Johan-Mathias Sommarström Podcasts
-
En förödande jordbävning försätter Turkiet i landssorg. Katastrofen blandar om korten inför presidentvalet och kanske kan omvärldens hjälp i räddningsarbetet rent av överbrygga politiska klyftor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turkiets president har utlyst sju dagars landssorg efter jordbävningen tidigt på morgonen den 6 februari. Även om omfattningen ännu inte är fullt ut känd står det klart att det inträffade är en historisk katastrof och ett nationellt trauma för Turkiet. Få saker sätter ett lands strukturer och ledare på prov så som en naturkatastrof. Så med dryga tre månader kvar till vårens president- och parlamentsval är det nu upp till bevis för Recep Tayyip Erdoğan, som haft makten i Turkiet i 20 år. Kommer han att kliva fram som en trygg ledare och samla det chockade landet eller snarare bli en måltavla för kritik från oppositionen?
Nödhjälp har tidigare påverkat Turkiets relationerSamtidigt skyndar världens länder nu till Turkiets undsättning. Inte minst Sverige, som EU:s ordförandeland, har en uppgift i att samordna medlemsländernas bistånd. I samband med tidigare jordbävningar har det skett närmanden mellan Turkiet och länder med vilka landet haft en komplicerad relation, berättar statsvetaren Paul Levin. Så frågan är om omvärldens hjälp i räddningsarbetet även den här gången kan få infekterade omvärldsrelationer, däribland relationen till Sverige, att läka.
Medverkande: Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent. Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Tim Kellerman -
Utrikeskrönikan 13 december 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stockholm Luciadagen
Hon var klädd i en vit klänning.
Puffiga ärmar, uppklädd.
Men hos henne fanns inget ljus, ingen värme.
Hennes mamma hade borstat hennes långa mörka hår. Det blev lent, helt utan tovor.
Hon var redo för giftermål.
Men, hon visste ju inte ens vad giftermål var, hon ville ju bara leka, men blev borttvingad till en 29-årig man. Själv var hon sex år.
På sitt religiösa bortlovande i församlingslokalen i Istanbul hade hon en leksak i handen. Förstod inte vad som hände.
Dagen efter våldtogs hon första gången.
Hon var sex år då, sedan följde 18 år av sexuella övergrepp och våldtäkter. Misshandel. Hon fick aldrig gå i skolan, föräldrarna var emot utbildning.
Hon tvingades lyda sin make, annars skulle ”änglarna förbanna henne och hon skulle brinna i helvetets eldar”. Det fick hon höra av sina föräldrar.
Pappan var en ledande person inom en sektliknande religiös församling.
Konservativ.
I 18 år levde hon i sitt eget mörker utan gryning. Förtryckt, nekad både rättigheter och utbildning. Födde ett barn som togs ifrån henne.
Hon trodde till och med att barnäktenskap var normalt. Att det var så det skulle vara.
Men i ung vuxen ålder hörde hon ett radioprogram, där barnbrudar som lyckats fly och bryta sig loss vittnade, där expert pratade. De sa att det finns hjälp att få.
Hon förstod äntligen att allt var fel. Hennes familj, hennes liv.
Hon lyckades fly, lämna sin man. Sina bojor.
Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Turkiet och fördömts av alltifrån människorättsorganisationer till religiösa samfund och parlamentariker. Men några har försökt att försvara den religiösa sekten, sagt att händelsen är isolerad, eller överdriven.
Men faktum är att barnäktenskap inte är något nytt i Turkiet, nästan 17 procent av alla äktenskap inkluderar en person som ingått äktenskapet innan sin 18-årsdag.
Värst är det i avlägsna landsbygdsområden och bland konservativt religiösa grupper.
Kvinnan som tvingades in i ett äktenskap som sexåring har brutit sig fri och hennes lidande har skapat en debatt som kanske kan rädda någon från att gå igenom det helvete hon själv tvingades leva.
Och medan tankar om mänsklighetens brister jagar sinnesron kan vi åtminstone i Sverige idag söka tröst till minnet av ett helgon – som i den mörka vinternatten sprider ljus och värme.
Bakom ögonlocken kommer tårar att bränna av körernas sång, låt de flöda fritt av lycka över att vara fri.
Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utrikesminister Tobias Billström säger att Sverige inte ska ha "samröre" med den kurdiska milisen i Syrien YPG och dess politiska gren, partiet PYD.
Hör Ekots Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström om hur beskedet tagits emot i Ankara inför mötet om Nato nästa vecka, och politikreporter Mats Eriksson om den svenska regeringens avvägningar.
"Tonårsrum på hjul" väcker debattI veckan presenterade Transportstyrelsen en rapport med förslag på regeländringar för A-traktorer, även kallade för EPA-traktorer.
A-traktorerna har varit föremål för stora diskussioner under den senaste tiden efter att antalet olyckor mer än fördubblats efter en regeländring för två år sedan. Men för ungdomarna vi träffar betyder de frihet och gemenskap.
Splittrat USA går till valMellanårsvalet i USA sker nästa vecka, och har stor betydelse för vilken politik president Joe Biden kan föra de kommande åren. I ett splittrat USA besöker vår korrespondent Cecilia Khavar en av få platser där politiken läggs åt sidan och gemenskap råder: fotbollsarenan.
Hela programmets innehåll:
Timme ett
Sveriges skärper hållning mot YPG inför Nato-diskussion med Turkiet
Återuppbyggnad i Ukraina
A-traktorer väcker debatt
Översvämningar i Pakistan
Krönika av Nina Wormbs
Panelen
Timme två
USA går till val, rapport från Pennsylvania
Amerikansk fotboll förenar
Satir med Public Service
Sexualundervisning förnyas
Intervju med Karin Smirnoff
Kåseri av Mark Levengood
programledare Pia Sjögren
producent Nina Benner
tekniker Joar Jonsson -
Journalisten Nilufar Hamedi var en av de första som rapporterade om Jîhna Mahsa Aminis död i Teheran. Nu sitter hon och minst 27 andra journalister fängslade efter att ha gripits när de bevakat landets regimkritiska protester.
Medverkar i avsnittet gör Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, och Ashraf Bagheri, tidigare frilansjournalist från Iran. Vi hör också Parvin Ardalan, journalist och medborgarrättsaktivist från Iran.
Ljudklippen i programmet kommer från SVT. -
Kvällspasset om landet många tänker på just nu. Det är över 40 dagar sen Mahsa Jina Amini dödades efter att hon gripits av Irans moralpolis, och många följer händelseutvecklingen i lran. Vi öppnar upp för lyssnarna att dela med sig av sina tankar och historier kopplat till landet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett nyfiket och underhållande aktualitetsprogram med lyssnaren i fokus.
Shiva har bott i Sverige i över 45 år men berörs otroligt mycket av vad som händer i Iran just nu, det är med sorg men också med stolthet hon tänker på folket i Iran. Laleh brinner för persisk mat, och har hållit i matlagningskurser där hon vävt in den persiska kulturen med mat, samtal och persisk poesi. Läget i Iran är det enda Poya tänker på just nu, han hoppas att folket fortsätter att kämpa och han känner själv att han bär ett stort ansvar som svensk/iranie att också kämpa för att få deras röster hörda.
Med för att svara på frågor från lyssnarna och berätta om situationen i Iran just nu är Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström.
-
Ulf Kristersson fick två dagar till på sig att bilda regering, men frågan är om han hinner gå i mål innan klockan tickat klart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fortsätter att försöka bilda regering, även om allt är "i princip helt klart". I morgon fredag är det dags att träffa talmannen igen.
Bristen på förtroende mellan SD och andra partier har satt käppar i hjulet. Samtidigt går Johan Pehrson ut med att Liberalerna inte kan lova M-ledaren stöd i en statsministeromröstning.
Fredrik Furtenbach har själv ställt frågan till Ulf Kristersson om vilka som ska sitta i regeringen och fick minst sagt ett snårigt svar.
Sveriges reaktioner på IranHändelserna i Iran har fått stort genomslag i svenska medier och inrikespolitiken. På måndag presenterar utrikesminister Ann Linde och EU nya sanktioner. Kommer Sveriges balansgång i Iranfrågan att förändras med den nya regeringen?
Medverkande:
Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot.
Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
Om drottningarnas drottning och monarkiernas monarki. Vad händer med stödet för det brittiska kungahuset nu när själva kittet, drottning Elizabeth inte längre finns.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Storbritanniens drottning Elizabeth II är död. Runtom i världen uppmärksammas världens längst sittande monark i modern tid. Världens ledare har skickat kondoleanser och landssorg kommer att råda fram till sju dagar efter drottningens begravning.
Londonkorrespondent Stephanie Zakrisson berättar om ett land i chock och vad som väntar kung Charles III som nu tar över tronen.
Drottning Elisabeth slog i somras thailändske Kung Bumibols rekord som längst sittande regent. Båda regerade i över 70 år. Asienkorrespondent Peder Gustafsson berättar hur landssorg påverkar en hel nation.
Hör korrespondent Johan-Mathias Sommarström om den ohotade monarkin i Saudiarabien och om monarkins framtid världen över.
Statsvetare Anders Sundell förklarar vad som sker när ett land förlorar sin stabila monark.
Programledare: Helene Benno
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Josef Reinhold
-
Sveriges medlemsansökan till Nato är klar men Turkiets president protesterar högljutt. Vad är hans problem egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turkiet motsätter sig svenskt NatomedlemskapTurkiets president Erdogan har sagt att Turkiet inte kommer att godkänna ett svenskt och ett finskt Natomedlemskap. Hur kommer det sig och hur långt är Sverige villigt att gå för att gå honom till mötes?
En historisk vecka i svensk politikDet gick fort och nu är det klart: Sverige ansöker om medlemskap i militäralliansen Nato. Vi ger dig bilderna och analyserna får denna historiska vecka i Sverige.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk reporter på Ekot, Katarina Helmerson, politikreporter på Ekot och Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Johanna Carell
-
Ryssland anklagas för krigsbrott och folkmord under kriget i Ukraina. Själva motiverar man övergreppen genom att hävda att ukrainarna är nazister.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Civila som skjutits med nackskott, vissa med bakbundna händer. Raketbeskjutning mot familjer som försöker evakuera. Bilder från städerna Butja, Irpin och Borodjanka vittnar om den ryska militärens brutalitet.
I P4 Världen berättar Malcolm Dixelius, journalist och Rysslandskännare, om den ryska arméns metoder och hur ryssar ser på krigets våldsamheter. Våra korresponter Lubna el Shanti och Johan-Mathias Sommarström rapporterar om krigets känslokalla framfart men även om hoppet som finns i Ukrainas raserade städer.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Tim Kellerman
-
Hör också krönika av Göran Rosenberg, panelen om veckans politik, satir med Public Service och kåseri av Pamela Jaskoviak.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1
Korrespondent Johan-Mathias Sommarström i Ukraina om det aktuella läget och samtal med Rysslandskännaren Gudrun Persson, forskare på FOI
Var kommer den ukrainska kampviljan ifrån? Reportage av korrespondent Maria Persson Lövgren
Kriget mot Ukraina har skakat om Finlands relation till Ryssland i grunden. Reporter Nina Benner tar tempen på diskussionen i grannlandet
Ungerns premierminister Victor Orban har alltid hållit sitt land nära Ryssland och bråkat med EU. Nu har han svängt, men hur mycket och hur länge?
Timme 2
Frågan om Natomedlemskap har plötsligt hamnat högt upp på agendan. Vad skulle hända rent konkret om Sverige blev medlem? Reporter: Katarina von Arndt
Sedan kriget bröt ut har Sviatoslav Vakartjuk i princip bott i sin minibuss. Han är en av Ukrainas största rockstjärnor och har kört över hela landet.
Nu står det klart vem som representerar Sverige i Eurovision Song Contest. Hur mycket politik flätas in i musiken, när Europas länder tävlar med varandra. Var går gränsen, diskuteras av vår kulturpanel
Programledare: Helene Benno
Producent: Luise Steinberger -
Ukraina avvisar humanitära korridorer till Ryssland och Belarus. Hör Ekots reportrar om den senaste utvecklingen. Hör även delar av kung Carl XVI Gustafs tal om den humanitära katastrofen i Ukraina.
Programledare: Kajsa Boglind.
Medverkande: David Carlqvist, utrikesreporter, och Johan-Mathias Sommarström, korrespondent på plats i Lviv i Ukraina.
-
Omvärlden fördömer invasionen av Ukraina - men vad kan stoppa Putin?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ukrainas militär gör vad dom kan för att försvara landet men de har en svår fiende. Hur långt räcker hög moral, tillströmningen av frivilliga och vapen från väst? Johan-Mathias Sommarström på plats i Ukraina och David Carlqvist från Ekots utrikesredaktion analyserar läget.
Samtidigt försöker USA och EU pressa Ryssland ekonomiskt genom sanktioner och exportstopp. Ekots Ekonomikommentator Kristian Åström förklarar hur det här biter på Ryssland och vad det betyder för svenskar som sparat i ryska fonder.
Kina framstår i dag som Rysslands viktigaste vän. Radions Pekingkorrespondent Björn Djurberg går igenom varför Xi Jinping inte pressar Ryssland mer om Ukraina.
Den ryska befolkningen då? Moskvakorrespondent Maria Persson-Löfgren förklarar varför vi troligen inte kommer se några massdemonstrationer mot kriget och analyserar om det finns någon i kretsen närmast Putin som skulle kunna förmå honom att dra tillbaka styrkorna från Ukraina.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Jakob Gustafsson
-
Radiokorrespondenterna handlar denna gång om ett sårigt land, sönderslitet av krig och terror. Men även här i Irak finns framtidshopp, kulturliv och inte minst masgouf: den så goda grillade fisken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mellanösternkorrespondenten Johan-Mathias Sommarström samtalar om Iraks framtid med Lahib Higel, Irakanalytiker på International Crisis Group i Bagdad.
-
Om brist på vaccin i fattiga länder, vaccinvägran i USA och en fjärde dos i Israel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Richard Myrenberg, Afrikakorrespondent, Roger Wilson, New York-korrespondent, Ulrika Björkstén, Vetenskapskommentator på Sveriges Radio, Björn Djurberg, Kinakorrespondent och Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent.
Programledare: Helene Benno
Tekniker: Andreas Ericsson
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1
* Bygget av ett nytt Afghanistan. Samtal med Terese Cristiansson och Jesper Huor.
* Afghanernas kamp i Istanbul. Utrikesreportage av Johan-Mathias Sommarström.
* Skjutningarnas konsekvenser. Inrikesreportage av Lisen Elowson Tosting.
* Enorm uppståndelse – men hur låter egentligen rösterna? Kulturinslag av Lena Bejerot.
* Forskning på engelska ett problem för svensk demokrati. Krönika av Ulrika Knutson.* Paneldebatt med Anna Dahlberg (Expressen), Tove Lifvendahl (SvD) och Anders Lindberg (Aftonbladet).
Timme 2
* 20 år sedan World Trade Center-attackerna. Utrikesreportage av Roger Wilson.
* Satir med Utkantssverige.
* Norge på väg mot maktskifte? Samtal med Carina Holmberg, SR:s Norgekorrespondent.
* Skattesänkarpartiet? Inrikesreportage av Jesper Lindau.
* Tålig druva skapar förutsättningar för svenskt vin. Reportage av Anna Pandolfi.
* Ukrainska bönder missnöjda trots rekordskörd. Utrikesreportage av Maria Persson-Löfgren
* Vad ska jag döpa katten till? Kåseri av Pamela Jaskoviak.
Programledare: Katarina von Arndt
Producent: Mark Malmström Fast
Tekniker: Johanna Carell
- Show more