Folgen
-
Er wordt hoe langer hoe meer gegokt in ons land. Een probleem, want één gokje kan gemakkelijk tot een ander gokje leiden en dat andere gokje tot een gokverslaving. Wat is de lokroep van de goktent? Hoe beland je in een verslaving? En waarom gokken de Engelsen zo graag? De antwoorden zijn van u, na een simpele klik op de playknop.
-
Wanneer je betrapt wordt op iets wat je eigenlijk niet hoorde te doen, dan verzinnen we gemakkelijk een smoes. Gemakkelijker dan dat we gewoon de waarheid vertellen. Waarom breien we liever wat onzin tussen ons in, dan dat we eerlijk zijn? Welke smoezen werken en wie verdient de prijs voor meest van de pot gerukte smoes aller tijden? Klikken en luisteren voor alle antwoorden!
-
Fehlende Folgen?
-
Sinds streamingdiensten hun abonnees een ‘skip intro-knop’ aanbieden, kijken almaar minder mensen naar de begingeneriek van hun favoriete fictiereeks. Dagelijks worden 136 miljoen begingenerieken ‘geskipt’ en dus niet gezien. Luidt dit het einde in van het begingeneriekentijdperk en is dat niet heel jammer? U hoort het in een extra lange, nostalgische aflevering van De Wereld Van Sofie.
-
Je moet eens tellen wat je in je badkamer verzamelt aan crèmes, lotions, zepen en wat nog allemaal. Veel. Maar heb je die dingen ook allemaal nodig? En hoe zijn we in de situatie beland dat we geen dag doorkomen zonder iets op onze huid te knallen. Een podcast, zonder geurtjes en oneffenheden, met biorhetinolplusgarantie. En met een verrassing!
-
Soms heb je een buitenlander nodig om je op je eigen gekke gewoontes te wijzen: waarom laten wij kleine kindjes lammetjes van ijs slachten, tot bloedens toe, op communiefeesten? Wie haalde het ooit als eerste in zijn hoofd om met servetten te gaan zwaaien op het ritme van Les Lacs du Connemara? En wat is nog zoal ‘typisch wij’? Een lijstje, in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Geen lichaamsdeel zo bedekt, verstopt en vergeten als het vrouwelijk geslachtsorgaan. De vulva heeft in de hele menselijke geschiedenis nooit het erepodium der lichaamsdelen, waar de penis wél fier pronkt, mogen betreden. Waarom is de vulva minder geliefd? En wat valt er aan te veranderen? U hoort het in deze genitale aflevering van De Wereld van Sofie.
-
De verkeersagressie in onze maatschappij neemt toe, zo blijkt uit onderzoek. Steeds meer mensen worden slachtoffer van verkeersagressie, maar ook steeds meer mensen geven toe zich agressief te gedragen in het verkeer. De wagen doet gekke dingen met ons. Waar komt die agressie vandaan? En hoe kan je ’t oplossen? Antwoorden in deze aflevering van De Wereld Van Sofie.
-
Tot voor kort kenden we de Z enkel als de laatste letter van ons alfabet, of als merkteken van Zorro, of als het geluid van iemand die een dutje doet in een stripverhaal. Maar op enkele dagen tijd is de Z uitgegroeid tot een bijzonder beladen symbool: dat van de aanhangers van Poetin en zijn oorlog in Oekraïne. De Wereld van Sofie ging daarom op zoek naar andere symbolen met een bijzondere betekenis en geschiedenis.
-
Om zijn invasie in Oekraïne te verantwoorden zette de Russische president Poetin een omvangrijke propagandacampagne op. Maar in hoeverre wordt die propaganda ook als propaganda gezien? Hebben we het door wanneer iemand ons wereldbeeld probeert de beïnvloeden? Hoe doet men zoal aan propaganda en hoe wapen je je ertegen? Alle antwoorden in deze aflevering van De Wereld Van Sofie.
-
Opgelet! Oplichters gesignaleerd! Op televisie, althans. De jongste tijd komen heel wat fictie- en podcastreeksen uit over legendarische oplichters. En ze worden allemaal gretig beluisterd en bekeken. De oplichter fascineert. Waarom trekt deze crimineel zo aan? En waarom doen ze wat ze doen? Dat hoor je in deze aflevering.
-
“Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje?” En dan zie je ze meteen voor je: de gemene heks, met de haakneus, de wrat, de punthoed en de bezem. Maar wie waren de heksen, die op onze brandstapel belandden, écht? En waarom is het niet zomaar een grapje wanneer je iemand vandaag een heks noemt? Knibbel knabbel knastje, luister maar gauw naar dit podcastje.
-
Steeds meer mensen krijgen online bakken haat te slikken: verwensingen, bedreigingen, intimidatie. Waar komt al die haat vandaan? Waarom wordt de ene een doelwit en de andere niet? Wie schrijft zo’n berichten en waarom? U hoort het in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Al eeuwenlang proberen mensen de hele wereldbol rond te reizen. Te voet, per éénwieler, olifant, met vliegtuigen en met boten. In deze podcast hoort u de verhalen van enkele beroemde en minder beroemde ‘circumnavigators’, die telkens weer getuigen van een ongelooflijke moed, doorzettingsvermogen en avontuurlijkheid. Stapschoenen aan en luisteren maar!
-
Het komt niet zo vaak voor, maar af en toe ontwikkelt een kind voor zichzelf een ingebeelde vriend. Iemand om tegen te praten, om de gekste fantasieën mee te beleven en om – handig – de schuld op af te schuiven als er een vaas gebroken is. In deze podcast belicht Sofie dit bijzondere fenomeen en de veelal creatieve mensen, die er ooit één of meerdere koesterden.
-
Volgens een Oostenrijkse gerechtspsychiater beleven we vandaag de hoogdagen van de domheid. Maar wat is domheid? Wanneer is iemand dom? En is domheid inderdaad zo gevaarlijk als die gerechtspsychiater beweert? Een razend interessante studie van de domheid hoor je in deze podcast.
-
Volgens de zoekrobot Google hebben we het voorbije jaar massaal gezocht naar een soulmate. Waarom willen we zo graag die éne persoon vinden met wie het woordenloos klikt? Is het een realistische wens zo iemand te vinden? En moet je lief ook je soulmate zijn? U vindt antwoorden in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Iemand hoeft maar naar een punt in de verte te wijzen en we draaien ons hoofd om te zien wat er scheelt. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd. We zijn snel afgeleid. Het is iets waar goochelaars handig gebruik van maken, maar waar politici en strategen net zo zeer hun redding in zoeken. Gelukkig kunnen onze dwalende gedachten ook in ons voordeel werken. Alles over afleidingsmanoeuvres in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
We worden voortdurend aangespoord om naar het hoogst haalbare te streven, om grenzen te verleggen en meer en beter te doen dan al wie voor je kwam. Helaas kan niet iedereen de winnaar, de koning of de sterkste zijn, waardoor het overgrote deel van de mensen achter blijft met het idee “dat er meer in zat”. Een idee dat knaagt, bij velen. Waarom hindert dat zo? En moeten we eigenlijk al ons potentieel benutten? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Duizenden mensen zijn op dit moment op de vlucht door Europa, op zoek naar een plek om een nieuw leven te beginnen. Het is een gevaarlijke tocht, achteraan in vrachtwagens, te voet langs berg en dal en per gammel bootje. Niet zelden komen mensen onderweg om. En ook al lezen wij daarover in kranten en zien we hen in het nieuws, toch hebben we het er amper over. In deze podcast gaat Sofie op zoek naar een verklaring voor die afstand tussen onze levens en die van mensen op de vlucht.
-
Enkele fans van Maradona zouden een plan beraamd hebben om het hart van de voetballegende uit zijn dode lichaam te roven, net voor zijn begrafenis, om hun held dichtbij te houden. Klinkt gek, maar had gekund: wel meer grootheden werden van lichaamsdelen beroofd na het overlijden. Wat wil men met die dingen? Wat heb je aan een schedel, hart of vingerkootje? Valt dit soort roofgedrag enigszins te begrijpen? U hoort het in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
- Mehr anzeigen