Martin Podcasts
-
Här kommer avsnitt 260, där nyheten är att vi testar kortare avsnitt (nytt) men varje vecka (igen) och med fokus på att bonusföräldern Martin frågar biomamman Maria om ett specifikt problemområde som hon ger råd om. Den här gången handlar det om bonuspappans gränssättning gentemot den 13-åriga bonusdottern. Tipsa oss gärna om ämnen att diskutera […]
-
Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.
– Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.
En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.
– Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.
Ryssland skapar nya kontakterRysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.
Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.
– Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Medverkande:
Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.
Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator.
Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Reporter: Jimmy Halvarsson
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America
-
Gestalt spelar nya Drakar och Demoner (2023) från Fria ligan. Scenariot "Trolletinn" från äventyrsboken som medföljer spelet. Avsnitt 2.
Spelledare Magnus Seter som även skrivit "Trolletinn".
Spelare: Fredrik, Benjamin, Maria och Martin S
Tack till Anders Ekman som komponerat introt exklusivt till Gestalt.Övrig musik i avsnittet: David Feslian - Free fantasy musik från Feslian studios https://www.fesliyanstudios.com/
Yig by Cryo Chamber Collaboration
Ljudeffekter från BBC sound achive
Avsnittsbild från Fria Ligan
-
I studion sitter Martin, Ronya, Panos, Johan och Ludvig Lundberg. Det är skinktema i Medis Radio och det bjud på nästan alla ämnen vi kan tänka oss. Johan recenserar brädspel i form av The Quest for El Dorado och den nya remastern av Metroid Prime, Panos har spelat det tryneslösa spelet Gris och Martin har kämpat med att få hundar att lyda i The Last Guardian. Ronya bjuder på högt och lågt från film och serier och pratar med Panos om skräckspel som är precis lagom obehagliga. Slutligen bryter Ludvig upp den spöklika stämningen och pratar om dvärgar. Är det inte ett toppenavsnitt så säg!
24:24 - Intro
26:46 - Gris (¿El Jamón?)
35:19 -The Quest for El Dorado
44:20 - Inside
53:37 - Deep Rock Galactic
01:03:29 -The Deep House
01:14:21 - The Last Guardian
01:31:02 - Metroid Prime Remastered
Lyssna på avsnittet på Spotify, Soundcloud eller där du hittar dina podcasts. Du hittar allting samlat på: linktr.ee/medisradio (länk finns i bion).
Har DU något att säga till oss? Tips på något att prata om, åsikter om något vi sagt eller vill kanske bara säga hej? Skriv till oss på Facebook, följ oss på Instagram @medisradio och mejla till oss på [email protected]. Vill ni se oss spela spel på Twitch så följ oss på @MedisRadioTV.
Musik: Pontus Ljung -
Då valde The Wheel of Bowie ”Diamond Dogs” från 1974. Det var extra kul att lyssna igenom detta album med just Martin och Susanna Theander som båda var Bowiefans när skivan kom och kan ge sin unika minnen av Bowies första - och sista - DYI-album. Tillsammans reder vi ut denna härliga röra av litterära referenser, kantrat konceptalbum och övergivna musikalplaner som blev Bowies farväl till glamrocken. Dessutom bjuder Martin på ett personligt Bowieminne med extra allt!
11:43 Future legend
14:25 Diamond dogs
27:00 Sweet thing
35:14 Candidate
38:35 Sweet thing (reprise)
41:46 Rebel rebel
51:34 Rock 'n' roll with me
57:11 We are the dead
1:04:37 1984
1:14:25 Big brother
1:18:31 Chant of the ever circling skeletal family
-
Martin och Mikael påbörjar en ny säsong med fokus på lärjungaskap. När Jesus talar om lärjungaskap ser vi att det inte är något extra tillval till livet som kristen, utan vad livet med honom egentligen handlar om. Jesus bjuder in oss på en livslång vandring tillsammans med honom. Att leva mission och att göra lärjungar bygger på att vi själva är lärjungar.
-
Leksands säsong är över och därmed kommer här säsongens sista efter matchen-pod med Martin och Rasmus. En besviken Martin Karlsson gästar och försöker sätta ord på känslorna efter kvällens förlust. Med det tackar vi för att ni har lyssnat!
-
Leksand förlorar hemma mot Rögle vilket innebär att en tredje och avgörande åttondelsfinal spelas imorgon (tisdag) i Tegera Arena. Patrik Norén gästar och ger sin syn på varför. Martin och Rasmus försöker sia om hur det kommer att gå.
-
Välkommen tillbaka till ett alldeles nytt avsnitt av podden!
I dett avsnitt är vardagsprepping äntligen, på riktigt kompletta. Anders, Emelie, Martin och Patrik är äntligen samlade och påbörjar arbetet med att prata om kommunikation!
Kommunikation är, som ni redan vet, en vital del att hålla sitt hopp uppe.
Under tre delar kommer vi att gå igenom behovet av kommunikation, kommunikation vid en kris samt kommunikation under (eller efter) SHTF.Håll till godo!
-
Veckans avsnitt ägnar vi helt åt vasektomi. Victor gjorde det förra veckan och vi går igenom allting, från beslutstagande till hur det känns såhär ett par dagar senare.
Vi svarar även på frågorna vi fick in till vår frågelåda om just vasektomi.
Vi lyfter även ett litet varningens finger för att känsliga områden kan belysas. Med både kniv och spruta! Ingenting är censurerat!
Tack för att ni lyssnar. Sprid gärna avsnittet!
Puss och kram, Victor och Martin!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi fick en förfrågan från en av våra följare där vi utmanades att prata om vilken kunskap/färdighet/förmåga som är vettigt att "preppa".
Martin och Patrik satte sig därför oförberedda och lät tankarna flöda. Mycket av kunskaperna vi pratar om kopplar tillbaka till avsnittet där vi diskuterade den optimala prepper-gruppen men lite nytt fick vi nog med i alla fall!
Just det! Vi går igenom några mail som ni skickat också!
-
Martin, Emil, Rickard och Erik i Konspirationen dök upp i poddens studio för att ta sig ett snack om bland annat Landet Bortom Tunnlarna, U.K. Subs, pissoarer i Tjeckien, mardrömskvällen, skapandet och ett sjukt luddigt svar om andra band och projekt. Vidare till punk, hardcore, Oi!, Nirvana, Uddevallakassetten, Robert Dahlqvist, självkritik, scenen i Uddevalla, vinylplaner, Gunnars quiz på Orust och Ebba Grön.
-
Är Gud i eller bortom världen? Bör Kyrkan ses som en del av världen, eller världen som en del av kyrkan, eller något helt annat? Detta och mer i dagens avsnitt!
Martin Westerholm är systematisk teolog på Göterborgs Universitet. En av de två bästa ställena att studera teologi i Sverige enligt Anton. Han är uppvuxen i Kanada men är inte helt obekant för Sverige sedan innan. Martin (eller Erh, som vi kommer att kalla honom), har skrivit en (enligt twitter) utmärkt artikel om hur Niebuhr sett på Augustinus, hur Barth och Hauerwas har trott Niebuhr har sett på Augustinus, och vad det har fått för konsekvenser för etik och teologisk politik. Anton och Martin diskuterar teologins ställning i Sverige idag, hur Gud respektive Kyrkan relaterar till och bör relatera till Världen.
Dessutom, Victor pratar om vetenskapens roll för Europas och USAs sekularisering, och Anton funderar kring om man kan vara politiker och en god kristen.
----
Gilla oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Skriv till oss på [email protected]
Stöd oss på Patreon
Prenumerera, dela, kommentera, recensera! -
Martin känner sig falsk och undrar om inte Olle känner sig likadan. Fredriks hy har utvecklats från puppa till fjäril. Helena undrar om kryddor. Och så får vi reda på alla fyras drömbarer med enbart svensk öl. Dessutom aviseras ett kommande SM-live-event.
Bli patron här: https://www.patreon.com/olpolen -
Vi killar är ensamma sa Pontus till Mia för 30 år sedan. Hon funderar nu på hur mansrollen förändrats i Sverige. Hur är det att vara man i ett land som uppmanar männen att bejaka sina mjukare sidor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Jag tror inte det är många som lyssnar på de unga männen, säger ståuppkomikern Pontus till Mia 1993 då hon porträtterar honom i sin allra första dokumentär i P1. Det är oftast unga kvinnor alla fixerar sig vid i tidningar och så där, fortsätter han.
I tre decennier har Mia skildrat Sverige och svenskarna och nu lägger hon ännu ett pussel med ett urval av sina dokumentärer för att skildra hur värderingar påverkar en samhällsutveckling. För vad är det att vara människa i kungadömet Sverige?
I det här programmet har Mia valt ut fem program från sin 30-åriga radioproduktion där hon pratar med just män:
1993: Unge ståuppkomikern Pontus om att vara en känslig kille och avundas kvinnor deras möjlighet att vara både starka och svaga.
2000: Pojken Paul som blev rånad och inte gjorde motstånd och som nu känner sig som en fegis. Nu ligger det stora hoppet till att rånarna ska åtalas.
2007: Stuntmannen Lars som varit med i flera James Bond-filmer och som får ett skrattanfall när Mia frågar om han hör dåligt.
2013: Tatueraren Martin som tatuerar Peter och deras tankar kring begreppet “kvinnohat” som då för 10 år sedan användes mer än frekvent.
2016: Ante som är funktionsnedsatt (eller handikappad som han själv föredrar att säga) som varit utsatt för både psykisk och fysisk misshandel i sina relationer.
Möt Pontus, Paul, Lars, Martin, Peter och Ante i det första avsnittet av Mia Blomgrens serie 30 års rapportering från Kungadömet Sverige.
Musiken i programmet är komponerad av Niklas Fernqvist och har titeln Sång för V och illustrationerna är gjorda av Klara Swantesson.
Programmet är gjort 2023. - Vis mere