História – Países Baixos – Novos podcasts
-
13 mei, 2000. Een gitzwarte dag voor de stad Enschede. De dag van de vuurwerkramp. Midden in de woonwijk Roombeek ontstaat op een zonnige zaterdagmiddag brand in de vuurwerkopslag van het bedrijf SE FireWorks. Die brand zorgt voor een bizarre explosie: 23 mensen komen om het leven, 950 mensen raken gewond en zeker 200 huizen zijn verwoest. De wijk Roombeek wordt weggevaagd en verandert in een rampgebied.
De vuurramp laat diepe sporen na. Zelfs vandaag de dag, 25 jaar na dato, kan eenieder die de ramp bewust meemaakte zich het moment nog precies herinneren. De ramp laat een impactvolle erfenis na.
Maar hoe ver gaat die erfenis van deze ramp? Hoe kijkt de nieuwe generatie naar deze ingrijpende gebeurtenis die zij niet - of althans niet bewust - hebben meegemaakt? 25 jaar na de ramp onderzoeken vijf jonge makers van RTV Oost de ramp met een frisse blik. -
Wat bezielde een hardwerkende, geliefde hoofdonderwijzer uit Oostburg om steeds meer de kant van de bezetter te kiezen? In deze zesdelige podcast zoekt journalist Martijn van der Werff het verhaal over zijn overgrootvader uit, die al voor de Tweede Wereldoorlog zijn sympathieën voor het Nazi-regime niet onder stoelen of banken stak, zich na de oorlog niet meer in Nederland wilde of durfde te vertonen en uiteindelijk in Duitsland verdween om onder een andere naam een nieuw leven op te bouwen.
Hoe verander je van een lieve, zorgzame vader in iemand die geleid door zijn ideologie mogelijk mensen heeft vermoord? Hoe gruwelijk waren zijn daden en dat hij daarom in Duitsland verdween? En waarom liet hij zijn enige zoon in de steek? Zijn zoon die zo anti-Duits was dat hij in een krijgsgevangenkamp belandde.
Oorlogsmist is een podcast over ideologie, taboes en blijven zwijgen en de vraag hoe ver familiebanden reiken wanneer het verleden duister is.
Martijn duikt in archieven, spreekt met familieleden, vindt oud-leerlingen en verzamelt verhalen en geruchten die jarenlang onder het tapijt zijn geveegd. Samen met zijn vader en oom probeert hij het mysterie te ontrafelen. Maar willen we de waarheid eigenlijk wel horen?
Oorlogsmist laat zien dat we pas echt kunnen begrijpen hoe gewone mensen tot ingrijpende daden komen, als we bereid zijn het verleden onder ogen te zien, hoe pijnlijk of ongemakkelijk dat ook is. -
Ze was een onverschrokken verzetsvrouw die met gevaar voor eigen leven meer dan vijftig Joodse kinderen redde. Maar vreemd genoeg is haar naam, Ru Paré, in de vergetelheid geraakt. Ze staat voor het onderbelichte vrouwelijke verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Verzetsheldin met schilderkist volgt podcastmaker Jon Hille het spoor van een vrouw die vele levens redde maar zelf, ook na de oorlog, onder de radar bleef. Wat voor vrouw was Ru Paré? Wat dreef haar? Alleen al één Joods kind in veiligheid brengen was een ingewikkelde logistieke operatie. Waar haalde ze de moed, de energie en vindingrijkheid vandaan? En waarom zijn we haar vergeten?
-
In deze zesdelige podcastserie duikt documentairemaker Foeke de Koe in urenlang, uniek geluidsmateriaal uit een privé-archief: cassettebandjes met gesprekken tussen de voormalige SS-officieren Klaus Barbie en Karl Wolff. In deze gesprekken mijmeren zij nog dagelijks over hun gloriejaren onder Hitler. Een onthutsende podcast vol gruwelverhalen over de razzia’s in Amsterdam, martelingen in Lyon en een leven lang op de vlucht voor nazijagers.
-
De stichting Musea en Herinneringscentra ‘40-‘45 (SMH), het samenwerkingsverband van veertien Nederlandse oorlogsmusea en herinneringscentra, presenteert met trots de nieuwe podcastserie ‘Bevrijding Toen en Nu’. In deze serie reist presentator Marcel Bamberg het hele land door en spreekt hij met ooggetuigen en nabestaanden over de oorlog, de bevrijding en de vrijheid: een begrip dat steeds vaker onder druk lijkt te staan.
In elke aflevering bezoekt Bamberg een van de veertien aangesloten musea, verspreid over Nederland. Hij gaat in gesprek met mensen voor wie de oorlog geen abstract verleden is, maar een levenservaring die tot op de dag van vandaag voelbaar is.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie vanuit het Ministerie van VWS. -
Deventenaar Wouter Rutgers en zijn sidekick Wim Sneller vertellen de ongelofelijke geschiedenis van de ruim 3.000 'Schalkhaarders', de politieagenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgeleid door de bezetter. Wouters opa Wim was één van hen.
In deze podcast treden ze onder meer in de voetsporen van opa, krijgen ze toegang tot de Westenbergkazerne (waar de agenten werden opgeleid) en horen ze hoe Schalkhaar ternauwernood aan een bombardement ontkwam. -
Een podcast over de Middeleeuwen. Van Hadewijch tot Clovis, vikingen tot kloosterleven… en heel veel meer!
Iedere week praten wetenschappers ons een uurtje bij over hun onderzoek naar en passie voor die zo boeiende periode uit het verleden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Verleden verteld is dé podcast van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In deze podcast praten experts van binnen en buiten het museum je om de week bij over de museumcollectie, over archeologie in het nieuws, over onderzoek en tentoonstellingen in het museum.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Als het nu oorlog zou worden, zou jij dan onderduikers in huis nemen? En hoeveel dan? De Haagse Mies Walbeehm nam in haar kleine tweekamer-appartement maar liefst dertig Joodse onderduikers op, met gevaar voor haar eigen leven. Ze hielp zo in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd mensen aan een onderduikplek in haar woning. Toch kennen maar weinig mensen haar verhaal. Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zochten voor Omroep West het leven van Mies uit en ontdekten dat ze een veel grotere rol speelde dan tot nu toe bekend was.
Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan [email protected] -
In Verraad in de Geschiedenis vertelt David Lucieer over de beroemdste en beruchtste verraders uit het verleden. Soms zijn ze laf, soms dapper, vaak iets ertussenin. Wat drijft hen tot hun daden? En wat zegt dat over ons als mensen? Elke aflevering hoor je een meeslepend verhaal over intriges, machtsspelletjes en de duistere kant van de mens.
Vertelling door David Lucieer. Tekst, research en montage door Thom Aalmoes. Mike Roelofs maakte de muziek, Superpulp het showart. Producent: New Tree Media
Adverteren in deze podcast? [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De NAVO is een van de meest besproken, maar vaak ook slecht begrepen bondgenootschappen ter wereld. Wat betekent het beruchte Artikel 5? Waarom wilden sommige landen na de Koude Oorlog koste wat kost lid worden? En wat gebeurt er als de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de NAVO? In de BNR-podcast ‘De NAVO heeft geen leger’ gaan Mark Beekhuis en Bernard Hammelburg op zoek naar antwoorden op deze vragen. Aan de hand van diepgaande analyses, historische inzichten en gesprekken met vooraanstaande deskundigen krijg je een helder beeld van de rol die de NAVO speelt in de wereldpolitiek.
Met experts zoals voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, geopolitiek analist Rob de Wijk, hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga en Hella Rottenberg (mede-oprichter van Raam op Rusland, Oekraïne en Belarus), duiken de makers in de geschiedenis, de strategieën en de toekomst van dit militaire bondgenootschap. Wat zijn de consequenties van jarenlange bezuinigingen op defensie? Hoe verandert de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten nu de geopolitieke spanningen toenemen? En wat betekent dit voor de veiligheid van Europese landen?
In ‘De NAVO heeft geen leger’ worden deze complexe onderwerpen op een toegankelijke manier uitgelegd. Of je nu een doorgewinterde politiek volger bent of gewoon beter wilt begrijpen hoe internationale verhoudingen werken, deze podcast helpt je om door het nieuws heen te kijken en te begrijpen wat er speelt.
Elke aflevering staat stil bij een ander aspect van de NAVO en haar impact op de wereld. Van de psychologische kracht van Artikel 5 tot de vraag waarom Rusland ooit NAVO-lid wilde worden – de podcast biedt een scherpe, kritische en informatieve blik op een bondgenootschap dat relevanter is dan ooit.
Over Mark Beekhuis
Mark Beekhuis (1969) is presentator, journalist, radio- en podcastmaker met een focus op wetenschap, politiek en technologie. Hij won de eerste Dutch Podcast Award in de categorie Nieuws met Newsroom Den Haag en maakte de afgelopen jaren onder meer de serie De Kwestie Wolf, de Nieuws Top 150. Daarnaast presenteert hij wekelijks de podcasts Studio Den Haag en De Technoloog. Ook kun je hem kennen van zijn vele bijdrages op BNR Nieuwsradio.
Over Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg (1947) is correspondent, radiopresentator, commentator en televisieproducent. Sinds 2002 is Hammelburg presentator en buitenlandcommentator voor BNR Nieuwsradio, waar hij onder anderen de Amerika Podcast en De Wereld. Daarnaast hoor je hem vaak op BNR Nieuwsradio, om diverse geopolitieke kwesties toe te lichten.
Luister nu al naar ‘De NAVO heeft geen leger’ in de BNR-app. -
Podcast covering macroeconomics, geopolitics, history and financial markets with a focus on the emergence of new monetary era driven powered by sound money like gold, silver and Bitcoin hosted by Alexej Jordanov.
This podcast is sponsored by GoldRepublic, of the leading physical precious metals dealers in Europe with more than USD 810 million / EUR 750 million / GBP 620 million under custody for more than 70 000 trusting clients. -
Ferdinand Aus der Fünten was de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding had over de deportatie van tienduizenden Joden uit Nederland.
Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de inrichting voor geesteszieken Het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.
In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog, toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat?
Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? Over mij? Of jou? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?
De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.
De Jodenjager is een podcast van Rick Blom. Muziek, sounddesign, mixage en eind-edit zijn van Rob van de Schootbrugge en Studio Stakbabber.
Eindredactie: Patricia van den Broek. Redactionele adviezen: AudioCollectief Schik.
Rick Blom is journalist en historicus. Hij maakte de podcast Fout en schreef onder meer het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.
Rob van de Schootbrugge is muzikant en componist en droeg bij aan verschillende film- en televisieprojecten. Hij componeerde onder meer de muziek voor Taarten van Abel (VPRO), Bij Van Boven Thuis (AVROTROS), Paramaribo Pepers (VPRO) en de documentairefilms Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden | KRO-NCRV) en ’s Nachts word je Moeder (Julia Roeselers en Hollandse Helden).
De podcast De Jodenjager kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Art Futures, het Mondriaan Fonds, het NOT-fonds en het Cultuurfonds en die laatste mede dankzij Het Anker Fonds.
Wil je meer verhalen? Luister dan naar mijn podcast Fout of lees mijn boek Vader zat bij de SS waarin ik gesprekken heb met kinderen - en kleinkinderen - van Nederlands die tijdens de oorlog collaboreerden met de Duitse bezetter.
Heb je vragen of wil je iets kwijt? Mail naar [email protected]
-
Tv-historicus Coks Donders praat je iedere maandag in een kwartiertje bij welke bizarre, bijzondere, vreselijke en fenomenale dingen er op die dag in de geschiedenis gebeurden.
-
Ball & Order is a weekly podcast where self-proclaimed sports historians/Attorneys Gabe Ibrahim and Alex Lange debate sports and tell historical sports stories. A Sports Drink podcast. Subscribe to our free newsletter: ballandorder.substack.com.
ballandorder.substack.com -
Histopis je podcast pro milovníky historie, který vás vezme na fascinující cestu českou minulostí. 🎙️✨ Od příchodu Keltů, přes vládu významných panovníků až po zásadní momenty moderních dějin, se ponoříme do příběhů, které formovaly náš národ. Přidejte se k nám a objevte detaily, které vám ve školních učebnicích unikly! Každá epizoda nabízí hlubší vhled do klíčových událostí a postav, které ovlivnily nejen českou historii, ale i celou Evropu.
Sledujte nás pro pravidelnou dávku historických faktů a zajímavostí! 📚🗝️
#Histopis #Podcast #Historie #ČeskéDějiny #Objevování -
Historicus Ingeborg van Teeseling bespreekt maandelijks een onderwerp uit de Australische geschiedenis. Van de na-oorlogse migratie stroom en de controverse omtrent Australia Day tot de herkomst van ‘single sex’ scholen.
-
In deze podcastserie duikt de historische vereniging Haerlem in de rijke geschiedenis van de stad Haarlem. In het eerste seizoen duiken de nieuwe leden Wouter en Bianca met experts in de geschiedenis van de bijnamen van de stad.
Wil je meer weten over de historische vereniging Haerlem? Bezoek dan https://haerlem.nl/
Een bericht achterlaten voor de makers? [email protected] -
In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de podcastserie Utrecht ten tijde van Oorlog gaat redacteur Emily Hengeveld opzoek naar Utrechtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Want terwijl vaak dezelfde verhalen ten tonele worden gevoerd, blijft de lokale geschiedenis in de schaduw staan. De podcast is een productie van HUB Utrecht, in samenwerking met DUIC, UStad, Stichting Journallab en de Gemeente Utrecht.
-
In de podcast De Oorlog Verklaard bespreken podcastmaker Jordy Hubers en historicus Floris van Dijk vergeten personen, locaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog heeft onze samenleving gevormd en talloze verhalen achtergelaten, groot en klein, bekend en onbekend. In deze podcast duiken we in deze belangrijke geschiedenis en delen we verhalen die niet vergeten mogen worden. Generaals, kapiteins, misdadigers, verzetshelden, collaborateurs, bunkers, slagvelden, massa-executies. We zijn op de locatie waar het gebeurd is. Dit is De Oorlog Verklaard.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar mais