Folgen
-
USA-korrespondent Roger Wilson har tittat på kulturella markörer och hjälper oss att tyda gäster, gester och artister under Trumps första dag som president.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA-KORRE ROGER WILSON OM TRUMPS KULTURELLA VALVi analyserar Donald Trumps första dag tillbaka i Vita Huset tillsammans med USA-korrespondent Roger Wilson. Vad är installationen för ett slags spektakel, vad vill han signalera kulturellt? Från ceremonin i kongressen till sportarenan. Och vad var det egentligen Musk gjorde för gest?
Vad finns det att se fram emot bland de svenska biopremiärerna i vår, och vad syns för trender? Våra filmkritiker Björn Jansson och Nina Asarnoj har under förmiddagen besökt presentationen av den svenska filmvåren på Filmhuset i Stockholm och kommer till studion för att sammanfatta åt oss.
I morgon skulle August Strindberg ha fyllt 176 år – vilket vi uppmärksammar på ett lite annorlunda vis. Cecilia Edefalk är sedan sent 1980-tal en av våra internationellt erkända samtidskonstnärer. Hon arbetar med måleri, skulptur, installationer och fotografi. Nyligen kom hennes bok Mina Ord, där hennes samtal med döda konstnärskollegor och inte minst August Strindberg är nedtecknade. Den här kontakten med det hinsides är en del av Cecilia Edefalks konstnärliga praktik, en sorts intuition och lyhördhet, som hon själv beskriver som det ”måleriska tillståndet”. I detta tillstånd ska vi följa med vår reporter Katarina Wikars hem till Cecilia Edefalk.
”Det är barbariskt att skriva en dikt efter Auschwitz”, skrev den tyske filosofen och tonsättaren Theodor Adorno. Inför 80-årsminnet av förintelselägrets befrielse på måndag, tar alla veckans OBS-essäer avstamp i denna mening. Idag hör vi författaren Eva Ström om norska Gunvor Hofmos diktning i Förintelsens skugga.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Filmikonen David Lynch lämnar mästerverk som Twin Peaks, Blue Velvet, Wild at heart och Mulholland Drive efter sig. Hör kulturredaktionens Gunnar Bolin och konstnären Tova Mozard om Lynch storhet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ANNA TERNHEIM ÄR TILLBAKA – NU PÅ SVENSKAP1 Kultur får besök av Anna Ternheim, aktuell med nytt album, hennes åttonde i ordningen. Det heter "Psalmer från sjunde himlen" och för första gången är det en skiva helt på svenska. Men hur kom det sig att hon började skriva på svenska och vad gör det med hennes musik enligt henne själv?
”ASFALTSBLOMMAN” AV ANTTI JALAVA FÅR NYTT LIVDen sverigefinska författaren Antti Jalavas trilogi om sverigefinsk identitet uppmärksammades stort på sin tid, romanen Känslan nominerades till Sveriges Radios Romanpris 1996. Sen dess har inte mycket hörts om Antti Jalava och hans författarskap i svenska kultursammanhang. Men nu kommer genombrottsromanen ”Asfaltblomman” från 1982 ut på nytt, efter att under decennier ha varit borta från biblioteken. Hör Lina Puranen, kulturproducent och filmare som arbetar med en ny dokumentär om Antti Jalava, och Andreas Ali Jonasson, författare och minoritetssamordnare på Huddinge kommun.
KLASSIKERN: ”TAXI DRIVER” MED ROBERT DE NIRO"Taxi driver" från 1976 handlar om en Vietnamveteran som kör taxi i New York och blir besatt av hat mot mot vad han kallar "avskummet" på gatorna. Filmens blodiga slut upprörde. Regissören Martin Scorsese trodde att filmen med Robert De Niro i huvudrollen skulle bli smal och gå den stora publiken förbi. Men den hatfyllda taxichauffören fascinerade och blev Scorseses breda genombrott. Filmjournalisten Mårten Blomkvist ser tillbaka på en filmklassiker.
Programledare: Thella Johnson
Producent: Maria Götselius -
Fehlende Folgen?
-
Dokumentärfilmen Hacking hate följer den grävande journalisten My Vingren när hon infiltrerar ett högerextremt nätverk. Både hon och regissören Simon Klose kommer till P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det som började som en undersökning om hur högerextrem radikalisering på sociala medier går till tog en dramatisk vändning när My Vingrens fejkprofil blev inbjuden till ett hemligt högerextremt nätverk. Hör en intervju med regissören Simon Klose och filmens huvudperson My Vingren om det sju år långa arbetet med filmen, och om vad som händer när hatet inte regleras på sociala medier.
SAMTAL: META KAPAR FAKTAGRANSKNING – ÄR DET BÖRJAN PÅ SLUTET FÖR FACEBOOKS DOMINANS?Förra veckan kom beskedet att Mark Zuckerbergs Meta drar tillbaka mycket av sin faktagranskning och moderering. Oberoende organisationer som står för faktakoll ska ersättas av "community notes" från användarna själva. Beslutet ses av många som en anpassning inför Trump och hotet om en kommande antitrusträttegång, och som att Zuckerberg nu sneglar på Elon Musk, som presenterat sig som en yttrandefrihetsabsolutist och vars X kraftigt minskat modereringen.
Men X har också sett många användare lämna plattformen i takt med att det hatiska innehållet ökat – kan världens största sociala medium, Facebook, nu gå samma öde till mötes? Mediestrategen och Blankspot-vd:n Brit Stakston kommer till P1 Kultur för att prata om hur vårt beteende på sociala medier kommer att påverkas.
REPORTAGE: MÖT AVATAREN I VÄRLDSUNIK UPPSÄTTNING AV ”SPÖKET PÅ CANTERVILLE”Teatervåren har start och i helgen händer något unikt på Riksteatern Crea som producerar scenkonst på teckenspråk. Teatern blir då nämligen först i världen med ett levande spöke på scenen som pratar teckenspråk. På lördag är det premiär på familjeföreställningen Spöket på Canterville, en pjäs baserad på Oscar Wildes humoristiska kortroman från 1887. P1 Kulturs Helene Alm besökte repetitionerna tidigare i veckan.
ESSÄ: MONA MASRI OM EN ENSAMHET SOM DELAS AV 300 MILJONERDet har handlat om psyket och samhället i radioessäerna från OBS denna vecka, och i veckans sista essä hör vi om ett mycket spritt psykiskt besvär: depression. Genom historien har de allvarligt nedstämda betraktats som allt från genier till trasiga maskiner. Mona Masri menar att det trots allt finns ett ljus i det kompakta mörkret, i den här essän från 2017.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
I februari 2022 inledde Ryssland den fullskaliga invasionen av Ukraina och kriget har skapat en fruktansvärd förödelse hur har kulturlivet klarat sig och förändrats under de tre år som snart har gått?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag inleder P1 Kultur en reportageserie om det ukrainska kulturlivet i skuggan av kriget. I tre inslag berättar han om hur ukrainska kulturarbetare fått ställa om till en ny verklighet, där ständig oro, ryska raketattacker och utegångsförbud präglar tillvaron. Samtidigt blomstrar kulturen, uppfinningsrikedomen är stor när det handlar att hitta nya uttryck och nya scener. Följ med till den ukrainska huvudstaden Kyjiv där kulturredaktionens Fredrik Wadström, som också är programledare för Radiokorrespondenterna Ryssland, visar vägen till ett kulturliv som vägrar att ge sig.
"OM FRIHET" AV TIMOTHY SNYDERDen framstående amerikanska historikern och författaren Timothy Snyder har i flera böcker undersökt hoten mot demokratin, totalitarismens mekanismer och det auktoritäras återkomst. Nu kommer hans "Om frihet" ut på svenska, där han beskriver den politiska filosofin bakom frihetens principer, men också hur han själv och andra tänkare ser på frihetens betydelse i en tid där den är allt annat än säkrad. Mattias Berg har läst.
DE NOMINERADE ROMANERNA TILL ROMANPRISET 2025Nu är det klart vilka fyra romaner som är nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2025 och som årets Lyssnarjury ska läsa. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg, som också leder romanprisdiskussionerna och Anna Tullberg, Romanprisets producent, kommer till studion för att berätta om romanerna och hur vägen fram till en segrare i april ser ut!
De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2025:
”Allätaren” av Martin Engberg
DAGENS ESSÄ: ULF KARL OLOV NILSSON OM SAMBANDET MELLAN VANSINNE OCH SKAPARKRAFT
”Helga” av Bengt Ohlsson
”Den första boken” av Karolina Ramqvist
”Tänkarens testamente” av Jessica SchiefauerPsykiskt lidande har länge kopplats samman med konstnärlig kreativitet. Svensk statistik bidrar med lite välkommen torr fakta till debatten, konstaterar Ulf Karl Olov Nilsson, som tar sig an en fråga som sysselsatt oss sedan antiken – den om galenskapens förhållande till kreativitet.
Programledare Thella Johnson
Producent Maria Götselius -
Vi summerar årets stora svenska filmfest med vår filmkritiker Björn Jansson som var på galan. Dessutom: dagbok från Damaskus efter diktaturens fall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SAMTAL: VAD VAR DET FÖR GALA OCH VANN RÄTT FILM?Vår filmkritiker Björn Jansson kommer till studion för att summera intrycken från gårdagens stora svenska filmfest. Förhandsfavoriten ”Den sista resan” fick se sig slagen av ”Passage” i den tunga kategorin ”årets film”. Och ekonomi och politik var de stora samtalsämnena från start till slut. Vilka nominerade och vinnarfilmer från 2024 får man inte missa – och var kan man se dem?
Humor har blivit ett sätt att hantera de omvälvande händelserna i Syrien efter diktaturens fall den 8 december. En som tagit till det är Selma från Damaskus som i dagliga inlägg på sociala medier uppdaterat om läget, från vardagliga betraktelser till storpolitik. Reporter Revend Shexo, Ekot Radio Sweden. (Selma heter egentligen något annat, men hennes identitet är känd för redaktionen.)
Inspirerat av det europeiska kulturhuvudstadsåret utser Storbritannien vart fjärde år sin egen kulturstad. I år har turen kommit till den gamla industristaden Bradford, där man hoppas att kulturen ska leda till att staden lever upp. Vad är Bradford för stad och vad har utmärkelsen för betydelse? Sveriges Radios Londonkorrespondent Pontus Mattsson har besökt invigningen.
Troligen har du sett det någon gång. Ett svartvitt foto av en ung kvinna som rundar ett gathörn i Italien. Fotot heter ”An American girl in Italy” och är taget av den amerikanska fotografen Ruth Orkin 1951. En klassiker vad gäller gatufotografi man just nu kan se på Kulturhuset i Stockholm, i en stor internationell utställning som för första gången visar hela Orkins fotokonst. P1 Kulturs Jenny Teleman gick dit för att få berättelsen om tjejen som gjorde vad som föll henne in.
ESSÄ: DET ÄR NORMALT ATT VARA KONSTIGFör inte så länge sedan stöttes psykiskt sjuka ut ur samhällsgemenskapen och placerades på anstalter, som S:t Lars i Lund, för att glömmas bort. Men vansinne har också romantiserats och setts som en källa till konstnärligt skapande. Hur normalt är det egentligen att vara konstig? Det frågar sig författaren Maria Küchen i dagens essä från OBS.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
Branden i Los Angeles fortsätter att orsaka förödelse. Dödssiffran stiger och minst 10 000 byggnader och fordon har förstörts. Los Angeles är ju som en enda stor filmkuliss, säger Sveriges Radio-journalisten Håkan Widman, på plats i den brandhärjade staden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”EMILIA PÉREZ” – KAN ÅRETS BÄSTA FILM REDAN VARA HÄR?Bioaktuella ”Emilia Pérez” av Jaques Audiard handlar om advokaten Rita (Zoe Saldaña) som blir anlitad av kartelledaren Manitas (Karla Sofìa Gascón ) som vill förverkliga sin dröm: att gå under jorden och bli kvinna. Filmen hyllas av kritikerna och prisas på festivaler och galor, men vad är så lockande med en dramamusikal om en kartellledare som vill byta kön? Hör våra filmkritiker Björn Jansson och Emma Engström.
DUBBELMORDET I LINKÖPING HAR BLIVIT DRAMASERIE PÅ NETFLIX”Genombrottet” är en ny Netflix-serie, baserad på baserad på Anna Bodin och Peter Sjölunds bok med samma namn. Dubbelmordet i Linköping 2004 är fortfarande den näst största mordutredningen i svensk historia. Efter 16 år vänder sig till slut den ansvariga mordutredaren (Peter Eggers) till en släktforskare (Mattias Nordkvist) i hopp om att lösa fallet. Hur fungerar dramatiseringen av den här tragiska historien?
EN KULTURGUIDE TILL HELSINGFORSPå gränsen mellan öst och väst där både svenskarna och ryssarna gjort sitt avtryck – men där framför allt den finska romantiken lever. Följ med på en bildningsresa till Helsingfors med frilansjournalisten Hedvig Weibull och författaren Philip Teir.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
I tisdags var det exakt 10 år sen terroristattacken mot den franska satir veckomagasinet Charlie Hebdo. Men var står den i Frankrike så viktiga satirteckningen idag, tio år senare?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår Sydeuropakorrespondent Cecilia Blomberg har läst specialnumret från Charlie Hebdo som släpptes ut i samband med årsdagen för terroristattacken och kommer berätta om innehållet. Och satirtecknaren Karin Z Sunvisson, utbildad i Paris, fördjupar oss i vad satirteckningen har betytt för fransmännen genom tiderna samt vilken påverkan terrorattentatet för tio år sen har haft på den traditionen i Landet.
Den hållbara arkitekturen hamnar i skuggan av den ekonomiska krisen. På konstmuseet Louisiana i Danmark pågår just nu en utställning om hur en framtida hållbar arkitektur skulle kunna se ut. Där tre olika arkitekt och designbyråer visar hur de närmar sig arkitekturen genom biologi. Genom att inspireras av den, hitta nya biologiska material att jobba med eller kopiera biologiska processer.
Samtidigt är byggbranschen i Sverige i en stor ekonomisk kris, förra året gick 800 bolag inom byggbranschen i konkurs och undersökningar visar att det billigaste alternativen prioriteras framför de mest hållbara.
Vår reporter Natacha López tittar närmare på denna paradox och har träffat utställningskuratorn Mette Marie Kallehauge på konstmuseet Louisiana, arkitekten och forskaren Marwa Dabaieh på Malmö universitet samt arkitekten Per Hallström.
För alla som behöver inspiration till en resa i vår bjuder vi den här veckan på fyra nedslag i europeiska städer. Vi kallar det Bildningsresan - serien som guidar oss till kulturens huvudstäder.I dag går färden till italienska Neapel, tillsammans med Lars Hermansson och författaren Maja Lundgren!
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari -
Nosferatu. Dracula. En vampyrs bekännelser. True Blood. Twilight. Och nu Nosferatu igen. Vårt sug efter blodsugare tycks aldrig stillas. P1 Kultur undersöker varför. Hör våra kritiker Emma Engström och Jenny Teleman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
BILL SKARSGÅRD OM ATT FÖRVANDLAS TILL VAMPYRHan spelar vampyren i Robert Eggers bioaktuella nyinspelning av ”Nosferatu”. Och det krävdes ett förvandlingsnummer. Både utseendemässigt och röstmässigt. P1 Kulturs Björn Jansson har träffat skådespelaren Bill Skarsgård.
KLASSIKERN: SÅ FÖRVANDLADES FURSTEN VLAD TILL VAMPYREN DRACULABram Stokers roman Dracula kom ut 1897 och har haft ett gigantiskt inflytande på våra föreställningar om vampyren. Hans historiska namne, 1400-talsfursten, satte med pålspetsning som specialitet skräck i såväl fiender som undersåtar. Men ingenting tyder på att härskaren Vlad Tepes Dracula, sin legendariska brutalitet till trots, någonsin livnärde sig som vampyr. Ludvig Josephson, producent för Creepypodden i P3, reder ut begreppen.
BILDNINGSRESAN: EN KULTURGUIDE TILL MADRIDFölj med Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Cecilia Blomberg och författaren Lina Wolff till Spaniens och Madrids mittpunkt, Puerta del Sol – landets absoluta nollpunkt som all avståndsberäkning utgår ifrån; följ i Cervantes spår genom författarstadsdelen Barrio de las Letras, innan det är dags att söka skugga i Madrids lunga – parken El Retiro.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Möt den ukrainska författaren till Amadoka i ett reportage av Fredrik Wadström. Dessutom: Filmvåren inleds med programsläpp till Göteborg filmfestival!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SAMTAL: FILMKRITIKER EMMA ENGSTRÖM OM KOMMANDE GÖTEBORG FILMFESTIVALDet har bara gått några dagar på 2025 och redan har filmåret rivstartat. De första tre månaderna är de mest hektiska i filmbranschen med galor och storpremiärer. Och ett säkert vårtecken är den 48:e filmfestivalen i Göteborg, som drar igång i slutet av månaden – programmet släpps under tisdagen. Hör vår filmkritiker Emma Engström om vad det blir för festival.
REPORTAGE: UKRAINSKA SOFIA ANDRUCHOVYTJ TAR SIG AN FÖRINTELSEN I STORVERKET ”AMADOKA”En av Ukrainas främsta författare, Sofia Andruchovytj, är aktuell på svenska med "Amadoka" – som handlar om krig, folkmord och vardagsliv i Ukraina under de senaste hundra åren. Den ukrainska utgåvan är på över 800 sidor men i Sverige ges den ut i två delar. Nu i vinter har den drygt 500-sidiga "Amadoka 1" kommit ut. P1 Kulturs Fredrik Wadström har träffat Sofia Andruchovytj för att tala både om den – och den senaste romanen skriven mitt under brinnande krig.
VERKET SOM VÄRKER: ”NIGHTHAWKS” AV EDWARD HOPPERI Verket som värker är det ni lyssnare som får komma till tals om ett kulturellt verk som betytt särskilt mycket. För Martin Landgren är det nästan trettio år sedan han som ung och orolig pojke fick se en klassisk målning i dova pastellfärger. Den föreställer fyra människor i en nattupplyst amerikansk bar på 1940-talet. P1 Kulturs Anna Tullberg träffade Martin Landgren för att höra om det verk som än i dag värker i honom.
FÖLJ MED BILDNINGSRESAN TILL PRAG – MED KATARINA WIKARSFör alla som behöver inspiration till en weekendresa i vår bjuder vi den här veckan på fyra nedslag i europeiska städer. Vi kallar det Bildningsresan – serien som guidar oss till kulturens huvudstäder. I dag går färden till de dimhöljda broarnas stad: Prag! Guider är kulturredaktionens Katarina Wikars och författaren Cecilia Hansson.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Regeringen vill satsa på bildning och läskunnighet, det säger kulturminister Parisa Liljestand. Därför får skolorna i år betydligt mer pengar för att kunna köpa in böcker till elever. Programledare: Jens Möller.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Följ med P1 Kulturs reporter Emma Engström på resa i vårt grannland när hon försöker knäcka Norgekoden och ta reda på framgångsreceptet bakom norsk films guldålder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det går allt bättre för norsk film - länge ansågs danskarna och svenskarna leda den nordiska filmligan, men nu är det norsk film och tv-drama som hyllas både på internationella filmfestivaler och på hemmaplan. Emma Engström åkte till Oslo för att försöka ta reda på vad som ligger bakom framgångarna. Är det rentav en guldålder på gång?
SHIDA SHAHABI – DOLDISEN SOM BLEV HANDPLOCKAD AV PJ HARVEYShida Shahabi är en svensk musiker och kompositör som gett ut två fullängdsalbum, skrivit musik för både scen och film och turnerat runt om i Europa flera gånger. I somras blev hon inbjuden av den brittiska musikern och kompositören PJ Harvey att spela före hennes konsert i London. Trots det, är hon ganska okänd fortfarande för den stora publiken i Sverige - P1 Kulturs Saman Bakhtiari har besökt Shida Shahabi i hennes studio i Hägersten.
KLASSIKERN: DRACULAS OLIKA ANSIKTENI dag, 3 januari, är det premiär för "Nosferatu" i regi av Robert Eggers med Bill Skarsgård i huvudrollen och det är en nyinspelning av den tyska stumfilmen "Nosferatu" från 1922. Det har gjorts ett otal filmatiseringar av Dracula. Att två så totalt olika versioner som Werner Herzogs och Francis Ford Coppolas båda lyckas framställa sin tragiske antihjälte så väl, det säger mycket om urkraften i Bram Stokers berättelse. Ludvig Josephson, producent för skräckpodden Creepypodden i Sveriges Radios P3, förmedlar sina intryck av de två porträtten av greve Dracula.
Programledare Måns Hirschfeldt
Producent Maria Götselius -
Det står en ungefär 1 500 år gammal bildsten på Gotlands museum. Bland inristade motiv finns en mystisk skåra i nedre högra hörnet. Sådana skåror finns massor av i Gotlands natur men ingen vet varför.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kulturredaktionens Mattias Berg möter Mathias Strömer, intendent på Gotlands museum, och Sören Gannholm som har skrivit en Masters-uppsats om skårorna på öns stenar och hällar. Dessutom hör vi Helena Andersson, som är antikvarie och ansvarig för stenålder på Historiska museet i Stockholm. Hon skrev även sin avhandling om gotländska stenåldersstudier. Fler reportage i serien Museernas hemligheter hittar ni i appen Sveriges Radio Play.
RÖSTEN: TOMAS ANDERSSON WIJLisa Wall träffar Tomas Andersson Wij på Södra Teaterns scen i Stockholm. ”Min röst är en baryton och det har tagit ganska lång tid för mig att acceptera det”, säger han. Tomas Andersson Wij var sju år när han första gången kände att han fick en riktig kick av att sjunga. Allra bäst tycker han fortfarande att rösten låter i ett frikyrkorum med 3,5 sekunders efterklang. Han ser på sin röst som en vän som han förhåller sig till. Fler intervjuer i serien Rösten med Lisa Wall hittar ni i appen Sveriges Radio Play.
Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent Maria Götselius -
Vad är själen för något, egentligen? Hur kan stor kultur ibland göra den nästan påtaglig? Ett personligt reportage av P1 Kulturs Mattias Berg om själens kulturhistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det handlar mest om de stora linjerna: hur begreppet har använts i kultur och filosofi genom sekel och millennier.
Men också om min egen kulturhistoria. Hur operan plötsligt vällde över mig, som tioåring, och hur jag jagat genom Rom efter Caravaggios magiska målningar.
Det handlar om själen i kvantfysik och mystisk persisk poesi.
Och om "Det sublima", själens komplexa syskon. Uttrycket för upplevelser som inte riktigt går att beskriva, men ändå är så obeskrivligt starka att de kan bli rent skrämmande.
-
Det är 150 år sedan Elsa Beskow föddes och hennes bilderböcker trycks fortfarande i nya upplagor. Vad som hunnit falla mer i glömska är hennes äktenskap med dåtidens stora kändis - Natanael Beskow.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kulturs reporter Anna Tullberg träffar kulturjournalisten och författaren Annika Persson, som skrivit boken ”Elsa och Natanael Beskow. En kärlekshistoria”.
I den skildrar hon parets envetna och gemensamma kamp för ett mer jämlikt och demokratiskt Sverige under det tidiga 1900-talet.
-
År 1974 händer det omöjliga. Två unga musiker gör storsuccé med en hitskiva med något så konstigt som medeltidsballader. Medan duon Folk och rackare intar svensktoppen frälser de också en argsint sexåring.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Jenny Teleman är sex år får hon stifta bekantskap med en äggskalsvit LP. ”Med rötter i medeltiden” går runt, runt på hennes systers grammofon. Två röster sjunger så det rasslar inombords om lera, oknytt, styva sjömän, uppror, djävulen, brännvin, döderskratt, svärd och konungagårdar.
Skivan handlar om de som gjorde tvärsemot, de som vägrade och sa ifrån. Det är tung arsenal för en sprittande sexåring.
Jenny Teleman bjuder hem Ulf Gruvberg och Carin Kjellman, som gjorde skivan, för ett samtal om bästa sortens mungiga och den råa klangen i medeltidsmusik. De pratar om hur man gräver i svenskt visarkiv, flörtar med danska högstadiebusar och får övervintrade kommunister att mjukna. Hur man gör en svensktoppsetta av en uråldrig halarvisa och varför man aldrig förstår vilken bra musik man gör när man gör den.
En P2 dokumentär från 2020 av Jenny Teleman.
-
Kulturnytts tv-kritiker Ylva Nilsson sammanfattar tv-året 2024 där nordiskt drama och miniserier varit starka kort. Programledare Andrea Valderrama.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ylvas tv-tips:
”Tunna Blå linjen” - SVT Play
”En familj som vår” - TV4 Play
”Helikopterrånet” - Netflix
”Slow Horses” - Apple TV +
True Detective - Max
”Mr and Mrs Smith” - Amazon Prime Video
”Baby Reindeer” - Netflix
”Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story” - Netflix
”Min fantastiska väninna” - Max
”Hundra år av ensamhet” - Netflix
”Ripley” - Netflix
”Only Murders in the building” - Disney
”Hacks” - Max
”The Bear” - Disney
”En dag” - Netflix
”Nobody Wants this ”- Netflix
-
Författaren och musikern Kerstin Norborg nya roman Jag måste gå rätt in i elden handlar om en mycket gammal Honorine Hermelin, som sitter på äldreboendet och rannsakar sitt liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Honorine Hermelin var i trettio år rektor på Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad och medgrundare till tidskriften Tidevarvet på 1920-talet. Hon var en karismatisk pedagog och talare, ständigt i rörelse.
Det som intresserade Kerstin Norborg var dock sprickorna bakom vältaligheten, det undanglidande, hennes oförlösta längtan. Även tomrummet inspirerade Kerstin Norborg. Honorine Hermelin brände många av sina brev, både till läkaren Ada Nilsson och kritikern Hagar Olsson som stod henne nära.
– Det gick så långt att jag tänkte: jag kan inte skriva om henne, jag kommer henne inte in på livet. Men långt senare insåg jag att det spännande i romanen är att hon gömmer sig och att det är det jag måste undersöka, säger hon.
Katarina Wikars träffade Kerstin Norborg i hennes arbetslokal och vi hör också inslag ur radioarkivet och tv-arkivet med Honorine Hermelin.
Ett reportage av Katarina Wikars
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby -
När Alice Babs är 15 år upplever hon sin idol Duke Ellington live och börjar att drömma om att få sjunga med honom. Ett kvarts sekel senare får hon det. Berit Nygren tecknar hennes porträtt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Julen 1962 ringer det på telefon hemma hos Alice och Nils Ivar Sjöblom.
Det är tv-producenten Arne Arnbom som har en fråga till Alice:
”Alice, vill du sjunga med Duke Ellington?”
Alice blir mållös. Vid den här tiden har hon varit borta från scenen mycket länge för att ägna sig åt familjen men nu hänger hon av sig köksförklädet, berättar hon i sina memoarer. Ellington har valt ut Alice Babs bland en rad svenska sångerskor och i och med Alice framträdande med honom i svensk tv 1963 inleds ett vackert och förtroendefullt samarbete där hennes stora röst blir ett värdefullt instrument i hans utsökta tonmåleri. Det samarbetet ska toppas med Ellingtons andra kyrkokonsert där han har komponerat sånger speciellt för Alice.
2024 är det 100 år sedan sångstjärnan Alice Babs föddes.
Berit Nygren har läst hennes memoarer ”Född till musik” och Duke Ellingtons memoarer ”Music is my mistress”, intervjuat hennes dotter Titti Sjöblom och lyssnat på och valt ut Alice egna ord om det som hände under resans gång från före detta P2-medarbetaren Calle Friedners intervjuserie med henne 1981 kallad ”Med sångglädje genom livet”. Här får ni också höra Duke Ellington intervjuad i svensk television 1963 av Sven Lindahl och det han skriver i sina memoarer om henne. Den som gör Ellingtons svenska röst här är Gunnar Bolin vid Sveriges Radios kulturredaktion.
Alice Babs föddes den 26 januari 1924 i Kalmar och avled den 11 februari 2014 i Stockholms län.
Litteratur:
”Music is my mistress” av Edward Kennedy Ellington (Doubleday & Company, Inc. Garden city New York, 1973)
”Född till musik” av Alice Babs Sjöblom (Norstedts, 1989)
Programmet sändes första gången i Jazzradion den 21 januari 2024. -
Bygdedjuret är Jantelagens lantliga kusin och högst närvarande i författaren Sven Olov Karlssons barndom i en liten by i Västmanland på sjuttiotalet. Katarina Wikars följer med till hans hemman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu är han aktuell med en roman med självbiografisk anslag som heter just ”Bygdedjuret.” Här kan man stifta bekantskap med pojken Sven Olov och hans uppväxt bland vuxna som bara är generösa med återhållsamheten, genom skoltiden och skrivandet till ett liv som författare. Berättelserna kan komma in genom vindrutan under ensliga bilfärder.
”Bygdedjuret” är också en sjukdomsberättelse om återkommande hål av frånvaro och om den stora skogsbranden 2014 som för all tid förändrade både landskapet och människorna i det.
”Först när skogen förötts kändes den säker”, skriver han i Bygdedjuret.
Ett reportage av Katarina Wikars
Producent: Andreas Magnell -
Få har gjort ett lika stort avtryck i svensk jazz som saxofonisten, klarinettisten och orkesterledaren Arne Domnérus, med sin musik och med sitt val av musiker. Berit Nygren tecknar hans porträtt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Arne Domnérus hade en utsökt känsla för melodier - hör bara musiken till tv-sagan ”Karl-Bertil Jonssons julafton”, satte Sverige på den internationella jazzkartan i Paris 1949 tillsammans med andra svenska jazzstjärnor, turnerade med Charlie Parker i Sverige 1950 och var åren därefter en av få svenska jazzmusiker som spelade in med amerikanska stjärnor i Sverige för att inte tala om Povel Ramel, Monica Zetterlund och andra.
Som kapellmästare för husbandet på danspalatset Nalen anlitade han också landets största jazzmusiker och yngre musiker som började att göra sig egna namn och som också kom att följa med honom in i andra grupper, däribland Radiojazzgruppen.
Bland dem som Arne tidigt fick upp öronen för fanns de ett tiotal år yngre 30-talisterna Georg Riedel och Jan Johansson som på egen hand bland mycket annat skulle skriva jazzhistoria med albumet ”Jazz på svenska” från 1964. Att hitta och samarbeta med yngre musiker var något han fortsatte med hela livet.
Här får ni också höra honom berätta om sitt liv, som huruvida de gjorde succé i Paris 1949, och höra honom svara på kritiken mot honom som orkesterledare / kapellmästare.
Det hela varvas förstås med mycket musik, med Domnérus tillsammans med Parisorkestern 1949, i ”Body and soul” från 1950, i klassiska inspelningar med Quincy Jones och Harry Arnolds radioband, tillsammans med Leif Strands kammarkör och i egna olika konstellationer - från kvartett till nonett - i ett spann på ungefär 50 år.
Arne Domnérus föddes den 20 december 1924 och avled den 2 september 2008, alltså i en ålder av 83 år.
Berit Nygren
Producent Jazzradion söndag kl 17-20
Under 2024 har jag också porträtterat Putte Wickman och Alice Babs i anslutning till deras respektive födelsedagar och de programmen finns nu att höra via Jazzradions hemsida och appen Sveriges Radio Play - följ länkarna under respektive namn!
Litteratur och källor:
CD-boxen ”Svensk jazzhistoria vol 5, 1943-47” av Jan Bruér och Bengt Nyquist (Caprice, 2005)
Intervju med Arne Domnérus av Lars Westin 1999 (Svenskt visarkiv, 1999)
Intervju med Arne Domnérus av Bernt Egerbladh i Sveriges Radio 1983
Intervju med Arne Domnérus av Lars Werner i Sveriges Radio 1967
”De legendariska åren: Metronome Records” av Håkan Lahger och Lasse Ermalm (Premium publishing, 2010)
”Guldår & krisår: svensk jazz under 1950- och 60-talen” av Jan Bruér (Svenskt visarkiv, 2007)
Andra böcker i ämnet:
”Arne Domnérus” av Göran Wallén (2016)
”Frihetens blå toner: en berättelse om jazzen i Sverige” av Göran Jonsson (Carlsson, 2018)Kontakta Jazzradion - och följ oss i sociala medier!
- Mehr anzeigen