Folgen
-
Fredrik Kopsch är chefsekonom på tankesmedjan Timbro, och hans uttalande om att S:ta Clara kyrka i Stockholm borde göras om till nattklubb väckte nyligen mycket uppståndelse. I samtalet med Omar Ud-Din förklarar han sina tankar om hur både kyrkor och städer kan fortsätta utvecklas.
Vilka gäster skulle du vilja höra i kommande avsnitt? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Andreas Holmbergs skiftesrika livsresa har vidgat hans syn på världen: från tonår i Tanzania till ett högkyrkligt Göteborg, från gräsrotsekumenik i orten till klimatengagerad biskop i Stockholms stift, från kvinnoprästmotstånd till prästmake med kvinnliga teologiska förebilder. Ett samtal om kyrkan och pengarna, om mångfald och fördomar, om pilotdrömmar och om att predika hopp i en orolig tid.
Vilka gäster skulle du vilja höra i kommande avsnitt? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Fehlende Folgen?
-
Popularitetstävlingar är inget för prästen, debattören och författaren Dag Sandahl; han har starka och säregna åsikter, som han uttrycker utan omsvep eller märkbar tvekan. I samtalet med Omar Ud-Din pratar han om vikten av att tänka rätt och om meningsmotståndare som tänkt fel, om kvinnor med prästjobb, om vem Jesus egentligen är, och om sina husdjur.
Vad tycker och tänker du om tyckande och tänkande? Hör av dig via Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Henrik Rydberg är inte bara kyrkoherde i Västanfors-Västervåla, han är entreprenör också. Det mest omtalade av alla de företag han startat i sin församling är franchiseföretaget Kyrkans begravningsbyrå, som retat upp branschens giganter genom att starta verksamhet på ett femtontal orter runtom i landet, däribland Järfälla. Här pratar han med Omar Ud-Din om politik och kyrkojuridik, konkurrens och vinstintresse, och om var gränsen kan tänkas gå för vad en församling bör syssla med.
Vad tänker du om kyrkligt företagande? Diskutera och hör av dig via Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Är poddar verkligen nåt en församling ska hålla på med? Och hur gör man i så fall? Det är svårt att tänka sig en lämpligare samtalspartner i frågan än Mediepoddens Emanuel Karlsten - journalisten som fascineras av internet, driver Sveriges största podd om medier, och föreläser om hur medielandskapets digitalisering påverkar demokratin och samhället.
I samtalet med Omar Ud-Din avhandlas poddars syfte och räckvidd, utrustning och inspelning, redigering och publicering. Och så berättar vi i Järfälla församlings egen poddverkstad lite om avsnittets väg från studion till etern.
Vilka poddar lyssnar du på just nu? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Bengt Pohjanen är ortodox präst, författare, poet och bibelöversättare. Han är också född och uppvuxen vid finska gränsen, med meänkieli som första språk och i en bygd där smuggling hörde till vardagen. I samtalet med Omar Ud-Din berättar han om sina ateistiska och laestadianska rötter, sin väg från svenska till ortodoxa kyrkan, sitt skrivande och sina språk. Och så lite om vådan av att bli alltför bra på att gömma hästar.
Vilka gäster skulle du vilja höra i kommande avsnitt? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Riktigt vad som helst kan vi ju inte skämta om, och alltför roligt ska vi inte ha i kyrkan. Eller... kanske vi både kan och ska? Och kanske kan skrattet förlösa en rädsla för döden som annars skulle begränsa det liv vi har kvar? Omar Ud-Din pratar med Mackan Andersson - ståuppkomiker, teolog, författare, blind och officer i Frälsningsarmén - om oförglömliga gig, dödstrista skämt och den livsviktiga humorn.
Frågor, tankar, synpunkter? Hör av dig på Instagram till @samtalisakristianpodden.
-
Barock eller bossa nova, house eller hillsong? För 21-åriga organisten, låtskrivaren och producenten Noa Edwardsson är kyrkomusiken inte gammal eller ny, ute eller inne - utan en skatt att förvalta och en kultur i rörelse. Noa är också med i urvalsgruppen för nya psalmboken, dit han själv bidragit med flera psalmer. I nya avsnittet av Samtal i sakristian med Omar Ud-Din får vi höra mer om fördomar mellan organister och körledare, om samba-synkoper och Krüger-legaton.. och så en melodi av psalmgiganten och tidigare poddgästen Per Harling så som vi aldrig hört den förr!
Frågor, tankar, synpunkter? Hör av dig på Instagram till @samtalisakristianpodden.
-
Vem är du, vem är Gud, och hur bygger man förtroende som ledare i det militära - och i Svenska kyrkan? Omar frågar, avgående kyrkoherden och tidigare yrkesofficeren Krister Kappel berättar. Om livsval och erfarenheter, om levande och döda danska förebilder, om konflikter och samarbeten - och om att sluta cirkeln till sin barnatro.
Frågor, tankar, synpunkter? Hör av dig på Instagram till @samtalisakristianpodden.
-
Är det fortfarande en psalm om bara melodin är med - eller bara texten? Vad är egentligen en psalm, vad gör de med oss, och vi med dem? Den danske psalmdiktargiganten Grundtvig skrev närmare 1500 psalmtexter men inte en enda melodi, ändå har hans musikaliska språk haft ett inflytande över danskan som närmar sig Shakespeares över engelskan. I Sverige mest känd som folkhögskolans grundare, men också präst, poet, författare, teolog, politiker, folkbildare och grundare av Grundtvigianismen.
I detta sista avsnitt före sommaruppehållet skrapar Omar Ud-Din på Grundtvig-djupens yta, tillsammans med prästen och psalmnörden Sofija Lazić Pedersen.
Glad sommar, vi hörs i september!
Frågor, tankar, synpunkter? Hör av dig på Instagram till @samtalisakristianpodden. -
Fördomar i Svenska kyrkan, finns dom? Det vore intressant att intervjua en svartmuskig finsktalande svenskkyrklig präst med muslimskt klingande namn om saken, tänkte Omar Ud-Din, och intervjuade sig själv.
Vilka fördomar har du mött i kyrkan? Och är det ens möjligt att vara helt fördomsfri? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Måste jag vara ung, cool och hänga på TikTok för att jobba med konfirmander? Inte enligt prästen Catharina Carlsson, som vill se ungas andliga polletter trilla ner tills hon är åtminstone åttiofem. I samtalet med Omar Ud-Din tipsar hon alla osäkra kyrkliga ungdomsarbetare: äg din kufighet, var nyfiken på deras, och var närvarande. Och så är det förstås bra om du är beredd på att bära många olika hattar... och skiva riktigt, riktigt mycket gurka.
Vad tycker du kyrkan har att erbjuda unga? Och vad är det som gör att erbjudandet når fram? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden! -
Var biskopsmössan ett kvinnoplagg från början, vad betyder de liturgiska färgerna, och vad har drottningen av Danmark med saken att göra? I årets första avsnitt pratar Omar kyrklig dräkthistoria med Mikael Mogren, biskop i Västerås stift och medförfattare till den nyutkomna boken Manligt mode – en okänd historia.
Spelar kläderna roll för heligheten? Hör av dig på Instagram till @samtalisakristianpodden och tyck till!
-
Får prästen verkligen (inte) säga vad som helst, och kan det vara ett brott att ha fel kläder? Domkapitlet är Svenska kyrkans egen domstol och dess rötter sträcker sig tillbaka till det gamla ståndssamhällets parallella rättssystem. I detta avsnitt pratar Omar med kyrkorättsjuristen Andreas Karlgren om vad som förenar juridik och teologi, hur mycket en prästkrage tål innan den börjar sitta löst, och om hur Omar bäst kan undvika att behöva träffa honom å yrkets vägnar.
Vilka gäster skulle du vilja höra i kommande avsnitt? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
”Jag kör tills jag dör”, är svaret på frågan om det inte är dags att dra ner på tempot snart. Ethel Dahlman är pensionerad församlingssyster och grundare av Gula änglarna, som hjälper hemlösa i Stockholm. I det här samtalet med prästen Omar Ud-Din berättar hon om fattigdom på Öfvre Östermalm, om varför det är fint att tigga och om att aldrig ge upp – för det finns alltid en till att hjälpa.
Vad tänker du om utsattheten förr och nu - och vilka andra livsberättelser skulle du vilja ta del av? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Säljer det glada budskapet, får man skämta om Gud, och behöver Svenska kyrkans varumärke lite mer kamelhår på bröstet? I andra avsnittet pratar Omar med varumärkesstrategen Mats Georgson om kyrkans hisspitch, pengarnas magi och varför det är rätt att våga göra fel ibland.
-
...och hur blir psalmer till? I det här premiäravsnittet får vi möta psalmförfattaren, prästen och översättaren Per Harling i samtal med Omar Ud-Din om form och frihet, översättandets (o)möjlighet, en versmakares vardag och musikens benådade ögonblick.
Vilken psalm är din vackraste, djupaste, märkligaste, viktigaste - och vilka röster vill du höra i kommande avsnitt? Hör av dig, föreslå, diskutera och följ oss på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden.