Эпизоды
-
In Brugge werd een man (41), tijdens een confrontatie met de politie, doodgeschoten op straat. De gebeurtenis werd in tal van kranten en nieuwsberichten beschreven. Maar wat weten we écht van wat er die dag in Brugge gebeurd is? Niet zo veel, zo blijkt.
-
Het is een bekend beeld: een politicus of CEO loopt over straat en krijgt plots door een baldadige onbekende een taart in het gezicht geduwd. Waarom is dat onze manier om te tonen dat we het niet eens zijn met iemands woorden of daden? Wie gooide de eerste taart? En waarom gooien sommige mensen liever met schoenen? De wereld van de taartgooiers ontdek je hier.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Marian ontdekte dat geen van haar kinderen ooit al op een feestje slowde. Wat is er met de slow gebeurd? Waarom danst de jeugd geen tegelplakkers meer? En is dat geen geweldig groot gemis? Een ode aan een verdwenen dans, hoor je in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Het is de meest begane misdaad, de normaalste strafbare handeling: wildplassen. Wanneer de nood hoog is en geen toilet nabij, dan worden we allemaal overtreders. Dus waarom dulden we het plasje in de boskes niet? Hoe bestrijdt men die iets te gulle gift aan de natuur? Je hoort het in een nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
We gaan er vaak nogal snel overheen, wanneer iemand ons vertelt dat ie heimwee heeft. “Kop op, dat gaat wel weer voorbij, zo erg is dat allemaal niet.” Maar wie al heimwee ervaren heeft, weet dat je dat niet zomaar kan negeren, dat heimwee zich bijzonder heftig aan je kan opdringen en dat er maar één mogelijk oplossing is: thuis! Alles over heimwee, hoor je in deze aflevering van 'De Wereld van Sofie'.
-
Het overkomt de beste: een grap maken en moeten vaststellen dat niemand de mop grappig vond. Wat maakt een grap een goeie grap? Waarom valt niet elke mop in goede aarde? En kan je zoiets nadien nog goedmaken? Dat ontdek je in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Niet lang geleden werden 4 kinderen levend teruggevonden, nadat ze 40 dagen moederziel alleen hadden rondgedoold in de Colombiaanse jungle. Een wonder! Hoe miraculeus is hun overleven? Hoe gevaarlijk ís de jungle eigenlijk? En hoe sterk is ons overlevingsinstinct? Je hoort het hier!
-
"Pour vivre heureux, vivons cachés", zegt men wel eens. Het is goed om niet alles met de wereld te delen. Wat is het belang van het hebben van een privéleven? Waarom hechten we ons aan onze privacy en waarom blijven we, zelfs in deze communicatierijke tijden, zo hongerig naar informatie over de mensen om ons heen? Je hoort het in deze aflevering van de Wereld van Sofie.
-
Hét modewoordje van het moment is ongetwijfeld ‘vibe’. We gaan lekker ‘viben’, ‘checken de vibe’, ‘voelen de vibe’ en benoemen zelfs iemands opvallende hemdje als ‘een hele vibe’. Waar hebben we het eigenlijk over wanneer we dat woord gebruiken? Wat bepaalt de ‘vibe’ van een persoon of een plek? En waarom lijken we die ‘vibes’ tegenwoordig zo belangrijk te vinden? Lekker viben met Sofie dus, in deze nieuwe aflevering.
-
Het is de slapstick van de taal: iemand die plots een woord helemaal verkeerd uitspreekt. Muesli als ‘muwezli’, onesie als ‘oneezie’, of gnocchi als ‘gnotsjie’. Het verrast, werkt op de lachspieren, maar in sommige gevallen ook op de zenuwen. Hoe komt dat? En wie bepaalt eigenlijk hoe we de woorden moeten uitspreken?
-
Het overkomt ons allemaal, in grote of kleine mate ontvangt elkeen zijn persoonlijke portie dikke, vette pech. Hoe ga je om met wat tegenwind en de bromvlieg in je glas, dat hoor je in deze podcast!
-
Niet zo lang geleden werd Sint-Truiden verrast door een enorme, illegale rave. Meer dan 10000 bezoekers kwamen er zich drie dagen lang uitleven op loeiharde techno. Waar is het ravers om te doen? Wanneer ontstond de ravecultuur? En waarom wordt er altijd geraved op zo’n harde beats?
-
Eén keer per week? Eén keer per maand? Eén keer per seizoen? Of, komt het er haast nooit meer van en proberen u en uw partner met alle mogelijke middelen, hulpboeken en duur ondergoed het vuur terug aan te wakkeren? Het overkomt de allerbeste. Wat als je seksleven niet is om over naar huis te schrijven? Dat hoor je in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
We liegen allemaal. Vaak. Gemiddeld zo’n 10 keren per dag. Maar het merendeel van wat we vertellen is waar. Bij sommigen is het net omgekeerd: sommige mensen liegen meer dan dat ze de waarheid spreken. In deze aflevering van De Wereld Van Sofie maak je kennis met enkele opmerkelijke mythomanen en zoekt Sofie naar de beweegredenen van pathologische leugenaars.
-
In deze aflevering onderzoekt Sofie de verschillende redenen waarom zo veel mensen wereldwijd geloven in een god. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck benoemt enkele verrassende redenen waarom religie op sommige plekken in de wereld zo’n belang heeft. Schrijver Benno Barnard heeft zijn hoogst persoonlijke motivatie om te geloven. En Latifa ziet elke dag in haar praktijk hoe troostend een god voor iemand kan zijn.
-
Er gaat amper een dag voorbij of ergens in ons land worden feestmutsen opgezet, polonaises gevormd en zingen uitgelaten menigtes luid mee met de refreinen van onze schlagerartiesten. Schlagermuziek is razend populair, en wordt tegelijk door een grote groep mensen totaal niet begrepen. Maar zoals u weet, is onbekend onbemind en dus neemt Sofie in deze aflevering een diepe duik in de wereld van de schlagermuziek
-
De VN publiceerde recent een rapport waarin melding gemaakt wordt van oorlogsmisdaden, die gepleegd worden in Oekraïne. Eén van die misdaden is het systematisch folteren van soldaten en burgers. De getuigenissen van overlevers zijn gruwelijk, de creativiteit van de folteraars is nog gruwelijker. Waarom folteren mensen? Hoe kan iemand zo wreed zijn? Dat leer je in deze harde, maar interessante aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Een Chinese student bedacht een technologisch kusmondje, om zijn langeafstandsvriendin te kunnen kussen. Sommigen stellen zich zo tevreden: met een stel siliconen lippen. Anderen sparen al hun centen voor een volledig siliconen partner. Wie zijn de mensen die de liefde zoeken in levenloze poppen en waarom zoeken ze het daar? Dat hoor je hier.
-
Deze podcast begint met een onwaarschijnlijke aanval van een Duitse choreograaf op een recensente, die zijn werk negatief beoordeeld had. Kritiek op ons werk komt hard binnen. Maar hoe komt dat? En wat betekent dat in tijden waarin iedereen nagenoeg alles in de wereld gaat recenseren? Je hoort het in deze aflevering van De Wereld Van Sofie.
-
Het gebeurt niet vaak, maar wanneer iemand beslist om zijn of haar eigen dood in scène te zetten, om welke reden dan ook, dan levert het gegarandeerd goede verhalen op. De Wereld Van Sofie onderzoekt in deze podcast ‘pseudocide’, een onderbelicht en zeldzaam, maar razend interessant fenomeen.
- Показать больше