Sally Henriksson Podcasts
-
Berättelsen om den skandalomsusade kronprinsen som växte upp i skuggan av en älskad kung, och som blev historiskt impopulär när han själv tog över tronen av Thailand.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Våren 2020 skakas Thailands huvudstad Bangkok av demonstrationer. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje mot den sittande regeringen. Men de kraftiga protesterna innebär också ett nytt kapitel i Thailands historia. Trots att landets hårda majestätslagar innebär fängelse för den som uttalar sig negativt om kungafamiljen så riktas nu kritik och ilska öppet mot kungahuset. Anledningen stavas Maha Vajiralongkorn, eller Rama X, landets regent som tog över efter sin pappa, den omtyckte kung Bhumibol år 2016. Rama X är utbildad stridspilot och beryktad tjejtjusare. Han har anklagats för att hellre vistas på ett lyxhotell i södra Tyskland, omgiven av vackra kvinnor, än att synas och bry sig om folket i sitt hemland. Och på kort tid har han lyckats rasera sin pappa kung Bhumibols eftermäle. Det här är den, för många, okända berättelsen om ett land vars stormiga moderna historia går stick i stäv med bilden av ett sorglöst semesterparadis.
I avsnittet medverkar:
Karin Zackari, doktor i mänskliga rättigheter och expert på Thailands historia
Andrew MacGregor Marshall, journalist och författareAvsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius och Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från Sveriges Radio, France 24, The New York Times, Nine Network, Al Jazeera, Channel 4, CNA, Bloomberg, BBC, Thai PBS World, AP, VOA
Böckerna "A kingdom in crisis" och "The king never smiles" har varit till extra stor hjälp under researcharbetet
-
Hon var popdrottningen La Camilla med hela Europa och en av Sveriges största kändisar. Sedan dess har hon plockats ned från tronen flera gånger, varit hemlös och indragen i en skandal med Kungen.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Camilla Henemark blev La Camilla med svenska folket under 80- och 90-talen då hon var en av medlemmarna i Army of Lovers. Hon var också modell och superkändis, ständigt omtalad i skvallerpressen.
Det här är berättelsen om ett fartfyllt liv som rör sig mellan musikscenen och psykiatriska avdelningar, ett liv i rampljuset och hemlöshet.
I ett intimt porträtt berättar Camilla Henemark om sin storhetstid, kungaskandalen och hur tillvaron ser ut i dag.
Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022 och publicerades 9 maj 2022.
Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson
Övriga inblandade i redaktionen: Hateff Mousaviyan och Axel Winqvist
I programmet medverkar stylisten/dj:n/90-tals-konnässören Tommie X och tidigare programledaren, modellen och artisten Kajsa Mellgren, som också arbetat med Army of Lovers.
I vår research har vi haft nytta av biografin Adjö det ljuva livet av Carina Nunstedt och Camilla Henemark.
Ljudklippen i avsnittet är från SVT, Sveriges Radio, Now tv och TV3.
Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!
Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.
SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.
Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.
-
Om Kinas makt, korruptionsjakt och himmelsnät. Vad gör en av Kinas mest eftersökta i ett häkte i Huddinge? Och ska Sverige lämna ut honom till Kina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I ett häkte i Huddinge sitter en man vi kallar Herr Wang. Han är Kinas mest eftersöka i korruptionsjakten just nu, misstänkt ekobrottsling anklagad för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor. Själv nekar han till brott och menar att hans flykt från Kina via USA till Sverige är politiskt motiverad.
För Sveriges Radios Kinakorrespondent Hanna Sahlberg berättar "Herr Wang" sin version av vad som hänt och varför han anklagas.
Hör också hans försvarare Henrik Olsson Lilja.Konflikts Ivar Ekman har träffat kammaråklagaren Leif Görts som är den som leder utredningen av anklagelserna och hinder för att utlämna till Kina. Och Malin Oud, på Raoul Wallenberg institutet, som ger en bild av det kinesiska rättssystemet.
Ett land som åklagaren pekar på gör utlämningar till Kina är Spanien. Sally Henriksson berättar om ett stort fall där över 250 taiwaneser i Spanien, misstänkta för telefonbedrägerier mot personer på det kinesiska fastlandet, ska lämnas ut till Kina. Vidal Vilches, försvarare åt 17 av de anklagade, ser det som ett politiserat fall och att de anklagade riskerar att inte få rättvisa rättegångar i Kina och i värsta fall utsättas för tortyr.
Och kritik mot det kinesiska rättssystemet har också kommit i ett mycket uppmärksammat fall den senaste tiden. Det med de två kanadensarna Michael Spavor och Michael Kovrig, som frihetsberövades i Kina i december, kort efter att den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada på begäran av USA. Hör bland andra Julian Ku, juridikprofessor på Hofstra universitetet i New York och expert på det kinesiska rättssytemet, och Janka Oertel, Kinaexpert på den USA-finansierade organisationen The German Marshall Fund i Berlin.
Sverige har inget utlämningsavtal med Kina men kan ändå välja att lämna ut honom. Om Högsta domstolen inte ser något hinder för utlämning så är det i slutändan Regeringen som fattar beslut om det går att utlämna honom eller inte. Och då är det Paulina Brandberg på justitiedepartementet som kommer att bereda ärendet. Hon beskriver fallet som mycket och ovanligt och säger att Sverige har ett stort ansvar när det kommer till utlämningar.
Och det finns ju också ett fall med en svensk som sitter fängslad i Kina, förläggaren Gui Minhai. Borde Sverige förhandla med Kina om att de ska släppa honom för att Sverige ska lämna ut den häktade kinesiska medborgaren i Huddinge? Den frågan ställde vi till Magnus Fiskesjö, forskare som bott i Kina och som länge engagerat sig i Gui Minhais fall.
Programledare: Ivar Ekman
[email protected]Producent: Sally Henriksson
[email protected]Tekniker: Brady Juvier