Svenska Dagbladet Podcasts
-
Denna fredag möts två debutantlag i en gnistrande nyhetsfrågesport Martina Montelius och Gunilla Brodrej mot Mattias Svensson och Andreas Ericson!
Och vilken vecka vi har haft! En radiokorrespondent som ljuger i Turkiet! En partiledare som säger hejdå! Den nye riksbankschefen får sin diktion synad i sömmarna! En planet på väg in i medelålderskrisen. Dessa nyhetshändelser och många fler! förvandlas till kluriga frågor som kastas på de tävlande.I ena ringhörnan hittar vi författaren och teaterdirektören Martina Montelius som tävlar tillsammans med kulturjournalisten Gunilla Brodrej. I motståndarlaget hittar vi Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet flankerad av Andreas Ericson, poddredaktör på samma ledarsida.I slutet av programmet presenterar vi stolt den schlagerglittriga ronden MELLO eller MEDIA. Missa inte när en gammal vinnarlåt får en ny och energipolitisk text:Vi är kära i ett kraftslagFast för digIngenting kan hindra migNär det blåser runt din axelKära i ett kraftslagGör mig gladHär finns bara rotorbladOch det surr som motorn lämnat kvarVi är kära i ett kraftslagFast för digIngenting kan hindra migNär det klyvs uranatomerKära i ett kraftslagAlla darJag är som ett slutförvarFör allt det bra som fission ändå harDomare: Sara LövestamRedaktör: Alexandra AnderssonProducent: Tommie JönssonLjudtekniker: Brady JuvierLantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected] -
Det menar Björn Hedensjö, psykolog, som behandlar killar som lider av inbillad fulhet eller BDD. Moa Vallin ger en satirikers perspektiv.
Dessutom pratar vi om mut-rummet som finns i Bryssel där EU-delegater lämnar in alla föremål de fått som muta. Det är tydligen fullt av dyra klockor och kontanter. Theresa Küchler som rapporterar om EU för Svenska dagbladet berättar mer.Och så pratar vi om den utdöende foodie-kulturen och om nya Seinfeld-avsnitt skapade av ai-roboten chat-gpt.Programledare: Katherine Zimmerman Bisittare: Parisa Amiri Producent: Fabian Asserbäck -
Med "Natten är dagens mor" fick dramatikern Lars Norén 1982 sitt stora genombrott. Pjäsen hade urpremiär på Malmö Stadsteater, men spelades redan inom ett år även på Dramaten och Göteborgs stadsteater. Norén blev omedelbart känd och erkänd, och hans produktivitet bara fortsatte att växa under åren som följde. Idag kan hans bidrag till svensk litteratur och teater inte överskattas. Men vad är det med den där pjäsen? Natten är dagens mor, tydligt inspirerad av Eugene O’Neills klassiker Lång dags färd mot natt – varför har den spelats så ofta och varför betyder den så mycket för så många? Anneli Dufva med gäster tittar närmare på den lilla familjen med mamma, pappa och två söner, synar deras uppgörelser och diskuterar vad som gör pjäsen till en modern klassiker.
Gäster i avsnittet är Karin Helander och Mattias Andersson. Karin Helander är professor emerita i teatervetenskap vid Stockholms universitet och mångårig teaterkritiker i Svenska Dagbladet. Mattias Andersson är regissör och dramaturg och konstnärlig ledare vid Dramaten. Dessutom gör skådespelarna Irene Lindh och Per Mattsson en läsning ur pjäsen. Avsnittet spelades in live på Nationalmuseum, i anslutning till Norén-utställningen Stilla liv.
Samtalsledare: Anneli Dufva.
Klippning: Lars in de Betou.
Producent och inspelningsteknik: Magnus Bremmer.
Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum, Dramaten och Litteraturbanken. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se. -
Med "Natten är dagens mor" fick dramatikern Lars Norén 1982 sitt stora genombrott. Pjäsen hade urpremiär på Malmö Stadsteater, men spelades redan inom ett år även på Dramaten och Göteborgs stadsteater. Norén blev omedelbart känd och erkänd, och hans produktivitet bara fortsatte att växa under åren som följde. Idag kan hans bidrag till svensk litteratur och teater inte överskattas. Men vad är det med den där pjäsen? Natten är dagens mor, tydligt inspirerad av Eugene O’Neills klassiker Lång dags färd mot natt – varför har den spelats så ofta och varför betyder den så mycket för så många? Anneli Dufva med gäster tittar närmare på den lilla familjen med mamma, pappa och två söner, synar deras uppgörelser och diskuterar vad som gör pjäsen till en modern klassiker. Gäster i avsnittet är Karin Helander och Mattias Andersson. Karin Helander är professor emerita i teatervetenskap vid Stockholms universitet och mångårig teaterkritiker i Svenska Dagbladet. Mattias Andersson är regissör och dramaturg och konstnärlig ledare vid Dramaten. Dessutom gör skådespelarna Irene Lindh och Per Mattsson en läsning ur pjäsen. Avsnittet spelades in live på Nationalmuseum, i anslutning till Norén-utställningen Stilla liv. Samtalsledare: Anneli Dufva. Klippning: Lars in de Betou. Producent och inspelningsteknik: Magnus Bremmer. Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum, Dramaten och Litteraturbanken. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se.
-
Efter en granskning i Svenska Dagbladet får Sveriges femte största Youtube-stjärna sina konton avstängda. Han anklagas för att ha sexualiserat minderåriga i sina videor. Hör historien om influencern Pontus Rasmusson.
Med ljud från SVT:s Lilla Aktuellt 25 november 2022 och Pontus Rasmussons videor på Rumble och Instagram.Ekot söker Pontus Rasmusson för en intervju.Medverkande: Alice Aveshagen, reporter på Svenska Dagbladet.Reporter: Edith LindvallProgramledare: Anna OscariusProducent: Susanna HållbusTekniker: Heinz Wennin, Tim Kellerman och Jacob GustavssonSlutmix: Christer Tjernell -
Vi tittar närmare på den självgoda vänstern, den här gången i form av en kulturartikel av Björn Werner i Svenska Dagbladet. Vi talar också om Hanna Hellqvists träffande text om blod och jord i Dagens Nyheter. Slutligen om hur Sverige misslyckats totalt med att upprätthålla våra gränsers integritet, och hur man nu vill försöka rätta åt det — åtminstone lite halvdant.
Inlägget Vänstern von Oben dök först upp på Radio Svegot.
-
Vi tittar närmare på den självgoda vänstern, den här gången i form av en kulturartikel av Björn Werner i Svenska Dagbladet. Vi talar också om Hanna Hellquists träffande text om blod och jord i Dagens Nyheter. Slutligen om hur Sverige misslyckats totalt med att upprätthålla våra gränsers integritet, och hur man nu vill försöka rätta åt det — åtminstone lite halvdant.
Detta är bara första halvtimmen. Om du vill höra (eller se) hela avsnittet i efterhand behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support.
Hela avsnittet hittar du på https://www.svegot.se -
Vi tittar närmare på den självgoda vänstern, den här gången i form av en kulturartikel av Björn Werner i Svenska Dagbladet. Vi talar också om Hanna Hellquists träffande text om blod och jord i Dagens Nyheter. Slutligen om hur Sverige misslyckats totalt med att upprätthålla våra gränsers integritet, och hur man nu vill försöka rätta åt det — åtminstone lite halvdant.Detta är bara första halvtimmen. Om du vill höra (eller se) hela avsnittet i efterhand behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support.Hela avsnittet hittar du på https://www.svegot.se
-
Statsministern jämför den senaste våldsvågen i Stockholm med terrorism. Och polisen mobiliserar och skickar personal från hela Sverige till Stockholm. På en kvart får du veta vad som driver våldet just nu och varför det blir extra komplicerat när ledarna i konflikten befinner sig utomlands. Med Frida Svensson, granskande reporter på Svenska Dagbladet.
-
En aprilkväll år 2004 begås ett rånmord och en misshandel på en enslig gård i Norrbotten. Gärningsmannen pekas ut och döms till livstids fängelse för både grovt rån och mord. Men 13 år senare frias mannen i hovrätten.
Säsongen sista avsnitt!
Källor:
Förundersökningsprotokollet
Rättegångsinspelningar från 2017
Hovrättsdomen
Svenska Dagbladet
Norrbottens Affärer
Åklagarmyndigheten (resning)
Kontakt: [email protected]
Become a member at https://plus.acast.com/s/svenskafall.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Frida Svensson är grävande journalist på Svenska Dagbladet. Under förra året har Frida skrivit flera reportage om konflikterna i Södertälje och inom Södertäljenätverkets olika grupperingarna. 2022 blev ett rekordår i antalet gängmord med över 370 bekräftade skjutningar och 63 skjutvapenmord.
Under hösten dödades tre individer under en och samma vecka och totalt sju personer har mördats bara i Södertälje under 2022. En stad som varit relativt lugnt sedan tidigt 2010-talet då polis och myndigheter lyckades bryta upp dåvarande Södertäljenätverket i det som ledde till en av Sveriges största gängrättegångar genom tiderna. Försvann Södertäljenätverket på riktigt? Varför har våldsdåden bubblat upp igen? Varför har det blivit så våldsamt? Kommer mordskjutningarna fortsätta?
Frida har också granskat Polismyndigheten för deras oförmåga att lösa brott. En granskning som startade med att en poliskälla kontaktade Frida för att berätta om interna kritiken mot Polismyndighetens tystnadskultur, dåliga organisationsstruktur och ledarskap.
Allt om gängkonflikterna i Södertälje, den allvarliga våldspiralen, polismyndighetens skandaler och lite om Greta, Andrew Tate och Svenska Kyrkan.
Avsnittet spelades in den 3 januari 2023.
Fridas granskning av Polismyndigheten: https://www.svd.se/a/y4BzLE/darfor-loser-polisen-inte-gangmordenFridas reportage om Södertälje och Nätverken: https://www.svd.se/a/LlM78R/gangkonflikten-i-sodertalje-meddelandena-som-vackte-maktstridenFridas artiklar på Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/av/frida-svenssonGillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
En aprilkväll år 2004 begås ett rånmord och en misshandel på en enslig gård i Norrbotten. Gärningsmannen pekas ut och döms till livstids fängelse för både grovt rån och mord. Men 13 år senare frias mannen i hovrätten.
Källor:
Förundersökningsprotokollet
Rättegångsinspelningar från 2017
Hovrättsdomen
Svenska Dagbladet
Norrbottens Affärer
Åklagarmyndigheten (resning)
Kontakt: [email protected]
Become a member at https://plus.acast.com/s/svenskafall.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En polisräd i skymningen, ovikta eurosedlar i väskor och en parlamentsledamot bakom galler. De misstänkta mutbrotten skakar Bryssel. Hör berättelsen om Qatargate.
Det är en skandal av historiska mått, den misstänka korruptionen som nu rullas upp. Enligt brottsmisstankarna ska bland andra Qatar ha mutat högt uppsatta personer i Bryssel för att vinna fördelar. Bland de misstänkta finns en profilerad grekisk EU-parlamentariker, Eva Kaili, och hennes sambo. Så sent som i november pratade Kaili gott om Qatar inför parlamentet och beskrev landet som ett föregångsland när det gäller arbetares rättigheter i arabvärlden. Kaili sitter häktad men nekar till alla anklagelser. Även Qatar förnekar mutor.Korruptionshärvan briserar just när Sverige tar överKorruptionsmisstankarna är ett hårt slag för parlamentet och riskerar även att spilla över på de andra institutionerna och skada allmänhetens förtroende för EU i stort. Härvan nystas upp samtidigt som Sverige tar över ordförandeskapet. I veckan samlas kommissionen i Kiruna, en resa som handlar om att presentera Sverige som nytt ordförandeland och där Brysselhöjdarna uppmanats att packa med mössor och vantar. Hör om Sveriges första tio dagar med klubban. Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Teresa Küchler, Svenska Dagbladet. Programledare: Caroline Salzinger Producent: Therese Rosenvinge Tekniker: Maria Stockhaus -
I ett utdrag ur programmet Bakom rubrikerna från 1970 intervjuar Fritiof Haglund journalisten Marianne Höök, en av den tidens vassaste skribenter.
Här hör vi henne fälla klassiska repliker som: "Får man se tilltalande ut i ett rättvist samhälle?" och "Det är bara att fortsätta i tangentens riktning". Marianne Höök skrev först för Veckojournalen och Svenska Dagbladet med valde på 60-talet att gå över till Aftonbladet vilket väckte stor uppståndelse. -
Mattias Svensson är ledarskribent på Svenska Dagbladet och frihetlig debattör. Han hörs i flera olika poddar och backar inte för att bråka på twitter.
Sedan starten är han en av mina drömgäster och jag kan inte tänka mig ett bättre samtal att inleda säsong 4, och 2023, med.
Välkomna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mehr anzeigen