Maurice Podcasts
-
Vi har besökt Avicii Experience på Space i Stockholm och pratar om hur det kändes efter. Maurice firar våren och har börjat ta promenader så fort han vaknar. Hur gör han för att hålla den nya rutinen?
-
Vi kör den stora genomgången av spelsläpp för året! Vad ser Maurice fram emot? Kommer Spider-Man 2 att floppa? Félix berättar om sin kärlek till Street Fighter och når grundkoden till sin själ.
-
Den sympatiske och välvårdade Maurice St. John anländer till staden Bethel och söker efter Valerie. Allt är dock inte vad det verkar vid ett första ögonkast, ty Maurice bär på en hemlighet… Medverkande Robert Jonsson som spelledare Björn Flintberg (Eloso... Fortsätt läsa →
-
Vad är ett bra couch co-op spel? Hur gör man egentligen för att gå och lägga sig på kvällen? Maurice kommer med en lista och en handkontroll håller på att åka in i tvn.
-
Hur gör man när man egentligen inte orkar? Kommer nästa GTA vara skrivet av ett AI? Maurice tycker vi alla borde vara snällare mot oss själva och Félix lista får en egen jingel.
-
När är det värt att köpa ett skin i ett spel? Hur undviker man att bli knäckt av CoD-timing? Historien om när lilla Maurice skulle köpa nya kläder men plötsligt hamnade på Gamestop.
-
I säsongens första avsnitt så pratar sjöhäxorna Thomas, Anton och Robin om hur kränkta och engagerade framför allt vita män är nu när Disney precis släppt en trailer där den lilla sjöjungfrun Ariel porträtteras av en ung svart skådespelerska. Tänk att vita äldre män älskar tecknat så mycket?
När unga svarta flickor får se sig själva som prinsessa för första gången så drar muränorna Robin, Anton och Thomas paralleller till sin egen uppväxt och hur det var att få se homosexuell kärlek porträtteras för första gången. Det blir snack om serier och filmer som Rederiet, Maurice och Jeffrey. Hur drömmer man om sin framtid om man aldrig fått se den porträtteras? Hur påverkas man?
Varmt välkomna tillbaks till vår gravt homosexuella podcast. Nu kör vi!
Ps, vill ni skicka in lyssnarbrev med frågor eller dilemman ni vill att vi tar upp, skriv på www.bogministeriet.se
Följ BÖGMINISTERIET:
Instagram
Facebook
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sameh Maurice predikar på gudstjänst från Filadelfiakyrkan i Stockholm.
Filadelfiakyrkans verksamhet finansieras med frivilliga gåvor. Vill du vara med och bidra att täcka kostnaderna? Bli månadsgivare för 99kr i månaden.
https://www.filadelfiakyrkan.se/online#signup
Engångsgåva. Swisha: 123 311 76 94
https://www.filadelfiakyrkan.se/bidra -
Åren runt sekelskiftet 1900 var en motstridig epok. En tid för sexuella experiment, men också djup misogyni och antisemitism. Motsägelserna beskrivs tydligast av Colette, menar Ulrika Kärnborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är få författare från förra sekelskiftet som fortfarande har förmågan att uppröra. Sidonie-Gabrielle Colette, här för enkelhetens skull kallad Colette, är en av dem.
Pocketutgåvorna av hennes böcker står i min bokhylla, tummade och med spruckna ryggar, prydda av sliskiga omslag som fortfarande gör mig genererad. Titlar som "Vagabonden", "I bojor", "Sido" och "Chéri" väcker associationer till mörka budoarer och åldrade kokotter som fläktar sig med dyrbara solfjädrar. Alla är de skrivna i en stil som jag trots det upplever som omedelbart tilltalande: fräsch, passionerad och engagerad.
"Kärlek är ingen hedervärd känsla". Så lyder en av Colettes mer kända sentenser. Av allt att döma är den en krass sammanfattning av hennes första äktenskap med den notoriskt otrogna journalisten och författaren av bortglömda skandalböcker, M. Willy. Med denne tvivelaktige, medelålders person flyttar Colette som tjugoåring till Paris. Där presenterar han henne för modernistiskt sex och låter henne träffa alla som "betyder något", det vill säga folk som Balzac, Marcel Proust, Claude Debussy, Jean Cocteau, men också legendariska kurtisaner som la belle Otero.
Genom Willys försorg får hon stifta bekantskap med hela spektrumet av sexuella avvikelser. Priset blir högt – Colette har sagt att Willy för alltid korrumperade hennes förhållande till kärleken – men i gengäld vinner hon insikter som ska visa sig användbara. Framför allt lär han henne om sinnlighet och hur hon ska förmedla sina egna intryck i skrift. Colette är nämligen redan från början starkt påverkad av hur ting och människor ser ut och doftar, hon äger en överkänslighet som gör att hon kan höra ett löv falla; hon faller i extas över hur en tomat smakar eller de rosa skiftningarna på småkrabbornas ryggsköldar. Hos Colette är driften alltid sublimerad, omdirigerad till en nästan mystisk upplevelse av samhörighet med tingen, växterna och djuren – men nästan aldrig med männen.
I fyrtioårsåldern sätter hon sig ner och påbörjar ett slags sexuellt bokslut, "Pur et l'impur", enligt henne själv det närmaste hon kom en uppriktig självbiografi. "Det rena och det orena", blir en upprörande och subversiv bok om de eskortflickor, prostituerade bögar, flamboyanta lesbiska och professionella förförare som hon själv umgicks och låg med under sina första stormiga Paris-år. Jag förstår varför den inte fick någon svensk förläggare, innehållet är rena dynamiten. Romanen är skriven i dialogform där kärleken reduceras till ett spel, en affärstransaktion, där det gäller att inte tappa masken. Kvinnorna som Colette respekterar mest är cynikerna, de som försvarar sin kurtisanmoral och skryter med att de aldrig någonsin sagt vad de egentligen kände. Allt är skildrat med den sensuella pragmatism som är Colettes signum och anledningen till att jag alltid återvänder till hennes författarskap.
En av de mest slående aspekterna av Colettes liv och verk är hur hårt hon kämpade för att hitta sitt eget uttryck. Hon föddes i obemärkthet på landsbygden 1873 och dog världsberömd i Paris 1954. Efter succédebuten skrev hon en lång rad romaner, noveller, essäer och självbiografier. Som journalist skildrade hon allt från kvinnomisshandel och mode till gastronomi och fejkade orgasmer. Hon var en av de första kvinnorna som rapporterade direkt från fronten under första världskriget. Samtidigt var hon oavbrutet sysselsatt med att spränga genregränserna. Hon skapade stumfilmsintriger och skrev librettot till en opera av Ravel. Vid sidan av gjorde hon koreografier till pantomimteater – och extraknäckte själv framgångsrikt som mimare och dansare.
Den konservative författaren och kulturpersonligheten Henry de Montherlant kallade Colette "den största naturliga franska författaren". Suzanne Brøgger, den nordiska författare som mest liknar Colette, har beskrivit hennes språk som såpbubble-fjärilvingelätt: "Som om skrivandet var det naturligaste av allt för denna språkgourmet, alltid på jakt efter ett bättre ord, utan att syntaxen röjer det hårda slitet, de oändliga rättelserna och omskrivningarna". Även om det hon skrev om, alla interiörerna från Paris undre värld, kunde te sig skandalöst höll hon sig stilistiskt innanför det tolerablas gränser. Det gällde inte i lika hög utsträckning hennes erotiska testamente.
Colette blev tvingad att revidera "Det rena och det orena" när hon var i sjuttioårsåldern. Boken kom ut 1941, i ett kulturklimat som på grund av kriget skilde sig kraftigt från det som en gång format Colettes konstnärskap. Ändå är framför allt om ungdomens könsroller och umgänge hon vill berätta. Därför är det inte rösterna från mellankrigstidens radikala kulturliv som når oss, utan det mer avlägsna sorlet från la belle époque. Det var en era då den europeiska misogynin nådde en höjdpunkt. Männen kände sin auktoritet och ställning hotad, inte bara av den skrämmande varelse som gick under namnet "Den nya kvinnan", utan även av två andra mytologiska väsen. "Juden" och "den homosexuelle" var två kulturella projektioner som underminerade den patriarkala ordningen.
Även om Colettes feministiska kritik inskränker sig till det som pågår i sängkammaren, framstår hon som en pionjär. Och hon blir, skriver den amerikanska kritikern och författaren Judith Thurman, en av de första som sanningsenligt skildrar den nyligen frigjorda kvinnans situation i ett mansdominerat samhälle. Genom sin osentimentala, för att inte säga iskalla blick på relationer och sexuella identiteter, vågar hon visa att "kvinnligt" och "manligt" är kulturella konstruktioner. Alla samhällen som delar upp individer i sådana som "ger" och sådana som "tar emot" sexuell njutning, fördärvar sina unga. De flesta, oavsett biologiskt kön, föds med behov av att dominera såväl som att underkasta sig, säger Colette med en blinkning. Ur förtrycket av de naturliga drifterna föds perversionerna, och det är de som Colette med en sådan framgång har lyckats skildra. Hennes skarpa iakttagelser av det som en gång kallades "onatur" gör att "Det rena och det orena" numera ses som ett viktigt bidrag till HBTQ-litteraturen.
Men författare lever som vi alla vet sällan som de lär. Judith Thurman skriver i sitt förord till the Pure and the Impure att Colette ironiskt nog skrev "Det rena och det orena" under en period då hon själv, efter att i flera decennier ha levt i olyckliga relationer, hade funnit en stadig partner. Äkta maken nummer tre, Maurice Goudeket, tycks ha skänkt Colette den trygghet hon letat efter. Och även om deras förhållande var stormigt och de fick uthärda rejäla smockor från båda hållen, var det ändå en relation mellan jämlikar.
Och som Judith Thurman sammanfattar det:
"'Det är inte förrän man blivit frisk som man upptäcker att man varit sjuk', skrev Colette en gång till Maurice. En sanning som bekräftas av hennes egen lovsång till ett sårat och splittrat Eros, författat av en kvinna som för första gången kände sig hel".
Ulrika Kärnborg, författare
-
Veckans avsnitt av Bögbibblan Podcast handlar om queera livslopp. Hur skildras queera liv i litteraturen? Vad har vi för förebilder? Hur föreställer vi oss queera liv om vi lever utanför heteronormen? Vad ska vi dagdrömma om när vi tänker på framtiden, vilka möjliga föreställda framtider väljer vi mellan?
____________________
Queera livslopp, del 3
00.14 Intervju med Linnéa Lundborg
29.16 Queera barn- och ungdomsböcker
35.10 Författarpresentation Leslie Feinberg
37.58 Boktips
45.30 Avslutning
____________________
Medverkande
Gäster: Bekim Aliji, Anna Siverskog, Pia Laskar och Linnéa Lundborg.
Programledare och producenter: Milla Leskinen och Makz Bjuggfält.
Teknik och klippning: Linus Ericsson och Makz Bjuggfält.
Musik: Anna Hed.
____________________
På https://bogbibblan.se finns en lista över alla verk vi nämner i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans avsnitt av Bögbibblan Podcast handlar om queera livslopp. Hur skildras queera liv i litteraturen? Vad har vi för förebilder? Hur föreställer vi oss queera liv om vi lever utanför heteronormen? Vad ska vi dagdrömma om när vi tänker på framtiden, vilka möjliga föreställda framtider väljer vi mellan?
____________________
Queera livslopp, del 2
00.15 Intervju med Anna Siverskog
37.03 Intervju med Pia Laskar
____________________
Medverkande
Gäster: Bekim Aliji, Anna Siverskog, Pia Laskar och Linnéa Lundborg.
Programledare och producenter: Milla Leskinen och Makz Bjuggfält.
Teknik och klippning: Linus Ericsson och Makz Bjuggfält.
Musik: Anna Hed.
____________________
På https://bogbibblan.se finns en lista över alla verk vi nämner i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans avsnitt av Bögbibblan Podcast handlar om queera livslopp. Hur skildras queera liv i litteraturen? Vad har vi för förebilder? Hur föreställer vi oss queera liv om vi lever utanför heteronormen? Vad ska vi dagdrömma om när vi tänker på framtiden, vilka möjliga föreställda framtider väljer vi mellan?
____________________
Queera livslopp, del 1
00.00 Makz och Milla funderar på det där med att bli äldre.
17.52 Milla ringer en kompis.
23.12 Utdrag ur texter om queera livslopp.
28.45 Vad är queera livslopp?
44.25 Studiebesök på Skogskyrkogården.
55.43 Queera livslopp i litteraturen.
____________________
Medverkande
Gäster: Bekim Aliji, Anna Siverskog, Pia Laskar och Linnéa Lundborg.
Programledare och producenter: Milla Leskinen och Makz Bjuggfält.
Teknik och klippning: Linus Ericsson och Makz Bjuggfält.
Musik: Anna Hed.
____________________
På https://bogbibblan.se finns en lista över alla verk vi nämner i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.