Strängnäs Podcasts
-
Nyheterna Radio 06.00
-
Välkommen till vår podcast Ett kliv framåt! I denna podcast kommer du att få möta människor som på olika sätt i livet har fått upptäcka sin inre kraft och tagit ett eller flera kliv framåt. I första avsnittet får du en introduktion om hur det kom sig att vi startade podden och vad vill uppnå; sprida ljus!
Podden görs av Agneta Jepsen, massör/massageterapeut och livsyogalärare som driver massage- och skönhetskliniken Hela Dej i Strängnäs, och Mirjam Jonker, själslig och andlig vägledare som driver Texture i Strängnäs.
Sprid gärna podden till nära och kära och följ oss här och på sociala medier:
Instagram: ett_kliv_framat
Facebook-community: Ett kliv framåt
Hemsida: ettklivframat.se
-
John om varför man ska eller inte ska flytta till Strängnäs och Framtidsmannen listar de bästa introlåtarna genom historien.
-
I slutet av regeringsförklaringen presenterade Sveriges tillträdande statsminister Ulf Kristersson (M) den nya regeringen. Hör alla namnen på de nya statsråden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sändes 18 oktober 2022
Ulf Kristerssons regering – alla 23 ministrar12 män och 11 kvinnor
12 Moderater (13 med Ulf Kristersson):
Ulf Kristersson (M) blir ny statsminister.
Född 1963. Uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Utbildad civilekonom. Partiledare för Moderaterna sedan 2017. Ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1988-1992. Riksdagsledamot 1994-2020. Marknadschef på Timbro 1995–1998. Kommunalråd i Strängnäs från 2003. Kommunalråd i Stockholm 2006-2010. Socialförsäkringsminister 2010-2014. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson 2014-2017. Källa: TT
Elisabeth Svantesson (M) blir ny finansminister.
Niklas Wykman (M) blir ny finansmarknadsminister.
Pål Jonson (M) blir ny försvarsminister.
Carl-Oskar Bohlin (M) blir ny civilförsvarsminister.
Gunnar Strömmer (M) blir ny justitieminister.
Maria Malmer Stenergard (M) blir ny migrationsminister.
Parisa Liljestrand (M) blir ny kulturminister.
Camilla Waltersson Grönwall (M) blir ny socialtjänstminister.
Anna Tenje (M) blir ny äldre- och socialförsäkringsminister.
Jessica Roswall (M) blir ny EU-minister.
Tobias Billström (M) blir ny utrikesminister.
Johan Forsell (M) blir bistånds- och utrikeshandelsminister.
Sex Kristdemokrater:
Ebba Busch (KD) blir ny energi- och näringsminister och vice statsminister.
Jakob Forssmed (KD) blir ny socialminister.
Acko Ankarberg Johansson (KD) blir ny sjukvårdsminister.
Peter Kullgren (KD) blir ny landsbygdsminister.
Andreas Carlsson (KD) blir ny bostadsminister.
Erik Slottner (KD) blir ny civilminister.
Fem Liberaler:
Johan Pehrson (L) blir ny arbetsmarknads- och integrationsminister.
Mats Persson (L) blir ny utbildningsminister.
Lotta Edholm (L) blir ny skolminister.
Romina Pourmokhtari (L), blir ny klimat- och miljöminister.
Paulina Brandberg (L) blir ny jämställdhetsminister.
-
Hur skapar man något av ingenting? Det får du lära dig av Veckans inspirerande gäst när han delar med sig hur han fick 6 månader och en lånad laptop att bevisa sin vision.
På den tiden satte han samman en deal som blev finansierad med forward funding och blev starten på S-Property Group som nu utvecklar en ny stadsdel i Strängnäs, bygger och hyr hur samhällsfastigheter och säljer och hyr ut och attefallshus till din tomt.
Kontakt: Keyvan Houshmand
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/keyvan-houshmand-46a22759
Mail: [email protected]
Hemsida: https://sproperty.se/
Instagram: @keyvanhoush
https://instagram.com/keyvanhoush?igshid=YmMyMTA2M2Y=
@spropertygroup
https://instagram.com/spropertygroup?igshid=YmMyMTA2M2Y=
—:
Bli mer känt med podcasten och Karl Erik Daniel Öberg Hallin. Lyssna på avsnitt 23, 24, 35, 50, 56
•————•
-•
Namn: Karl Erik Daniel Öberg Hallin
Instagram: @fastighetsprinsen:
https://www.instagram.com/invites/contact/?i=10wehanqfqq7n&utm_content=l1clrcq
Facebook: https://www.facebook.com/daniel.oberghallin
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/daniel-hallin-7b35a18b
Mail: [email protected]
Hemsida: www.Fastighetsprinsen.com
Telefon: +47 4832 8587
Podcast eiendom fastigheter investera ekonomiskfrihet økonomiskfrihet Bygga hus Bolig utveckling utvikkling
-
Veckans avsnitt gästas av Kilenkryssets grundare Jan Persson. Programledare: Joachim Sorbe.
-
Pontus gläds över Kansas beslut att behålla aborträtten. Men varför är det en så infekterad fråga? Och varför är det så många kristna som engagerar sig? Ludvig tycker att kaffet blivit för dyrt och funderar över om vi har förlorat förmågan att njuta. Dessutom: Finns Strängnäs verkligen på riktigt?
-
Vilken roll spelar naturen för vårt välmående och vår hälsa? Och räcker det med att bara bege sig ut på en skogspromenad eller ska det till någonting mer för att det där eftersträvansvärda lugnet ska stanna kvar även efteråt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I de djupa småländska skogarna i Salshult har Cecilia Malmqvist sina rötter och sitt lugn. Skogen brukar hon med eftertanke och kärlek. Och så ofta hon kan så beger hon sig ut i den för att vårda såväl den som sig själv – för det är här hon finner ro, inspiration och kraft. Och det mesta i hennes liv kretsar kring den – skogen. I så hög utsträckning att hon kallar sig själv för en ”skogsnörd”.
Tillsammans med Jenny Lovebo startade hon 2017 ett forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet i Växjö, ”Skogens hälsofrämjande värden”, för att ta reda på om det bara är en känsla av att skogen läker eller någonting mer. Om hur skogen påverkar oss rent fysiskt och psykiskt. I studien så skickade de bland annat ut försökspersoner i skogen för att se vad som hände med dem.
Och i en skogsdunge på Fogdön utanför Strängnäs sitter Lisen Sundgren lutad mot en tall och förklarar vad skogsbad egentligen går ut på. En metod hon inte bara tillämpar själv utan också tar med grupper ut i skogen på.
-
En stunds stillhet inför helgen, med Maria Küchen
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fantomen och Jesus är hård mot de hårda, och när en människa i nöd och ropar på dem så hör de.
Maria Küchen är författare.Text
Matt 16:24-27Klockor
Åtvids kyrka, i Strängnäs stiftMusik
Antother World, med Ane BrunDetta program sändes första gången i juli, 2019
Producent Siri Ambjörnsson
Klippan Produktion
[email protected] -
I kvinnorörelsen öppnades ett rum också för kärlek mellan kvinnor. Journalisten Anna Thulin reflekterar fiktiva och faktiska relationer, och över kampen för att få leva i frihet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2019-04-01.
När inleds en förälskelse? Kanske på ett kristet studentläger, en sommardag vid förra sekelskiftets början. Då träffas Lydia Wahlström, en studierektor i femtioårsåldern, och Anita Nathorst, hennes elev och hälften så gammal. I sina memoarer skriver Lydia om mötet:
”Strax före midsommar cyklade jag hem tillsammans med en annan teol. stud. bland mina elever, årgång 1916, Anita Nathorst, varvid medvinden tog oss de nio milen till Strängnäs på en dag.”
Relationen inleddes 1919 och medvinden varade fram till 1934.
Två kvinnor som cyklar efter frihet i en sluten tid – så skulle mötet mellan Lydia och Anita kunna beskrivas. Homosexualitet var förbjudet när de träffades, men kvinnorörelsen skapade ett frirum som inte bara var politiskt. Även när samhället blundade för deras relationer, så fanns en större öppenhet inom rörelsen. Under samma tid förälskade sig Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, liksom Vera Hjelt och Victoria Heikel, för att inte glömma Klara Johansson och Ellen Kleman. Listan kan göras lång. Flera av dem kämpade för kvinnors rättigheter och utmanade normerna i det publika livet, men också i det privata. Om än på slingrande vägar.
Det kan vara vanskligt att läsa romaner självbiografiskt, men ibland är det nödvändigt.
Relationen mellan Lydia och Anita är en av de berättelser som ryms i antologin ”Den kvinnliga tvåsamhetens frirum” (redaktörer: Eva Borgström och Hanna Markusson Winkvist), en samling texter om just relationer i kvinnorörelsen under 1900-talets början. Anita Nathorst var den mindre kända av de två – hon läste teologi och blev biträdande föreståndare på en skola, studerade psykoanalys och skrev dikter. Lydia Wahlström var redan när de träffades en av Sveriges främsta företrädare för kvinnors rösträtt. Politiskt stod hon till höger, och ett tag var hon ordförande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Som dotter till en kyrkoherde hade Lydia önskat att gå i sin fars fotspår, men prästyrket var bara tillåtet för män, så istället disputerade hon i historia och blev senare studierektor i Stockholm. Hon hade ofta relationer med studenter – vänskaper eller svärmerier, som de utåt sett kallades.
Men en sommardag cyklade hon med Anita, och det blev början på något nytt. Anita gjorde ett sådant intryck på Lydia att hon skrev en bok om dem. Det fysiska mötet mellan kvinnorna rymmer därmed ett fiktivt möte, skriver litteraturprofessor Eva Borgström i ”Berättelser om det förbjudna”, en bok som handlar om begär mellan kvinnor i svensk litteratur. Mötet med Anita gestaltas i Lydias självbiografiska roman ”Biskopen” från 1924. Med ett viktigt undantag: det är inte två kvinnor som förälskar sig i den fiktiva berättelsen. Istället döljs relationen i en mer accepterad heterosexuell kärlek, där prästen Daniel uppvaktar den yngre Carry.
Först efter Anitas död publicerade Lydia sina memoarer där hon gav nycklar till hur hennes tidiga böcker skulle läsas. Den manlige hjälten Daniel var ett självporträtt, skriver hon. Och hjältinnan Carry ”var fullständigt kalkerad på min elev Anita Nathorsts brev”. Det kan vara vanskligt att läsa romaner självbiografiskt, men ibland är det nödvändigt. I de litteraturhistoriska handböckerna tenderar nämligen de kvinnoälskande kvinnorna att ignoreras, enligt Eva Borgström. Detta eftersom man valt att inte läsa vad som står mellan raderna. För att man inte velat se författarnas strategier för att komma runt censuren.
För första gången äskade kvinnor öppet i litteraturen.
Så vad riskerade Lydia när hon skrev om sin kärlek? Varför kunde hon inte öppet skriva om två älskande kvinnor? Ja, hotet handlade inte bara om socialt anseende, utan var högst reellt. Först 1944 legaliserades homosexualitet i Sverige, men det sågs som en sjukdom ända fram till 1979. Genom historien har annars kvinnokärlek inte setts som lika samhällsfarlig som till exempel två män som har sex. Kanske för att kvinnor ändå var omyndiga och inte fick rösta, eller för att deras kärlek ansågs mer sinnlig. Ofta användes omskrivningar som kvinnlig kärleksbeundran, svärmerier, sinnlig eller romantisk vänskap – som var accepterad så länge den inte var erotisk.
Det var i den tidsandan som Lydia Wahlström skrev sina tre självbiografiska romaner. Först fyra år efter att den sista getts ut publicerades den första moderna lesbiska romanen i Europa. Nämligen ”Ensamhetens brunn” av Radclyfffe Hall, år 1928. För första gången äskade kvinnor öppet i litteraturen. Även om förälskelser blomstrat långt innan dess, under rosenröda skynken.
Efter att ha bott tillsammans i ett par år, kände sig Anita kvävd i relationen och sökte större frihet, medan Lydia ville hålla fast och forma sin ”tronföljare”. Själv kallade Lydia sig skämtsamt för ”storfursten”. Ibland var de mor och dotter, ibland mästare och lärjunge. De flesta par har nog smeknamn på varandra – ord som kan signalera utvaldhet och ömhet, eller en önskan om över- och underordning i relationen – men att Lydia och Anita talade så om varandra kan också tyda på att dåtidens gifta par till sin natur rymde en maktobalans. Maken hade ju förmyndarskap över kvinnan och förväntades försörja henne. ”Att leva i en kärleksrelation var helt enkelt för de flesta att leva i en samhället reglerad asymmetri”, som Lars Gårdfeldt skriver i ”Den kvinnliga tvåsamhetens frirum”.
Lydia och Anita bröt upp på trettiotalet. Och senare i livet förälskade sig poeten Karin Boye i Anita, som då levde med en man. Boyes kärlek var olycklig och obesvarad, men har mynnat ut i några av de mest gripande kärleksdikter som finns på svenska. I hennes diktsamling ”De sju dödssynderna och andra efterlämnade dikter” finns följande välkända rader som riktar sig till Anita:
Hur kan jag säga om din röst är vacker.Jag vet ju bara, att den genomtränger mig
och kommer mig att darra som ett löv
och trasar sönder mig och spränger mig.
Vad vet jag om din hud och dina lemmar.
Det bara skakar mig att de är dina,
så att för mig finns ingen sömn och vila,
tills de är mina.
1941 reste Karin Boye till Alingsås för att vara nära Anita som var svårt sjuk, döende i cancer. Efter en tid hittades Karin död på en kulle i Alingsås, efter att ha tagit en överdos av sömnpiller. Kort därpå tog även Karins sambo och käresta, Margot Hanel, sitt liv. Även om familjen tycktes acceptera Karins livsval, så tog det lång tid innan Margot erkändes som hennes partner.Samma år som självmorden ägde rum, dog Anita Nathorst i cancer. Tre år senare blev homosexualitet lagligt i Sverige. Och först då vågade Lydia Wahlström ge ut sina memoarer, där hon alltså gav nycklar till hur hennes tidiga böcker skulle läsas. Men de hade hela tiden funnits där, för den som ville och vågade se.
Alla förälskelser är lika och unika på sitt sätt. Kanske påminner kärleken om en cykelfärd, stundtals euforisk med armarna uträckta i nedförsbacke, stundtals kämpig och mjölksyrestinn i uppförsbacke. Men många par – som Anita och Lydia, Karin och Margot – har mött mer motvind än andra. Tack vare att de cyklade före, kan många av oss andra följa efter.
Anna Thulin, journalist
Litteratur
”Den kvinnliga tvåsamhetens frirum – kvinnopar i kvinnorörelsen 1890-1960”, Eva Borgström och Hanna Markusson Winkvist (red.). Appel Förlag, 2018.
”Berättelser om det förbjudna – begär mellan kvinnor i svensk litteratur 1900-1935”, Eva Borgström. Makadam förlag, 2016.
-
En mörk februarikväll 1944 går Gunnar Backlin över kaserngården i Strängnäs då han hör mullret av bombplan. Himlen lyses upp, en öronbedövande smäll hörs. Sovjetiska bomber faller runt omkring honom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gunnar Backlin är soldat vid regementet i Strängnäs när han fälls till marken av de sovjetiska bomberna.
Under samma kväll faller också sovjetiska bomber över Södertälje och Södermalm i Stockholm.Nu börjar spekulationerna om varför bomberna släppts över det neutrala Sverige.
Kan det vara gripandet av den ryska spionen Vasilij Sidorenko som är upprinnelsen till det ryska anfallet? Eller är förklaringen en helt annan?Programmet gjordes våren 2022.
Reporter: Urban Björstadius
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp -
Sådärja! Nytt avsnitt där vi ringer upp IFK Eskilstunas meriterade nyförvärv Simon Lundevall och som om det vore nog ,plingar vi även Strängnäs IBKs otroligt trevliga nyförvärv Adam Nilsson.
Tack för att ni lyssnar på oss. -
Hanna Lundstedt, verksamhetschef i hemsjukvården i Strängnäs, har arbetat på många nivåer och inom många verksamheter. Hon beskriver hur omställningen till Nära vård genomsyrar allt arbete och att det i framtiden måste vara lätt att hitta rätt och att du är trygg i dina omsorgskontakter. Det blir ett samtal om att fråga vad som passar dig bäst, utmaningar i samskapande och kompetensförsörjning och vikten av preventivt arbete.
-
En stunds stillhet inför helgen, med Maria Küchen
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Man behöver inte vara troende för att älska sin nästa, eller för att vilja ta ansvar för ett litet barn.
Maria Küchen är författareText
Johannesevangeliet 1:29-34Klocka
Norrbyås kyrka, i Strängnäs stiftMusik
Tryggare kan ingen vara, med Svenska PsalmjazztrionProducent Siri Ambjörnsson
Klippan Produktion
[email protected] -
Moderatledaren har ambitionen att leda en ny regering efter valet i höst. Men trots att partiets hjärtefrågor som brott och trygghet värderas högt bland väljarna lyfter inte partiet i opinionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så vilka chanser har Ulf Kristersson? Blir han statsministern som till slut får Turkiet att öppna dörren för ett svenskt Natomedlemskap – och hur långt ska Sverige vara berett att gå Turkiet till mötes?
Men i nuläget vill Moderatledaren inte lägga sig i hur regeringen sköter förhandlingarna om ett svenskt Nato-medlemskap.
"Jag tänker inte överhuvudtaget gå in i de samtalen som jag vet regeringen nu för."Han vill heller inte säga vad han tycker om Moderaternas tidigare krav på ett förbud mot vapenförsäljning till Turkiet.
Om Ulf Kristersson:
Namn: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Ålder: 58 år
Bakgrund: Född i Lund 1963 och uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Ordförande i Moderata Ungdomsförbundet 1988–1992. Finanskommunalråd i Strängnäs och senare socialborgarråd i Stockholm. Socialförsäkringsminister åren 2010–2014 i Regeringen Reinfeldt. Blev partiledare för Moderaterna 2017.Gäst: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Kommentar: Tommy Möller, statsvetare Stockholms universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Hansjörg Kissel
Tekniker: Christer Tjernell - Show more