Andreas Liljeheden Podcasts
-
Utrikeskrönika 6 februari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bryssel, måndag
Hur säger man ugnsbakad falukorv på engelska? Tänker jag medan jag sitter på en bakgrundsbriefing inför EUs toppmöte.
Varför i herrans namn sitter radiokorren och tänker på falukorv på arbetstid, tänker ni kanske?
Jag kommer till det om en liten stund.
Först får ni lyssna på det här:
Välkommen till Europaparlamentet!
Tack herr ordförande!
Jag delar den höga ambitionsnivån...
…ett fint samarbete…
De senaste veckorna har man kunnat höra ovanligt mycket svenska i EUs institutioner.
Det har så klart att göra med det svenska ordförandeskapet. Det är svenska politiker som leder ministermöten. Och otaliga svenska ministrar har nyligen frågats ut i Europaparlamentets olika utskott om vad Sverige vill uträtta fram till sommaren.
Som vi hörde i klippet har många av dem då pratat svenska. Vilket är helt i sin ordning. Det är därför EU har tusen tolkar.
Det har varit rätt kul att lyssna på. Där i parlamentets utfrågningslokaler har man direkt kunnat avgöra vilka i rummet som är svenskar eller som kan svenska för det är dem sitter utan hörlurar och inte behöver tolkning.
Det kan också bjuda på språkliga överraskningar. Som under utfrågningen med statsminister Ulf Kristersson där en estnisk ledamot, Jaak Madison, helt plötsligt ställde sig i talarstolen och pratade svenska.
Det svenska ordförandeskapet är väldigt viktigt…
Det visade sig att han hade pluggat i en stad i Estland där många pratar svenska och dessutom hade jobbat på en båt som gick mellan Estland och Sverige.
Men det är inte bara från politiker som det hörs mycket svenska just nu här i Bryssel utan också från tjänstemän som håller i bakgrundsbriefingar. Det vill säga träffar där de anonymt berättar vad som är på gång och vad man kan vänta sig inför politiska möten.
Det var på en sådan träff jag satt och tänkte på ugnsbakad falukorv.
Dragningen handlade om EUs kommande toppmöte senare i veckan där migration är en av huvudfrågorna.
Det ligger ju ett stort lagförslag på bordet sedan över två år tillbaka: EUs migrationspakt som innehåller flera olika lagförslag.
Den svenska tjänstemannen som höll i dragningen hade tidigare beskrivit detta just som en ugnsbakad falukorv. Där delarna är uppskurna men där allt sitter ihop i botten.
Jag ville fråga om det fortfarande var så, om allt fortfarande hängde ihop eller om EU-länderna skulle kunna klubba igenom någon enskild del separat.
Men just denna dragning skedde på engelska och jag kom inte på någon lämplig översättning så där på rak arm.
Och även om jag hade kommit på det tror jag inte att någon av mina internationella korrekollegor hade förstått vad jag menat. Vad är det för oven baked falu sausage svensken jiddrar om skulle de nog ha tänkt.
Men tur då att vi svenska journalister just nu har ett övertag gentemot våra kollegor från andra EU-länder. Vi har enklare tillträde till de svenska tjänstemännen som rattar medlemsländernas politiska arbete. Så jag kunde ställa min fråga på svenska efter briefingen.
Och jodå, beskedet var att EUs migrationspakt fortfarande är en ugnsbakad falukorv. Alla de enskilda lagarna hör ihop och det blir ingen rätt om inte alla delar är klara.
Andreas Liljeheden, i Bryssel
[email protected] -
Utrikeskrönikan 13 januari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kiruna fredag
Sverige har nu tagit över EU:s ordförandeskap. Det är den svenska regeringen som nu leder EU-ländernas arbete. Och det är därför jag och några kollegor från Bryssel sitter i en hundsläde norr om polcirkeln.
För som brukligt är startskottar Sverige sitt ordförandeskap på hemmaplan. Med att visa upp ordförandelandet för EU-folket.
Hela EU-kommissionen, 27 kommissionärer, regeringen, svenske kungen samt ett 70-tal utvalda från Bryssels korrespondentkår är på plats här i Kiruna för lanseringen av ordförandeskapet.
På den här typen av resor, som sker varje halvår när ett nytt EU-land tar över stafettpinnen, pratar man så klart om politik och vad i detta fallet Sverige vill uträtta de närmsta sex månaderna. Till exempel att stödja Ukraina, fortsätta med klimatarbetet, att stärka konkurrenskraften, och så vidare.
Men minst lika viktigt, ja kanske än viktigare, är att visa upp och marknadsföra ordförandelandet för en internationell publik.
Så vad är det då som Sverige väljer att visa upp för oss journalister och de inresta EU-topparna?
Det är vinter, mörker och kyla. Kryddat med svensk innovation.
Hittills har det blivit besök i gruvan här i Kiruna – där man hittat stora mängder sällsynta metaller som behövs i EU:s gröna omställning. Vilket passande nog presenterades just som EU-dignitärerna var på besök i stan.
Det blir också besök på på rymdbasen Esrange och ishotellet - faktum är att politikerna får möjlighet att bo där.
På mat- och dryckesfronten har Sverige sålt in alkoholfri cider och äppeljuice, köttbullar med potatismos, brunsås och lingon, och en efterrätt som jag själv inte ätit sedan barnsben: nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.
Sverige har också kommit med den i princip obligatoriska goodiebagen. Innehållande en bok om svenska innovationer, en slags reflex och en mössa.
Däremot har Sverige inte heller gett bort någon traditionell ordförandeskapsslips. Men den sägs vara på gång.
Grejen är att den tidigare S-regeringen, som planerade för ordförandeskapet, inte tänkte ha någon svensk slips. Den nya regeringen ville annorlunda men då det måste upphandlas enligt svenska konstens regler så blir den blå-blåa slipsen inte färdig förrän halvvägs in i ordförandeskapet i mars.
Ska sanningen fram tror jag inte så många av mina korrekollegor bryr sig så mycket om slipsen.
Att döma av kommentarerna så här långt, lär detta ändå bli en ordförandeskaps-resa att minnas.
Vintern, mörkret och kylan är exotiskt för oss Brysselbor. Och hundsläden, ja den lär finnas kvar i minnet hos många, under lång lång tid.
Andreas Liljeheden, Kiruna
-
Louise kan redan nu slå fast vad som är inne och vad som är ute 2023. Vi pratar också om en ny kontroversiell begravningsmetod från USA: att komposteras.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag besöker EU-kommissionen Kiruna och ett stort antal journalister från hela Europa är på plats. Det är inte helt vanligt att ha EU-möten i så här små orter eller i ett arktiskt klimat. Regeringen har skickat ut råd till politiker och journalister om hur de ska klä sig för att klara kylan som enligt utskicket kan ligga på -20 grader så här års. Vi pratar med Sveriges radios Brysselkorrespondent Andreas Liljeheden om hur Brysselfolket är klädda, hur de förberett sig och vad för typ av vinterlook toppolitikerna kommer ha.
En ny begravningstrend har dykt upp i USA. I sex delstater har det nu blivit lagligt att kompostera människokroppar. Vi gästas av Eva Pohl, universitetsadjunkt i miljöteknik, Linnéuniversitetet och Ulf Lernéus, från Svenska auktoriserade begravningsbyråer och pratar om vad det finns för för- och nackdelar med metoden och om det finns någon efterfrågan i Sverige.
Louise trendspanar och kan redan nu, ett par dagar in i 2023, slå fast vad som är riktigt hett och vad som är iskallt det här året.
Salad Hilowle kommer förbi och pratar om sin debutbok ”Halima om de sina”. Den är inspirerad av samtal han haft med sin mormor kring hennes erfarenhet av att komma till Sverige efter att ha vuxit upp under nomadiska förhållanden i Somalia.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist -
En polisräd i skymningen, ovikta eurosedlar i väskor och en parlamentsledamot bakom galler. De misstänkta mutbrotten skakar Bryssel. Hör berättelsen om Qatargate.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är en skandal av historiska mått, den misstänka korruptionen som nu rullas upp. Enligt brottsmisstankarna ska bland andra Qatar ha mutat högt uppsatta personer i Bryssel för att vinna fördelar. Bland de misstänkta finns en profilerad grekisk EU-parlamentariker, Eva Kaili, och hennes sambo. Så sent som i november pratade Kaili gott om Qatar inför parlamentet och beskrev landet som ett föregångsland när det gäller arbetares rättigheter i arabvärlden. Kaili sitter häktad men nekar till alla anklagelser. Även Qatar förnekar mutor.
Korruptionshärvan briserar just när Sverige tar överKorruptionsmisstankarna är ett hårt slag för parlamentet och riskerar även att spilla över på de andra institutionerna och skada allmänhetens förtroende för EU i stort. Härvan nystas upp samtidigt som Sverige tar över ordförandeskapet. I veckan samlas kommissionen i Kiruna, en resa som handlar om att presentera Sverige som nytt ordförandeland och där Brysselhöjdarna uppmanats att packa med mössor och vantar. Hör om Sveriges första tio dagar med klubban.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Teresa Küchler, Svenska Dagbladet.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Maria Stockhaus -
Kriget i Ukraina kommer att prägla allt under Sveriges ordförandeskap i EU, konstaterar Ulf Kristersson. Hör om regeringens prioriteringar inför ordförandeskapet i detta extraavsnitt av Europapodden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med ett krig i Europa, galopperande energikris och en explosiv korruptionsskandal som fond, tar Sverige över ordförandeklubban i EU den 1 januari nästa år. En ansvarstyngd Ulf Kristersson har presenterat regeringens prioriteringar under ordförandeskapet, inför riksdagen.
Säkerheten vår tids "stora frihetsfråga"Europas säkerhet är en frihetsfråga och det närmaste halvåret kommer helt att präglas av Rysslands olagliga krig i Ukraina, konstaterar Sveriges statsminister. Men vad innebär det?
Hör om de svenska prioriteringarna under ordförandeskapet, hoten mot enigheten i såväl Sverige som EU, förhandlingarna som Sverige kommer att behöva leda och om frågorna där ordförandelandet mest behöver peta förhandlingsbollen i mål.Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator, Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent och EU-journalisten Ylva Nilsson.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Alma Segeholm -
Kriget i Ukraina, energikris och ekonomisk kräftgång. Sverige tar över ordförandeklubban i EU i ett exceptionellt svårt läge. Har Sverige det som krävs för att axla ledarrollen och hålla ihop unionen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 1 januari tar Sverige över ordförandeskapet för EU:s ministerråd. Perioden ser till stora delar ut att präglas av krishantering till följd av Rysslands krig i Ukraina och dess konsekvenser. Utrymmet att sätta en nationell prägel på ordförandeskapet är litet. Mycket handlar det om att vara en neutral medlare som driver EU:s dagordning framåt.
EU-topparna besöker KirunaPå grund av det osäkra omvärldsläget kan förmågan att ta snabba initiativ och hantera akuta ärenden ändå komma att avgöra om det blir ett framgångsrikt ordförandeskap för Sverige eller inte. När Sverige inleder sitt ordförandeskap kommer EU-kommissionen att besöka Kiruna. Sverige kommer sedan att leda omkring 2000 möten i Bryssel och Luxemburg och cirka 150 möten kommer att hållas i Sverige. Europapodden tar tempen på förberedelserna.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Göran von Sydow, statsvetare och direktör för Sieps.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Johanna Carell -
Utrikeskrönikan 6 december 2022
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tirana, tisdag.
Jag är här i Albaniens huvudstad för toppmöte mellan länderna på Västra Balkan och EU.
De har de här mötena lite då och då men dagens träff är ändå unik – det är första gången det äger rum i ett icke EU-land.
På dessa möten blir det alltid en diskussion om ländernas vara eller inte vara i EU. De är alla antingen formella eller potentiella kandidater för att bli medlemmar. På sikt i alla fall.
När jag kom hit igår kväll gick jag ut på stan för att prata med vanligt folk om hur de ser på EU-medlemskapet. Alla jag träffade såg en framtid i EU. De vill gå med. Men många är också trötta på att vänta.
Och just Albanien segdragna strävan mot att bli EU-medlem är intressant då man kan dra tydliga paralleller till Sveriges och Finlands Natoansökningar.
Albanien ansökte om EU-medlemskap redan 2009 men det var först i somras som man kunde påbörja förhandlingar.
Att det tog så lång tid berodde inte bara på Albanien utan i mångt och mycket på Nordmakedonien. Länderna har ansökt var för sig men deras ansökningar har buntats ihop i EU kretsen.
Otur för Albanien då Nordmakedonien har haft stora svårigheter att få grönt ljus för start.
Det började med att Grekland la in sitt veto mot att påbörja förhandlingar då Makedonien också är namnet på en region i Grekland. Det tog flera år av bråk innan Makedonien till slut gick med på att byta namn till Nordmakedonien.
När väl det hindret var passerat kom ett annat EU-land, Bulgarien, och ställde sig på tvären.
Det blev ett nytt infekterat bråk, denna gång om ländernas nationella identitet. Kortfattat kan man säga att Bulgarien menar att Nordmakedonien snyltar på deras historia, kultur och språk.
Så Nordmakedonien fick vänta ytterligare. Och det fick även Albanien.
Den här situationen där två länder vill gå med i ett internationellt samarbete, men inte släpps in för att en medlem säger nej av inrikespolitiska skäl, visst känns det bekant.
Det liknar Sveriges och Finlands Natoprocess.
Vi ska också gå hand i hand in i alliansen. Men hindras av främst ett land, Turkiet, som menar att vi inte gör tillräckligt för att bekämpa terrorism. Här är också tydligt att det är Sverige som Turkiet ser som det stora problemet och det är tvisten mellan Sverige och Turkiet som i viss mån hindrar Finland från att komma in.
Det finns dock en väsentlig skillnad. De flesta räknar ändå med att Sverige och Finland ska släppas in i Nato inom en nära framtid. Vi får i alla fall hoppas att det går fortare än det har gjort för Albanien och Nordmakedonien i EU-processen.
För Albanien tog det 13 år innan man ens fick börja förhandla om medlemskap. För Nordmakedonien tog det 18.
Andreas Liljeheden, Tirana
[email protected] -
Storbritannien har fått sin tredje premiärminister på kort tid. Den yngsta på flera hundra år och den första med föräldrar från en tidigare koloni. Det talas om ett brittiskt ''Obamaögonblick'', men stämmer det verkligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är inte mycket som är sig likt i Storbritannien nu för tiden. Det bor en kung i Buckingham Palace och på 10 Downing street finns nu landets yngste premiärminister på över två hundra år. Han är landets första indiskättade premiärminister, och den första premiärministern som är hindu. Rishi Sunak, är namnet på mannen som ska ska styra upp den politiska röran i Storbritannien.
Vem är Rishi Sunak?För ett par år sedan betraktades han som ett politiskt stjärnskott. Idag är han premiärminister. Sveriges Radios Londonkorrespondent Stephanie Zakrisson berättar om Rishi Sunaks framfart efter det konservativa partiets före detta partiledare Boris Johnsons, och Liz Truss fall. De senaste månaderna beskrivs som politiskt kaos samtidigt som pundet sjunker och elpriserna stiger. Frågan är hur Rishi Sunak kommer att hantera svårigheterna.
''Obama moment''Av de som stödjer Rishi Sunak så beskrivs valet av honom som Storbritanniens Obama-ögonblick. Han är den första indiskättade premiärministern, och även den första premiärministern som praktiserar hinduism. Hans bakgrund ses som en milstolpe och gör att vissa drar paralleller mellan honom och USA:s före detta president Barack Obama, som var den första svarta presidenten. Naila Saleem, Sveriges Radios Asienkorrespondent ger oss en bild av hur man i Indien ser på att Rishi Sunak flyttat in i 10 Downing Street, och om det ligger något i att detta är Storbritanniens Obama-ögonblick.
BrexitNär Storbritanniens nye premiärminister Rishi Sunak tillträdde hamnade en stor politisk knut i hans knä, frågan om Brexit och det så kallade Nordirlandsprotokollet. Ett handelsavtal som slöts i samband med Brexit som som nu är ifrågasatt återigen. Andreas Liljeheden, Sveriges Radios Brysselkorrespondent reder ut det senaste i Brexitfrågan.
Hör även svensken Jonas Aurell, som under många år har bott i London. Han driver ett företag som säljer svenska matvaror i Storbritannien. Han beskriver den senaste tiden som ett totalt kaos som hanterats illa av inkompetenta politiker. Frågan är om han har större förtroende för den nytillträdde Rishi Sunak.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Josef Reynold
-
Den nya regeringen säger att Sveriges klimatmål ligger fast. Men vägen till målen har ändrats. Leder den nya politiken till minskade utsläpp och hur ska miljöfrågorna ta plats i det nya departementet för klimat och näringsliv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i studiosamtalet: Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, Maria Wetterstrand, vd för konsultfirman Miltton Europe i Bryssel och tidigare språkrör för Miljöpartiet, Mikael Karlsson, Docent i miljövetenskap, universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen, Marie-Louise Kristola, Sveriges Radios klimatkorrespondent.
Medverkande inspelade på "band": Romina Pourmokhtari, (L) klimat- och miljöminister. Ebba Busch, (KD) energi- och näringsminister och blivande chef för nya departementet för klimat och näringsliv. Martin Kinnunen, (SD), klimatpolitisk talesperson. Reporter i Luxemburg är Andreas Liljeheden, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Den Europeiska centralbanken, ECB, höjer räntan med 0,75 procentenheter. Den största höjningen i bankens historia och ett krafttag i kampen mot inflationen. Ekonomiekot Extra torsdag handlar om ECB:s historiska besked.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Victor Jensen
Medverkande och röster i programmet:
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent
Margareta Svensson, reporter -
Den Europeiska centralbanken, ECB, höjer räntan med 0,75 procentenheter. Den största höjningen i bankens historia och ett krafttag i kampen mot inflationen. Ekonomiekot Extra torsdag handlar om ECB:s historiska besked.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Victor Jensen
Medverkande och röster i programmet:
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent
Margareta Svensson, reporter -
Den svenska kronan har tappat ordentligt i värde jämfört med dollarn. Det gör både utlandsresor dyrare och kan leda till högre inflation här i Sverige. Ekonomiekot Extra tisdag handlar om valutamarknaden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Victor Jensen
Medverkande och röster i programmet:
Pär Ivarsson, Ekonomiekots chef
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent -
Den svenska kronan har tappat ordentligt i värde jämfört med dollarn. Det gör både utlandsresor dyrare och kan leda till högre inflation här i Sverige. Ekonomiekot Extra tisdag handlar om valutamarknaden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Victor Jensen
Medverkande och röster i programmet:
Pär Ivarsson, Ekonomiekots chef
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent -
Korrespondenterna Andreas Liljeheden (Bryssel),Caroline Salzinger (Berlin), Stephanie Zakrisson (London), Marie Nilsson Boij (Paris) och EU-kommentatorn Susanne Palm om läget i Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här avsnittet av Europapodden spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
Programledare: Claes Aronsson.
-
Sverige och Finland har formellt bjudits in till Nato sedan man kommit överens med Turkiet - men om vad?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På tisdagen meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det finns ett avtal mellan Sverige, Finland och Turkiet. Avtalet ligger till grund för en fortsatt process med målet att införliva de båda nordiska länderna i försvarsalliansen.
Vägen hit har inneburit stora prövningar för svensk diplomati och förhandlingsförmåga. Vad var priset för att Erdogan till slut skulle säga ja? Har USA ett finger med i spelet? Och har Sverige övergivit kurderna i regionen?
Kristdemokraternas syn på abortI samband med abortbeslutet i USA:s högsta domstol har abortdebatten fått nytt syre i Sverige. Det finns ett parti med en särskild historisk relation till abort - Kristdemokraterna.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent och Besir Kavak, reporter på kurdiska redaktionen på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
- Vis mere