Folgen

  • När det nya numret av Kosmos dykt upp i brevlådan, sänder vi som vanligt ett avsnitt av Kosmospodden. Denna gång nr 2/2024 med temat: "Genom invigningens mörker". Vi spelade in podden i lilla paradiset Trasthagen på Lidingö, och samtalar om personliga erfarenheter av stora svårigheter och livsutmaningar, och hur vi fått hjälp att ta oss igenom dem. Vi hämtar förstås inspiration från artiklarna i numret, och den här gången har vi en av artikelförfattarna med i samtalet. Medverkande: Dennis Persson, Anna Karlsson, Daniel Palmgren och Ulla-Mir Renöfält. Bildsviterna som vi talar om i samband med diktläsningen i avsnittet, är bilder av den franske fotografen Yann Arthus-Bertrand, här en länk till hans officiella hemsida: www.yannarthusbertrandphoto.com

  • I vårt tredje avsnitt inom temaserien WeTime fortsätter vi att samtala om könens transformation och om hur feminint och maskulint integreras i allt fler. Vi reflekterar över hur medvetna vi egentligen är om könsrollernas betydelse och förändring såväl i Skandinavien, som med ett aktuellt exempel i Sydkorea. Martinus skrev redan på 1940–1950-talet om denna genomgripande förvandling i vårt psyke i relation till våra fysiska kroppar (se citat nedan).

    ”Skenet bedrar” så kropparna fortfarande uppvisar en prägel som binära, av han- eller honkön. Men i vårt psyke blir vi mindre och mindre kvinna respektive man och är på väg att uppnå en harmonisk balans mellan den maskulina och feminina polen. Denna process är inte enkel, men kommer gradvis och organiskt, att leda till ett gemensamt tredje kön som är förutsättningen för humanitet och fred.

    I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk:

    Livets Bog, del 3, st. 1751

    Som vi sett, har det alltså inom ”männens” och ”kvinnornas” led efter hand uppstått ett helt annat psyke än det som i verkligheten är ”manligt” och ”kvinnligt” eller renodlat ”maskulint” och ”feminint”. Där detta nya psyke har nått längst och helt behärskar jordmänniskan, har denna människa inte längre något annat gemensamt med den robusta, renodlade ”mannen” eller ”kvinnan” än den rent yttre fysiska, kroppsliga principen. I överensstämmelse med sina yttre ”feminina” eller ”maskulina” könsorgan, som ännu inte väsentligt skiljer sig från den renodlade ”mannens” och ”kvinnans”, blir väsendena uppfattade och i samhället bokförda som ”män” respektive ”kvinnor” helt oavsett sina inre psykiska tillstånd. Och som sådana måste ju dessa väsen tills vidare bedömas, även om de i sitt inre psykiska område utgör ett helt annat väsenstillstånd. Då det ännu inte här på jorden finns specialkroppar för dessa väsens psykiska tillstånd – så långt har utvecklingen av de nya sympatianlagen ännu inte hunnit, även om det redan finns begynnande konturer till en ny organism – måste man i allra högsta grad rikta in sig på det faktum att jordmänniskans ”hanköns-” och ”honkönsorganism” inte längre bärs av renodlade ”män” och ”kvinnor”, utan i stället av väsen som befinner sig i förvandling till en långt högre tillvaroform.

    Livets Bog, del 4, st. 1137

    Det utvecklade väsendet kan helt enkelt inte undvara eller leva utan utlösningen av denna större njutningsupplevelse eller ”sexualitet”. Det är just denna större sympatiutlösning som vi kallar ”humanitet”. Där denna större sympatiutlösning eller kärlek till nästan inte är närvarande för den moderna jordmänniskan är hon inte lycklig, även om hon är lycklig i äktenskapet.

    Martinus huvudverk Livets Bog kan läsas gratis online på svenska på Martinus Instituts hemsida.

    ************

    Om WeTime – vår nya temaserie inom Kosmologipodden

    Läs mer om vår nya poddserie i vårt första avsnitt: Könens upplösning

    Sänd in era reflektioner! Vi är glada om ni har lust att dela med er av era personliga erfarenheter och ge oss feedback. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt ([email protected]).

    Fotograf: Marie Rosenkrantz Gjedsted

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • WeTime - avsnitt 2: Vad händer med han och hon?

    I vårt andra avsnitt inom temaserien WeTime fortsätter vi att samtala om kön, könsroller, kvinnligt och manligt. Denna gång gör vi en tillbakablick och ser vad Martinus skriver om det som är typiskt för "urmannen" och "urkvinnan". Vi reflekterar över hur vi reagerar på de "gamla" könsidealen och vilka spår vi fortfarande kan se av detta i dag. Genom en långsam organisk utveckling är alla människor i färd med att integrera och få balans mellan den maskulina och den feminina polen inom sig – det är det som styr utvecklingen av humanitet, intellektualitet och omsorg om vår nästa.

    I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk:

    Livets Bog, del 3, st. 829-831:

    829. Med den "maskulina polen" förstår vi här alla sådana tankar som är uttryck för begär efter, och sådana medvetandefunktioner som befordrar överlägsenhet i styrka och makt. Därför måste sådana väsens medvetande redan av naturen vara fientligt stämt mot likasinnade väsen, det vill säga väsen av deras "eget kön", för dessa har ju samma begär eller medvetandeinställning och är därför födda konkurrenter eller rivaler om herraväldet och makten. "Maskulina" väsen eller renodlade "hanväsen" är således "speciella kampväsen". ...

    830. Som uttryck för den "feminina polen" framträder alla sådana tankearter och medvetandefunktioner som befordrar en lyckoförnimmelse genom känslan att vara beskyddad, att stå i gunst hos ett överlägset maktväsen. ...

    831. … "Hanväsendet" hungrar efter ett väsen som kan beundra dess maskulina egenskaper och som i sitt rus av beundran önskar äga honom som det absolut enda föremålet för all sin tillbedjan, hängivenhet och underkastelse. ... Detta äger ju som medfödda talanger alla förutsättningar att kunna uppfylla tillfredsställelsen, samtidigt som detta väsens hela livshunger ju endast kan tillfredsställas genom förnimmelsen av att vara denna tillfredsställelse för det maskulina väsendets livshunger. ... .

    Livets Bog, del 5, st. 1919:

    ... Hos djuret vidmakthålls eller befordras denna hunger- och mättnadsdrift alltså rent automatiskt genom det av könsorganen framkallade sexuella begäret. Detta begär förnims som en längtan efter en viss behagsförnimmelse eller salighetsnjutning. Denna behags- eller salighetsnjutning kan här endast uppnås genom en förbindelse med ett väsen av motsatt kön och utgör alltså den enpoliga sexualiteten. Då den maskulina principen här är den härskande, blir det hankönsväsendena som är de ledande och som mest animerar driften. ...

    Livets Bog, del 4, st. 1124:

    … Om väsendet har den maskulina polen i en utvecklad aktivitet och den feminina i ett latent tillstånd, känner det längtan eller hunger efter att erövra och besitta, leda och styra, beskydda och värna.…

    … Sådana väsen [kvinnan] känner i sin kulmination exakt den längtan, hunger eller det behov som är raka motsatsen till det "maskulina" väsendets hunger. De känner ett behov av att bli värnade eller beskyddade, de känner ett behov av att få hänge sig åt och låta sig dirigeras av en överlägsen makt. …

    När polerna närmar sig jämvikt:

    1140... Och här måste svaret bli att det helt riktigt i den nya sexualitetens begynnelsezon, på grund av väsendets alltjämt påtagliga ojämvikt i poltillståndet, förekommer "förälskelse" och "svartsjuka", eftersom väsendet här måste genomleva eller repetera den motsatta polens ännu ofärdiga och primitiva stadier, vilket innebär att mannen måste genomleva kvinnans primitiva egenskaper och kvinnan mannens ofärdiga natur, innan den nya sexualiteten kan bli renodlad. ...

    … Saken är nämligen den att den nya formen av sexualitet, som söker smekningsutlösning utanför sexualorganen, skiljer sig från den ordinära sexualiteten genom att den i sin fullkomligaste form inte alls skapar behagsförnimmelse genom ”besittningsförnimmelsen”, utan i stället genom en förnimmelse som vi kan kalla ”avståendeförnimmelsen”. Medan ”den ordinära sexualiteten” endast skapar behagsförnimmelse i begäret efter att äga ett visst annat väsens genförälskelse och utlöser njutning enbart genom att detta begär tillfredsställs, utlöser ”den nya sexualiteten”, där den är renodlad eller är en produkt av de två polernas balans hos väsendet, endast behagskänsla i begäret – inte efter att äga ett annat väsens genförälskelse, utan enbart i att få ge sig själv. …

    Ur artikeln "Äktenskapets kretslopp", Kosmos nr 6/2005:

    "... väsendet blir mer och mer kärleksfullt. Men här börjar detta att kollidera med äktenskapet, och efter hand som det blir fler och fler kärleksfulla väsen, försvinner den robusthet, den kontrast mellan hankönsväsen och honkönsväsen inbördes som finns på det djuriska stadiet. De känner sympati utan den sexuella dragning som skapar förälskelsesympatin. Hos människan med en utvecklad kärleksförmåga är det inte den sexuella dragningen, utan en varm, human önskan att göra gott, att älska, hålla av, skapa fullkomning där det är kaos, att rätta till där det är fel. Detta är verkligen en underbar förmåga, och den är mycket utvecklad hos somliga väsen. Ju mer utvecklad denna förmåga är, desto sämre äkta make eller maka blir ett sådant väsen."

    Martinus huvudverk Livets Bog kan läsas gratis online på svenska på Martinus Instituts hemsida.

    ************

    Om WeTime - vår nya temaserie inom Kosmologipodden

    Läs mer om vår nya poddserie i vårt första avsnitt: Könens upplösning

    Sänd in era reflektioner! Vi är glada om ni har lust att dela med er av era personliga erfarenheter och ge oss feedback. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt ([email protected]).

  • Här kan du ta del av vårt samtal om Kosmos nr 1/2024 med temat: "Vad är sanning?" Med utgångspunkt i artiklarna delar vi våra tankar och erfarenheter, och fördjupar oss i Martinus sanningsbegrepp. Vi ser på alla lokala sanningar som tävlar om uppmärksamheten i dag, med isolerade åsiktsbubblor och förnekandet av att det finns något som är förenande och sant. Och vi pratar om att närma sig en större sanning och även att vara sann och ärlig i sig själv, vilket ju inte alltid är så lätt. Medverkande är Ulla-Mir Renöfält, Daniel Palmgren och Olav Johansson Musik: Lars Palerius Några intressanta länkar till saker vi berör i samtalet: Här kan du läsa om samhället där palestinier och judar bor tillsammans: https://www.fredensoas.se Här kan du höra om orkestern med lika delar judar och araber som har funnits i 25 år: https://west-eastern-divan.org/divan-orchestra Här finns en kortare intervju med Viktor Frankl som skapade ”Logoterapi” som metod: https://www.youtube.com/watch?v=OL8DyVusLeE

  • Välkomna till WeTime - vår nya temaserie inom Kosmologipodden

    Vad är kön? Varför sker det så många förändringar med våra könsroller i dag? Vad betyder det för oss som individer och för samhället?

    Med sitt utvecklingsperspektiv genom reinkarnation visar Martinus att uppdelningen i kön håller på att upplösas – vi är alla på väg mot ett gemensamt kön. Detta tredje kön uppstår när det feminina och det maskulina integreras och kommer i jämnvikt inom oss som individer.

    Hur upplever kvinnor den maskulina polens växande inflytande och vad händer med männen när deras feminina pol utvecklas? – och hur påverkar denna inre transformation samhällsutvecklingen?

    I denna temaserie samtalar vi, Solveig Langkilde och Pernilla Rosell, utifrån den danska författaren Martinus världsbild, med särskilt fokus på de inre och yttre konsekvenserna av denna förvandling av våra sexuella poler.

    Vi vill utforska och reflektera över olika frågor som rör kvinnor och män, HBTQ-frågor, det icke-binära och det androgyna. Vi kommer också att beröra familjens förvandling, könens historia och utveckling, språk och kön, med mera.

    Vi är tacksamma om ni som lyssnar har lust att dela med er av era personliga erfarenheter på detta område och ge oss feedback, så vi vet vilka frågor som är angelägna för er. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt ([email protected]).

    Avsnitt 1: Könens upplösning

    I vårt första avsnitt presenterar vi vår nya serie och varför vi har längtat efter att fördjupa oss i frågor om kön, könsroller, kvinnligt och manligt. Vi går också igenom några grundläggande analyser av Martinus om könens upplösning genom den så kallade polförvandlingen.

    I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk, som vi här återger i en lite längre version:

    Livets Bog, del 3, st. 942 (utdrag):

    Men dessa två stora talangkärnors eller polers verkningar kulminerar inte alltid i ”hankön” eller ”honkön”, utan visar sig ibland kulminera som ”dubbelkön”, vilket innebär att kulminera i ett harmoniskt, jämnt fördelat uttryck. I en sådan kulmination framträder väsendet alltså inte som ett ”speciellt hanväsen” eller ett ”speciellt honväsen”. I stället visar det sig här som ett väsen, där det feminina och det maskulina såväl fysiskt som själsligt har mist sina skarpa, robusta konturer till förmån för teckningen av ett helt nytt väsen. Detta nya väsen skiljer sig från ”hanväsendet” och ”honväsendet” genom att det har ”dubbelhorisont”. Medan ”hanväsendet” huvudsakligen bara förnimmer ”maskulint” och ”honväsendet” bara förnimmer ”feminint”, och vart och ett av dem därför måste leva inom sin medvetandesfär eller horisont, förnimmer det fullkomliga ”dubbelkönsväsendet” både maskulint och feminint och får därigenom möjlighet att uppleva livet i båda dessa stora kontrastsfärer.

    Läs online här.

    Livets Bog, del 5, st. 1709 (utdrag):

    Har inte ”kvinnan” under årtusenden hållits nere i okunnighet, sexuellt slaveri och ringaktning av det så kallade ”starka könet”, som genom sin maskulina, kroppsliga överlägsenhet eller styrka i förhållande till ”kvinnans” fysiska, kroppsliga tillstånd hade lätt att bli den dominerande?

    Läs online här:

    Tips för dig som vill lyssna eller läsa mer:

    Podd: ”Polförvandlingen och den härliga tid som väntar”

    För den som vill höra Solveig berätta lite mer om polförvandlingen i sitt eget liv, kan vi rekommendera avsnitt 4 i Kosmologipodden, där Solveig samtalar med Micael Söderberg och Pernilla:

    Här hittar du också fler avsnitt som handlar om polförvandling, MeToo, mansroller, äktenskap, med mera, genom att skriva in nyckelord i hemsidans sökfunktion.

    Du kan också se en 14 minuter lång videointroduktion med Solveig om temat ”Ægteskabets opløsning - Kærlighedens udvikling” på danska på Martinus Instituts YouTube-kanal.

    För den som vill läsa mer i Martinus’ verk, kan vi t.ex. rekommendera den lilla boken Två slags kärlek, där Martinus ger en överblick över utvecklingen från den själviska förälskesympatin till den mänskliga allkärleken. Boken finns att köpa på svenska på varldsbild.se. Du kan också läsa den gratis online på danska på Martinus Instituts webbplats.

  • Här kommer samtalet om Kosmos nr 4 2023. Vi blev lite sena denna gång eftersom flera av oss var lite småsjuka i omgångar, men bättre sent än aldrig! Denna gång har vi AI eller Artificiell Intelligens i fokus. Vi låter oss förundras över teknikens gigantiska framsteg under det senaste århundradet, vilket ju är helt i samstämmighet med Martinus visioner för framtidens samhälle. Vi vrider och vänder på temat och ser på såväl utmaningar och faror med den nya tekniken som dess fördelar och hur den så småningom kan bli till glädje och nytta för mänskligheten. Medverkande är Ulla-Mir Renöfält, Olav Johansson, Daniel Lundberg och Daniel Palmgren Musik: Lars Palerius

  • Vi föds alla in i de fysiska jordeliven som små spädbarn, som är helt beroende av omgivningen för den fysiska överlevnaden. I detta avsnitt möter vi psykologerna Tove Blomqvist och Sören Grind, som samtalar om den tidiga barndomens betydelse för vår mänskliga utveckling och för våra relationer, utifrån Martinus världsbild med reinkarnationsperspektivet som grundläggande förutsättning.

    I samtalet reflekterar Tove och Sören över olika anknytningsmönster och hur de påverkar barnens förhållningssätt till omvärlden och till dess känslomässiga och intellektuella utveckling. De samtalar också om hur repetitionen av tidigare inkarnationer blir synlig under spädbarnets utveckling ända från befruktningsögonblicket och under uppväxten fram till 30-årsåldern.

    I samband med den förestående julen tänker vi också särskilt på det lilla Jesusbarnet i krubban. Utifrån Martinus analyser av begivenheterna i Betlehem på ett symboliskt plan, som en berättelse av hela vår utveckling som jordemänniskor, kan vi se hur vårt eget inre Kristusbarn sakta men säkert växer från inkarnation till inkarnation, vilket visar sig i en växande humanitet och nästakärlek.

    Under avsnittet refereras också till Sören Grinds bok Livet - en fråga om kärlek. Om mänsklig utveckling i ett reinkarnationsperspektiv, där bl.a. dessa teman som rör anknytning och barndomens betydelse för relationerna i våra liv fördjupas. Sörens böcker kan köpas på svenska och danska på Världsbild förlag: www.varldsbild.se och på www.martinusshop.dk

    Martinus litteratur kan också köpas på svenska på Världsbild förlag, och du kan även läsa stora delar av hans verk - t.ex. den lilla boken Julevangeliet - gratis online på martinus.dk: https://www.martinus.dk/sv/tt/index.php

    Språk: svenska

    Avsnittet spelades in på Zoom den 16 december 2023 med Tove Blomqvist, Sören Grind och Pernilla Rosell.

    Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.

  • Här är vårt samtal om Kosmos nr 3 – vi hoppas inspirera både er som prenumererar och er som inte gör det. Tidskriften landade i brevlådan i början av september 2023 – ett nummer med temat Reinkarnation.

    Vi samtalar om ämnet både utifrån texterna i numret, egna erfarenheter och tankar och böcker vi läst. Bl.a. om forskning kring barns minnen av tidigare liv, om repetition av krigserfarenheter när barn leker med krigsleksaker, om reinkarnationstemats närvaro i konstnärliga uttryck och varför reinkarnationstanken inte finns med i kristendomens läror. En helt ny artikel av Martinus presenteras och även en artikel från Kosmiska lektioner 2 – med en ögonöppnande tanke kring reinkarnation.

    Två författare, förutom Martinus, nämns i podden, dels Sören Grind som gett ut en bok med titeln, Reinkarnation, en logisk och kärleksfull syn på livet och Oliver Lazar med boken Beyond matter. För den som vill läsa mera så kan vi också rekommendera boken After av Bruce Greyson.

    Medverkar gör Ulla-Mir Renöfält, Anne Pullar och Micael Söderberg.

    Musik: Lars Palerius.

  • Detta avsnitt är en samproduktion med den engelska podden ”Martinus cosmology podcast.” Micael Söderberg och Mary McGovern intervjuar Nikolaj Pilgaard Petersen om logik, medvetandets problem och om hur Martinus världsbild har påverkat Nikolajs syn på filosofi, vetenskap, materialism och livsupplevelsen.

    Hur definierar Martinus logik? Vad har logik med kärlek att göra? Varför existerar medvetandet överhuvudtaget? Varför upplever vi något? Är vår hjärna ens nödvändig? Det är några av frågorna vi tar upp i detta engelskspråkiga avsnitt.

    Nikolaj Pilgaard Petersen är lärare, har doktorerat i filosofi och har en masterexamen i historia och matematik. Förutom undervisning och kommunikation ägnar han sig åt forskningsarbete inom området filosofi. Han är författare till flera böcker om filosofiska ämnen för en bred dansktalande publik, vilket inkluderar boken "Vad är verkligheten i verkligheten?" (2016), och ett antal vetenskapliga artiklar.

    Nikolaj har två YouTube-kanaler. På engelska: "The Nature of Reality" https://youtu.be/SifWPCOxUXk och på både engelska och danska: https://www.youtube.com/@npilgaard/videos.

    Denna podcast spelades in av Micael Söderberg och Mary McGovern på Martinus Centre, Klint den 3 augusti 2023.

    Språk: OBS, engelska.

    Foton: Bo Edvinsson och Mary McGovern

    Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.

    Martinus litteratur finns tillgänglig online på Martinus instituts hemsida: www.martinus.dk/sv. Här kan du också hitta information om de internationella sommarkurserna på Martinus Center i Klint, Danmark.

  • Välkommen till ett poddsamtal med Peter Blyme, gestaltterapeut och transaktionsanalytiker. Peter samtalar med Pernilla Rosell och Lars Palerius. Han berättar om hur han som ung andlig sökande kom i kontakt med Martinus världsbild, som i kombination med andra vishetsläror och källor har fungerat som en ”jordglob” i hans liv. Den har tillhandahållit en helhet under resan mot en större kunskap om oss själva och om tillvaron.

    Under samtalet berättar Peter om sin mångåriga erfarenhet av terapeutiskt arbete med missbruk och beroendeproblematik, och han kommer bland annat in på det stöd han har funnit inom Tolvstegsprogrammet. Peter har också själv utvecklat ett program som heter AHA-programmet, ett självhjälpsprogram som kan kombineras med andra behandlingsinsatser.

    Vi samtalar också om Sigmund Freuds betydelse för utforskandet av vårt psyke, samt Hellingers familjekonstellationer, som också berörs i Peter Blymes ovannämnda föredrag, och mycket annat.

    Peter håller också föredrag och kurser i Martinus världsbild, och höll bland annat ett föredrag om ”Samvete, ideal och vår ofärdiga natur” under kursveckorna i Martinus Center Klint, 2023. Vårt samvete kan fungera som en kompass i vår längtan efter att göra rätt. Samtidigt kan höga ideal också bli en börda för oss, och vi samtalar om vi med hjälp av kunskap och medkänsla kan finna goda vägar att hantera obearbetade känslor och gamla vanemönster av självkritik.

    Du kan lyssna till Peters föredrag sommaren 2023 på Martinus Instituts Crowdcast-kanal på följande länk: https://www.crowdcast.io/c/dpa3lgwqq2yk

    Han har även hållit föredrag inom ramen för Stiftelsen Martinus Kosmologi i Stockholm, som finns tillgängligt på YouTube på denna länk: https://www.youtube.com/live/t1DbGiqeomw?feature=share

    Peter har också tillsammans med Max Käck startat Tankesmedjan Kosmos, och håller under hösten 2023 en helgkurs i Martinus Center Varnhem som fokuserar på gruppdialog och delningsrundor. Du kan läsa mer om detta på Martinus Center Varnhems hemsida: https://martinuscentervarnhem.se/?page_id=956

    Samtalet spelades in på Martinus Center Klint, Danmark, 11 juli 2023.

    Språk: Svenska.

    Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.

  • Åter ett samtal om senaste Kosmos, denna gång med temat inre och yttre tankeklimat. Vi talar bland annat om skillnaden mellan att se världsalltet som något levande, eller att se det som först och främst död materia - och vad dessa uppfattningar har för konsekvenser. Hur intelligensutvecklingen blir förödande när den lierar sig med vår själviska sida, men också om hur det finns en kosmisk plan med denna obalans, som så småningom kommer övervinnas av en allt starkare empati- och kärleksförmåga.

    Ulla-Mir Renöfält, Lars Östnäs och Daniel Palmgren deltar i samtalet.

    Musik: Lars Palerius

    Språk: svenska

    Lite referenser:

    Det hänvisas till forskare som Rupert Sheldrake, som har skrivit om gränslandet mellan det fysiska och ickefysiska och James Lovelock med sin "Gaiahypotes".

    Ett annat namn som dyker upp är forskaren Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar och som har skrivit om fördelarna med vegetarisk kosthållning, i samband med nya sjukdomar som exempelvis Covid.

    I Podden används bl.a. begreppet "mekanicistisk världsbild" Kanske ska det förtydligas att det nog är vanligare med begreppet "mekanistisk världsbild" som har ungefär samma betydelse.

  • Välkomna till ett samtal med reflektioner, tankar och dikter om livet och döden, om ljus och mörker och hur det är att vara människa.

    Medverkande: Per Ragnar (skådespelare, regissör, programledare, författare), Olav Johansson (föredragshållare, författare, kursledare), Pernilla Rosell (podcastredaktör).

    Samtalet spelades in långfredagen 7 april på Hälsans Hus, Stockholm.

    Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.

    Språk: svenska

  • Nytt samtal om innehållet i senaste Kosmos. Denna gång berörs vår längtan efter en bättre värld, ett ”paradis” eller ”Shangri-La”. Vi talar om hur vi personligen har relaterat till en sådan vision. Om hur den bland annat förekommer i den gamla klassikern ”Bortom horisonten”, liksom att den är en del av politiska ideal. Och om kraften i den framtidsvision som Martinus beskriver i sina texter.

    Ulla-Mir Renöfält, Olav Johansson och Daniel Palmgren deltar i samtalet.

    Musik: Lars Palerius

    Språk: svenska

  • Samtalet som växte fram den här gången utgick från temat i årets sista Kosmos: ”Krig och fred”. Det kom att handla en hel del om krigets erfarenhet som en del av en större plan, som i sin tur får oss att längta alltmer efter fred. En fredslängtan och en mättnad på krigets mentalitet, som man märker av alltmer i världen. Vi pratar också om hur man kan förhålla sig personligt till den kris som råder i världen nu.

    Ulla-Mir Renöfält, Olav Johansson, Lars Östnäs och Daniel Palmgren deltar i samtalet.

    Musik: Lars Palerius

    Språk: svenska

  • Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.

    Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.

    Detta är det 23:e föredraget i serien. Det är inspelat i Malmö i oktober 2008 och är en frågestund med fokus på jorden och den andliga världen.

    Medverkande: Ole Therkelsen

    Språk: svenska

    Musik komponerad av Lars Palerius

  • Återigen har vi ett samtal om det nya numret av Kosmos. Vi talar om planeter som levande väsen, och vilket stöd nuvarande forskning ger till Martinus analyser omkring detta. Om Ufo-observationer och vad Martinus egentligen har sagt. Vi talar också om synen på naturen – en helgedom eller en samling materia? Och vilka konsekvenser får dessa synsätt? Dessutom om Martinus analys av det levande väsendet och hur denna förståelse kan hjälpa oss att känna universell gemenskap med allt och alla. Ulla-Mir Renöfält, Olav Johansson och Daniel Palmgren deltar i samtalet. Musik: Lars Palerius Språk: svenska

  • År 2021 lämnade Else Byskov in en uppsats med titeln “The Best Available Evidence for the Survival of Human Consciousness after Permanent Bodily Death” till en uppsatstävling som anordnades av The Bigelow Institute for Consciousness Studies (https://www.bigelowinstitute.org/). I den här intervjun med Mary McGovern och Micael Söderberg presenterar hon några av dessa bevis och täcker ämnen som nära-döden-upplevelser, minnen från tidigare liv hos barn, regressionsterapi, återfödelseprocessen och multipel personlighetsstörning.

    Hennes uppsats finns på engelska på: https://www.amazon.com/Available-Evidence-Survival-Consciousness-Permanent/dp/B09KN2LSQ2 och på danska på: https://www.saxo.com/dk/de-bedst-tilgaengelige-beviser-for-at-menneskets-bevidsthed-overlever-doeden_bog_9788743034094

    Else Byskov har skrivit och gett ut nio böcker på engelska om Martinus Kosmologi vilka inkluderar Life After Death in a Nutshell, Fate and Karma in a Nutshell, Reincarnation in a Nutshell (with Maria McMahon), Death is an Illusion and The Art of Attraction. Se vidare på hennes websida: http://newspiritualscience.com/

    Denna podcast spelades in av Mary McGovern och Micael Söderberg på Martinus Center Klint, Danmark den 3 augusti 2021 som ett samarbete mellan The Martinus Cosmology podcast och Kosmologipodden.

    Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.

    Språk: OBS engelska.

    Martinus litteratur finns tillgänglig online på Martinus instituts webbplats: www.martinus.dk/sv. Här hittar du också information om internationella sommarkurser på Martinus Center i Klint, Danmark.

  • Samtalet fokuserar på innehållet i senaste numret av tidsskriften Kosmos. De medverkande presenterar varsin artikel som har fångat dem extra mycket. Med artiklarna som utgångspunkt berörs teman som tolerans och vikten av att se människor som de verkligen är. Vi strävar alla efter ljuset, men har olika uppfattning om vad ljuset är. Men den gudomliga visdomen väller fram överallt. Gud talar till människorna genom alla ting, behagliga som obehagliga. Micael Söderberg, Ulla-Mir Renöfält och Daniel Palmgren deltar i det här avsnittet. Musik: Lars Palerius

  • I detta avsnitt samtalar kosmologipodden med författaren och psykologen Sören Grind om hans senaste bok Reinkarnation.

    Det finns idag en mängd vetenskapliga studier som stödjer tesen att vi alla lever många liv där vi successivt utvecklas mot ett allt högre medvetande baserat på nästakärlek.

    Medverkar gör Sören Grind och Micael Söderberg.

    Musik komponerad av Lars Palerius.

    Inspelat i maj 2022.

  • Nu introducerar kosmologipodden en ny serie om tidskriften Kosmos. Den kommer ut fyra gånger per år, och vi sänder ett avsnitt strax efter att den anlänt. Vi kommer att prata om numrets tema, den här gången: ”Tredje testamentet”. Micael Söderberg, Ulla-Mir Renöfält och Daniel Palmgren deltar i det här avsnittet. Musik: Lars Palerius