Expressen Podcasts

 • Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!


  Henrik Rydström har varit svensk fotbolls hetaste snackis hela 2022.

  Och snart tar han över Malmö FF...


  Men egentligen har han stått i centrum i över tjugo år.

  Han vann SM-guld med Kalmar redan 2008 och efter det har våra vägar korsats som skribenter på Expressen och experter i tv.


  Jag har alltid tyckt väldigt mycket om honom. 


  I Birro Möter handlar det en del om punkaren Rydström, går det att bibehålla den auran när man ska leda Sveriges rikaste klubb? Vem har han blivit av all framgång? Hur vill han att Malmö FF ska spela? Hur ser hans privata situation ut och varför läser han inte romaner längre?


  Jag tycker det var spännande att höra hans ärliga åsikter om allsvenska spelares lathet och varför han säger att Malmö ska slå Ajax borta..


  Birro Möter är programmet där programledare Marcus Birro kryper en aning närmare våra stora svenska fotbollsprofiler. 

  /M Birro


  Följ Studio Allsvenskan på sociala medier: 

  Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 2012 var lärarstudenten Rebecca Ädel aktiv som skribent och noggrann korrekturläsare på nazistsajten Nordfront. Det avslöjade Expo tillsammans med Expressen i samband med att Rebecca Ädel, nu högstadielärare, i oktober i år valdes in i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Nynäshamn.

  Avslöjandet satte snurr på en politisk karusell och Ädel är nu avstängd från sitt lärarjobb men sitter kvar i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen som politisk vilde.

  I det här avsnittet pratar vi om språknazisten i Nynäshamn, om rapporteringen efter vårt avslöjande och om det finns mer att avslöja.

  Programledare: Anna Fröjd

  Gäster i studion: David Baas, reporter på Expressen och Expos reporter Erik Glaad.

  Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

  ---

  Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

  Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

 • Välkomna till årets sista Astrologisalong med vår fantastiska Margareta Hedin. I dagens avsnitt pratar vi om vad som händer på himlavalvet i december. Vi har allt ifrån en lite aggressiv fullmåne i tvillingarna som möter den lite ilskna retrograda mars till superhärlig optimism och framåtanda med både solen, Venus och merkurius i Skytten med stark Jupiterenergi eftersom Jupiter styr Skyttens tecken - Jupiter som nu precis har vänt direkt. Vi glider också allt längre ifrån den lite sura Uranus och Saturnus-kvadraturen som hängt med oss under hela 2021 och vi ser även att förmörkelsesäsongen börjar ebba ut. Så trots att vi denna månad möter årets mörkaste dag - Vintersolståndet - går vi mot ljusare tider.


  Vi inleder också med en liten allmän planetgenomgång - förra Astrologisalongen gick vi igenom de 12 tecknen, dess olika kvaliteter och de fyra elementen och i denna salong tar vi sikte mot planeterna. Margareta förklarar vilka de fem personliga planeterna är och varför de är personliga. Vi pratar även om de yttre s.k. generationsplaneterna och får ett litet smakprov på samtliga planeters kvaliteter.


  Eftersom vi nu snart går in i ett nytt år passade vi också på att beröra en av de astrologiskt största händelserna på länge - dvs. att Pluto börjar sin förflyttning mot Vattumannens tecken och faktiskt byter tecken i mars nästa år. Hör Margareta dela med sig kring denna stora händelse och lite andra teasers inför 2023!


  Vi vill bara avsluta med att säga att vi är SÅ tacksamma över våra salonger med Margareta och vi längtar till vad 2023 kommer att föra med sig. Om ni har frågor eller vill att vi ska ta upp något särskilt att djupdyka i astrologiskt - hör hemskt gärna av er till oss! Vi blir överlyckliga för all feedback, alla frågor och av att höra ifrån er.


  Om Margareta: Margareta är astrolog - en extremt erfaren sådan då hon dagligen har arbetat med astrologi i över 25 år. Hon säger att vi även kan se henne som en "själsguide eller rådgivare". Hon har en fast astrologisida på Damernas Värld och skriver Sveriges största astrologiblogg "Astrobloggen" även den huserar på Damernas Värld och Expressen. Hon tar emot för personliga konsultationer både astrologi och Tarot (hon jobbar även med Tarot och gör kombinerade readings med både horoskop och Tarot) i sin mysiga lokal i Gamla Stan men också över Zoom och ni hittar mer information om henne och hennes läsningar på hemsidan www.margaretahedin.se. Följ Margareta på Instagram. @margareta.hedin och @astrobloggen. OCH NU FINNS ASTRO FÖR 2023 PÅ BLOGGEN! MISSA INTE DET!


  TACK för att ni lyssnar!


  Peace & Love


  Emma och Josefina


  Sound: Tex, produktion & musik: Alvin Wetterholm och Eskil Lindh Hedegård, Digital Musikproduktion Storuman

  Artwork: Mikaela Aare  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Argentina och Messis utan att imponera-seger, statusrapport från Qatar tillsammans med Expressens reporter Petter Landén, uppsnack inför Tysklands ödematch med Spanien och mycket mer. I studion: Victor Enberg, Samuel Leach Holm och Kristian Borell.

 • Det är första gången vi pratar med varandra i syfte att andra ska lyssna. Ändå har dagens gäst, journalisten Agnes Apri, varit i offentligheten längre än jag. Arpi, menar jag. Av någon anledning stavas hennes efternamn oftare fel än mitt, trots att det är samma. När Twitter var ungt var hon en av de stora där, och jag var @TantAgnes storebror. Hon bloggade, skrev om soul, R&B och hiphop, vikarierade som ledarskribent på Expressen och GT – men bytte sedan bana. Bort från tyckandet, till det mer beskrivande. Bort från sociala medier, till mer privatliv.

  Hon är fortfarande journalist, och har kanske särskilt granskat vården de senaste åren. Det pratar vi om. Och om uppväxten, hur det är att vara “Ivar Arpis lillasyster”, om kommersiellt och altruistiskt surrogatmödraskap, om adoptionsskandalen, och om varför hon till slut valde att flytta från vårt älskade Göteborg (precis som jag gjort).

  Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

  Lägre produktionstakt…

  Som ni säkert har märkt har produktionstakten på Rak höger sjunkit de senaste två veckorna. Det beror delvis på att jag har haft en del andra uppdrag som har tagit mer tid än väntat, men främst på att jag har behövt vara hemma mer med familjen än under valrörelsen. Nu verkar dock båda sakerna klarnat och jag kan återigen skruva upp antalet artiklar och poddar här.

  Och i måndags fyllde jag 40 år. De senaste två-tre åren känns det som att jag har åldrats minst tio år, så att nu vara 40 känns som att den kronologiska åldern kommer lite närmare den fysiska och mentala åldern.

  Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)  This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit ivararpi.substack.com/subscribe
 • Det är finaler på Solvalla och favoriterna är starka i några av avdelningarna. Expressens experter garderar några av de betrodda hästarna och tar även bort en klar favorit. Trevlig lyssning.

 • Varje litterärt verk uttrycker sin egen sanning, men för den som använder sitt eget eller andras liv uppstår alltid dilemman. Lars Hermansson rapporterar från båda sidor av faktafiktionens linjer.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Hur mycket kan en dokumentärfilmare mixtra med verkligheten utan att det blir fiktion? Att ibland iscensätta situationer för att få fram den större bilden, en djupare sanning, och allt vad det kan heta, är, tror jag, accepterat av de flesta i branschen, fast kanske inte av den stora publiken. Detsamma gäller antagligen så kallad autofiktion och vittneslitteratur, alltså böcker som utger sig för att ha självbiografisk grund. De flesta inser nog att författaren skarvar här och var, kanske lägger till eller drar ifrån någon detalj för att göra berättelsen bättre, men inte att hen framställer som fakta sådant som inte är fakta.Jag har själv gjort mig skyldig till sådana brott. I den autofiktiva reseessän Gå till gå hittar jag till exempel på en historia om att den radioutrustning berättarjaget har med på vandringen blir stulen av en person som vill spela in sin döda mammas röst. När jag bekände det för en läsare, tillika bekant, blev han besviken, nästan arg. Han tyckte att texten utstrålade en tyst överenskommelse om att det som stod där hade hänt. Det hade han helt rätt i. Och det var därför jag bestämde mig för att ljuga, för att jag visste att jag hade stor chans att bli trodd, även med den mest osannolika skröna, och för att boken som helhet behövde en digression just där, gärna en fantastisk sådan. Och en författare har ju att ytterst vara lojal med boken, texten, dess litterära värde. Anders, som läsaren hette, blev besviken, men boken blev bättre.Som journalist har man ett annat uppdrag. Där bör man ytterst vara lojal med den verklighet man skildrar. Form och estetik är av underordnad betydelse. Fabricerande av fakta är inte okej, inte heller att låta folk säga sådant de inte har sagt, inte ens om syftet är lovvärt. Det kallas pressetik. Dokumentärmakare och författare av självbiografiskt färgad prosa och poesi menar ofta att de befinner sig i en position mellan den skönlitterära författaren och journalisten. Att de har dubbla lojaliteter, å ena sidan in mot verket, dess formella egenskaper och konstnärliga värde, å andra sidan ut mot den skildrade verkligheten, levande eller nyligen döda personer, skeenden som bevisligen inträffat eller inte. Att vara mer lojal med verkets formella egenskaper, utan att antyda det för läsaren kan leda till missförstånd och felläsningar. Att fabricera eller undanhålla fakta för att stärka sitt case i en autofiktiv berättelse kan såra verkliga personer som ingår i berättelsen.Jag har själv varit med om det. I en självbiografiskt hållen roman antyds att jag under en tid ska ha finansierat en tynande tillvaro som frilansande författare och skribent med en släktings pengar. En antydan som bidrar till att öka empatin med bokens huvudperson, författaren, på bekostnad av den som i boken ska föreställa mig. Författaren kan förstås minnas att det var så, men minnet är ofta bedrägligt, och somliga minnen är också offentliga handlingar. Eftersom det jag säger här inte är skönlitteratur har jag alltså kollat med Skatteverket, och inte bara gått på min känsla av att jag under de år boken skildrar drog in pengar så det räckte. Problemet är förstås att andra läsare som känner till bakgrunden och kan identifiera vem som är vem i boken, knappast gör en sådan faktakoll. Och det är nog tur för romanens skull. Det rör sig nämligen om en berättelse som uttrycker och närs av klasshat, det måste finnas ett vi och ett dom, och i den uppdelningen hamnade jag bland dom. Det svider förstås, men jag tror att boken som helhet tjänade på det, ett klasshat i en skönlitterär text får inte bli alltför ljummet.Ett annat exempel på en autofiktiv berättelse som har etiska problem med sina dubbla lojaliteter är Kristian Lundbergs bok Yarden. Den handlar om en författare som av oklara skäl hamnat på ekonomiskt obestånd och tvingas ta jobb på en omlastningsplats för nya bilar i Malmö hamn. Ingen läsare kan tro att Yarden är en påhittad plats, eller att jaget i boken inte ska föreställa författaren Kristian Lundberg. Även här finns en strukturell uppdelning i ett vi och ett dom som bygger på klass. Lundberg framställer den yrkesverksamhet han blivit tvungen att lämna, och som också råkar vara min, det vill säga författarens och den frilansande skribentens, som välbetald och fri från godtycklig maktutövning. Så är det förstås inte, det vet alla som är i branschen, vilket Lundberg hade varit i över ett decennium när boken publicerades. Men berättelsen behöver den här motsättningen för att bli effektiv. Det hårda slitet på Yarden måste ställas mot enkel tillvaro framför laptoppen.En annan förenkling av tillvaron Yarden lider av, och som man måste vara i branschen för att känna till rör anledningen till att berättaren inte längre jobbar i litteraturvärlden. Lundberg miste sina uppdrag som litteraturkritiker på Expressen och Helsingborgs Dagblad eftersom han sågat en bok som ännu inte kommit ut. Det är förstås lite lustigt, men pressetiskt minst sagt tvivelaktigt. Alla i branschen visste också att Lundberg vid den här tiden var innehavare av ett åtråvärt, livslångt arbetsstipendium från Sveriges Författarfond på närmare 170 000 kr per år, också det är en offentlig handling som går att kontrollera. Han hade alltså själv försatt sig i publicistisk karantän, men var delvis försörjd av Sveriges Författarfond. Omständigheter som Lundberg förstås måste tiga om i boken. Inget vidare starkt case annars, en autofiktiv hjälte bör helst, till skillnad från den fiktive, vara i någon mån behjärtansvärd.Dokumentära och semidokumentära böcker och filmer tycks alltså ibland tvungna att småljuga för den större sanningens skull. Och den större sanningen är alltid ett påstående om världen bortom de enskilda exemplen, om strukturerna, de dolda sambanden. Det finns en konflikt här, som kanske är olöslig, mellan mikro- och makro. Det är svårt att behålla nyanserna i det lilla när de stora skeendena ska skildras. Svårt att få de olika perspektiven att stämma. Det enda man kan göra som upphovsperson är att försöka, att oupphörligt ställa sig frågor som: måste jag offra denna detalj för helheten, är jag i god tro när jag påstår detta, kan jag se x och y i ögonen när boken kommit ut?I det ständigt växande bruset från allt fler medier, sociala och traditionella, tycks idag bara den personliga erfarenheten, den så kallat starka berättelsen, kunna nå ut. Fiktionen, i synnerhet den litterära, sitter trångt. Men frågan är om inte denna glupande hunger efter verklighet också hänger samman just med det uppluckrade förhållandet till fakta. Alla vet ju numera att sanningen är perspektivisk och alltså beroende av vilken vinkel vi väljer. Alla vet också att man kan ljuga med fakta, om de sätts samman med ont uppsåt. Om det är så, borde man ju också kunna tala sant med hjälp av smålögner, om de sätts samman med gott uppsåt. Säkert, men vägen till helvetet är som bekant stensatt med goda föresatser.Lars Hermansson, författare och kritiker

 • Sverige fick äntligen en förare i Formel 1, en över tjugo år lång väntan var över för svenska motorsportsfans. Förväntningarna på Marcus Ericsson var skyhöga, men det vände snabbt till besvikelse och högljudd kritik. Det tog många år och en flytt över Atlanten innan de hånfulla rösterna byttes ut mot öronbedövande jubel.

  Ett program av Selma Jennervall, 2022. Slutmix: Maria Stockhaus. Medverkande: Marcus Ericsson, vinnare av Indy500 och f.d. Formel-1-förare. Mikaela Lindahl, Expressen. Janne Blomqvist, Viaplay. Fredrik af Petersens, Radiosporten. Fredrik Ebklom, flerfaldig STCC-mästare

 • Avsnitt 164:

  Löjlig, fånig och pinsam enligt förläggaren. Meningslös enligt journalisten. Föremålet för vår kärlek är en debattartikel i Expressen undertecknad av författare, förläggare och kulturpersonligheter som protesterar mot tankarna på en kulturkanon. En artikel som, enligt oss, missar sitt mål totalt.

  Det tog tid men nu börjar kritiken mot ägarstrukturerna i den norska bokbranschen att synas, så länge det nu varar. Och vi följer dem med stort intresse.

  Förlagspodden är på väg till Helsingfors nästa vecka så vi värmer upp lite inför resan.

  Penguin RandomHouse fick inte köpa Simon & Schuster i USA men domslutet var också en vidräkning med världens största förlagsgrupp som mer eller mindre blev avklädda tillsammans med sina vittnen. En inte helt vanlig syn i journalistens universum.

  Förläggaren synar årets kulturbudget och kommer, i ett rätt infekterat debattklimat, fram till en något oväntad slutsats.

   

  00 25 – Tankar runt en kulturkanon

  05 51 – Äntligen en debatt om ägarförhållandena i bokbranschen i

  Norge

  12 37 – Inför vårt Helsingforsbesök

  15 07 – En ”dressing down” som heter duga

  21 04 – Kulturbudgeten bortom politiska positioneringar

 • Den 6 juli 2022 sprider sig chock och panik över Donners Plats i centrala Visby när en kvinna attackeras med kniv mitt under den pågående Almedalsveckan. 33-årige Theodor Engström grips och det ska senare visa sig att han haft fler potentiella måltavlor. Sedan dokumentären spelades in har Theodor Engström dömts för mord och förberedelse till terroristbrott. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

  Dokumentären gjordes i november 2022 av Annizeth Åberg och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, TV4, Dagens Nyheter, Expressen och Youtube.

 • Maja och Joel träffar inspirerande Pascal Engman – han som, enligt sig själv, "alltid varit en quit-er", tills han hittade till skrivandet. Helt utan journalistutbildning jobbade han sig till en kreativt fri roll på Expressen. Sen tog han ledigt från jobbet 3 månader och åkte, helt utan en egentlig idé, till Chile i tre månader för att skriva en bok. Och fixade även det. Debutromanen Patrioterna såldes till 8 länder, och hans följande bästsäljande böcker har sålt mer än så.


  I den här intervjun får du förstås höra hela storyn, och massor av kreativa nycklar bakom Pascals boksuccér. Vi pratar t ex om netflixinspirerat skrivande, om att vara en kreativ skalman (eller var det avicci?) och om varför du inte ska skriva ett ord på din berättelse innan du vet exakt vad din story ska handla om.


  Om Pascal

  Pascal Engman började sin skrivande bana som journalist och krönikör på bl a Expressen och Nyheter24. 2017 debuterade han med kriminalromamen Patrioterna - och sedan dess har han släppt ytterligare sex romaner.I sina böcker  blandar han välskriven underhållning och pricksäkra skildringar av samhällsfenomen som högernationalister, incels och islamister. Han hyllas av en samstämmig kritikerkår och är en av de mest lästa författarna i sin generation.


  Följ Skapa till 100 i din poddapp och på:

  Acast: https://play.acast.com/s/skapa-till-100

  Instagram: https://www.instagram.com/skapatill100

  Facebook: https://www.facebook.com/skapatill100


  Skapa till 100 görs av Maja Sönnerbo tillsammans med Joel Nyberg och Marika Borg Ström. Den spelas in i poddstudion i hos Lejonbröder produktion.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • ASTROLOGISALONG - NOVEMBER


  Välkomna till vår månatliga astrologisalong med Margareta Hedin. I våra Astrologisalonger delar vi med oss av det astrologiska läget just nu, om kommande månads events och skeenden på himlavalvet och en del småprat och reflektioner däremellan.Dagens avsnitt spelade vi in mitt under solförmörkelsen den 25 oktober och vi pratar faktiskt en hel del om slutet av oktobers händelser eftersom dessa var så stora och energierna från dem följer med oss in i november. MEN innan dess ger vi er en liten kort crash course i Zodiaken och dess tolv tecken, elementen - Eld, Jord, Luft och Vatten och de olika kvaliteterna vi delar in tecknen i - Kardinala, Fasta och Rörliga. Vi kände att det var fint att få med en liten grund att stå på när vi sedan djupdyker i tidens händelser.


  När vi tittar på de aktuella astrologiska händelserna tar vi så vårt avstamp i Saturnus direkt den 22/10 tätt följd av en s.k. Venus Starpoint - en Venus Cazimi - där Venus och Solen möts i en konjunktion - denna gång i Vågens tecken samma dag den 22/10. Vi rör oss sedan vidare mot solförmörkelsenden den 25 oktober- dagen också för nymånen i Skorpionen och pratar mycket om den och dess innebörd. Vi har sedan en månförmörkelse som infaller på fullmånen i Oxen den 8/11 och vi pratar skillnader och likheter mellan dessa båda förmörkelser, vilka planeter som är med och påverkar och om nodernas placering.


  Skorpionen är med och sätter tonen mycket under den period vi befinner oss i och därefter rör vi oss mot Skytten - solen går in i Skytten den 22/11 och vi får kort därpå en nymåne i Skytten 24/11 och helt nya energier att leka med. Det blir mycket lättare och roligare vågar vi lova. Vi ville såklart också veta mer om Jupiter som den 28 oktober går tillbaka in i Fiskarnas tecken och sätter sin prägel på november. Vad innebär detta och vilka berörs allra mest av att vår turplanet befinner sig i sitt favorittecken? Jupiter vänder dessutom direkt den 24 november och det pratar vi också såklart om. Mars vänder retrograd i Tvillingarna den 30 oktober och befinner sig där genom hela november. Margareta delar också en del kring Mars och dess position på de två olika förmörkelserna- sol- och månförmörkelserna 25/10 och 8/11.


  Kika in på vårt Instagram @spiriturious där vi kommer att skriva en hel del mer om de kommande astrologiska skeendena, vi kommer såklart att lista viktiga datum men vi kommer också att dela med oss kring vad en Venus starpoint är, månförmörkelsen den 8/11 och Mars retrograd i Tvillingarna och säkert mer därtill.


  Om Margareta: Margareta är astrolog - en extremt erfaren sådan då hon dagligen har arbetat med astrologi i över 25 år. Hon säger att vi även kan se henne som en "själsguide eller rådgivare". Hon har en fast astrologisida på Damernas Värld och skriver Sveriges största astrologiblogg "Astrobloggen" även den huserar på Damernas Värld och Expressen. Hon tar emot för personliga konsultationer både astrologi och Tarot (hon jobbar även med Tarot och gör kombinerade readings med både horoskop och Tarot) i sin mysiga lokal i Gamla Stan men också över Zoom och ni hittar mer information om henne och hennes läsningar på hemsidan www.margaretahedin.se. Följ Margareta på Instagram. @margareta.hedin och @astrobloggen.


  TACK för att ni lyssnar!


  Peace & Love


  Emma och Josefina


  Sound: Tex, produktion & musik: Alvin Wetterholm och Eskil Lindh Hedegård, Digital Musikproduktion Storuman

  Artwork: Mikaela Aare  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


 • 3 november. Bidrar nyhetsmediernas urval och vinklar till den offentliga samtidens ilska och hat? Vad beror det i så fall på, och går det att göra något åt det? Mathias Sundin, medgrundare och ordförande i Warp Institute, och Karin Olsson, biträdande chefredaktör för Expressen, samtalar med Tove Lifvendahl.

 • Dessutom om presidentvalet i Brasilien, den globala uppvärmningen och om att bo i förorten. Veckans panel, satir, kåseri och krönika som vanligt i Godmorgon, världen!

  Protesternas IranDen starka, mycket uthålliga proteströrelsen, är många iraniers revolution, men speciellt kvinnornas. Samtal med Cecilia Uddén Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent. Mörk vinter i Ukrainal Ukraina står över en miljon hushåll utan el efter att Ryssland under de senaste veckorna riktat attacker mot landets energiförsörjning. Nu uppmanas flyktingar att vänta till våren med att återvända till landet, eftersom elnätet är så hårt belastat.Och för de som är kvar i Ukraina väntar en kall och mörk vinter med ständiga elavbrott och risken för nya attacker. Reportage av Sveriges Radios korrespondent Lubna El-ShantiInför valet i Danmark Den danska kriminalpolitiken är en stor inspirationskälla för den nya svenska regeringen. Men i den danska valrörelsen är inte frågan om brott och straff särskilt het. Det råder konsensus kring den förda politiken, som nu ska skärpas ytterligare. Reportage av Nina Benner och samtal med Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson. Hela programmet Timme 1: Iran och protesternaMörk vinter med elbrist i UkrainaBrasilien går till val Vad är bra med förorten? Veckans krönikör är Katarina BarrlingVeckans panel: Olov Abrahamson, Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk) Linda Jerneck, Expressen (liberal) Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet (oberoende moderat) Timme 2: Inför valet i Danmark Den danska kriminalpolitiken Satir med Public Service Den globala uppvärmningen Argentinas feministiska budget Programledare Jesper Lindau Producent Margareta Svensson Tekniker Josef Reinhold

 • När Joakim Söderström jobbade inom polisen var han drivande för att få på plats bättre lagstiftning om kameraövervakning. Till slut fick han rätt, även om utvecklingen stannat av på senare tid. Sedan några år arbetar han inom säkerhetsbranschen, i dag som VD på Svensk Bakgrundsanalys. Men frågor om polisen engagerar honom fortfarande.

  I en uppmärksammad debattartikel i Dagens Industri skriver han:

  Under Anders Thornbergs snart fem år som rikspolischef har han fått vad andra myndighetschefer bara kan drömma om; mångmiljardtillskott, tusentals nya anställda, utökade befogenheter och över 50 lagskärpningar. Dessvärre har resultaten uteblivit och på avgörande områden försämrats.

  En liknande kritik förs även fram av Anna Dahlberg på Expressens ledarsida:

  Det förväntade resultatlyftet har uteblivit trots mångmiljardsatsningarna. Tvärtom uppvisar polisens kärnverksamhet allvarliga brister. Men i stället för att idka självkritik har polisledningen skickligt riktat sökljuset mot andra. Rikspolischefen Anders Thornberg talar ständigt om att skolan, socialtjänsten och kommunerna i största allmänhet måste göra mer. Det är förvisso helt sant, men det fråntar inte polisen ansvaret för att lösa sin egen uppgift.

  Är det en rättvis kritik? Frågar man Anders Thornberg, vilket SVT gjorde i går kväll, finns inget fog för kritiken. Polisen är på rätt väg, replikerar Thornberg på Dahlbers kritik. Vilket han förvisso brukar säga.

  I dagens podd pratar jag med Joakim Söderström om hans kritik mot Anders Thornberg, om hur polisen är organiserad, om verktygen som behövs och om det verkligen är rimligt att polismyndigheten har runt 200 kommunikatörer och PR-strateger.

  Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

  Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)  This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit ivararpi.substack.com/subscribe