St Görans Sjukhus Podcasts
-
Runt sekelskiftet ses syfilis som en samhällsfara. Ingrid föds med sjukdomen. Läkaren Edvard Welander gör allt för att hjälpa de övergivna barnen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Till St Görans sjukhus kommer gravida och barn som smittats av syfilis. Läkaren Edvard Welander börjar samla in pengar för att kunna öppna ett eget sjukhus för syfilissmittade barn. Snart står Lilla Hemmet klart.
Kvicksilverbehandling mot syfilisEn av de första patienterna på Lilla Hemmet är ettåriga Ingrid. Här ska hon tillsammans med andra barn få en långvarig behandling med kvicksilver. Behandlingen har en bakteriedödande effekt men kan samtidigt vara livsfarligt för patienten.
Hör om när syfilissmittan spreds genom Stockholms bordeller, hur kvinnor tvingades till gynekologiska kontroller på besiktningsbyråer.
Möt också några av Lilla Hemmets patienter, vad hände med deras liv sen?
20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.
Det här är en P4 Dokumentär och sändes första gången 2022.
Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström -
Pollensäsongen är svår att sia för östra delarna av Sverige. Orsaken är att pollen kan landa från Centraleuropa. För vegetarianer som är björkallergiker finns dessutom en risk att utveckla matallergi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En fjärdedel av svenskarna lider av pollenallergi, men det finns variationer mellan västra och östra Sverige hur björkpollensäsongerna kan bli.
Hon har skapat modell för pollensäsongen på VästkustenÅslög Dahl är forskaren vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet som har lyckats skapa en modell för hur nästa björkpollensäsong ska bli för Västsverige. Men den fungerar inte på de östra delarna av Sverige. Orsaken är att längs med östkusten så kan omkring hälften av björkpollen vissa år komma från länder som Polen och Ukraina.
Vegetarianer behöver inte vara oroligaMarit Westman, som är specialistläkare vid Astma och Allergimottagningen vid St Görans sjukhus i Stockholm, förklarar varför vegetarianer och veganer som är björkallergier plötsligen kan utveckla allergi mot soja, frukter och bär. Men hon menar att de inte behöver vara orolig utan bara kan ta det försiktigt med vissa saker under pollensäsongen.
Bakterier på gråbopollen kan skapa astmaDu får lära dig om bakterierna på pollen hos den ståtliga växten gråbo. Bakterierna som bär på ett slags gift kan leda till astmareaktioner. Dessutom vad det är som gör att pollen hos björk är mer allergiframkallande än frömjöl från gran och tall.
Medverkande: Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgsuniversitet, Marit Westman, specialistläkare på Astma- och allergimottagningen vid St Görans sjukhus i Stockholm.
Programledare Annika Östman
Producent: Annika Östman
[email protected] -
Lilla Ingrid har syfilis redan när hon föds. Ett år gammal hamnar hon på nystartade Lilla Hemmet för syfilissmittade barn. Läkaren Edvard Welander gör allt för att bota henne och stoppa smittan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Runt sekelskiftet är syfilis en vanlig och dödlig sjukdom, men också skamlig. Många barn smittas i moderlivet och klarar sig inte. Andra överges på grund av sin sjukdom.
I Stockholm finns på den här tiden många bordeller. Kvinnor som är eller bara misstänks vara prostituerade kontrolleras på besiktningsbyrån. Varje vecka ska de upp i gynstolen och den som vägrar hämtas av polis.
Kvicksilverbehandling mot syfilisTill St Görans sjukhus kommer gravida och barn som smittats av syfilis. Det blir allt fler små patienter i barnsalen. Läkaren Edvard Welander börjar samla in pengar för att kunna öppna ett eget sjukhus för syfilissmittade barn. Här ska de få en långvarig behandling med kvicksilver. Det har en bakteriedödande effekt men kan samtidigt vara livsfarligt för patienten.
20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström -
Operation och vi ligger nedsövda, men vad är det egentligen som händer runt omkring oss? Vi räknar ner 10, 9, 8, 7…. och när vi sedan vaknar upp minns vi inte ett dyft. I dagens avsnitt intervjuas Mia Fahlén överläkare och bröstcancerkirurg på st Görans sjukhus. Hon berättar om sitt fantastiska arbete som kirurg och vad som i själva verket händer under operationen. Vi får också inblick i vad som sägs under ett första möte med patienten. Själva beskedet. Och svar på frågorna om hur man tar bort tumören? Hur vet man att all cancer är borta? Och har vi bröstcancerpatienter ett clips inopererat i bröstet? Håll till godo för i detta avsnitt kommer ni få de mest intressanta svaren på saker och ting vi inte hade en aning om.
Det går att nå bröstcancerpodden via Facebook, Instagram eller genom att skicka ett mail till [email protected]. Hemsida www.brostcancerpodden.se.
Sponsra bröstcancerpodden via patreon: https://www.patreon.com/user?u=44178618 -
Mer än hälften av alla svenskar är mer eller mindre överviktiga. Ett bevisat sätt att gå ner i vikt är genom ett kirurgiskt ingrepp i magen en fetmaoperation. Är det vägen ut ur fetmaepidemin?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En fetmaoperation förändrar kroppens sätt att hantera hunger och mättnad. Studier visar att det är ett hållbart sätt för personer med fetma att gå ner i vikt. Men det finns också nackdelar. Livet efteråt kräver planering och disciplin, och en operation kan ge följdbesvär.
Läkare och forskare vill ge fler chansen att få en operation, samtidigt minskar antalet operationer i Sverige, och man vet inte riktigt varför.
I programmet medverkar Susanne Laurin Kinnestam, fetmapatient, Torsten Olbers, överläkare vid Linköpings Universitetssjukhus, Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare St Görans Sjukhus Stockholm och Nils Wierup, diabetesforskare vid Lunds Universitet.
Programledare
Tomas Lindblad
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Natte Hillerberg, tredjegenerations sverigefinne gästar Victoria och Kristian i denna avsnitt. Natte är 31 år och jobbar som ST-läkare inom psykiatrin i St Görans sjukhus. Hon intresserar sig mycket för forskning om trauman och har på senare år börjat koppla det till sin egen bakgrund och språkförlust.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan man få trauman av att som liten bli "tvungen" att bada bastu? Och hur påverkar det ens liv efteråt? Natte Hillerberg pratar mycket om kollektiva trauman, rasism och narsisism. Också om språket och hur det känns när man kan bara 50-100 ord på finska men glömmer allt när man ska använda dem. Kristian avslöjar hur det är med hans språkkunskaper efter en krogkväll.
Programledare
Victoria Rixer och Kristian BorgProducent
Liisa Tolonen
[email protected]