11:e september Podcasts

  • Rick La Roche är en f.d. Navy SEAL och amerikansk diplomat. Under flera decennier har han tjänstgjort runtom i världen och nu gör Rick återbesök i loungen.

    Tror detta kan vara det mest lättsamma och roliga samtalet som har gjorts om geopolitik och diplomatiska strategier, någonsin. Men jag är ju partisk 😄🥂✌️

    Vi pratar om allt ifrån Ricks senaste bok till hans erfarenheter som diplomat runtom i världen. Rick övervakade bl.a. Iraks första demokratiska val 2003 efter Saddams fall. Hur var det och vad kunde ha gjorts annorlunda? Vad rapporterade han tillbaka till Washington och varför lyssnade ingen? Vilken roll tog USA i världen efter 11:e september och hur lyckad var strategin mot terrorism? Och vad anser han om sättet USA drog sig tillbaka från Afghanistan såhär 20 år senare? Rick berättar också mer om Kinas ”soft power-kampanjer" runtom i världen, som Rick har kartlagt och analyserat.

    Ett riktigt lounge-snack helt enkelt! 🥂🎉

    Gillar du LoungePodden?

    Stötta gärna på Patreon:

    https://www.patreon.com/taimaz

    Swish: 0761 401 401

    ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

    Mer info på https://www.loungepodden.se

    Följ @loungepodden på alla sociala medier!

    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

    Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden

    Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden

    Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden

    Följ Taimaz

    Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

    Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

  • Tjugo år har gått sedan 9/11 vad har händelsen gjort för avtryck i musik, film, litteratur och tv? Blir det självklart god konst när man gestaltar ett trauma eller får man ens tala i termer av kvalitet?

    Dagens P1 Kultur är en radioessä. Vi ställer alltså fler frågor än ger svar. Det blir ett sökande samtal om vad 11:e september 2001 egentligen gjorde med kulturen? Vilka spår ser vi i musik, böcker, filmer, TV-serier av terrorattackerna och krigen som följde? Vad håller de olika uttrycken för konstnärlig kvalitet?

    I samtalet medverkar författaren Ola Larsmo, SRs Mellanöstern-korrespondent Cecilia Uddén och SRs New York-korrespondent Roger Wilson som också sett Spike Lees nya dokumentärserie "NYC Epicenters" på HBO Nordic. Fyra avsnitt som beskriver tiden från 9/11 fram till dagens Covid 19-katastrof.

    Är det möjligen dokumentären som skildrar traumatiska händelser bäst?

    I arabvärlden är avtrycken efter 11:e september i kulturen få, det menar den egyptiske författaren Ezzedine Choukri Fishere. Han berättar att inga litterära verk i Arabvärlden har tagit upp skuldfrågan efter 9/11, där finns inget självkritiskt granskande av arabvärlden roll i att uppfostra dessa terrorister. Inte heller i mina egna romaner, medger han. Cecilia Uddén har pratat med honom.

    Vi hör också den svenska författaren Pooneh Rohi som debuterade med boken "Araben" 2014 om vad händelserna gjorde med hennes identitet och författarskap. När hennes iranska bakgrund över en natt gjorde henne till främling och ordet "muslim" inte längre bara var en beteckning för en religiös tillhörighet. Pooneh Rohis senaste bok heter "Hölje" och handlar om en graviditet och förlossning.

    De böcker som nämndes i programmet var bl.a.:
    "Lördag" av Ian McEwan i översättning av Maria Ekman
    "Frankenstein i Bagdad" av Ahmed Saadawi i översättning av Jonathan Morén
    "Extremt högt och otroligt nära" av Jonathan Safran Foer i översättning av Hans-Jacob Nilsson
    "Falling Man" av Don DeLillo i översättning av Rebecca Alsberg.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Nina Asarnoj