyckelharpa
Olov Lindroth, tramporgelProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Bo Andersin och Johannes Oscarsson
Sveriges radio Västerbotten - Se mer