Arktis Podcasts
-
Planetärt perspektiv på hälsa!
Nu släpper vi på Svenska Global Hälsa-podden en serie avsnitt om planetär hälsa! Planetär hälsa beskriver människans störande inverkan på jordens klimat och olika ekosystem samt vilka följder den får för den globala folkhälsan.
Första gästen att bli intervjuad i serien är Tom Arnbom, Senior Advisor på WWF. Tom är expert på Arktis, hav och arter. Han är Docent i ekologi och har doktorerat om sjöelefanter i Arktis. Tom har även en bred erfarenhet från tidigare jobb på Miljödepartementet, som producent, filmfotograf, researcher och manusskrivare inom naturfilmsindustrin. Har har bland annat varit ansvarig för innehållet i barnprogrammet Myror i Brallan. Läs mer om Tom Arnbom: https://www.wwf.se/personer/tom-arnbom/
Avsnitten spelades in i samband med Svenska Läkaresällskapets (SLS) Berzelius-symposium i planetär hälsa i höstas som anordnades av SLS Klimatgrupp. Vill du veta mer om det, kolla in SLS hemsida: https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/berzelius-symposium-105/
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Hedda Ottesen, AT-läkare och doktorand.
Vid frågor om podden eller tips för framtida avsnitt så kan du höra av dig till [email protected] -
Kärnvapen, militärbaser, smältande isar och outnyttjade naturresurser. Världens stormakter positionerar sig och Rysslands krig ritar om den geopolitiska kartan norr om polcirkeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suget efter blottlagda naturtillgångar och nya handelsvägar till sjöss får stormakterna att intressera sig alltmer för Arktis. Ryssland, USA, Kina och Europa – alla vill spela en aktiv roll och få del av kakan. Men intressena i regionen kolliderar på flera områden och stormaktsrivaliteten blir allt mer påtaglig. Rysslands invasion av Ukraina har kullkastat förutsättningarna för samarbeten och exempelvis Arktiska rådet sattes snabbt på paus. Från Rysslands sida märks en militär upprustning i regionen med nygamla militärbaser, bland annat för att skydda strategiska kärnvapen vid Kolahalvön.
Så ritar klimatförändringarna om kartanDen globala uppvärmningen, som enligt forskning går snabbare i Arktis än någon annanstans, ritar bokstavligen om kartan. Samtidigt pekas Arktis ut som ett hett område för att klara av den gröna omställningen. Här vill även EU vara med och dra nytta av sina nordligaste områden och de senaste tio åren har EU börjat bedriva en mer aktiv politik för Arktis. Hör också om hur de arktiska staterna i Norden var och en tacklar det nya säkerhetspolitiska läget.
Medverkande: Samuel Larsson och Carina Holmberg, Nordenkorrespondenter på plats i Tromsö. Susanne Palme, EU-kommentator. Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Christer Tjernell -
Avsnitt tio består av krönikorna: Ligger Ekhagen i Lindköping? Det frestar på att bo i Arktis, Snickrande män går in i väggen, Ost och vin hos Glenning och Dessa giriga pensionärer.
-
En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne:
– Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme.Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.
Valrossen Freya skapar uppståndelseJag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina.
– Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon.
Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne.Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias “valrossexpert” och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen.
– Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.
Valrossen Freya ses som ett samhällsproblemBadgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret.
– Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp.
Medverkande:
Magnus Sandberg, boende på Smögen
Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge
Carina Westersund, boende i Strömstad
Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad
Olav Dövik, kriminalreporter på NRK
Tone Fiskeseth, boende i Oslo
Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina
Thea och Osmun, skolelever i Moss
Astri Tonian, konstnär och skulptörDokumentären är gjord 2022.
En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström -
Plastskräp från olika delar av jordklotet har flutit med havströmmarna och nu har stora mängder plast nått Arktis. Det märks på stormfåglarna som har magarna till stora delar fyllda av plast.
Bilden av ett vitt orört Arktis med massor av vildmark är en kontrast till de stora mängder plast i olika form och färg som forskarna nu hittar runt om i jordens nordligaste trakter.
Ett tydligt exempel på plastinvasionen i havet är stormfåglarna – släkt med Albatrossen.
"Av de djur vi har obducerat är det numera över 90 procent plast i magen till den grad att vi tror att det påverkar deras näringsupptag", säger Kim Holmén vid norska Polarinstitutet som har forskat på miljön på Svalbard i över 30 år.
En internationell studie, med forskning från flera olika universitet och institut, ledd av tyska institutet Alfred Wegener, visar att plastskräpet har nått alla områden i Arktis och att det flyter stora mängder plast i Norra Ishavet. Trots att det bor så få människor här omkring är det liknande plastnivåer som i världens mer tättbefolkade områden. Mycket av plasten som till slut hamnar vid Svalbard kommer långt bortifrån.
Magdalena Martinsson
[email protected] -
Ett helt avsnitt om Arktis! Platsen där uppvärmningen går upp mot fyra gånger snabbare än det globala genomsnittet. Och varför uppvärmningen går så snabbt i Arktis får du lära dig i avsnittet... Torben Königk som forskar på havsisen i Arktis ger oss en dyster lägesuppdatering: sommarisen har redan minskat med 50 procent, och redan om 15 år finns risken att somrar blir isfria. Klimatforskaren David Gustafsson berättar om hur arktiska urfolk kan påverkas av klimatförändringar och vilka möjligheter till anpassning som finns.
Vill du lära dig mer? Via länkarna nedan hittar du artiklar i SMHIs kunskapsbank om:
Mindre is i ArktisKlimatanpassning inom renskötselSMHI-podden produceras av SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. SMHI-podden på smhi.se | E-post till redaktionen: [email protected]
Vad tycker du om SMHI-podden? Hjälp oss att förbättra podden genom att besvara en enkät med 10 frågor. Gå till enkäten...
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Klimatförändringarna är inte bara en framtidsfråga, utan förändringar i klimatet går att observera i detta nu. I det andra avsnittet av poddserien Klimatforskarna ger Abhay Devasthale och Erik Engström exempel på hur klimatet har förändrats. Det blir ett samtal om hur uppvärmningen av Sverige har gått dubbelt så snabbt jämfört med det globala genomsnittet, och hur klimatet förväntas förändras ytterligare i framtiden. Och det blir en massa prat om moln, för det vet Abhay allt om! Vi får lära oss om att man observerat en global minskning av moln och vilken effekt det förväntas att få på klimatet… och molnens effekt på havsisens avsmältning i Arktis… och om hur det svenska jordbruket påverkas av förändrad molnighet… och en massa mer!
Vill du lära dig mer? Via länkarna nedan hittar du artiklar i SMHIs kunskapsbank om:
Hur Sveriges temperatur ökat sedan 1800-taletHur Sverige blivit varmare och blötareSMHI-podden produceras av SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. SMHI-podden på smhi.se | E-post till redaktionen: [email protected]
Vad tycker du om SMHI-podden? Hjälp oss att förbättra podden genom att besvara en enkät med 10 frågor. Gå till enkäten...
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Frida Bengtsson har åkt båt i Arktis och Antarktis, räknat pingviner, och tältat på samma ö som polarforskningspionjären Shackleton. Nu ägnar hon sig åt världshavens framtid från landbacken istället.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon har många erfarenheter från de år hon jobbat med havsfrågor åt miljöorganisationen Greenpeace. Men idag jobbar Frida Bengtsson som doktorand och studerar frågor om havsförvaltning. Ett byte av världar som kräver att hon tänker sig för ibland i sin nya roll som forskare. Hon tror på att hitta och lära sig av positiva lösningar på miljöproblemen till havs. Just nu är hon särskilt intresserad av en sorts taxiverksamhet för frusen fisk.
Reporter: Sara Sällström
[email protected]Producent: Lena Nordlund
[email protected] -
Om att dras som en magnet mot Nordpolen. Vi träffar människor som flyttat flera hundra mil norrut och hittat hem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna Lena Ekeblad flyttade från Malmö till världens nordligaste stad – Longyearbyen på Svalbard – för 27 år sen.
"Jag har drabbats av polarbacillen. Jag är inte hel om jag inte är här, det kan liknas vid en känsla av frälsning eller förälskelse. Det är här jag är i balans. När jag är bortrest är det som att kroppen och psyket strävar mot norr hela tiden – det strävar hit", säger hon.
Byn Muodoslompolo, elva mil norr om Pajala krympte, liksom många andra byar i östra Norrbotten, i takt med att allt fler flyttade därifrån, eller dog. 2009 las skolan ned. Men något har hänt – det har vänt. Människor med rötterna här återvänder, och nya flyttar in från Holland, New York, och Finland.
Susann Svennemyr från Stockholm har flyttat upp och byggt hus i Muodoslompolo. Nu driver hon byns lanthandel.
"Det kom in en karl i min affär och sa: Du måste ha en skruv lös. Man flyttar inte TILL Muodoslompolo, man flyttar härifrån", berättar hon.
Marianne Neiuwenhuis från Holland är glad att hon lyckades köpa en gård i Muodoslompolo för fem år sen, men nu är hon lite orolig att för många är på väg att flytta dit.
Ett program av Magdalena Martinsson, Lars-Ola Marakatt och Bertil Isaksson. Tekniker: Björn Nitzler. Hör av dig till programmet på [email protected]
-
Sommarens sjöfartsnyheter, den åländska sushiboomen, nya folkabussen, Arktis is, Bomarsund, boxning och pizza. Bredden och höjden i Ålands Handels podd är mer imponerande än någonsin. Häng med när vi förklarar varför världen egentligen är ett akvarium och att allt går igen.
-
När isarna smälter blir Arktis högintressant för världens stormakter. Vilken väg ska Grönland då välja? Den forna kolonisatören Danmark eller någon av stormakterna som vill öka sitt inflytande? Programmet sändes första gången den 2 juli 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Donald Trump 2019 gick ut och sa att han ville köpa Grönland var det många som avfärdade det som ett skämt. Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, menade att idén var absurd. Men faktum är att det inte är första gången USA har försökt köpa ön. USA är heller inte den enda makten som visat större intresse för Arktis. Både Putins Ryssland och Kina är intresserade av Arktis när isarna smälter och vilket öppnar upp både för nya transportleder och ny utvinning av naturtillgångar.
Så hur ska Grönland förhålla sig till att vara en geopoltisk aktör? Ska man luta sig mot sin forna kolonisatör Danmark eller söka stöd hos andra makter?
Grönlands förhållande till Danmark och historia som koloni är ständigt närvarande. Hans Egede som står staty som den första kolonisatören är kontroversiell och minner om en annan tid när Danmark bestämde allt. Idag har man självstyre, men är fortfarande inte självständigt utan en del av det danska kungariket. Utrikespolitiken står Danmark för och Grönland har blivit en spelplan där både USA och Kina vill ha inflytande.
Men vilken väg ska Grönland välja och vilken väg kan man välja när världens stormakter både hotar och uppvaktar Arktis?
Programledare: David Rasmusson
[email protected]Reporter: Samuel Larsson
[email protected]Tekniker: Brady Juvier
Producent: Simon Moser
[email protected] -
Ukrainakriget ser ut att putta in Sverige och Finland i Nato. Det ändrar hela det säkerhetspolitiska landskapet i norra Europa - och kan orsaka strategisk stress i Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Finland och Sverige gör gemensam sak och begär att få bli Nato-medlemmar.
Beskeden kommer efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina, och krävt en säkerhetszon runt landet.
Den här historiska kursändringen för svensk säkerhetspolitik gör Östersjön till ett Nato-innanhav - och kan också sätta press på en av Rysslands viktigaste säkerhetszoner i Arktis.
Medverkande: Malena Britz, docent i statsvetenskap på Försvarshögskolan, Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, Carolina Vendil Pallin, Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Joakim Paasikivi, lärare i strategi på Försvarshögskolan.
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Programledare: Ulrika Bergqvist
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: AP, CNBC, SR, CNN
-
Toppadvokaten från USA satsar allt på en kommersiell arbetsförmedling i Luleå. Hör första avsnittet i dokumentärserien Det Nya Norrland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
100 000 människor beräknas flytta till norra Norrland inom de närmsta 15 åren. Chana Svensson har redan tagit klivet och lämnat advokatkarriären i Washington för kärleken i Luleå. Nu ska hon rekrytera människorna som ska göra Sverige ledande i den globala klimatomställningen. Samtidigt kämpar hon med språket, bostadsbristen och frågan om Norrland verkligen är platsen där hon hör hemma.
Tips
Om podden Det Nya Norrland
• Läs mer om Chana Svenssons arbete i Dagens Industri.De Nya Norrland skildrar en pågående revolution i den svenska industrin. Gröna batterier, fossilfritt stål och nya metallgruvor i norr ska göra Sverige världsledande i klimatkampen. Priset är mer än tusen miljarder kronor och stora ingrepp i naturen. Idag kallas regionen för Sveriges Silicon Valley där green tech frodas sida vid sida med billig fossilfri energi.
I podden möter du människorna bakom den gröna revolutionen. Techentreprenörerna som vill rädda världen med grön industri, hemvändarna som tagit över familjegården, aktivisterna som vill rädda naturen från “grön kolonialism” och drömmarna som söker ett nytt liv. Det Nya Norrland är ett unikt tidsdokument av människor vars öde satts i rullning av den globala klimatomställningen.
Svenska Arktis och den gröna industrinEnligt FN:s klimatforskare måste de globala utsläppen halveras innan 2030 för att förhindra en klimatkatastrof. Fossilfria industrier och gröna jobb kan bli avgörande för klimatomställningen.
Norra Norrlands naturliga resurser fick näringslivet att blomstra redan för hundra år sedan, i en första industriell revolution. Då varnade kritikerna för förstörd natur och kultur i det som kallades “Sveriges Amerika”. Kommer det nya Norrlands gröna industri kunna undvika problemen med miljöförstöring, avbefolkning, utanförskap och fattigdom som uppstod då?
Programmet gjordes 2022
Reporter: Niklas Zachrisson, Joseph Knevel
Producent: Niklas Zachrisson
Musik: Olle Sjöström
Slutmix: Sven Nordström -
Möt Pauline Snoeijs Leijonmalm ❄️
Professor i marinekologi vid Stockholms universitet. Pauline har varit forskningsledare för en expeditions resa till central Arktis genom Polarforskningssekretariatet. Hon har genom EU uppdrag att undersöka frågeställningen om det finns fisk i Arktis.
I det här avsnittet pratar vi om hennes resa till Arktis, hennes erfarenheter och lite mer om framtiden.
Tusen tack Pauline och tack för din instats i världen.
Följ med på resan! Länk till poddens Instagram: https://www.instagram.com/podddenomhavet/
Visste du att..
Du kan engagera dig för Vetenskapsfestivalen som varje år äger rum i centralt i Göteborg. Läs mer på Vetenskapsfestivalen.se
Här nedan kommer några länkar på vad Paulines samverkat inom.
https://www.polar.se/expeditioner/tidigare-expeditioner/arktis/synoptic-arctic-survey-2021/
https://www.su.se/profiles/psnoe-1.192375
https://www.state.gov/the-agreement-to-prevent-unregulated-high-seas-fisheries-in-the-central-arctic-ocean-enters-into-force/
https://www.arctic-council.org/news/exploring-the-arctic-ocean-the-agreement-that-protects-an-unknown-ecosystem/
https://www.havet.nu/unika-fiskfynd-i-arktis
Vi hörs vid nästa veckas avsnitt!
Bästa hälsningar,
Hanna Ahmed 🤙🏾🐋
Fjällbacka Tanum Bohuslän Grebbestad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Mytologipodden utforskas hela världens mytologier: skapelsemyter, gudar, varelser, händelser, universella teman, arketyper och artificiella mytologier inom populärkultur. Den sista måndagen i månaden släpps ett nytt avsnitt där Eric och Lee turas om att välja ämne.
Till havs! I månadens avsnitt avhandlar vi havet och flera gudomar och andar med koppling till just havet. Vi startar vår världsomsegling i Arktis hos inuiterna och lär oss mer om en av deras viktigaste gudinnor. Sedan bär det av till norra Europa där Eric i vanlig ordning gör en djupdykning i norrön mytologi. Ingen jätteöverraskning kanske? Sedan bär det av söderut till varmare vatten och det som tidigare kallades söderhaven, nämligen Polynesien, som ligger i planets största hav. Vi avslutar den här mytologiska färden i sydöstra Kina. Havet är djupt, nere på botten, här är det toppen - lyssna och njut!
__________________________
www.mytologipodden.com
Facebook | @mytologipodden
Instagram | @mytologipodd
TikTok | @mytologipodden
__________________________
Lista med källor, länkar och tips finns på vår hemsida under fliken "Bibliotek".
__________________________
Musik
- Jade by Scott Buckley - https://www.scottbuckley.com.au/
Licensed under Creative Commons BY Attribution 4.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
- Skaga by Alexander Nakarada - https://www.serpentsoundstudios.com/
Licensed under Creative Commons BY Attribution 4.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
__________________________
Omslagsbild
Lee W Lundin https://leewlundin.com/
Teckensnitt
Caesar Dressing Regular by Open Window - https://www.1001fonts.com/caesar-dressing-font.html
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar mais