Liberalerna Podcasts
-
När Nato-frågan fastnat vänder vi blicken hemåt. Är Liberalerna och Centerpartiet på väg att byta plats i rollen som den gamla borgerlighetens mest plågade parti? Med Viktor Barth-Kron och Tomas Nordenskiöld.
-
Den djupa konflikten mellan grek- och turkcyprioter tycks inte gå att lösa. Vad innebär det för Nato, där både Turkiet och Grekland är medlemmar? Dessutom: Partibytare, lös näsa och avhoppad diplomat.
Hur påverkar Cypern-konflikten världspolitiken?Spänningen i östra Medelhavet har ökat på senare tid. Det finns flera orsaker till att Turkiet och Grekland inte kommer överens. Det handlar om den turkiska ockupationen av norra Cypern, en allt mer offensiv turkisk utrikespolitik, men också om upptäckten av stora naturgasfyndigheter i området. Anna Jarstad, statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, forskar om fred och demokratisering i multietniska stater och stater som genomlevt inbördeskrig. Vi ber henne om en bakgrund till konflikten, och frågar om det görs några försök att lösa den. Och så frågar vi Alexandra Sandels, frilansjournalist som befinner sig på Cypern, om hur hon märker av den här konflikten i vardagen.PartibytarnaDet är dags för ett nytt avsnitt i vår serie Partibytarna, där vi pratar med väljare som inför höstens riksdagsval bestämt sig för att byta parti. Partiet de röstat på tidigare har kanske utvecklats på ett sätt som de inte gillar, eller så är det partibytaren själv som förändrats och fått andra prioriteringar. Idag har vi med oss Ola Giermundsson från Trollhättan, en egenföretagare som bytt från Moderaterna till Miljöpartiet, och Bi Hjern, en nybliven pensionär som bytt från Liberalerna till Socialdemokraterna. Vad var avgörande, och vilka känslor har bytena väckt?Vi funderar också över Zlatans näsa som halssmycke, den ryske diplomatens avhopp, och Boris Johnsons partybilder. Och så får Bruce Springsteen ta ett par toner.Programledare: Louise Epstein Bisittare: Daniel Alling Producent: Amanda Rydman -
I flera av Natos medlemsländer går demokratin bakåt. Hur påverkar det alliansen som just nu håller på att rusta sig för framtidens hot?
Medverkande: John Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare till Donald Trump, Paul Levin, Turkietexpert vid Stockholms Universitet, Sinan Ulgen, tidigare turkisk diplomat och i dag kopplad till tankesmedjan Carnegie Europe, Muriel Domenach, Frankrikes Natoambassadör, Pierre Morcos, vid forskningsorganisationen, Center for Strategic and International studies, i Washington, Hisyar Özsoy, det kurdiska partiet HDP:s ansvarige för utrikesfrågorProgramledare: Firas Jonblat [email protected]: Simon Moser, Besir Kavak, Roger Wilson, Beril EskiTekniker: Lisa Abrahamsson och Martin SeipelProducent: Anja Sahlberg [email protected] -
Hur bra koll har du på Uppsalas kommunpartier? En kunskapslucka har identifierats och SLMPK är snabba på bollen! Det blir en liten följetong på två avsnitt för att få gotta ner sig i kommunpolitiken ordentligt. I dagens avsnitt diskuteras de fyra största partierna i Uppsalas kommunfullmäktige. Sara har varit inne på Socialdemokraternas Facebook och snokat, Petter har skrollat Uppsala Moderaternas Instagram och Joel gör ett djupdyk i Liberalerna och Vänsterpartiet. Vi konstaterar att ingen i partierna kan ha pluggat medie- och kommunikationsvetenskap, något som behöver rådas bot på omedelbart bums!
Medverkande: Sara Rydberg, Petter Förberg och Joel Fagerstedt -
Lina Nordquist är Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson. Hon säger att det är viktigt att kunna vara fri även om man är sjuk. Självbestämmandet ska vara intakt från vaggan till graven oavsett vad som händer. Med avstamp i vad väljarna tycker om olika sjukvårdsfrågor talar hon bland annat om hur minskad byråkrati kan förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor, nyttan av en kömiljard och hur patienter med sällsynta sjukdomar ska få tillgång till nya, effektiva läkemedel.
Läs om väljarnas viktigaste sjukvårdsfrågor 2022
Läs om vad de olika politiska partiernas sympatisörer tycker om hälso- och sjukvården
-
Det är dags för Liberalerna att bli tydligare om partiet ska öka antalet väljare med 100 procent, det säger den nytillträdda partiledaren Johan Pehrson. Hör honom i Ekots lördagsintervju.
Det är ett stukat Liberalerna som den nytillträdda partiledaren Johan Pehrson har tagit över. Partiet har bara fem månader på sig att övertyga väljarna om en röst på Liberalerna när valdagen väl är här. Hur ska Johan Pehrson rädda Liberalerna?"Viktigt med kärnvapen när diktaturer som Ryssland har dem"Frågan om ett svenskt Natomedlemskap kan avgöras inom kort och Liberalerna har länge velat se Sverige i försvarsalliansen. Att ett Natomedlemskap kan innebära att Sverige hamnar under militäralliansens kärnvapensparaply är inte ett problem, enligt Johan Pehrson. - I en drömvärld önskar jag att de inte behövdes, men nu är det ingen drömvärld. nu är det en ganska brutal värld där den rena ondskan står mot demokratiers rätt att försvara sig.Om Johan Pehrson:Namn: Johan Pehrson, partiledare Liberalerna Ålder: 53 Bakgrund: Invald i riksdagen 1998 men lämnade sen riksdagen och politiken 2015. 2018 återvände han till politiken och valdes återigen in i riksdagen. Johan Pehrson blev partiledare för Liberalerna i april 2022, i samband med Nyamko Sabunis avgång.Gäst: Johan Pehrson, partiledare Liberalerna Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Parisa Höglund Tekniker: Andreas Ericsson -
Alla har inte tur i livets lotteri. Då är det viktigt att kunna vara en röst åt de som inte själva gör sig hörda.
Bengt Westerberg har en unik bredd och stor erfarenhet av att befinna sig i toppskiktet av svensk politik.
Vi pratar om hur liberalism och socialism hänger ihop, om hur det demokratiska läget ser ut i världen och om att synen på flyktingar har kommit att förändras.
Hur är det att kunna lite om väldigt mycket? Är det naivt att vilja se en ihopslagning av två politiska partier? Och hur mår hans gamla parti Liberalerna egentligen?
Bengt påminner om vikten av att våga ta debatter med de man inte är överens med, och berättar om vad som kan ha varit den hemliga formeln bakom den berömda Westerberg-effekten inför valet 1985.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Om vänsterns problem att uttala överklassord som yacht, politikernas tävling i vem som träffat flest poliser efter helgens kravaller och hur går det för liberalernas nya Johan Pehrson?
Efter helgens kravaller har frågan om lag och ordning återigen hamnat i fokus. Katherine noterar en ny typ av positionering vem av politikerna har pratat med flest poliser.Det rör på sig i Natofrågan och i veckan bestämde Aftonbladets röda ledarsida att byta fot ett nej blev ett ja.Johan Pehrson har tagit över som partiledare för Liberalerna och måste bli känd snabbt eftersom det bara är månader kvar till valet. Lova har följt Johans första veckor på den nya posten.Hur uttalas lyxyacht? Moa har snappat upp fenomenet med vänsterpersoner som har svårt att uttala lyxigt kodade ord. T.ex. hade både Mikael Damberg(s) och Ulla Andersson(v) svårt att uttala ordet lyxyacht och Moa funderar över varför det kan vara så. David utmanar Katherine att ta efter Damberg och lansera hans uttal i Studio Ett.Veckans lyssnarfråga handlar om surrogatmödraskap. Centerpartiets Annie Lööf har öppnat för altruistiskt värdmoderskap och lyssnaren Tilde undrar hur andra partier ställer sig i den här frågan.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.Producent: Fabian Asserbäck -
Om vänsterns problem att uttala överklassord som yacht, politikernas tävling i vem som träffat flest poliser efter helgens kravaller och hur går det för liberalernas nya Johan Pehrson? Efter helgens kravaller har frågan om lag och ordning återigen hamnat i fokus. Katherine noterar en ny typ av positionering vem av politikerna har pratat med flest poliser.Det rör på sig i Natofrågan och i veckan bestämde Aftonbladets röda ledarsida att byta fot ett nej blev ett ja.Johan Pehrson har tagit över som partiledare för Liberalerna och måste bli känd snabbt eftersom det bara är månader kvar till valet. Lova har följt Johans första veckor på den nya posten.Hur uttalas lyxyacht? Moa har snappat upp fenomenet med vänsterpersoner som har svårt att uttala lyxigt kodade ord. T.ex. hade både Mikael Damberg(s) och Ulla Andersson(v) svårt att uttala ordet lyxyacht och Moa funderar över varför det kan vara så. David utmanar Katherine att ta efter Damberg och lansera hans uttal i Studio Ett.Veckans lyssnarfråga handlar om surrogatmödraskap. Centerpartiets Annie Lööf har öppnat för altruistiskt värdmoderskap och lyssnaren Tilde undrar hur andra partier ställer sig i den här frågan.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.Producent: Fabian Asserbäck
-
Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP) ligger under Riksdagsspärren enligt opinionssiffror. I dagens avsnitt svarar vi på frågorna vad har hänt till dessa partierna? Kommer någon av dem eller båda åker ut Riksdagen i kommande valet? Vad händer om det händer? och är det bra att ett parti vara principfast eller flexibel?
Medverkande: Marmar Moshfeghi, Petter Förberg och Sara Rydberg -
Kan Sveriges nyaste och längste partiledare få Liberalerna att klara 4-procentspärren den 11 september? Vilka brottsrubriceringarna aktualiseras vid stenkastning och vilket straff kan man få?
Vilket slags brott är stenkastning? Alla talar om de våldsamma upploppen i Norrköping, Linköping, Örebro, Landskrona och Malmö. Men vad är det som gäller för stenkastning? Vad kan påföljden bli? Hur bevisar man brottet? Chefsåklagare Lena Medelius, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, var med och fick 67 åtalade fällda för våldsamt upplopp efter Göteborgskravallerna 2001, då det bl.a. kastades gatsten. Hon reder ut det juridiska med Thomas och Louise.Sveriges färskaste partiledare är Liberalernas Johan PehrsonHur är läget efter 12 dagar på jobbet? Och kan Sveriges längste partiledare lyckas hålla Liberalerna kvar i Riksdagen? Och har han känt av någon Pehrson-effekt? Dessutom om hur det gick till när Aftonbladets ledarsida svängde i NATO-frågan och lockelsen i Macrons håriga bringa. Programledare: Thomas Nordegren Bisittare: Louise Epstein Producent: Olle Björkman -
Moa vill hjälpa Liberalerna över spärren, Christoffer ser Nyamko i Molly Sanden, Albin trodde godis på bio redan var förbjudet och Charlotte drömmer sig bort till Jimmie och Jans AW.
-
12 april. Det ser mörkt ut för Liberalerna. Kan nya partiledaren Johan Pehrson vända utvecklingen för krispartiet eller är riksdagsplatsen snart ett minne blott? De båda liberala chefredaktörerna Sofia Nerbrand och Sakine Madon diskuterar med Andreas Ericson.
-
Bonusavsnitt! POFF, så är Nyamko Sabuni borta och ersatt av Johan Pehrson. Men problemen för Liberalerna går inte att trolla bort i en handvändning. Så vad händer nu? Lena och My får reda ut de senaste dagarnas turbulens samt blicka framåt. Finns det någon räddning för Sveriges kanske trasigaste riksdagsparti? Programledare: Soraya Hashim. Experter: Lena Mellin och My Rohwedder. Producent: Olivia Svenson. Kontakt: [email protected]
- Vis mere