Anna Kåver Podcasts
-
Många av oss tampas med oro och ångest. Vad kan man göra när nattångesten slår sina klor i en? Anna Kåver är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykolog, hon kommer med tips på vad du kan göra för att lindra ångesten. Mår du mycket dåligt ska du givetvis kontakta vården.FördjupningDu kan lyssna på en längre intervju med Anna Kåver i avsnitt 56 av Vad Vi Vets podd “Perspektiv” som du också hittar här i din poddapp. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
-
Vi tar en titt i den omfattande hyllan med självhjälpsböcker och kollar också in utbudet i e-boksappen Libby. Böcker som nämns i avsnittet:
Ethan Kross: Tjatter (2021) Ola Ringdahl: Det blir bra (2013) Anders Hansen: Depphjärnan (2021) ; Anna Bennich: Att vinna över ensamheten (2019) ;
Tara Westover: Allt jag fått lära mig (2019) ; Tina Turner: Lyckan inom dig (2021) ; Sarah Knight: The life changing magic of not giving a f**k (2017) ; Stéphane Garnier: Konsten att leva som en katt (2019) ; Olof Röhlander: Bli din egen bästa vän (2022) ; Magnus Lindwall & Olof Röhlander: Motivationsrevolutionen (2020) ; Anna Kåver: Oro (2017)Tina Turner medverkar på Beyond music som kan lyssnas på via Youtube https://www.youtube.com/results?search_query=beyond+music+tina+turner
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message -
Det är inte farligt att känna oro, det är i själva verket en biologisk egenskap som vi behöver för vår överlevnad. Problemet är när oro och ångest tar över och inte vill släppa taget och börjar dominera ens liv. Anna Kåver är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi, och kommer med tips du kan ta till när nattångesten slår sina klor i dig. Mår du väldigt dåligt ska du givetvis kontakta vården.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe -
Det är inte farligt att känna oro, det är i själva verket en biologisk egenskap som vi behöver för vår överlevnad. Problemet är när oro och ångest tar över och inte vill släppa taget och börjar dominera ens liv. Anna Kåver är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi, och kommer med tips du kan ta till när nattångesten slår sina klor i dig. Mår du väldigt dåligt ska du givetvis kontakta vården. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
-
Vissa samtal är en balansgång över en tunn lina spänd över manegen. En enda nyck, ett fel valt ord kan göra att allt stjälper. Det krävs mod och fullständig närvaro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men det finns dem som vågar, som vigt sina liv åt att försöka nå andra människor genom samtal. Hur får man en människa att välja livet framför döden eller att upphöra med ett våldsamt beteende? Vad säger man till någon om orden kommer bli de sista i personens liv? Och hur är det att vänta på ett samtal som aldrig blir av?
Psykologen Anna Kåver har under många år bedrivit samtal med med suicidala patienter.
- Min uppgift blir då att på olika sätt försöka få patienten in i en ambivalens kring sitt rigida beslut. ”Jag vill dö, men kanske vill jag också leva, lite”. Det fröet vill jag fånga och försöka få att blomma upp, säger hon.
Christer Tessman har lång erfarenhet som förhandlare hos polisen, han har pratat gärningsmän ur situationer där de hållit gisslan eller barrikaderat sig.
- Man går in i någon slags bubbla med den här personen. De vill ju ha makten, de vill ju ha kontrollen. Det är ju de som vill ställa kraven hela tiden. Men deras krav har ingen annan kanal ut än till mig, berättar han.
Jeanette Reiskog jobbar på SOS alarm. Ibland händer det att personen hon pratar med avlider på andra sidan linjen.
- Jag kan ju bara hoppas att de kände nån viss tröst i samtalet med mig. Man har till och med fått ett gott skratt ibland ska du veta, berättar hon.
Polisen Per, som egentligen heter något annat, stämmer träff med hotaktörer, män som förföljer eller trakasserar kvinnor. Genom samtal får han dem att hitta en egen vinning i att sluta.
- Jag måste visa med kroppsspråket att jag inte är något hot. Röst och tonläge måste bjuda in till ett samtal. Vissa individer har ju löst alla sina konflikter med våld, eller verbala hot och kan gå nära en eller ta i en. Då får man inte gå, man måste sitta kvar, berättar Per.
Lenas dotter växer upp i ett fosterhem. Kontakten har varit sporadisk genom åren. Men Lena vill inte vänta längre, hon vill berätta för dottern om varför det blev som det blev.
- När man inte visste hur man skulle vara som mamma så var det ju inte lätt att vara det. Men jag var det ändå. Jag gjorde så gott jag kunde, säger Lena, som egentligen heter något annat.
Gäster i programmet: Anna Kåver, psykolog, Christer Tessman, förhandlare hos polisen, Jeanette Reiskog, SOS Alarm, ”Per”, polis, ”Lena”, privatperson.
Programledare är Clara Lowden.
Producent Alice Lööf.
Programmet är förinspelat.Hit kan du vända dig angående självmord eller om du mår dåligt:
· Jourhavande medmänniska 08 702 16 80
· Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatta på bris.se
· Självmordslinjen tillgänglig via chatt och telefon 90 101
· Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60
· Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, 020-18 18 00 kl 19-22 kvällstid
· Vårdguiden 1177, ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård
Här hittar du en lista på flera stödlinjer:
https://mind.se/hitta-ratt-kontakt/jourer-och-linjer-om-du-behover-prata/
-
Den kognitiva beteendeterapins fader är död. Hans namn var Aaron T. Beck och han avled i november 100 år gammal. Slutet på en era till viss del, men KBT lever i allra högsta grad vidare. Metoden, som skeptiker i början jämförde med hjärntvätt, har blivit folklig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna Kåver har arbetat med KBT sedan 70-talet och hon beskriver attityderna då, jämfört med i dag, som natt och dag.
– När kom KBT in på marknaden uppfattades den av många som hård och mekanistisk. I början stod jag på barrikaderna och kämpade för den. Från det till i dag, när KBT finns på allas läppar, har steget varit jättelångt, berättar hon.
KBT är under ständig utveckling. Det kommer hela tiden nya former – så som ACT och Meta. Men Dan Katz, psykolog och psykoterapeut, tycker inte att man ska förhasta sig.
– Man får inte glömma bort vad forskningen har sagt, vilken metod som faktiskt har stöd. Det får inte bli en lekstuga utifrån vad behandlaren tycker är spännande. Det är lite av en psykologsjuka, säger han.
En som har haft framgångar med alternativa behandlingssätt inom kognitiv beteendeterapi är Gerhard Andersson. Han har infört internetbaserad KBT.
– Det är 23 år sedan, vi började 1998. I början var reaktionerna positiva, men sedan blev man misstänksam mot om det verkligen kunde vara lika bra att gå ett självhjälpsprogram på nätet, som att träffa en terapeut. Men forskningsstödet är så starkt att det inte går att argumentera emot, säger han.
– Jag brukar säga att man ska tänka på internetbaserad behandling som ett komplement, att man kan blanda det med fysiska möten. I övriga samhället flyter det ju ihop, de digitala och de analoga tjänsterna.
Gäster i programmet är Dan Katz, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, Anna Kåver, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och författare och Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, leg. psykolog och leg. psykoterapeut.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent Alice Lööf.
Programmet sänds direkt.
-
Hur mäktigt är det verkställande utskottet egentligen? Vad kan de styra över? Dessutom bekantar vi oss med KBT-terapins fader Aaron Beck, som gått bort.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag startade Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Thomas har funderat mycket kring makten inom partiet. Hur mäktigt är egentligen det verkställande utskottet? Vad betyder personförändringar där? Kvinnoförbundets ordförande Annika Strandhäll, statsvetaren Ulf Bjereld är och Sveriges Radios Tomas Ramberg försöker reda ut vad som är myt och vad som är verklighet.
KBT-terapins fader Aaron T Beck har gått bort, 100 år gammal. Var han den mest betydelsefulla psykiatern efter Sigmund Freud ? Vad har han betytt för psykologin? Och hur kom han fram till att Freud inte hade alla svaren? Psykologen och psykoterapeuten Anna Kåver berättade mer om Aaron och hans forskning.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Ulrika Lindqvist