Moderaterna Podcasts
-
Den djupa konflikten mellan grek- och turkcyprioter tycks inte gå att lösa. Vad innebär det för Nato, där både Turkiet och Grekland är medlemmar? Dessutom: Partibytare, lös näsa och avhoppad diplomat.
Hur påverkar Cypern-konflikten världspolitiken?Spänningen i östra Medelhavet har ökat på senare tid. Det finns flera orsaker till att Turkiet och Grekland inte kommer överens. Det handlar om den turkiska ockupationen av norra Cypern, en allt mer offensiv turkisk utrikespolitik, men också om upptäckten av stora naturgasfyndigheter i området. Anna Jarstad, statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, forskar om fred och demokratisering i multietniska stater och stater som genomlevt inbördeskrig. Vi ber henne om en bakgrund till konflikten, och frågar om det görs några försök att lösa den. Och så frågar vi Alexandra Sandels, frilansjournalist som befinner sig på Cypern, om hur hon märker av den här konflikten i vardagen.PartibytarnaDet är dags för ett nytt avsnitt i vår serie Partibytarna, där vi pratar med väljare som inför höstens riksdagsval bestämt sig för att byta parti. Partiet de röstat på tidigare har kanske utvecklats på ett sätt som de inte gillar, eller så är det partibytaren själv som förändrats och fått andra prioriteringar. Idag har vi med oss Ola Giermundsson från Trollhättan, en egenföretagare som bytt från Moderaterna till Miljöpartiet, och Bi Hjern, en nybliven pensionär som bytt från Liberalerna till Socialdemokraterna. Vad var avgörande, och vilka känslor har bytena väckt?Vi funderar också över Zlatans näsa som halssmycke, den ryske diplomatens avhopp, och Boris Johnsons partybilder. Och så får Bruce Springsteen ta ett par toner.Programledare: Louise Epstein Bisittare: Daniel Alling Producent: Amanda Rydman -
Varför har den organiserade brottsligheten ökat i Sverige? Behöver straffen bli hårdare? Och hur minskar vi utanförskapet i utsatta områden? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om gangsterromantik, etnicitet och tjuvheder. Gäst i programmet är Fredrik Kärrholm som är kriminolog, tidigare polis och riksdagskandidat för Moderaterna.
-
Hur gick det till? Hur blev svenska skolan så radikalt annorlunda jämfört med liknande länder? Den frågan ställde sig dagens poddgäst Karin Grundberg Wolodarski, till vardags reporter på Dagens industri, för ett antal år sedan. Hon började intervjua nyckelpersonerna bakom kommunaliseringen, friskolereformen och flera stora aktörer bland skolkoncernerna. Sex år av gediget journalistjobb har nu blivit boken Experimentet – Hur den svenska skolan blev en av världens mest avreglerade.
Hon tar inte själv ställning i frågan, utan tar läsaren med sig genom de viktiga besluten och händelserna. Man ges inblick i hur de som fattade besluten tänkte, och hur de ser tillbaka med facit i hand.
Särskilt i Socialdemokraterna tycks man gräma sig, vilket är lite paradoxalt med tanke på att man varit i regeringsställning under majoriteten av tiden det handlar om. Kan man både vara för och emot vinster i skolsektorn på en och samma gång? Kan man gå i opposition mot den politik man själv drivit igenom?
Men även inom borgerligheten saknade man fantasin att föreställa sig hur det skulle bli. Man såg framför sig småskalighet, lärarkooperationer och stiftelser som skulle driva skolor, inte dagens gigantiska aktiebolag. Men de som var förutseende blev ofta också rika på utvecklingen. Som Peje Emilsson, som är en av centralgestalterna i Experimentet, som både grundat Kreab och Kunskapsskolan, och har ett snart sex decennier långt engagemang i Moderaterna.
"Det går inte att belägga att likvärdigheten i skolan har försämrats," säger hon i podden, "däremot att segregationen har ökat."
Experimentet är en skildring, inte en debattbok. Därför kan den med fördel läsas av alla sidor i skoldebatten.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe -
”Fönstret av osäkerhet som vi just nu befinner oss i är den absolut farligaste tiden. Den måste kortas så mycket det bara går”. Så beskriver Hans Wallmark, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Moderaterna den säkerhetspolitiska situation Sverige befinner sig i just nu. Hans lösning är så snabbt Nato-medlemskap som möjligt. I veckans Samhällsvetarpodden pratar vi också om hur alliansfriheten har förändrats i Sverige över tid och hur vi kan skapa en säkerhetspolitisk väg framåt som är så säker som möjligt och demokratiskt legitim.
-
Martin och Johanna pratar säteriherrgårdar i förorten och sossarnas strategi för att vinna kommunvalet. Politikerna är överens om att bygga en ny superkonserthockeybadhusarena i Göteborg och valrapporteringen fortsätter: Hur har Moderaterna och Alliansen utnyttjat de senaste 4 åren vid makten som minoritetsstyre? Följ Martin på Twitter: @tweetsfranhalet Stötta ”Vad händer, GBG?” på Patreon. Följ Radio […]
-
Moa Berglöf, tidigare talskrivare åt Moderaternas Fredrik Reinfeldt, kommer i dagarna ut med sin bok "Landsförrädare". Andreas Ericson intervjuar henne om boken, hennes syn på svensk politik i allmänhet och svensk höger i synnerhet. Vad hände med de nya Moderaterna – och vilka alternativ finns för den som inte känner sig hemma i något av dagens partier?
-
Säsongens tidigare avsnitt har undersökt om en omställning till ett fossilfritt samhälle 2045 är möjlig. Och det verkar faktiskt som att det är fullt möjligt, så länge man har rätt inställning till den. Frågan är bara, vem ska betala? Är det politiker? Enskilda branscher och industrier? Eller är det upp till var och en? I säsongens sista avsnitt av Från A till B söker Micael Dahlen efter svaren på dessa kluriga frågor hos Svenskt Näringsliv och våra två största partier; Socialdemokraterna och Moderaterna.
Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.
-
Kriget i Ukraina är spiken i kistan för globaliseringen, menar vissa, som pekar på att den redan var nere för räkning efter år av pandemi och handelskonflikter. Inte alls, säger andra. Hursomhelst verkar många vara ense om att världshandeln som vi känner den är på väg att förändras och frågan är vad som kommer istället.
Programledare: Hanna Malmodin Medverkande och röster: Fredrik Sjöholm, professor och vd Institutet för näringslivsforskning, IFN Björn Djurberg, Kinakorrespondent, Sveriges Radio Anna Stellinger, chef internationella frågor Svenskt Näringsliv Larry Fink, vd och ordf BlackRock Ursula von der Leyen, ordf EU-kommissionen Mike OSullivan, ekonom och författare Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna Carlos Gutierrez, fd handelsminister USA Tekniker: Tim [email protected] -
Med vind i segel och solsken i blick styr Moderaterna mot valdagen. Eller? Soraya har siktat några isberg på vägen och My och Lena får berätta vad Kristersson och kompani behöver göra för att inte åka på grund. Dags för en samling sanningar på kaptensbryggan, helt enkelt. Programledare: Soraya Hashim. Experter: Lena Mellin och My Rohwedder. Producent: Olivia Svenson. Kontakt: [email protected]
-
Med vind i segel och solsken i blick styr Moderaterna mot valdagen. Eller? Soraya har siktat några isberg på vägen och My och Lena får berätta vad Kristersson och kompani behöver göra för att inte åka på grund. Dags för en samling sanningar på kaptensbryggan, helt enkelt. Programledare: Soraya Hashim. Experter: Lena Mellin och My Rohwedder. Producent: Olivia Svenson. Kontakt: [email protected]
-
Både Göran Persson och Stefan Löfven är emot Natomedlemskap – men kommer deras efterträdare lyssna? Och ska Moderaterna helt sluta hoppas på Centerpartiet? Viktor Barth-Kron och Tomas Nordenskiöld har det senaste i svensk politik.
-
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har en ytterst ovanlig bakgrund för en person i hans position. Han blev känd som skådespelare och slog igenom stort i serien "Folkets tjänare". När han startade ett parti med samma namn i verkligheten röstade en klar majoritet för honom som ny president.
Efter krigets utbrott har han varit extremt aktiv i sociala medier. Vad har hans mediala bakgrund för betydelse för att han når de breda massorna? Hur målgruppsanpassar man? Och vad har svenska politiker för agenda när de använder kriget för sina syften?
Hampus Knutsson (krisexpert Wings PR och tidigare kommunikationschef på Moderaterna), Camilla Gervide (grundare, Bloggbevakning), Elaine Eksvärd (retorikexpert, Snacka Snyggt) och Nathalie Eriksson (sociala medier-expert) gästar programmet.
Programledare: Alicia Price, Resumé. -
Den ryska invasionen i Ukraina har fått Sverigedemokraterna att tänka i nya banor kring både sin försvars- och migrationspolitik. Hör partiledare Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.
Svensk inrikespolitik har sen den 24 februari dominerats av kriget i Ukraina och de politiska partierna har i mer än en gång fått lägga tidigare principer bakom sig.I Ekots lördagsintervju frågar vi Sverigedemokraternas partiledare om några sådana exempel, till exempel partiets hållning i frågan om ett svenskt Natomedlemskap men också flyktingpolitiken.SD säger ja till svensk NatooptionSverigedemokraterna har förflyttat sig från ett tydligt nej till ett Natomedlemskap till att nu säga ja till en så kallad Natooption. Frågan är om partiet kommer sträcka sig till att förespråka ett ja till försvarsalliansen. Inte minst har detta aktualiserats sedan Moderaterna nyligen meddelade att partiet kommer skicka in en Natoansökan vid ett eventuellt regeringsskifte i höst. Står Sverigedemokraterna bakom en Natoansökan som bortser från hur Finland agerar?Sverigedemokraterna har tidigare förespråkat nettominus i asylinvandringen men har på grund av den pågående flyktingkrisen nu röstat för att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet inom EU. Det innebär att ukrainska flyktingar får välja vilket EU-land de vill fly till och därmed också få tillgång till bland annat sjukvård och sociala rättigheter.Hur resonerar Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kring den nya flyktingsituationen och vad händer om kriget blir långvarigt?Om Jimmie ÅkessonNamn: Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna Ålder: 42 Bakgrund: Partiledare för Sverigedemokraterna sedan 2005, invald i riksdagen sedan 2010.Gäst: Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna Kommentar: Pontus Mattsson, inrikespolitisk reporter på Ekot Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Parisa Höglund Tekniker: Tobias Carlsson - Vis mere