Halland Podcasts

 • Hur överlever man #sexuellaövergrepp ?

  Vad finns det för stöd och hjälp att få?

  I detta avsnitt pratar Carina med en av våra nya ambassadörer, Linda Grinvald.

  Linda berättar öppet om sina erfarenheter av att ha varit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen. Hur det har påverkat hennes liv och hur hon har mått.

  Hur berättade Linda för sina barn?Hur har Linda hanterat långa perioder av svår psykisk ohälsa i relation till sina barn?Nästa avsnitt kommer ut 4 maj. Då får vi träffa vår ambassadör Peter Jacobsson som pratar om sorg bl.a utifrån att ha förlorat ett barn i en överdos.Missa inte detta!Och till sist, passa på att njuta av vårsolen 🌞

  #hjarnkoll_riks #psykiskohälsa #vågaprata #sexuellaövergrepp Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland FacebookNSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook
 • VAD ÄR KONSTKRITIK OCH VARFÖR BEHÖVS DET?

  Vad är konstkritik och varför behövs det? Hur samspelar konstkritiken med demokrati, yttrandefrihet och ett levande konst- och kulturliv?

  I det här avsnittet intervjuas Linda Fagerström om konstkritikens historia och betydelse. Under året har hon arbetat med kurser i konstkritik för deltagare på förberedande konstskolor i Sydsverige. Kursen har hållits på uppdrag av Regionsamverkan Sydsverige, där bild- och formgruppen under flera år har arbetat med konstkritik som tema. Målet är att stärka konstkritiken som fält.

  Det här är det första avsnittet om konstkritik av två.

  Regionssamverkan Sydsverige som är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner och som arbetar för en långsiktig hållbar utveckling för Sydsverige består av regionerna Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län och Kronoberg.

  Läs mer på www.regionsamverkan.se

  Producent: Xenia Klein och Johan Stohne
  Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
  Musik: Johan Stohne
  Foto: Xenia Klein

 • Ungdomars psykiska ohälsa ökar för varje år som går.

  I två avsnitt får ni träffa Mikael Ahlborg som har forskat kring ojämlikheter i ungdomars psykiska hälsa med fokus på Sverige men även nationella jämförelser. Mikael är sjuksköterska i botten och har lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga med funktionsnedsättningar.

  AVSNITT 1:

  Har ungdomar för mycket krav på sig?Finns det några könsskillnader vid förekomst av psykisk ohälsa?

  Sverige ligger i topp när det gäller skillnad mellan tjejer och killars psykiska hälsa.

  Avsnitt 2 med Mikael Ahlborg kommer ut 2 mars och då pratar Mikael bland annat om ifall ungdomar mådde bättre förr.

  Missa inte detta!

  #ungdomar #psykiskohälsa

  Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.

  Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland Facebook

  NSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook

 • Bryna kom akut till BUP efter att hon skurit sig i ansiktet 11 gånger. Ett drygt halvår senare tar hon sitt liv. Hon har då inte fått någon annan behandlingsinsats än medicin.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Ekots granskning visar en rad brister i Barn- och ungdomspsykiatrins vård av 11-åriga Bryna. Trots att hon hade ångest, självmordstankar och skadade sig själv fick hon ingen samtalsbehandling. Den enda behandlingsinsatsen från BUP var medicin.

  – Det kändes som en quick fix, så att man… ett plåster på någonting men man kollar aldrig riktigt skadan under, säger Brynas mamma Jennie Jakobsson.

  – Jag kände ju mer och mer att att hon måste få prata med någon, för att bara medicinera och inte få berätta om hur man mår och hur man känner, för det var ju mycket hon bar på.

  Ekot har låtit tre specialister i barn- och ungdomspsykiatri granska Brynas journaler och de är bland annat mycket kritiska till att hon inte fick samtalsbehandling.

  En av dem är Håkan Jarbin, överläkare på BUP Halland:

  – Man ska aldrig bara ge läkemedel och i synnerhet inte i denna komplexa situation med denna flicka som har gjort så allvarliga självskadande handlingar, säger han.

  BUP Västerbotten har själva hittat flera brister i vården av Bryna och Inspektionen för vård och omsorg är kritisk på flera punkter, bland annat för att Bryna inte fick någon samtalskontakt.

  Men chefen för BUP Västerbotten, Kerstin Eliasson, vill inte svara specifikt om Brynas fall eller kommentera experternas kritik:

  – Rent generellt är det bästa är alltid att kombinera samtal med medicinering. Så är det.

  – Jag kan bara konstatera att det har gjorts misstag, som vi har gått igenom, som vi också verkligen måste lära oss av, så att vi gör allt vi kan för att undvika att det skulle hända igen.

  Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  Är det akut – ring nödnumret 112.

  SPES

  MIND – självmordslinjen

  Jourhavande Medmänniska

  Maria Ridderstedt
  [email protected]

  Victoria Gaunitz
  [email protected]

 • Masoud överlevde #diskoteksbranden i Göteborg 1998

  När Masoud var 7 år flydde hans familj från Iran.

  Hans liv har bestått av mycket upp och nedgångar, men idag har han hittat nycklar för att leva ett balanserat liv.

  Masoud har över 50 vårdkontakter som han själv måste hålla reda på.

  Hur lär man sig att det är okej att må dåligt? Lyssna på avsnittet så får du veta mer om hur Masoud lärt sig olika nycklar för att hantera livet.

  Nästa avsnitt kommer ut 23 februari och då får ni träffa Mikael Ahlborg, forskare på Högskolan i Halmstad, som pratar om ungdomars psykiska ohälsa.

  Missa inte detta!

  Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.

  Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland Facebook

  NSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook

 • I årets andra poddavsnitt möter du Åsa Wahll, som för några år sedan gjorde två stora livsförändringar när hon lämnade sitt jobb och flyttade med sin familj till en liten by i Halland för att starta en gårdsbutik. Vårt samtal handlar bland annat om hur en livskris kan ge nya perspektiv och öppna dörrar till nya världar, om platser som hittar sina människor, om levande landsbygd, om fördelar och utmaningar med att driva eget, om sagor och myter, drömmar och symboler som verktyg för att förstås oss själva bättre och om att hitta och utveckla nya sidor hos sig själv.

 • Centerpartiet ayaa maanta doortay hoggaamiye cusub oo baddelay Guddoomiyii hore Annie Lööf. Laga bilaabo jimcaha lixda subaxnimo ayey laanta saadasha hawadu, SMHI ka digaysaa in gobolka Halland uu baraf badani ku habsan doono. Xisbiga Sverigedemokraterna ayaa shuruudeeyay inuu madaxa ciidanka ammaanka Anders Thornberg jagada iska casilo.

 • Hur många år kan man leva med #bipolär sjukdom utan att någon ser?

  I detta avsnitt berättar Amanda, Hjärnkollsambassadör från Västra Götaland öppenhjärtligt om många år av djupa depressioner och episoder av mani, fram till att hon fick utredning och diagnos.

  Det var till slut Amandas chef som uppmärksammade henne på att det kunde handla om bipolär sjukdom.

  Nästa avsnitt kommer ut 9 februari. Då får ni träffa Masoud som fick hela sitt liv förändrat efter en brandolycka.

  #hjarnkoll_riks #psykiskohälsa #bipolär #mani #depression #vågaprata

  Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.

  Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland Facebook

  NSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook

 • Vi fortsätter att ägna oss åt spår av kontinentkrockar. Bergskedjor! I andra delen av vår intervju med experten Lotta Möller spenderar vi mindre tid vid rötterna av den "gamla" bergskedjan i Halland (ungefär 1000 miljoner år gammal) och mer i den "nya", känd som fjällkedjan (bara 400 miljoner år). Vi unnar oss flera komplicerade frågor och fenomen. Som varför en kontinent-kontinent-kollision någonsin slutar. Hur det gick till när fenomenet "skollor" bevisades, vad dom består av och heter! Särv, Seve, Lala, Po och Tinkywinky. Alla måste anteckna när det handlar om Ottfjället! Påminn oss förresten att posta foton på den "tektonostratografiska" kartan ifall vi glömmer det. På instagram alltså, @geologipodden. Dessutom får vi vara med om ett kärt återbesök! En röst vi känner igen från Alp-avsnittet. Kalkstensentusiast, expert på triassiska utdöenden och framför allt dom märkliga OOIDERNA. Kan du gissa vem? Sist men inte minst och bättre sent än aldrig: God Jul önskar Geologipodden-redaktionen!

 • Fler studenter med diagnoser får hjälp med utbildningen. Myndigheten Livsmedelsverket vill att läsk ska bli dyrare. Många som fått sina hus översvämmade i Halland och Jönköpingstrakten.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 • Är det svårt att sätta #gränser ?

  Vad händer med dig om du säger ja till andra men samtidigt säger nej till dig själv?

  Avsnitt 2 av 2

  Kan man säga nej till sin partner? Vad händer om man nekar sin partner intimitet? Och vad händer med dig själv om du säger ja fast du egentligen vill säga nej?

  Nästa avsnitt kommer ut den 26 januari. Då får ni träffa Amanda, nyutbildad ambassadör från Västra Götaland som berättar om sin tuffa start i livet och den långa vägen till utredning och diagnos Bipolär typ 2.

  #hjarnkoll_riks #psykiskohälsa #sättagränser #säganej #vågaprata

  Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.

  Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland Facebook

  NSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook

 • Är det svårt att sätta #gränser ?

  Vad händer med dig om du säger ja till andra men samtidigt säger nej till dig själv?

  Avsnitt 1 av 2

  Hur sätter man gränser gentemot sina barn? Sin arbetsgivare?KAN man säga nej utan att göra någon annan ledsen?

  Nästa avsnitt kommer ut den 12 januari. Ambassadörerna Carina och Mary-Anne fortsätter sitt samtal kring konsten att sätta gränser. Hur sätter man gränser i en relation?Missa inte detta!Hoppas att ni haft ett härligt nyår och fått en bra start på 2023.

  #hjarnkoll_riks #psykiskohälsa #sättagränser #säganej #vågaprata

  Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.

  Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland Facebook

  NSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook

 • Ni vet vad man säger om den som väntar på något gott. Och ni har ju väntat på just det här ända sen september. Tack för ert tålamod! Nu ska ni  få lyssna på ett riktigt gött snack. Nu blir det kontinentkollisioner! Sent i december träffade vi bergskedjeexperten Lotta Möller och snacket blev så gött att vi till och med bjuder på ett dubbelavsnitt. Eller två halva avsnitt, beroende på hur man ser det. CLIFF HANGER! Ett annat bärande tema i avsnitt 33 är vad Lovisa ägnar all sin tid åt för närvarande, nämligen Kanarieöarna och deras vulkanism. Vad hittar hon för märkliga grejer i sina lavastenar? Och när vi ändå har henne på plats passar vi på att be Lovisa visa en av sina äldsta kärlekar. Dunkleosteus! Pansarfisken från devon! Sen hinner vi med en bonus-de-tour till Gotland. Maxat.

 • En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.

  Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.

  Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.

  – Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.

  Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.

  Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.

  – Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.

  Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.

  Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.

  Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.

  Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.

  Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.

  Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.

  Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.

  – Jag pratar svenska i skolan.

  Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.

  Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.

  Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.

  – Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.

  Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.

  Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.

  Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.

  Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.

  Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.

  Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.

  – Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.

  Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.

  Nu ska det handla om sjukdomar.

  Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.

  – Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.

  I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.

  Nu ska det handla om en gasläcka.

  I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.

  Sist ska det handla om sport.

  Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.

  Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.

  Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.

 • Hur arbetar Kungsbacka Kommun med tidiga insatser för barn och unga?

  I detta avsnitt intervjuar vår ambassadör Carina Thorstensson Emma Snelder som arbetar med utveckling & social hållbarhet i Kungsbacka Kommun.

  Största delen av Emmas arbete handlar om att stärka samverkan mellan kommun och region kring barn och unga.

  Tidiga insatser för att kunna bryta en ogynnsam utveckling hos ett enskilt barn eller ungdom.

  Arbetet drog igång på nationell nivå 2017 när regeringen gav skolverket och socialstyrelsen i uppdrag att arbeta med att stärka samverkan mellan hälso- och sjukvård, skola och socialtjänst.

  Vad finns det för utmaningar i arbetet?

  Om vi redan gör allt vi kan, hur kan vi arbeta annorlunda? Hur kan vi nå fram på andra sätt, och hur involverar vi föräldrarna?

  Nästa avsnitt kommer ut den 5 januari 2023. I två avsnitt har ambassadörerna Carina och Mary-Anne ett samtal kring konsten att sätta gränser. Hur sätter man gränser för sig själv och sin omgivning utan att trampa någon på tårna?Missa inte detta!Vi på NSPH/Hjärnkoll Halland vill passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL och ett Gott Nytt År!

  Ta hand om. varandra.