Mohammed Podcasts
-
I veckans avsnitt av Tillsammans mot miljonen snackas det nyligen skrivna analyser, börsen just nu, laddstolpar, gaspriser, Europas "revival", Kinas återöppnande av ekonomin, lågpris vs lyx och varför Mohammed hatar Stockholms pendeltrafik.
-
Pastor Terry Jones inledde år 2010 en kampanj för att bränna Koranen. Nu provocerar högerextreme Rasmus Paludan på samma vis. Hör varför det väcker så starka känslor att skada islams heligaste skrift.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den amerikanske pastorn Terry Jones twittrade år 2010 att han tänkte göra en manifestation med titeln "burn a Koran day" nio år efter terrordåden den elfte september. I sista stund ställdes den aktionen in men senare brände pastorn en kopia av Koranen vilket ledde till protester i Afghanistan. Den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama varnade för att pastorns agerande kunde utsätta amerikanska soldater i Irak och Afghanistan för fara och leda till självmordsbombningar. 2013 greps pastorn med 2998 koraner dränkta i fotogen och en stor grill.
Upplopp efter att Paludan bränt KoranenEfter att den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan bränt Koranen eller i andra fall hotat med att bränna den har det under våren 2022 blivit våldsamma upplopp i flera svenska städer. Hör varför det har sådan sprängkraft att förstöra Koranen som enligt muslimer ses som Guds ord till människorna.
Salman Rushdies SatansversernaÅr 1988 publicerade författaren Salman Rushdie boken ”Satansverserna", titeln syftar på några verser i Koranen. Irans högste andlige ledare ayatollah Khomeini utfärdade en dödsdom i en fatwa mot Rushdie, som fick leva gömd under en lång period. Boken ledde också till våldsamma protester i en rad länder och ”Satansverserna” brändes vid demonstrationer.
Mohammedkarikatyrerna och Lars VilksÅr 2005 publicerade den danska tidningen Jyllandsposten karikatyrer av profeten Mohammed, till exempel tecknade Kurt Westergård profeten med en bomb i turbanen. Det ledde till en våg av protester och beskrevs av den dåvarande danske premiärministern som den allvarligaste krisen i Danmarks internationella relationer efter andra världskriget. År 2007 tecknade den svenske konstnären Lars Vilks profeten Mohammeds ansikte på en rondellhund, bilden publicerades i Nerikes Allehanda. Mohammedkarikatyren bidrog till att Vilks dödshotades och utsattes för attentat. År 2021 omkom Lars Vilks i en bilolycka när han färdades tillsammans med sina livvakter.
P1:s Mellanösternpodd analyserar varför det är så känsligt att bära hand på Koranen, häda och smäda profeten Mohammed.
Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Nishtman Irandoust, kurdiska gruppen på Ekot, Samar Hadrous, reporter Ekot
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Brady Juvier
-
Pastor Terry Jones inledde år 2010 en kampanj för att bränna Koranen. Nu provocerar högerextreme Rasmus Paludan på samma vis. Hör varför det väcker så starka känslor att skada islams heligaste skrift. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den amerikanske pastorn Terry Jones twittrade år 2010 att han tänkte göra en manifestation med titeln "burn a Koran day" nio år efter terrordåden den elfte september. I sista stund ställdes den aktionen in men senare brände pastorn en kopia av Koranen vilket ledde till protester i Afghanistan. Den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama varnade för att pastorns agerande kunde utsätta amerikanska soldater i Irak och Afghanistan för fara och leda till självmordsbombningar. 2013 greps pastorn med 2998 koraner dränkta i fotogen och en stor grill. Upplopp efter att Paludan bränt KoranenEfter att den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan bränt Koranen eller i andra fall hotat med att bränna den har det under våren 2022 blivit våldsamma upplopp i flera svenska städer. Hör varför det har sådan sprängkraft att förstöra Koranen som enligt muslimer ses som Guds ord till människorna.Salman Rushdies SatansversernaÅr 1988 publicerade författaren Salman Rushdie boken ”Satansverserna", titeln syftar på några verser i Koranen. Irans högste andlige ledare ayatollah Khomeini utfärdade en dödsdom i en fatwa mot Rushdie, som fick leva gömd under en lång period. Boken ledde också till våldsamma protester i en rad länder och ”Satansverserna” brändes vid demonstrationer.Mohammedkarikatyrerna och Lars VilksÅr 2005 publicerade den danska tidningen Jyllandsposten karikatyrer av profeten Mohammed, till exempel tecknade Kurt Westergård profeten med en bomb i turbanen. Det ledde till en våg av protester och beskrevs av den dåvarande danske premiärministern som den allvarligaste krisen i Danmarks internationella relationer efter andra världskriget. År 2007 tecknade den svenske konstnären Lars Vilks profeten Mohammeds ansikte på en rondellhund, bilden publicerades i Nerikes Allehanda. Mohammedkarikatyren bidrog till att Vilks dödshotades och utsattes för attentat. År 2021 omkom Lars Vilks i en bilolycka när han färdades tillsammans med sina livvakter.P1:s Mellanösternpodd analyserar varför det är så känsligt att bära hand på Koranen, häda och smäda profeten Mohammed.Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Nishtman Irandoust, kurdiska gruppen på Ekot, Samar Hadrous, reporter EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Brady Juvier
-
Gotländska Filehajdar är en hotspot för den rödlistade nipsippan. Vi gör som Gävleborna - kollar på mörtleken i Verkmyraån.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hällmarkerna i Filehajdar på Gotland färgas blålila när Europas största förekomst av den rödlistade nipsippan blommar i början av maj. Kalkhällarna som sett likadana ut sedan istiden är en kärv livsmiljö där små tallar och enar draperas av den sällsynta ringlaven. I källorna i närheten finns blodkula - en cyanobakterie som bildar kuddlika kolonier. Kanske hittar morgonens fältreporter Lisa Henkow och Länsstyrelsens Magnus Martinsson också rosettheppian, en lav som troddes vara utdöd i Sverige, men finns här!
Området är också ett av dem där det bryts kalk. Daniel Värjö, reporter på Vetenskapsradion Klotet, ger en inblick i den långdragna konflikten mellan kalkbrytning och unik natur.
Och så tar vi del av ett sant folknöje - vi skådar lekande mört i Verkmyraån norr om Gävle. En gång om året går nämligen Gävleborna man ur huse för att titta på de tusentals silverglänsande karpfiskarna.
Vi reder ut flera mysterier som Naturmorgons lyssnare hört av sig om: vad är det för flygfä som sjuksköterskan Lina möter i sitt jobb på akuten, vad var det för fågel med rejäla klor och näbb som flög rakt in i vardagsrummet hemma hos Mohammed i Borås, och var i allsin dar kom den ensamma tjädertuppen ifrån som nu spelar för fullt på ett kalhygge i Västergötland, undrar Elisabeth.
I veckans kråkvinkel längtar Mats Ottosson efter att bli accepterad av naturen. Att sova ute är en bra bit på väg.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Den åttonde kretsen består av tio enorma säckar fullproppade med förtappade själar. I en av dem hittar Dante profeten Mohammed. Här är synden bedrägeri.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med ner i Dante Alighieris (1265-1321) trattformade helvete från 1300-talet ur långdikten ”Den gudomliga komedin”. Här finns korrupta påvar, bibliska personer, mytologiska gestalter och väldigt många plågade själar från Dantes hemstad Florens.
Uppläsare: Sven Ahlström
Medeltidsexpert: Erland Sellberg, professor emeritus i idéhistoria
Musikaliskt arrangemang, sång och musik: Johanna CarellSeriens ledmotiv är skrivet av Fredrik Wadström, som också gjort den här serien.
Översättningen av Dante Alighieris "Den gudomliga komedin" som används i uppläsningarna är gjord av Ingvar Björkeson.
-
Åke Sellström får i uppdrag av FN att utreda en av världens värsta kemvapenattacker. Snart märker hans team att regimen verkar motarbeta dem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är mitt i natten den 21 augusti 2013 då Åke Sellström ser tv-bilderna från sjukhuset på hotellet en bit därifrån. Människor i nattkläder täcker sjukhusgolvet. De har svårt att andas, en del krampar och ur munnarna rinner skum.
Åke Sellström är pensionerad försvarsforskare med kemiska vapen som specialitet och får tack vare sin expertis i uppdrag av FN att utreda vad det är som har hänt den där augustinatten i Syrien. Nu är han på plats i Syrien.
Åke, som har arbetat med kemvapen i hela sitt liv, är rätt person för uppdraget, resonerar man. Han kommer att leda ett team av vapeninspektörer in i det krigshärjade Syrien för att samla in bevis. De riskerar att bli kidnappade, skadade eller dödade.
– Det här uppdraget var högsta risken. Det var very high risk. Och det var en risknivå som bara generalsekreteraren fick lov att säga okej till. Det var ingen annan som kunde säga okej till såna uppdrag, berättar Åke Sellström.
Ali och Mohammed som medverkar i dokumentären heter egentligen något annat.
Programmet producerades 2022.
Reporter: David Ohlsson
Producent: Mikael Cohen
Slutmix: Tor Sigvardson
-
Saudiarabien överväger att acceptera yuan för kinesisk oljeförsäljning...
"Dynamiken har förändrats dramatiskt. USA:s relation med saudierna har förändrats, Kina är världens största råoljeimportör och de erbjuder många lukrativa incitament till kungariket, säger en saudisk tjänsteman som är bekant med samtalen....
En kärnpunkt de senaste 40 åren, och ett ankare som stödde dollarns reservstatus, var ett globalt finansiellt system baserat på petrodollarn.
En dag efter att vi rapporterade att " Storbritannien ber saudier om mer olja även när MBS bjuder in Xi Jinping till Riyadh för att stärka banden ", är WSJ ute med en storsäljande rapport och noterar att "
Saudiarabien är i aktiva samtal med Peking om prissättning det är en del av sin oljeförsäljning till Kina i yuan", ett drag som inte bara skulle kunna försvaga petrodollarns dominans av den globala petroleummarknaden
Enligt rapporten har samtalen med Kina om yuanprissatta oljekontrakt pågått i sex år men har accelererat i år eftersom saudierna har blivit allt mer missnöjda med decennier gamla amerikanska säkerhetsåtaganden för att försvara kungariket .
Saudierna är arga över USA:s bristande stöd för deras intervention i inbördeskriget i Jemen och över Biden-administrationens försök att träffa en överenskommelse med Iran om dess kärnkraftsprogram.
Saudiarabiska tjänstemän har sagt att de var chockade över USA:s snabba tillbakadragande från Afghanistan förra året.
Kina köper mer än 25 % av oljan som Saudiarabien exporterar, och om den prissätts i yuan, skulle den försäljningen höja ställningen för Kinas valuta och sätta den kinesiska valutan på väg att bli en global reservvaluta - petroyuanen.
Som till och med WSJ medger, skulle en övergång till ett (petro)yuan-system, "vara en djupgående förändring för Saudiarabien att prissätta till och med några av sina cirka 6,2 miljoner fat per dag av råoljeexport i allt annat än dollar" eftersom majoriteten av global oljeförsäljning –
.. cirka 80 % – sker i dollar, och saudierna har handlat olja uteslutande i dollar sedan 1974, i en överenskommelse med Nixons administration som inkluderade säkerhetsgarantier för kungariket .
Det verkar som att saudierna inte längre bryr sig särskilt mycket om USA:s "säkerhetsgarantier" utan istället byter sin lojalitet till Kina.
Som en påminnelse, redan i mars 2018, introducerade Kina oljekontrakt till yuan som en del av sina ansträngningar för att göra sin valuta handlas över hela världen, men de har inte gjort något snäpp i dollarns dominans på oljemarknaden, till stor del på grund av att USD förblev den valda valutan för oljeexportörer.
Men, som Pozsar också noterade nyligen, för Kina har användningen av dollar blivit en fara som lyfts fram av USA:s sanktioner mot Iran på grund av dess kärnkraftsprogram och mot Ryssland som svar på Ukrainas invasion.
Dagens historiska övergång är inte direkt en överraskning: Kina har intensifierat uppvaktningen av det saudiska kungariket under de senaste åren, hjälpt Saudiarabien att bygga sina egna ballistiska missiler, konsulterat om ett kärnkraftsprogram och investerat i kronprins Mohammed bin Salmans husdjursprojekt, som t.ex. som Neom, en futuristisk ny stad.
Samtidigt har den saudiska relationen med USA försämrats under president Biden, som sade i kampanjen 2020 att kungariket borde vara en "paria" för dödandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.
Prins Mohammed, som amerikanska underrättelsemyndigheter säger beordrade Mr. Khashoggis dödande vägrade att delta i ett samtal mellan Mr. Biden och den saudiske härskaren, kung Salman, förra månaden.
Det kommer också när USA:s ekonomiska relation med saudierna minskar: USA är nu bland de främsta oljeproducenterna i världen, en kraftig omsvängning från 19980-talet när de importerade 2 miljoner fat saudisk råolja om dagen men dessa siffror har sjunkit till mindre än 500 000 fat om dagen i december 2021.
Och så faller bitarna i slutspelet på plats: Ryssland svälter ut västvärlden på välbehövliga resurser, skickar råvarupriserna allt högre medan dess tysta partner Kina tyst plockar upp de monetära bitarna och drar fördel av västvärldens rusning till säkrade resurser och alla kostnader, och närmar sig alla de andra "icke-västerländska" före detta petrodollar-kunderna -
som också är rika på andra resurser - för att erbjuda dem en ny produkt, yuanen, som Peking nu aktivt och aggressivt driver för att avsätta dollarn som en global reservvaluta.
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Saudiarabien överväger att acceptera yuan för kinesisk oljeförsäljning... "Dynamiken har förändrats dramatiskt. USA:s relation med saudierna har förändrats, Kina är världens största råoljeimportör och de erbjuder många lukrativa incitament till kungariket, säger en saudisk tjänsteman som är bekant med samtalen.... En kärnpunkt de senaste 40 åren, och ett ankare som stödde dollarns reservstatus, var ett globalt finansiellt system baserat på petrodollarn. En dag efter att vi rapporterade att " Storbritannien ber saudier om mer olja även när MBS bjuder in Xi Jinping till Riyadh för att stärka banden ", är WSJ ute med en storsäljande rapport och noterar att " Saudiarabien är i aktiva samtal med Peking om prissättning det är en del av sin oljeförsäljning till Kina i yuan", ett drag som inte bara skulle kunna försvaga petrodollarns dominans av den globala petroleummarknaden Enligt rapporten har samtalen med Kina om yuanprissatta oljekontrakt pågått i sex år men har accelererat i år eftersom saudierna har blivit allt mer missnöjda med decennier gamla amerikanska säkerhetsåtaganden för att försvara kungariket . Saudierna är arga över USA:s bristande stöd för deras intervention i inbördeskriget i Jemen och över Biden-administrationens försök att träffa en överenskommelse med Iran om dess kärnkraftsprogram. Saudiarabiska tjänstemän har sagt att de var chockade över USA:s snabba tillbakadragande från Afghanistan förra året. Kina köper mer än 25 % av oljan som Saudiarabien exporterar, och om den prissätts i yuan, skulle den försäljningen höja ställningen för Kinas valuta och sätta den kinesiska valutan på väg att bli en global reservvaluta - petroyuanen. Som till och med WSJ medger, skulle en övergång till ett (petro)yuan-system, "vara en djupgående förändring för Saudiarabien att prissätta till och med några av sina cirka 6,2 miljoner fat per dag av råoljeexport i allt annat än dollar" eftersom majoriteten av global oljeförsäljning – .. cirka 80 % – sker i dollar, och saudierna har handlat olja uteslutande i dollar sedan 1974, i en överenskommelse med Nixons administration som inkluderade säkerhetsgarantier för kungariket . Det verkar som att saudierna inte längre bryr sig särskilt mycket om USA:s "säkerhetsgarantier" utan istället byter sin lojalitet till Kina. Som en påminnelse, redan i mars 2018, introducerade Kina oljekontrakt till yuan som en del av sina ansträngningar för att göra sin valuta handlas över hela världen, men de har inte gjort något snäpp i dollarns dominans på oljemarknaden, till stor del på grund av att USD förblev den valda valutan för oljeexportörer. Men, som Pozsar också noterade nyligen, för Kina har användningen av dollar blivit en fara som lyfts fram av USA:s sanktioner mot Iran på grund av dess kärnkraftsprogram och mot Ryssland som svar på Ukrainas invasion. Dagens historiska övergång är inte direkt en överraskning: Kina har intensifierat uppvaktningen av det saudiska kungariket under de senaste åren, hjälpt Saudiarabien att bygga sina egna ballistiska missiler, konsulterat om ett kärnkraftsprogram och investerat i kronprins Mohammed bin Salmans husdjursprojekt, som t.ex. som Neom, en futuristisk ny stad. Samtidigt har den saudiska relationen med USA försämrats under president Biden, som sade i kampanjen 2020 att kungariket borde vara en "paria" för dödandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018. Prins Mohammed, som amerikanska underrättelsemyndigheter säger beordrade Mr. Khashoggis dödande vägrade att delta i ett samtal mellan Mr. Biden och den saudiske härskaren, kung Salman, förra månaden. Det kommer också när USA:s ekonomiska relation med saudierna minskar: USA är nu bland de främsta oljeproducenterna i världen, en kraftig omsvängning från 19980-talet när de importerade 2 miljoner fat saudisk råolja om dagen men dessa siffror har sjunkit till mindre än 500 000 fat om dagen i december 2021. Och så faller bitarna i slutspelet på plats: Ryssland svälter ut västvärlden på välbehövliga resurser, skickar råvarupriserna allt högre medan dess tysta partner Kina tyst plockar upp de monetära bitarna och drar fördel av västvärldens rusning till säkrade resurser och alla kostnader, och närmar sig alla de andra "icke-västerländska" före detta petrodollar-kunderna - som också är rika på andra resurser - för att erbjuda dem en ny produkt, yuanen, som Peking nu aktivt och aggressivt driver för att avsätta dollarn som en global reservvaluta. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Det är ni radioagenter som bestämmer vilket mysterium vi ska börja med. Blir det att hjälpa Berit, den gamla damen som glömt koderna till sitt kassaskåp? Eller ska vi starta med det mystiska inbrottet hos musikläraren Mohammed?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckans avsnitt medverkar också radioagenterna Olle och Carolina från Falun.
Anmäl dig som radioagent här på Mysteriefredags telefonsvarare; 08-7842929. Berätta för Ylva vad du heter, hur gammal du är och var du bor.
Tack till alla som röstat på vilket mysterium som Ylva och alla radioagenter ska börja med att lösa. Resultatet presenteras i nästa Mysteriefredag den 28 januari.
-
Bland annat om vad en människa lämnar efter sig, om saknad efter de som gått bort och om personer som Lars Vilks och Gunilla Bergström som Martin intervjuat. Om eftermälen och konsten att förlåta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ärkebiskopen Antje Jackelén och mästerkocken Markus Aujalay och youtubern Mauri Hermundsson gästar Martin Wicklin i studion. Dessutom spelas julmusik av mer tveksam art. Mångmiljonären Lasse Diding pratar om Jan Myrdal och om att få en andra chans. Andra gäster är författaren Barbro Lindgren som inte bryr sig särskilt om julen, astronomen Susanne Aalto om betydelsen av teleskopet som äntligen nu skickas upp , förläggaren Christoffer Holst om explosionen av julromantik inom litteraturen och så möter Martin Wicklin Raymond Björling som är barnbarn till Jussi – och som sjunger ”O, Helga Natt” för lyssnarna. Och hur ska det gå – kommer Martin att hitta Mohammed, pojken från Irak han intervjuade för 18 år sedan på flyktingförläggningen i Lilla Edet och som helst av allt ville bli polis. Vad hände sedan? Är han kvar i Sverige?
00.00 Martin hälsar god morgon och God jul med ett ljudminne – och talar om sina möten med Lars Vilks och Gunilla Bergström
06.55 Martin Wicklin letar efter Mohammed från Irak som han intervjuade för 18 år sedan
12.29 astronomen Susanne Aalto om det teleskop som sänds upp denna jul
16.45 författaren Barbro Lindgren om att fira jul, utan att egentligen fira, om mörkret, döden och ljuset
21.50 fortsättning: Mohammeds historia – blev han polis, det som han ville?
24.35 Martins julhälsning
26.08 mästerkocken Markus Aujalay och youtubern Mauri Hermundsson gästar Martin Wicklin i studion. Om bristen på ansjovis och en oväntad vänskap.
42.05 ärkebiskopen Antje Jackelén och Martin Wicklin – om konsten att förlåta
57.11 Sunkjulmusik med konnässörerna Fredrik af Trampe och Anna-Lena Lodenius
01.07.25 Martin om Lars Vilks, Gunilla Bergström och Jan Myrdal och (01.10.23) intervju med multimiljonären och Myrdal-vännen Lasse Diding
01.20.05 om explosionen av romantiska julromaner, med förläggaren Christoffer Holst
01.26.17 Martin Wicklin om Mohammed – vad har hänt de senaste 18 åren?
01.31.48 Martin möter Raymond Björling, Jussis barnbarn
01.35.02 Raymond Björling sjunger ”O Helga Natt”
01.36.34 Martin hälsar God natt och God Jul
-
Det här är den fantastiska berättelsen om Mohammed Salih, som i nästan tio år levde ett liv i fattigdom på flykt. Del 1 av 2: ”Jag vill aldrig någonsin hamna i den situationen igen”, säger den unga sparprofilen och menar att vem som helst kan bli ekonomiskt rik och skapa trygghet. Men kärleken till mamma i Kallinge går inte att mäta i pengar…
-
Föreställ dig chocken den här pappan fick, när han bläddrade fram till sin 8-årige sons klass i skolkatalogen. Föreställ dig den totala frustrationen och ilskan när delad vårdnad, uppenbarligen betyder noll och absolut ingenting för barnets extremist till mamma. Hon frågar inte ens, utan släpper iväg sonen med flickkläder när det är dags för skolfoto. När du sen (med all rätt) reagerar, så får du höra att sonen "är stark," och att DU bara har "en gammaldags syn på mossiga könsroller." Missa inte det här programmet!
NY MÅNAD, OCH NYTT MÅL! HOPPAS ATT DU VILL STÖDJA DET FORTSATTA ARBETET MED VERKLIGHETSCHECKEN. MÅLET ÄR 3000 KR INNAN DEN 30 NOVEMBER! DONERA TILL:
Swishnummer: 073 846 37 64
Meddelande: Gåva
(6 November 2021)
DETTA, PRATAR GÄSTERNA OM IDAG:
* Vad vill ni visa framtidens folk?
* När barnet är blodigt - Så skriker personalen "sekretess," och Mohammeds första tre dagar i den svenska skolan, resulterade i fem ungar som blev strypta.
* Var ute med barnvagnen - "Skitunge" åkte förbi på elcykel, och spottade på henne.
* Är religionen viktigare än småttingarnas framtid?
* Har det verkligen blivit guld och gröna skogar i "utanförskapsområdena" som försvinner från listan?
* Öppnade skolkatalog - Såg sin lille son i "kjol, strumpbyxor och kofta."
MEDVERKANDE:
Programledare: Lelle Johansson.
Gäster: Lennart Matikainen, Elisabeth Engman & Johan Widén
VI SÖKER NYA GÄSTER:
[email protected]
Förra programmet:
NÄR KOMMUNEN TRÖTTNAR - SÅ SKAFFAR DOM EGEN POLISSTYRKA
https://www.spreaker.com/user/verklighetschecken/naer-kommunen-troettnar-saa-skaffar-dom-
Alla program:
https://www.spreaker.com/show/verklighetschecken
NÄSTA NYA PROGRAM:
LÖRDAGEN DEN 13 NOVEMBER
Du hittar även Verklighetschecken här:
PODDTOPPEN:
https://poddtoppen.se/podcast/1516623687/verklighetschecken
SPOTIFY:
https://open.spotify.com/show/3Lvy0LS8zfffv7ad60Lwqo
iTUNES:
https://podcasts.apple.com/us/podcast/verklighetschecken/id1516623687?uo=4
VECKANS TIPS
LELLE
Ett "split" album: "Teufelsspuk und Alpenraunen"
Band: Tannöd / Rauhnåcht / Vinterriket / Drudensang
https://www.youtube.com/watch?v=5--eHNEX1fc
JOHAN
Locked away
https://open.spotify.com/track/18HLq97VhCSCQylEJrXomG?si=71e0be8fed644b93&fbclid=IwAR1EsNI3DVw-R4mMJxCqvY_cxRmrfEgHH9e6-PNyaOYH_FeSQErntWn0gLg&nd=1
LENNART
Febril aktivitet på Svenska Bok- och Mediemässan 2021
https://exakt24.se/febril-aktivitet-pa-svenska-bok-och-mediemassan-2021/
ELISABETH
The War of the Roses
https://www.imdb.com/title/tt0098621/ -
När Mohammeds släkting mördas vill hans familj att de ska flytta till Somalia. Men de blir kvar, flera av Mohammeds vänner går med i ett gäng och snart får han själv frågan om han vill ta klivet in.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi avslutar vår serie i tre delar om mordvågen i Järva. I samtal med polis och andra personer med insyn i konfliktläget går vi denna vecka igenom några av senaste dryga årets våldsamheter och försöker sätta dem i ett sammanhang.
Nu under hösten 2021 pågår vad polisen kallar för en väpnad konflikt men andra kallar det för ett krig, där närmare 10 personer blivit ihjälskjutna under ett drygt år.
Det brukar av polisen kallas för ett rött läge och i allt det här finns ungdomar som märker att allt fler väljer sida och kanske också tar steget in i kriminalitet.
I veckans avsnitt pratar vi om rekryteringen av unga och får bland annat träffa Mohammed vars släkting mördades och efter vilket han fick frågan om han själv ville kliva fram och ta en plats i gängen.
Vi träffar även Yasmin som också förlorat en anhörig och sett vänner hon växt upp med dras in i konflikterna.
* Mohammed och Yasmin heter egentligen nåt annat och deras röster har lästs in av skådespelare.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Mohammed
Yasmin
Mats Lindström, polis
Christoffer Carlsson, kriminolog
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Konflikten mellan ärkerivalerna Iran och Saudiarabien spelas ut i Jemen, Syrien, Irak och Libanon. För att förstå osämjan återvänder vi till rötterna och splittringen mellan sunni- och shiamuslimer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När profeten Mohammed dog på 600-talet uppstod en strid om vem som skulle efterträda honom. Världens muslimer delades i två huvudgrenar, sunni och shia. I århundraden har sunni- och shiamuslimer levt sida vid sida, men politiska krafter har eldat på spänningarna mellan dem.
Sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska IranIdag kämpar två mäktiga stater om inflytandet i Mellanöstern, sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran. Hör hur deras maktkamp driver blodiga konflikter i Syrien, Jemen, Irak och Libanon. Om väpnade shiamiliser, extremistiska sunnigrupper och hur vissa städer delats upp i sunni- och shiamuslimska kvarter. En berättelse om hur religion, makt och politik blandas samman och leder till våld. Hör också varför minnet av fältslaget i Karbala i Irak år 680 är ett öppet sår än idag.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Firas Jonblat arabiska gruppen på Ekot
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Johanna Carell
-
Konflikten mellan ärkerivalerna Iran och Saudiarabien spelas ut i Jemen, Syrien, Irak och Libanon. För att förstå osämjan återvänder vi till rötterna och splittringen mellan sunni- och shiamuslimer. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. När profeten Mohammed dog på 600-talet uppstod en strid om vem som skulle efterträda honom. Världens muslimer delades i två huvudgrenar, sunni och shia. I århundraden har sunni- och shiamuslimer levt sida vid sida, men politiska krafter har eldat på spänningarna mellan dem. Sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran Idag kämpar två mäktiga stater om inflytandet i Mellanöstern, sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran. Hör hur deras maktkamp driver blodiga konflikter i Syrien, Jemen, Irak och Libanon. Om väpnade shiamiliser, extremistiska sunnigrupper och hur vissa städer delats upp i sunni- och shiamuslimska kvarter. En berättelse om hur religion, makt och politik blandas samman och leder till våld. Hör också varför minnet av fältslaget i Karbala i Irak år 680 är ett öppet sår än idag. Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Firas Jonblat arabiska gruppen på Ekot Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Katja Magnusson Tekniker: Johanna Carell
- Daha fazla göster