Södermanland Podcasts

  • Många tycker ju att det är läskigt och känner ett motstånd. Andra tror att det ska vara enkelt så visar det sig vara svårt, berättar Emma Stenström om hon har följt när de bubbelhoppar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Att byta bubbla kan handla om allt ifrån att möta en meningsmotståndare till att träffa en person som inte ingår i ditt naturliga sammanhang. Genom att söka sig bortom sin sfär och sina åsiktsbubblor så utsätter man även sin egen världsbild för en granskning och det kan leda till att man inte lika lätt avvisar någon som inte tänker likadant som en själv, säger Stenström. Syftet är humanistiskt, att försöka förstå den andra personens åsikter och varför den tycker som den tycker.

    – Vi är snabba att döma när vi istället borde försöka se människan bakom åsikten.

    Att sociala kontakter är bra vet vi redan men man har också sett att en mångfald bland ens social kontakter ökar välmåendet. Just mångfalden är också nödvändig om man vill bygga ett motståndskraftigt samhälle. Vi skulle t.ex. kunna undvika konflikter och om vi hade en större förståelse för varandra. Det låter lätt men kan vara väldigt svårt säger läkaren och författaren Stefan Einhorn som menar att våra åsikter är mycket resistenta mot förändringar.

    – Våra åsikter skapas genom en växelverkan mellan vårt inre liv och vår omgivning och när vi väl har vårt ”åsiktspaket” så sitter det hårt fast i vårt medvetande. 

    Men det innebär inte att det inte går att förändra. Vi behöver vara medvetna om att vi har dessa fixa idéer och om hur världen är uppbyggd, och inte ta dessa ”tankesystem” som något naturligt, säger Stefan Einhorn som tycker att det ska ses som en merit att kunna ändra åsikt.

    – Vi sitter fast i ett åsiktssystem som vi inte får ta för givet. Människan måste ha åsikter, det är vår riktning i livet. Samtidigt leder åsikter till våld, ovänskap och krig. Vi måste därför ha en mer ödmjuk inställning till såväl våra som andras åsikter.  

    Gäster i programmet:
    Emma Stenström, docent i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Aktuell med boken ”Bubbelhoppa”.
    Stefan Einhorn, läkare och författare. Aktuell med boken ”Tillåt mig tvivla”.
    Bo Isenberg, docent i sociologi vid Lunds Universitet.

    Reportage: 
    Simon Sarnecki träffar Qaisar Mahmoud, författare och managementkonsult till vardags, som i sin bok ”En av dem” berättar  om hur han under tre månaders tid tog värvning som matbud på cykel, för att förstå en verklighet långt från hans egen. 
    Stadsbarnet Ninos Chamoun skickas ut på landsbygden för att hänga med bönder på bönders vis. Han åker Björkvik i Södermanland, med 436 invånare för att se om det går att överbrygga klyftan mellan stad och land.  

    Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
    Producent: Shang Imam.

  • Birgitta Birgersdotter (1303-1373), senare Heliga Birgitta, var en person som vann ryktbarhet och respekt i hela Europa. Född in i högadeln drog hon sig inte för att läxa upp kungar, försöka förmå påvar att flytta och medla i krig på kontinenten. Hennes drygt 600 uppenbarelser gjorde att hon helgonförklarades arton år efter sin död.


    Birgittas uppenbarelser och skrifter har också blivit ett titthål in i den vardagliga medeltiden med kritik av böndernas seder att ställa ut gröt till tomten och kvinnornas syndiga klädsel.


    I den nymixade reprisen av avsnitt 103 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet som har skrivit ett sjuttiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Han är aktuell med boken Sveriges medeltid.


    Birgitta Birgersdotter föddes år 1303 i Finsta i Uppland. Hon var dotter till lagmannen Birger Persson och modern Ingeborg Bengtsdotter som tillhörde den berömda Bjälboätten i Östergötland. Redan som elvaåring flyttade Birgitta sin moster Katarina på Aspanäs gård vid Sommen efter moderns död.


    13-åring gammal blev Birgitta bortgift med Ulf Gudmarsson, senare lagman i Närke. De fick åtta barn. Mest känd av dem är Katarina, som blev föreståndarinna för Vadstena kloster. Birgitta var också hovdam hos kung Magnus och drottning Blanka på Kungsgården i Vadstena. Det var här som Birgitta fick en uppenbarelse om att stifta ett kloster.


    För att kunna grunda ett kloster måste Birgitta få påvens godkännande. Därför beger hon sig år 1349 till Rom. Rom vid denna tid vara bara en spillra av sitt fornstora jag och påven befinner i Avignon i Frankrike. Birgitta arbetar sedan målmedvetet på att få sin klosterorden godkänd och att påven ska återvända till Rom. Först 1370 ger påven Urban V sitt godkännande till att två kloster grundas i Vadstena: ett för kvinnor och ett för män.


    Birgitta dör i Rom år 1373 efter att hon just har kommit hem från en pilgrimsresa till Det heliga landet. Året efter fraktas Birgittas kvarlever genom hela Europa till Vadstena. Överallt längs vägen möter vördnadsfulla människor upp. 18 år senare helgonförklaras Birgitta.


    Bild: Heliga Birgitta på ett altarskåp i Salems kyrka, Södermanland, Wikipedia


    Musik: The Blessed One 01 av Augustine Sumo, Soundblock Audio.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Häng med ut i världen med Folksagopodden! Det är första advent och dags att smygstarta årets julkalender. Efter förra årets Sverigeresa känner sig nu podden sugen på att resa längre! Under december kommer podden, med alfabetets hjälp, ta sig runt i världen. En saga, en bokstav och ett land per dag! Men först en liten uppvärmning, för idag ska vi ta oss jorden runt på åtta sagor!

    Sverige – Kvinnan som frågade skogen, hittad av mig i Svenska sagor och sägner 7 – sagor från Södermanland. Där uppges att den är upptecknad av Gustaf Ericsson i Härad Socken.
    Europa – Hunden och benet i Aisopos sagor Afrika – en tunna med pengar, hittad i African dilemma tales (s.101)
     Asien – fyra vänner och ett Lejon i Gyllene Fågel av Inger Lise Oelrich. Där anges att sagan är indisk
    Oceanien – varför ugglan har så stora ögon hittad i Sägner bland utdöende folkslag. Där anges sagan vara från aboriginer i Australien
    Sydamerika – Hur kaninen blev av med svansen https://www.worldoftales.com/South_American_folktales/South_American_Folktale_6.html#gsc.ta b=0
    Nordamerika – den giriga fadern hittad i American Indian Myths and Legends. Där anges den komma från karok-stammenSverige -  Gumman och grodan hittas av mig i Svenska sagor och sägner 7 – sagor från Södermanland. Där uppges att den är upptecknad av Gustaf Ericsson i Vansö.

  • Söndagsmysteriet är tillbaka med en fjärde säsong. I första avsnittet kommer vi berätta om två hemsökta platser i Sverige. 


    Ni får följa med till Häringe slott, ett 1600-tals slott som ligger i ett naturskönt område i Södermanland. Härifrån rapporterar både gäster och personal ständigt om upplevelser av väsen, oljud och andra oförklarliga händelser. I vårt avsnitt får ni även ta del av lite egna upplevelser på platsen. 


    Vårt andra slott, Löfstad Slott i Östergötland har sin inredning på plats precis så som det varit sedan år 1926. Här är det heller inte ovanligt med mystiska ljud och skepnader. Så vilka går igen på Löfstad slott? Och vad hände i rum nr 13? 



    Sociala medier:

    Instagram: Söndagsmysteriet


    Facebook: Söndagsmysteriet Podcast


    Kontakt:

    Email: [email protected]


    Musik: Epidemic Sound


    Källor;

    Löfstad slott:

    https://lofstad.se/

    Steg som försvinner - Birgitta Meurling: https://www.antro.uu.se/digitalAssets/629/c_629668-l_3-k_20_9meurling.pdf

    Herrgårdsspöken - Peter Ullgren

    https://www.kultursidan.nu/?p=13992

    Spökvandring på Löfstadslott i 360 grader - https://www.youtube.com/watch?v=dwIioGb4DCc

    https://paranormal.se/topic/lofstad_slott.html

    Axel Lillie - https://sok.riksarkivet.se/sbl/mobil/Artikel/10289




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Elräkningarna riskerar att bli rekordhöga i vinter, framför allt för boende i småhus. En del befarar att de måste flytta. Kan en vedkamin eller kvickt installerade solpaneler lösa vinterns problem?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Och kan man som krislösning i vinter tänka sig att kallställa delar av huset den kallaste perioden – eller mår byggnaden dåligt av det? 

    Vi utforskar några av de lösningar som ligger närmast till hands för den som vidtagit alla vanliga sparåtgärder och som fortfarande befarar att vinterns elräkningar blir för höga för plånboken.  

    Medverkande: Charlotte Jibréus, energirådgivare i Södermanland. Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.  

    Producent: Peter Normark
    [email protected]

    Programledare: Camilla Widebeck 
    [email protected]

  • Företagen står idag på kö för att bygga stora vindkraftparker längs våra kuster. Med allt större turbiner på höga torn ger de massor med energi i havsvindarna. Men vet vi vad de gör med miljön?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programmet är en repris från 9 maj 2022.

    Utanför kusten i Södermanland och Östergötland projekteras just nu för vindkraftparkerna Långgrund 1 och 2. De är ännu på planeringsstadiet, men med 200 turbiner på över 300 meter höga torn skulle de producera lika mycket ström som en kärnkraftreaktor. Det här är bara ett av många projekt för havsbaserade vindkraftprojekt som just nu väntar på tillstånd från myndigheterna.

    Vindkraften i havet kan ge ett rejält tillskott av energi till den södra halvan av Sverige, men hur påverkar vindkraftparkerna djurlivet och skärgårdsmiljön och vad gör de med utsikten? Vi frågar forskare och intressenter.

    Medverkande: Per Edström, projektledare Sveavind Offshore; Lena Bergström, docent marinekologi SLU; Martin Green, forskare biodiversitet Lunds universitet; Karl Bolin, lektor ljud och akustik KTH; Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare Region Östergötland.

    Reporter: Tomas Lindblad

    Producent: Björn Gunér
    [email protected]

  • ”Systembolaget har ensamrätt på detaljhandel med alkohol i Sverige för att minska alkoholens skadeverkningar och värna folkhälsan.

    Dagens dom utmanar vår svenska modell och öppnar upp för en handel online som kan påverka folkhälsan i Sverige negativt”, kommenterade Malin Sandquist Systembolagets avdelningsdirektör för bolag och samhälle.

    Vinbråket fortsätter – Systembolaget överklagar till HD

    Systembolaget ger sig inte efter att Patent- och marknadsöverdomstolen gett Winefinder rätt att sälja alkohol i Sverige genom en egen e-handel. Nu överklagar de beslutet till Högsta domstolen.

    Winefinder grundades 2005 och har enligt egen utsago Nordens största sortiment av kvalitetsviner på nätet – något som förargat det svenska vin- och spritmonopolet.

    Försäljningen är möjlig genom en lagändring från 2007, som tillåter handel av alkohol på nätet via distansförsäljning. Winefinder driver sin e-handel genom ett danskt företag.

    Men det har inte stoppat Systembolaget. 2020 gick de vidare med en stämning av e-handeln och samma år bedömde Patent- och marknadsdomstolen att Winefinder bröt mot lagen. Något som Winefinder valde att svara på genom en överklagan.

    Sedan dess har parterna mötts flera gånger i domstol. I mitten av juni såg tvisten ut att nå ett slut, då Patent- och marknadsöverdomstolen dömde saken till Winefinders fördel.

    Nu fortsätter fejden, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.
    Enligt en överklagan till Högsta domstolen yrkar Systembolaget på att frågan bör prövas i högsta instans, något som även Patent- och marknadsdomstolen skrev i sin dom.

    De har tidigare flaggat för att en överklagan varit aktuell och har i ett tidigare mejl till Di skrivit att de är besvikna på Patent- och marknadsöverdomstolens beslut.

    Vi påminner därför oss om...

    Anitra Steen inledde sin yrkesbana som socialassistent i Nacka samt utredare vid Försäkringskassan och RFV. 1981 anställdes hon vid finansdepartementet, där hon blev departementsråd 1985. Hon var statssekreterare i utbildningsdepartementet 1989-91 samt i finansdepartementet 1994-95. Vidare har hon varit generaldirektör för två statliga verk: Verket för högskoleservice 1992-94 och Riksskatteverket 1996-99. Mellan 1999 och 2009 var hon VD för Systembolaget AB. Systembolaget moderniserades och omvandlades under den tiden att bli mer lik en detaljhandel med bland annat självbetjäning och hon var chef under muthärvan 2003 då bland annat 65 butikschefer fälldes.

    Den 4 september 2008 meddelande Steen sin avgång och slutade som VD för Systembolaget AB i maj 2009. Hon fyllde då 60 år och kunde gå i pension. Hon kunde då få en pension på 1,2 miljoner kronor om året till sin död. Anitra Steen blev därefter styrelseordförande i AB Svenska Spel och AFA Försäkring samt styrelseledamot i bland annat PostNord AB.

    Anitra Steen var Göran Perssons statssekreterare under dennes tid som skolminister och finansminister. Hon var starkt engagerad i Perssons arbete att genomdriva kommunaliseringen av den svenska grundskolan. Steen och Persson gifte sig den 6 december 2003 och äger gården Övre Torp vid sjön Båven i Södermanland.

    #CarlNorberg #DeFria

  • ”Systembolaget har ensamrätt på detaljhandel med alkohol i Sverige för att minska alkoholens skadeverkningar och värna folkhälsan. Dagens dom utmanar vår svenska modell och öppnar upp för en handel online som kan påverka folkhälsan i Sverige negativt”, kommenterade Malin Sandquist Systembolagets avdelningsdirektör för bolag och samhälle. Vinbråket fortsätter – Systembolaget överklagar till HD Systembolaget ger sig inte efter att Patent- och marknadsöverdomstolen gett Winefinder rätt att sälja alkohol i Sverige genom en egen e-handel. Nu överklagar de beslutet till Högsta domstolen. Winefinder grundades 2005 och har enligt egen utsago Nordens största sortiment av kvalitetsviner på nätet – något som förargat det svenska vin- och spritmonopolet. Försäljningen är möjlig genom en lagändring från 2007, som tillåter handel av alkohol på nätet via distansförsäljning. Winefinder driver sin e-handel genom ett danskt företag. Men det har inte stoppat Systembolaget. 2020 gick de vidare med en stämning av e-handeln och samma år bedömde Patent- och marknadsdomstolen att Winefinder bröt mot lagen. Något som Winefinder valde att svara på genom en överklagan. Sedan dess har parterna mötts flera gånger i domstol. I mitten av juni såg tvisten ut att nå ett slut, då Patent- och marknadsöverdomstolen dömde saken till Winefinders fördel. Nu fortsätter fejden, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Enligt en överklagan till Högsta domstolen yrkar Systembolaget på att frågan bör prövas i högsta instans, något som även Patent- och marknadsdomstolen skrev i sin dom. De har tidigare flaggat för att en överklagan varit aktuell och har i ett tidigare mejl till Di skrivit att de är besvikna på Patent- och marknadsöverdomstolens beslut. Vi påminner därför oss om... Anitra Steen inledde sin yrkesbana som socialassistent i Nacka samt utredare vid Försäkringskassan och RFV. 1981 anställdes hon vid finansdepartementet, där hon blev departementsråd 1985. Hon var statssekreterare i utbildningsdepartementet 1989-91 samt i finansdepartementet 1994-95. Vidare har hon varit generaldirektör för två statliga verk: Verket för högskoleservice 1992-94 och Riksskatteverket 1996-99. Mellan 1999 och 2009 var hon VD för Systembolaget AB. Systembolaget moderniserades och omvandlades under den tiden att bli mer lik en detaljhandel med bland annat självbetjäning och hon var chef under muthärvan 2003 då bland annat 65 butikschefer fälldes. Den 4 september 2008 meddelande Steen sin avgång och slutade som VD för Systembolaget AB i maj 2009. Hon fyllde då 60 år och kunde gå i pension. Hon kunde då få en pension på 1,2 miljoner kronor om året till sin död. Anitra Steen blev därefter styrelseordförande i AB Svenska Spel och AFA Försäkring samt styrelseledamot i bland annat PostNord AB. Anitra Steen var Göran Perssons statssekreterare under dennes tid som skolminister och finansminister. Hon var starkt engagerad i Perssons arbete att genomdriva kommunaliseringen av den svenska grundskolan. Steen och Persson gifte sig den 6 december 2003 och äger gården Övre Torp vid sjön Båven i Södermanland. #CarlNorberg #DeFria

  • Människorna på 1600-talet var på många sätt lika oss men ändå så annorlunda. Rättsprotokoll från den tiden blir titthål tillbaka i historian när otrohet var belagt med dödsstraff, men där försupna präster kunde supa, tafsa och hora i årtionden utan några större konsekvenser.


    Under stormaktstiden fortsatte vanliga människor att leva sina liv i socknar och småstäder samtidigt som kungamakten stärktes och Sverige blev en europeisk stormakt. En mycket blygsam befolkningsutvecklingen under 1600-talets första hälft talar sitt eget språk om umbäranden och svält.


    I reprisen av det nymixade avsnitt 60 av podcasten Historia Nu samtalar Urban Lindstedt med den prisbelönte historikern Annika Sandén, verksam vid Stockholms universitet om brott och straff på 1600-talet.


    Lagarna var drakoniska på 1600-talet med dödsstraff för hor och upprepade stölder. Även förvisning var ett mycket allvarligt straff eftersom det utradera människans möjligheter till försörjning. Samtidigt omvandlades ofta dödstraff i lägre instanser till dryga böter i hovrätterna. Borgarna och bönderna som befolkade de lägre domstolarna drog sig också för att verkligen utdöma de hårdaste straffen.


    Möjligheten att frias genom att samla 12 edgärdsvittnen som kunde tala för den åtalades heder gav välsituerade större möjligheter än exempelvis kvinnor utan man eller far. Men i Annika Sandéns bok Missdådare – Brott och människoöden i Sverige omkring 1600 kan vi läsa hur notoriska horkarlar eller kvinnor i utkanten av samhället till slut inte kan undkomma det hårdaste straffet.


    Musik: Bach Organ Works: Trio Sonatas av James Kibbie is licensed under a Attribution-NonCommercial-NoDerivatives (aka Music Sharing) 3.0 International License.


    Bild: Skamstock vid Skottvångs gruva i Södermanland. Av Raphael Saulus, Public Domain.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Företagen står idag på kö för att bygga stora vindkraftparker längs våra kuster. Med allt större turbiner på höga torn ger de massor med energi i havsvindarna. Men vet vi vad de gör med miljön?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Utanför kusten i Södermanland och Östergötland projekteras just nu för vindkraftparkerna Långgrund 1 och 2. De är ännu på planeringsstadiet, men med 200 turbiner på över 300 meter höga torn skulle de producera lika mycket ström som en kärnkraftreaktor. Det här är bara ett av många projekt för havsbaserade vindkraftprojekt som just nu väntar på tillstånd från myndigheterna.

    Vindkraften i havet kan ge ett rejält tillskott av energi till den södra halvan av Sverige, men hur påverkar vindkraftparkerna djurlivet och skärgårdsmiljön och vad gör de med utsikten? Vi frågar forskare och intressenter.

    Medverkande: Per Edström, projektledare Sveavind Offshore; Lena Bergström, docent marinekologi SLU; Martin Green, forskare biodiversitet Lunds universitet; Karl Bolin, lektor ljud och akustik KTH; Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare Region Östergötland.

    Reporter: Tomas Lindblad

    Producent: Björn Gunér
    [email protected]

  • Men JA!
    Äntligen måndag igen, som man har längtat.
    I detta avsnitt pratar vi för fasen nästan bara fotboll och det är ju fantastiskt.
    Vi går igenom helgens fina matcher och så surrar vi lite om ditten o datten.

    Vi har en hel radda roliga personer med i detta avsnitt, vi ringer bl a upp Ärla IF:s Adam Bergquist som berättar om sina fina två mål han gjorde mot storfavoriten, att vinna hela divison 4 Södermanland, nämligen Triangeln.

    Johan och Johan har jobbat häcken av sig i helgen på Tunavallen, men som grädde på moset har vi fått med en massa härliga personligheter som:
    Ola Toivonens brorsa Petter
    Aziz Halimi
    Anders Hellblom
    Citys Segersång
    Andreas Fröjdfeldt
    Mohammed Jabbar
    Jimmy GUIFJansson

    Tack så mkt för att ni lyssnar på oss.

  • Det första Sveariket etablerades på 1100-talet före vår tidräkning med kungasäte i Håga utanför dagens Uppsala. Sveariket var ett utvecklat samhälle som byggde sin makt på den långväga handeln av metaller med kontinenten och brittiska öarna.


    När Sveariket var som störst på 800-talet fvt kontrollerade svearna Uppland, Västmanland, Södermanland och Vikbolandet. Och tributrelationer kunde sträcka sig ända till Finland, Estland, Kurland och Blekinge.


    I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Jonathan Lindström, arkeolog och författare aktuell med boken Sveriges långa historia – Människor, makt och gudar under 14 000 år.


    Sveakungarna manifesterade sin makt genom att bygga ett 40 meter långt kulthus på Hågön. Tre kilometer från Hågön uppfördes dessutom den gigantiska borgen Predikstolen som var 200 gånger 270 meter stor. I slutet av det första Sveariket omkring år 1030 fvt uppfördes också en hög som var 50 meter i diameter och åtta meter hög.


    Svearnas kärnområde var dagens Uppland och Västmanland med tyngdpunkten i Håga. Även Södermanland, Mälarområdet och Vikbolandet ingick, medan Gotland hade mer jämlika relationer med Sveariket. Samtidigt fanns det tributländer i Norrland, Finland och Baltikum.


    Sveakungarnas maktställning byggde på att de kontrollerade den långväga handeln med kontinenten och brittiska öarna av koppar, tenn och ylletyg. Med Norrland, Finland och Baltikum inkluderas även handel med pälsar och slavar.


    Med dåtidens skeppsteknologi kunde sveakungarnas handels- och maktnät sträcka ut sig 20 till 30 mil från centrum – motsvarande en veckas paddlande enkel väg. För att upprätthålla relationer ännu längre bort krävdes kolonier.


    Lyssna också på Trälarnas liv och Tunnes träluppror och Gamla Uppsalas hemligheter avkodas.


    Musik: Fairytale Female Vocal av Psystein, Storyblock Audio


    Bild: Stora Rickebyhällen ligger i Boglösa socken i Trögds härad i Fjädrundaland, Enköpings kommun, Uppsala län, Uppland, Sverige. Hällristningsområdet mäter 19×19 meter och fördelas på sex ristningsytor. Sammanlagt finns där 51 skepp, 115 fotsulor varav 58 parvis sammanhuggna, 18 ringar, 6 människor, 2 djur, 1 ”stol / mantel”, 6 obestämbara figurer, 15 fragment och 94 skålgropar. Wikipedia, Creative Commons.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Idag smygstartar Folksagopoddens julkalender! Från första december kommer det varje dag komma ett avsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema, varje avsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet har en anknytning till landskapet. Dagens landskap: SödermanlandDagens landskapsdjur: Fiskgjuse Dagens landskapsblomma: Vit näckrosKända orter i landskapet: Nynäshamn, Nyköping, Eskilstuna och den hippa delen av Stockholm.Dagens saga: Det du börjar med idag ska aldrig ta slut –hittad av mig här https://sagobygden.blog/2012/01/24/sagor-fran-sodermanland-ett-lasaventyr/där uppges att sagan är upptecknad av Gustaf Ericson i Södermanland

  • Gustaf Ericsson var en av 1800-talets stora folklivssamlare. En fattig smed som tidigt blev besatt av att samla gamla berättelser. Eftersom han hade rykte som trollkunnig lyckas han komma nära människor när han vandrar runt på landsbygden i Södermanland och samlar in trollformler, ramsor, svartkonst och andra folkminnen. 7000 sidor nedtecknade av Gustaf Ericsson finns bevarade på dialekt och folkminnesarkivet i Uppsala.

  • Lotta Bromé reser till Södermanland och besöker Womtorps gård utanför Esklistuna. Christina och Ulf Winblad driver gården som är i 5:e generation på Ulfs sida. Gården satsar på djurhälsan och använder Växas aktivitetsmätare SenseHub - men självklart i samklang med djurögat. I denna Kopodd snackas det om alltifrån "bonnbränna" till lönsamhet. Dessutom berättar Ulf och Christina om vikten av att ta väl hand om djuren i samband med kalvning - och KLÖVBAD! Medverkar gör också Växas Djurhälsoveterinär Paulina Lingers och avelsexperten Sara Wiklert - som berättar om framtidens kor - de kan tänkas fisa mindre! Christina och Ulf Winblad vann Årets Mjölkbonde® 2019.