História – Países Baixos – Novos podcasts
-
‘Je oma werkte in het Scholtenhuis’. Marijkes vader zegt het plompverloren, een paar jaar geleden. Oma? Met haar bloemetjesjurk en knotje? Wat deed zij in het Scholtenhuis in Groningen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gemarteld?
In de vierdelige podcast Fout Bloed neemt podcastmaker Marijke Meems je mee in een zoektocht naar het oorlogsverleden van haar oma Tekkelina. En onderzoekt ze hoe trauma door kan werken in meerdere generaties.
Het Scholtenhuis was een statig gebouw aan de Grote Markt van Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisde daar het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. De bevolking noemde het ook ‘het voorportaal van de hel’. Het gebouw werd tijdens de bevrijding van de stad in april 1945 vernietigd.
-
Every month, I publish a free email newsletter about canals, narrowboats and all things waterways-related. This podcast is the "audiobook" version of that newsletter, with the odd tweak here and there to make it more readable.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Refleksi-Refleksi is een podcastserie met Fresco Sam-Sin en conservator Lucinda Timmermans, waarin zij op onderzoek uitgaan naar de verhalen achter zilveren voorwerpen die te zien zijn in de gelijknamige expositie in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, van 17 oktober 2024 - 29 september 2025.
Refleksi-Refleksi is Indonesisch voor bespiegelingen: een overdenking over een bepaald onderwerp, vanuit enkele of meerdere perspectieven. In deze expositie vertellen zilveren voorwerpen verhalen over de relatie tussen Indonesië en Nederland, van de eerste handelscontacten tot aan de eerste jaren van de Indonesische republiek. Het is een gedeelde geschiedenis waarin culturen elkaar hebben beïnvloed op gebied van taal, eten, architectuur en gewoonten. Kijk voor meer informatie op de website.
Campagnebeeld/cover: Sirihstel, Surakarta ca. 1901. Huwelijksgeschenk van Pakubuwono X aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Collectie Koninklijke Verzamelingen. Fotograaf: Jasmijn Tolk
-
Doorgestoken dijken, misdadige moordpartijen, prachtige poëzie en gehavende galeislaven. West-Friesland heeft een ongekend rijk verleden, vol verhalen. In iedere aflevering duiken we in een zo'n bijzonder verhaal. Wij, Loes Ekhart en Lourens Schuijtemaker, zijn als historici gespecialiseerd in de wonderlijke West-Friese geschiedenis. Verwacht geen moord op graaf Willem of andere uitgekauwde kost, maar onbekende en vaak ietwat vreemde verhalen die ons dichter bij het West-Friesland van onze voorouders brengen. Welkom bij Wonderlijck Westvrieslant!
-
🏰 Erdély tele van izgalmas történetekkel és meglepő helyszínekkel. Ezeket kutatjuk fel.
🌱új részek 2 hetente
🎙️Bea & Viki -
Whispers of the Past - The Hidden History of St. Eustatius unearths the untold stories of St. Eustatius, a small Dutch Caribbean island with a rich and overlooked history. We embark on a captivating journey through the island’s timeline, from its earliest roots to the present day. At the crossroads of historical narratives and women’s empowerment, we shine a bright light on the often-silenced voices of women—stories of strength, survival, and resilience that continue to inspire. These echoes of the past awaken pride in our collective heritage, connecting us to the present. Join us as we embrace history’s whispers to honor, heal, and pave the way for a more sovereign future.
-
Hilversum viert in 2024 haar 600e verjaardag. Wat is er in al die jaren gebeurd? In de podcast Hilversum, het dorp van toen, duiken NH-verslaggever Noor van Scherpenzeel en historicus Pieter Hoogenraad in de geschiedenis van de plaats. In zes op zichzelf staande afleveringen bespreken ze belangrijke en spannende gebeurtenissen uit het verleden.
-
Een Nederlands meisje van 22 dat kampbewaakster wordt in Auschwitz. En ze is niet de enige. Wat hebben deze vrouwen gedaan, wat vertelden ze hun kinderen en hoe kijken de slachtoffers van nu naar de daders van toen?
25.000 Nederlanders zijn in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS. 24 worden bewaker van vernietigingskamp Auschwitz. Onder hen zijn negen vrouwen. Wie waren die vrouwen? Waarom gingen ze naar Auschwitz? En wat hebben ze daar gedaan? In de podcastserie ‘De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz’ van AVROTROS en NPO Radio 1 gaan historisch onderzoeker Stijn Reurs en EenVandaag-verslaggever Harm van Atteveld op zoek naar het verhaal achter de namen die opduiken uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag.
De vrouwen om wie het gaat blijken allemaal overleden, maar van enkele van deze vrouwen speuren de podcastmakers de kinderen op. Wat weten zij over het verleden van hun moeder? En hoe oordelen zij over het verleden van hun moeder? De gesprekken met de nazaten van de voormalige Aufseherinnen, de zoektocht van Reurs en Van Atteveld, het levensverhaal van de bewaaksters én de verhalen van de overlevenden van Auschwitz nemen de luisteraar mee naar een duister verleden dat doorwerkt tot de dag van vandaag.
Research, redactie, productie en presentatie: Harm van Atteveld en Stijn Reurs
Montage, sound design en redactionele adviezen: Alex van der Lugt
Vertelstem: Chiara Tissen
Additionele redactie: Anne Hurenkamp
Productie en coördinatie: Wibo Dijksma
Eindredactie AVROTROS / NPO Radio 1: Bas Altena
-
In het centrum van Amsterdam gaan achter de gevels talloze verhalen over het koloniale verleden van de stad schuil. Wandel met deze audioroute langs bijzondere verhalen over andere de burgemeesterswoning, het Waterlooplein of het Oost-Indisch Huis. Soms kun je de geschiedenis nog duidelijk zien, maar vaak ook zijn de sporen verdwenen.
Naomi Nagtegaal, Margreet Keke Angelita van der Vlies
De route start en eindigt bij het Stadsarchief Amsterdam. Dat archief huist in het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, opgericht om te handelen in koloniale waar. Een opvallend gebouw met zichtbare koloniale sporen, zoals het beeld van J.P. Coen hoog boven aan de voorgevel.
Er zijn twee routes: een korte route voor families en kinderen t/m 14 jaar. De lange route is geschikt voor volwassenen, kinderen van 15-18 jaar en studenten. Alle locaties van de korte route komen ook terug in de lange route.
Beide routes beginnen en eindigen met spoken-word van de Amsterdamse woordkunstenaar Luan Buleshkaj.
Bij het Stadsarchief kun je gratis een papieren routekaart ophalen. De kaart is ook te vinden op de website van het Stadsarchief. Daar kom je ook meer te weten over de archiefbronnen die gebruikt zijn bij het maken van deze luisterroute.
Colofon
Tekst en onderzoek
Emma Sow, Naomi Nagtegaal, Mark Ponte
Ontwikkeling route
Audio
Thomas Gesthuizen, Margreet Keke Angelita van der Vlies
Vormgeving kaart
Margreet Keke Angelita van der Vlies
Stem
Harmen Snel
Spoken Word
Luan Buleshkaj
De luisterroute is financieel mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Stadsdeel Centrum, gemeente Amsterdam. -
In al die jaren dat amateurarcheoloog Tjerk Vermaning werd beschuldigd van 'valsheid in gesteente' heeft Hendrik-Jan Boer hem altijd fel verdedigd. Hij gaf immers zelf een vuistbijl aan Vermaning, dat kan dan toch geen vervalsing zijn? In de podcast Vuistbijl van mijn vader gaat RTV Drenthe-journalist Herma Boer op zoek naar die ene vuistbijl die Vermaning van haar vader kreeg bij de aardappelmeelfabriek in Oranje. Lukt het om deze steen te vinden en is te achterhalen of het een echte vuistbijl is of niet?
-
De Man van Nazaret vertelt je het meeslepende en aangrijpende verhaal van Salomé. Ze is een joodse vrouw die woont in Jeruzalem, in het jaar 70. De stad wordt belegerd door de Romeinen en dreigt vernietigd te worden. In de stad is ook een kleine gemeenschap van volgers van Jezus. Jezus, die 70 jaar daarvoor was geboren. Je hoort ook het verhaal van zijn geboorte. Twee verhalen die op het eerste gezicht los van elkaar lijken te staan. Maar het leven van Jezus kan niet los gezien worden van de invloed die hij had op zijn volgelingen. Want na Jezus was niets meer hetzelfde.
Het leeftijdsadvies voor deze podcast is 12 jaar en ouder.
Man van Nazaret is een productie van EO en NPO Luister
Acteurs: Kefah Allush, Hanne Arendzen
Script: Marlies Medema, Pieter-Jan Rodenburg
Muziek en sound design: Victor Weigand
Regie: Allard Amelink
Productie: Herma van Boven
Eindredactie EO: Tom Mikkers
Met dank aan prof. dr. Bert-Jan Lietaert Peerbolte (VU) en het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap -
In deze podcast neemt Martin ter Braake je mee in de rijke historie van bruine kroegen in de gemeente Groningen. Deze 10-delige reeks belicht de bijzondere sfeer, het karakteristieke
interieur en de verhalen die schuilgaan achter deze cafés en geeft antwoord op de vraag: Wat maakt een kroeg nu een bruine kroeg? Deze podcast is een samenwerking tussen RTV Noord en Marketing Groningen, gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen.
-
In deze podcast gaat Loulou Kokkedee op zoek naar het verhaal achter gastarbeiderspension ‘De Tijdgeest’, dat in de jaren '70 veel Marokkaanse arbeidsmigranten huisvestte. Op foto's van het pension zien we vooral een slecht onderhouden pand, met kleine, overvolle kamertjes. Al snel ontdekt Loulou dat 'De Tijdgeest' symbool staat voor iets veel groters: een hele generatie arbeidsmigranten die hun thuis vonden in Amsterdam. Ze ontdekt meer over de buurt, die zich moest aanpassen aan de aanwezigheid van het pension. Ook duikt ze in de rechtszaak die speelde rondom het pension en de structurele problematiek die daaraan ten grondslag lag. Wat is er gebeurd met ‘De Tijdgeest’, haar eigenaren én vooral de bewoners?
Onderzoek voor deze podcast werd gedaan door Warda el Kaddouri, Ingrid Janssens, Jolan Lammertink, Wendy Postmus en Loulou Kokkedee. Het script en de montage is in handen van Melanie Seuren en Sil Biesbroek. Projectleiding en eindredactie komt van Jitka Peeters en Sophie Tates.
-
Namen als Julius Caesar, Mustafa Kemal Atatürk en Napoleon Bonaparte heeft u vast weleens voorbij horen komen, maar weet u ook echt wie deze mensen zijn? En welke rol zij gespeeld hebben in het verloop van de geschiedenis? In de podcast ‘Iconen van de Geschiedenis’ gaan journalist Bart D’Hanis en historicus Sebas Lammers om de twee weken met een expert aan tafel om een historisch figuur die zijn of haar stempel gedrukt heeft op de (wereld)geschiedenis te bespreken. Impliceert het woord ‘iconen’ in onze titel dan enkel romantisering en ophemeling? Zeker niet! Naast dat we de hoogtepunten van de desbetreffende figuur behandelen, komen ook zeker dieptepunten en kanttekeningen aan bod.
Mocht u (oppervlakkig) geïnteresseerd zijn in geschiedenis en vindt u dat uw historische kennis bijgespijkerd kan worden? Dan heten wij, Bart en Sebas, u van harte welkom bij de podcast ‘Iconen van de Geschiedenis’! -
Wat als je familieleden verraders blijken te zijn? Blijf je erover zwijgen, net als de generaties voor jou of ga je graven naar de waarheid?
Bij toeval stuit Stephanie Biesheuvel op een familiegeheim als haar overgrootvader in een krantenartikel wordt genoemd als de mogelijke verrader van Anne Frank.
In tegenstelling tot zwijgen, een giftige familietraditie, besluit podcastmaker Stephanie Biesheuvel op onderzoek uit te gaan. In de podcast ‘Het verraad van de Jordaan’ volgen we Stephanie op haar ontluisterende zoektocht naar de waarheid die tachtig jaar verzwegen was.
Luister alle afleveringen op Podimo. Ga naar https://podimo.nl/hetverraadvandejordaan
-
Tussen 1956 en 1984 moesten zeker 15.000 ongehuwde vrouwen hun baby afstaan. Het idee dat het afstaan van een kind beter was voor ongehuwde jonge moeders werd destijds omarmd door de hele samenleving en onder invloed van psychiaters, ouders, huisartsen en de kerk werd dit de norm.
“Het waren nou eenmaal andere tijden.” En zo is een pijnlijk deel van de geschiedenis onder het tapijt geveegd. Het verhaal van vrouwen die nog steeds worstelen met schaamte, eenzaamheid en schuldgevoel. Maar wie moet zich hier nou eigenlijk schuldig voelen?
De podcastserie Het is niet van mij gaat over vrouwen die hun kind af moesten staan. En er daarna nooit meer over mochten spreken. Een podcast van Robin Peters en Merel van Waalwijk van Doorn. Naar een idee van de redactie van het tv-programma Spoorloos.
Research, tekst, montage, voice-over en redactie: Robin Peters Research, tekst, montage en redactie en stem: Merel van Waalwijk van Doorn
Met speciale dank aan de moeders:
Reneé, Anne, Ellen en Will.
En dank aan:
Redacteur: Daan Broekhuis. Historica: Nelleke Bakker. GZ-Psycholoog en relatie- en systeemtherapeut: Mirjam Heinemans. Advocaat: Lisa-Marie Komp.
Lonneke van der Wouw, Trees Roelofs, Rene Theo van Engelen, Sophie Jongma, Sanne Huisman, Petra de Beij en Gerben Westra.
Eindredacteur en stem: Geesje Oostland. Dramaturg en stem: Els Peek. Eindmixage, muziek en sounddesign: Bram Kniest. Visuals en tegel: Karlijn Suurd
De KRO-NCRV en het NPO Fonds. -
The Aeneid is a Latin epic written by Virgil in the 1st century BC that tells the legendary story of Aeneas, a Trojan who traveled to Italy, where he became the ancestor of the Romans. The first six of the poem’s twelve books tell the story of Aeneas’ wanderings from Troy to Italy, and the poem’s second half treats the Trojans’ ultimately victorious war upon the Latins, under whose name Aeneas and his Trojan followers are destined to be subsumed. The poem was commissioned from Virgil by the Emperor Augustus to glorify Rome. Several critics think that the hero Aeneas’ abandonment of the Carthaginian Queen Dido, is meant as a statement of how Augustus’ enemy, Mark Anthony, should have behaved with the Egyptian Queen Cleopatra. (Summary by Wikipedia and Karen Merline)
-
In de podcast Design voor de planeet onderzoekt Design Museum Den Bosch klimaatproblematiek en geo-engineering. We gaan in gesprek met wetenschappers, journalisten en experts over vragen zoals: hoe ethisch is het willen beïnvloeden van het klimaat met behulp van geo-engineering? Waarom zijn er zoveel complottheorieën over dit onderwerp? En zijn er alternatieven om de wereld te redden?
-
Step into a time machine of music with "Music History, Daily" your podcast for music lovers and history buffs alike! Each day, we'll turn back the pages of music history to relive the release of iconic songs, the rise of legendary artists, and those unforgettable moments that defined genres and shaped culture.
Whether you crave a blast of music nostalgia, enjoy a good music trivia challenge, or want to expand your music discovery horizons, "Music History Daily" has something for you. Uncover the stories that bring the music alive, from chart-toppers to hidden gems. Get ready to rediscover the power of music and why it holds a special place in our hearts.
For more info check out https://www.quietperiodplease.com/ - Mostrar mais