Episoder
-
Elk jaar gaan in ons land zo’n 12.000 echtparen uit elkaar. Zo’n 8000 echtparen hebben één of meerdere kinderen. Elk jaar worden dus duizenden kinderen, kinderen van gescheiden ouders. En zelden gebeurt dat rimpelloos. Hebben we wel genoeg oog voor deze verhalen, voor de pijn die met gezinsbreuken gepaard gaat? Sofie onderzoekt het in deze podcast.
-
In deze podcast richt Sofie de blik op onze vensterbank. Verzamelplaats voor al wat blinkt, siert en welig tiert. Zoals de sanseveria, het porseleinen beeldje en de tinnen pot. Een boeiende wandeling langs enkele vertrouwde voorwerpen, die u van het koloniale Congo tot in nazi-Duitsland brengt. Goeie reis!
-
Manglende episoder?
-
Ons moreel kompas was nog nooit zo zichtbaar als nu, in coronatijd. Als skiën afgeraden wordt, maar niet verboden, is het dan fout op skivakantie te gaan? Als je maximaal met vier in de tuin mag afspreken, hoe erg is het dan als je met vijf afspreekt? We maken allemaal andere beslissingen en in een tijd waarin onze gezondheid op het spel staat, zorgen die beslissingen geregeld voor spanningen. Hoe werkt ons moreel kompas? Wat bepaalt de keuzes die we maken? Antwoorden en verhalen in deze razend interessante podcast.
-
Wanneer ons groot onheil overkomt, hebben we graag een schuldige. En als er geen échte schuldige aan te duiden is, dan zoeken we er wel één: de zondebok, die vervolgens alle woede van de wereld over zich heen krijgt. Waarom willen we iemand met de vinger kunnen wijzen? Hoe lost dat onze problemen op? Antwoorden en enkele bekende zondebokken, vind je in deze nieuwe podcast van De Wereld Van Sofie
-
Weinig zo mysterieus als onze creativiteit. Wat gebeurt er wanneer iemand een idee krijgt? Waarom heeft de éne altijd wel een oplossing in gedachten en worstelt de andere bij élke creatieve uitdaging? En: kan je leren creatief te zijn? Antwoorden vind je in deze podcast!
-
Corona raakt aan alles. Onze gezondheid, onze economie, ons geluk, maar ook… aan ons liefdesleven. We brachten nog nooit zo veel tijd samen door en hadden zelden zo weinig afleiding van elkaar. Hoe dat onze relaties beïnvloedt, bespreekt Sofie in deze podcast met relatiedeskundige Rika Ponnet. Een aanrader!
-
Buitenaards leven fascineert de mens al eeuwen. En de mogelijkheid bestaat, dat er buitenaards leven is en op een dag gevonden wordt. De kans dat dat buitenaards leven echter groene mannetjes betreft en ons per vliegende schotel komt opzoeken, is uitermate klein. Waarom blijven we dan wel die verhalen tegen mekaar vertellen? En hoe zou buitenaards leven er écht uit kunnen zien? Alle antwoorden in deze podcast!
-
Het hele jaar door mogen we van u, de luisteraar, berichten ontvangen. Met daarin aanvullende informatie over de onderwerpen die we behandelen, muzikale tips, grappige opmerkingen of sterke persoonlijke getuigenissen. Spijtig genoeg hebben we niet altijd de tijd om op al die berichten in te gaan, omdat we op antwoordapparaten of tijdslimieten botsen. Sofie maakt dat in deze podcast goed, door zelf contact te zoeken met enkele opmerkelijke luisteraars.
-
Je hoopt dat je ze nooit hoeft te bellen, maar je bent blij dat ze er zijn. Mensen die jouw telefoontje beantwoorden, wanneer je echt iemand nodig hebt om mee te praten. In ons land kan je bij acute problemen terecht op een aantal hulplijnen. Maar wie bemant die telefoons? Wie belt ze? En wat kunnen ze voor je betekenen? Je hoort het in deze podcast.
-
We zuchten gemiddeld zo’n vijf keer per uur, onbewust. Uit verveling, vermoeidheid, ergernis of gewoon omdat die ene persoon zo razend knap is dat een hoorbare zucht ons ontsnapt. Wat betekent al dat zuchten? Heeft het eigenlijk een nut? Deze podcast duikt diep in onze diepste in- en uitademing. Luisteren!
-
Het is een eeuwenoude gewoonte: onze naam krassen in het bankje in het park. De naam van onze geliefde krassen in een boom, met een hartje met een pijl door. Of een treinstel met een spuitbus te lijf gaan. Waarom doen we dat? Wat willen we zeggen? En hoe is die rebelse gewoonte uitgegroeid tot kunstvorm. Je hoort het in deze nieuwe aflevering van De wereld van Sofie.
-
We kunnen er allemaal wat van: een pakske zagen. Over het weer, de kinderen, de wachtmuziek van het telefoniebedrijf… Als we ’t zo vaak doen, dan moet het een nut hebben. In deze podcast gaat Sofie op zoek naar de functie van het zagen, vertelt een cafébaas over het dagelijks aanhoren van gezaag en toont Jelle De Beule aan dat zagen ook hilarisch kan zijn. Niet neuten, gewoon luisteren!
-
De coronacrisis doet ons, bij gebrek aan andere mogelijke vormen van tijdverdrijf, wandelen. We trekken massaal de hort op. Als we dat dan toch zo massaal beginnen te doen, dan kunnen we er ons net zo goed in bekwamen. In deze podcast krijgt u tips om het wandelen tot kunst te verheffen. En avant!
-
"Wie was mama?" is de nieuwe documentaire van Eva Moeraert. Je kan hem beluisteren via de Radio 1 app of je favoriete podcastkanaal. Sas zag hoe haar moeder vermoord werd door haar vader toen ze 9 was. Nu, 36 jaar later is ze op zoek naar een verklaring. Gezinsdrama's : hoe ontstaan ze? Vallen ze te vermijden? Hoe komt iemand er toe een ander te doden? En wat na het drama? "De wereld van Sofie" zoekt antwoorden in deze podcast.
-
Wat heb ik nu gezegd? Had ik dit niet beter anders verwoord? Wat gaat die nu denken van me? Hoe gaan ze reageren? Hoe loopt dit af?” Piekeren. We doen het allemaal in meer of mindere mate. Maar bij sommigen houdt het nooit op. Waarom blijven we vaak hangen in onze eigen gedachten? Zouden we het kunnen afleren? Antwoorden komen van psycholoog en volleerd piekeraar Filip Raes.
-
Niemand had voorspeld dat we 2020 voornamelijk gemaskerd zouden doorbrengen. En het blijkt toch wel wennen aan dat nieuwe accessoire, zo vlak op ons gezicht. Want hoe voer je in godsnaam nog een deftig gesprek? In deze podcast ontdekken we waarom het masker zo frustreert, maar belichten we tegelijk de pret en de voordelen van het gemaskerde bestaan. Zeker luisteren!
-
Grosso modo kan je de mensheid opdelen in twee groepen: zij die altijd op tijd zijn, en zij die altijd en overal te laat komen. Hoe komt dat? Is het een kwestie van tijd anders aanvoelen? Ligt het in je karakter? Of heeft een laatkomer simpelweg andere prioriteiten? En in hoeverre kies je om te laat te komen? Journaliste Vera Spaans deed er onderzoek naar en is de hoofdgaste van deze podcast.
-
Gebruik toch je gezond verstand! Het wordt ons voortdurend opgedragen om gewoon beroep te doen op ons gezond verstand om problemen op te lossen. Maar hoe gezond is ons verstand eigenlijk? Hoe betrouwbaar is ons eigen hoofd? Niet al te zeer, zo blijkt. Filosoof Johan Braeckman is hoofdgast in deze podcast over ‘common sense’.
-
Bloot beroert. Het doet ons lachen, blozen, gluren. We gebruiken bloot om te protesteren, om uit te dagen of uit te nodigen, omdat we weten dat op bloot altijd reactie komt. Maar waarom eigenlijk? Waarom raken we na millennia bloot zijn maar niet gewend aan wat vleselijk vertoon? Antwoorden in deze nieuwe podcast van De Wereld van Sofie.
-
Op wie valt u? Heeft u een type? Waarom kriebelt het bij het zien van die éne en laat het ons koud wanneer een ander ons het hof maakt? En wat zegt onze partnerkeuze over wie we zijn? Samen met seksuologe Rika Ponnet weerleggen we een hoop clichés over de wetten van de aantrekking. Zeker luisteren!
- Vis mere