Rädda Barnen Podcasts
-
Att leva på flykt undan våldet. Barn som bor på skyddade boenden har ofta svårt att få tillgång till vård och behandling från samhället. Olga Persson, förbundsordförande för Unizon och Sara Skoog, psykoterapeut från Rädda Barnen pratar om hur det kan vara så och vad som krävs för att situationen ska förbättras.
Programledare: Pedram Nasouri
Om serien:
Barn har rätt att inte utsättas för våld. Men var tredje barn i Sverige har någon gång utsatts för våld från en vuxen i sin familj. Enligt Barnkonventionen, som är svensk lag, har barn som utsatts för våld också rätt att få hjälp att må bra igen. Trots det möter Rädda Barnen många barn som faller mellan stolarna och inte får dom insatser dom behöver.
Den här podden, av och med psykologer och psykoterapeuter från Rädda Barnens Centrum för Stöd och Behandling, pratar om varför det är så här, hur det påverkar barnen och hur vi kan lösa det. -
Barnen som faller mellan stolarna. Psykolog Emma Chawinga och barnrättsjurist Karin Sjömilla pratar om vilka barn har svårast att få hjälp och vad det innebär att alla barn har rätt att må bra igen efter våldsutsatthet. Vad säger Barnkonventionen och hur kan vi se till att alla barn får det stöd de behöver?
Programledare: Pedram Nasouri
Om serien:
Barn har rätt att inte utsättas för våld. Men var tredje barn i Sverige har någon gång utsatts för våld från en vuxen i sin familj. Enligt Barnkonventionen, som är svensk lag, har barn som utsatts för våld också rätt att få hjälp att må bra igen. Trots det möter Rädda Barnen många barn som faller mellan stolarna och inte får dom insatser dom behöver.
Den här podden, av och med psykologer och psykoterapeuter från Rädda Barnens Centrum för Stöd och Behandling, pratar om varför det är så här, hur det påverkar barnen och hur vi kan lösa det. -
Vi samtalar om barnrätt med barnrättsjuristen Karin Sjömilla. Karin arbetar som barnrättsjurist vid Rädda Barnen och har jobbat med barnrättsfrågor i ca 20 år, vid ECPAT, Europarådet och hos Barnombudsmannen. Barnkonventionen blev svensk lag 1 januari 2020 men vilken effekt har detta haft på rättstillämpningen? Vi diskuterar med Karin om principen om barns bästa och hur denna princip tas tillvara. Vilka betydelsefulla rättsfall gällande barns rättigheter har kommit den senaste tiden?
-
Klimatkris, pandemi och krig. Hur påverkas barnen, som är mest utsatta? Hanna Thermaenius, Leg. psykolog och specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi på Rädda Barnen, beskriver hur det kan kännas för ett barn som flyr från ett krig eller en konflikt. Vi pratar om vanliga reaktioner som ett barn kan ha efter svåra livshändelser och vad som är viktigt att tänka på när du som vuxen bemöter och vill ge stöd.
-
”Att vara på flykt är svårt. Att vara förälder på flykt är väldigt väldigt svårt”
Zahra, 29 år, trodde att flykten från krigets Syrien skulle gå snabbt. Målet var ett liv i trygghet tillsammans med sin familj. Nu har sju år passerat, men än är flykten inte över.
I väntan på att kunna starta ett nytt liv för sig och sina fem barn bor Zahra i ett flyktingläger i Bosnien. Flera gånger har de försökt korsa gränsen till EU-landet Kroatien, utan att lyckats. Livet i lägret är påfrestande. Här kan Zahra inte vara den förälder hon önskar för sina barn.
I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär hör du mammornas egna berättelser. Om hur det är vara förälder i en kaotisk tillvaro och om drömmarna om att kunna ge sina barn det mest självklara – en trygg uppväxt. -
Gäst denna gång är Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen. Det blir ett samtal om hur hon formats av sin uppväxt i Bangladesh och Indiein, där hennes föräldrar var biståndsarbetare. Hur hon arbetat med internationella frågor både inom Röda Korset och H&M-gruppen. Och hur hon i sin nuvarande roll arbetar för att hjälpa de många […]
-
I ett nedgånget flyktingläger i Bosnien bor 14-åriga Mira. Hon har, tillsammans med föräldrar och fyra syskon, försökt ta sig över gränsen till EU-landet Kroatien 12 gånger. Men varje gång har de blivit skickade tillbaka. För Mira, liksom för andra barn på flykt, är tillvaron kaotisk och det svårt att få kontinuitet i skolgången. Många barn på flykt runt om i världen saknar helt möjlighet till utbildning.
Tack vare ett program som Rädda Barnen driver får Mira och de andra barnen i lägret möjlighet att gå i skola, tillsammans med bosniska barn. Så, i väntan på att återigen försöka lämna Bosnien, går hon i skolan och drömmer om att bli polis. För Rädda barnen är målet detsamma för alla barn på flykt - och det är möjligheten att låta dom få gå i skolan.
-
Nora lever ett lyckligt liv med sin familj. Hon går på lågstadiet och anar inte vad som snart ska hända. Plötsligt försvinner hennes pappa men ingen säger vad som hänt. Fantasin skenar, har han dött?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det ska visa sig att pappan gripits av polis och kommer dömas till ett flerårigt fängelsestraff. Händelsen ska förändra hela Noras liv och påverka henne ännu idag, många år senare.
Hur ska man prata med ett barn när en förälder fängslas? Vad är fallgroparna och hur ska man bygga en relation för framtiden?
P3 krim handlar denna vecka om "Nora" och om hur det kan vara när en förälder åker in i fängelse.
* Nora heter egentligen nåt annat och hennes röst har lästs in av skådespelaren Karin Engman.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Nora*
Madelein Kattel, verksamhetschef BUFFF Sverige (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse)
Sara, familjestödjare BUFFF
Malin Isaksson, senior handläggare på Kriminalvården
Christoffer Carlsson, kriminolog Stockholms universitet
Information:
Vill du som barn ha stöd kan du ringa på BUFFF:s stödlinje:
020-200 330 vardagar mellan 09-17
Det finns också en chatt där du kan skriva på tisdagar, torsdagar, och söndagar kl.19-21
Flera länkar:
Kriminalvården om föräldrarskap i fängelset https://www.kriminalvarden.se/fangelse-frivard-och-hakte/fangelse/foraldraskap-pa-anstalt/
Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse - Bufff www.bufff.se Även föräldrar erbjuds stöd.
Solrosen www.solrosen.se En mötesplats för barn och unga med föräldrar i fängelse.
Rädda Barnen www.raddabarnen.se Centrum för barn och ungdomar i kris.
Jourhavande kompis, Röda korset, rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis/ En chatt för barn och unga upp till 25 år, helt anonymt.
Barnombudsmannen, BO, www.barnombudsmannen.se/for-barn-och-unga/ BO:s uppdrag är att företräda barn och ungas rättigheter utifrån FN:S barnkonvention.
Barnens rätt i samhället, Bris, www.bris.se Barn och unga får stöd och kan dela med sig av sina erfarenheten och tankar.
Jag vill veta, www.jagvillveta.se, Barn och unga hittar information om vad som är brottsligt, hur det känns att bli utsatt för brott, vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
Vi möter Yasmin och hennes barn som har bott i Dalarna så länge barnen kan minnas. På grund av att Migrationsverket i Borlänge stängde har många familjer tvingats flytta långt norrut. Yasmin har lyckats stanna med hjälp av vänner. I studion Unni Öhman från Rädda Barnen Dalarna om påverkansarbetet kring flyttarna och vikten av att inte glömma bort barnperspektivet.
-
Helena Thorfinn är en författare som tidigare arbetat för Sida, Unicef, Rädda Barnen och som journalist bland annat på SvD, TV4 och SVT. Nu har hon nyligen flyttat hem igen till Lund efter flera stationeringar utomlands i bl.a. Bangladesh, Myanmar och Washington D.C, USA.
Helenas tre böcker, som utspelar sig i de länder hon bott i Asien är mycket populära och “Innan floden tar oss”, som utspelar sig i Bangladesh har sålts i över 180 000 exemplar och är översatt till flera språk.
Hennes senaste bok, “I munkens skugga” utspelar sig i Myanmar, f.d. Burma under den korta period då det gåtfulla landet öppnade upp för omvärlden. Numer leds landet av en brutal militärjunta.
Vi samtalar om livet som utlandssvensk med familj, arbete med biståndsfrågor, författarskapet med också om utmaningarna med att flytta hem till Sverige.
Helena är engagerad i samhällsfrågor och vi samtalar om utvecklingen i Myanmar som hon sett med egna ögon och speciellt om Facebooks roll och påverkan på landets utveckling. Och hur ser hon på Sverige nu efter många år i annorlunda samhällen? Vad behöver man egentligen för att ha ett bra liv? Och vad skriver hon på nu?
Helena är också en uppskattad mentor i SWEAs intressegrupp “SWEA Skriver” där hon lett flera skrivarkurser.
SWEA Skriver: https://skriver.swea.org/
SWEA Skriver på Facebook: https://www.facebook.com/groups/swea.skriver
Hemsida (kommer snart): www.helenathorfinn.com/
Följ Helena i sociala medier:
Facebook
https://www.facebook.com/Helena-Thorfinn-Writer-1432351706837709
Instagram: https://www.instagram.com/helena_thorfinn/
MeSheWe, Helenas organisation för att hjälpa flickor med utbildning i kreativa ämnen i utvecklingsländer: https://meshewe.org/
Helenas böcker hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/sok?q=helena%20thorfinn
Bookbeat: https://www.bookbeat.se/sok/forfattare/Helena%20Thorfinn
Storytel: https://www.storytel.com/se/sv/sok-Helena+thorfinn
Amazon: https://www.amazon.com/Books-Helena-Thorfinn/s?rh=n%3A283155%2Cp_27%3AHelena+Thorfinn
SWEAs webbinarier med Helena
Innan floden tar oss (11 maj 2020)Kreativt skrivande (14 maj 2020) -
Det är tredje advent och vi möter Henrik Holmquist som i större delen av sitt liv har arbetat för barn och ungas livsvillkor. Exempelvis hos Rädda Barnen, Ecpat International och som rådgivare till Förenade Arabemiratens barn- och kvinnominister
Pandemin har lett till att barnens villkor i världen har försämrats. Barns ohälsa ökar, barn har förlorat tid i skolan och det rapporteras om att våld i hemmet accelererar. Men det hämmar inte Henriks energi utan han hittar konstruktiva vägar framåt och menar att ett framåtriktat och positivt fokus är avgörande för att lyckas.
Att arbeta för mänskliga rättigheter i Kina eller barns rättigheter i Förenade Arabemiraten kräver långsiktiga perspektiv. Henrik visar på vikten av att alltid visa respekt och vara extremt påläst och sätta sig in i den spelplan som dominerar. Han berättar om hur han har försökt att inspirera genom att berätta om hur Sverige fick en lag som förbjuder barnaga.
Henrik flyttade under hela sin uppväxt och först när han i tonåren kom till Japan så kände han en hemkänsla. Som vuxen har han fortsatt att resa världen över. Han är en global handelsresande i barnens rättigheter, som mognar när han tillsammans med andra strävar efter att göra skillnad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hon är en prisbelönt programledare, uppskattad föreläsare och kan numer även kalla sig författare. Hon har jobbat på BRIS, varit chefsredaktör på Ica-kuriren samt Kattis & Company och har dessutom varit engagerad i Lilla barnets fond, Rädda Barnen och FN:s befolkningsfond. Man kan lätt förstå hennes egen önskan om att få leva 5 liv. Men vad är det för magiskt med doften i lackskåp, hur dåligt lokalsinne har hon egentligen och varför vill hon bli fängelsechef. Detta och väldigt mycket mer kommer här. Men först kanske något övernaturligt.
-
Från och med 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige.
Hur kan vi lyssna på barnen när det gäller stadsutveckling?
Hör Agneta Nordin samtala med Philip Tanimura (samhällsplanerare i Malmö stad) och Tove Samzelius (doktor i socialt arbete som arbetar med kunskapsutveckling för Rädda Barnen). -
Många barnfamiljer som blir vräkta syns inte i statistiken – men de finns. Vad betyder det för ett barn att inte ha en trygg bostad? Det är saker Dona Hariri tar upp i tredje avsnittet av Snacka om barnrätt.
Dona samtalar med Tove Samzelius, Rädda Barnen och forskare vid Malmö Universitet och Lotta Rapacioli, jurist på Sociala missionen. - Vis mere