Abgespielt

  • I det sextiofjärde avsnittet av podden pratar vi återigen om psykoser, schizofreni och föräldraskap. Gäst är författaren och föreläsaren Marcus Sandborg som lever med schizofreni sedan femton år tillbaka. I denna den andra delen av intervjun med Marcus pratar vi bland annat om dilemmat kring att skaffa barn trots att man har psykisk ohälsa. Marcus har själv fru och tre barn och bor i ett radhus i Falköping.


    Han berättar hur han resonerade kring föräldraskapet och om hur han talar med sina barn om diagnosen schizofreni. Vi pratar även om vikten av att få stå och stirra ut i luften hela dagarna, om slumpen, om varför man ALDRIG ska ge upp och en del om Kapten Haddock och hans komplicerade förhållande till flaskan. Ifall ni vill boka Marcus som föreläsare finns kontaktinformation i podden, kolla även in hans fina bok ”En lång väg hem” om ni vill veta mer om hans otroliga resa.


    Hjälp till att hålla podden gratis och få tillgång till Dokument-serien på: http://patreon.com/sinnessjukt


    Köp Christians böcker och tavlor signerade här: https://vadardepression.se

    Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

    Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Nu är det såhär att inte nog med att vi firar 150 avsnitt av Ångestpodden vi firar det med fortsättning av "vi måste prata med anhöriga". Gästen är den fantastiske Christian Dahlström som är aktuell med boken "Kalla mig galen" där han berättar historien om sin psykiskt sjuka mamma. Vi får ta del av den i podden. Christians mamma led av schizofreni vilket gjorde henne oförmögen att ta hand om sina barn eftersom hon knappt kunde ta hand om sig själv. Christian hamnar i fosterhem när han är 10 månader men hela livet påverkas så klart ändå. Om att känna sig som förälder till sin förälder, om en kidnappning, om oförståelse, skam och mycket mer. Ett så fint viktigt och ärligt avsnitt för alla att ta del av. Tack https://nelly.com/ för att ni sponsrar Ångestpodden. Här hittar ni Christians bok: https://www.bokus.com/bok/9789170379727/kalla-mig-galen-berattelser-fran-psyksverige/

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I det nittionde avsnittet av podden pratar vi om stress och utmattning. Gäst är psykiatrikern, cancerläkaren och författaren Pia Dellson som skrivit boken ”Väggen – en utbränd psykiaters noteringar”. Det här är del ett av tre. Pia fick ett utmattningssyndrom för snart sex år sedan, trots att hon själv alltså är expert på psykisk ohälsa. I denna den första delen av intervjun pratar vi om hur Pia märkte att hon var sjuk och varför hon drabbades.


    Hon berättar också om sina svåra sömnproblem, hur hon kom tillrätta med dem och vad hon rekommenderar till sina patienter som sover dåligt. Sömnen är ofta helt central för människor som gått in i väggen. Glöm inte att berätta vad ni tycker om första delen av den här specialen på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom. På vadärdepression.se finns även en recension av Pias bok.


    Hjälp till att hålla podden gratis och få tillgång till Dokument-serien på: http://patreon.com/sinnessjukt


    Köp Christians böcker och tavlor signerade här: https://vadardepression.se

    Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

    Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Artisten Maja Gödicke och konstnären Ossian Melin berättar om sina egna psyken, hur de pratar om psykisk ohälsa och om det ens hjälper att vara öppen med hur man mår. Programledare Emmy Rasper.

    – När jag har mått som värst har det inte funnits ord för att beskriva hur jag mår och jag har inte vågat närma mig det för det har känts för mörkt, säger Maja Gödicke.

    Både hon och Ossian Melin har egna erfarenheter av att må dåligt psykiskt.

    – Jag hade så mycket tvångstankar fram tills jag var 21 år, så att jag inte fungerade, säger Ossian Melin.

    Men att prata om sitt eget mående kan ibland vara ett sätt att må bättre. Maja berättar att hon en sommar då hon grät varje dag och hade svårt att andas hörde Kristina Lugn på radion beskriva ångest.

    – Ångest? Jaha, det är det jag har! Det var så skönt att få ett ord på det, då kunde jag förstå det och ringa ett samtal och be om hjälp.

    Maja Gödicke är 26 år och artist, Ossian Melin är 27 år och konstnär. Samtalet spelades in den 11 maj i Göteborg i samband med Vetenskapsfestivalen.

  • Bloggaren och författaren Sandra Beijer tar många beslut utifrån sin magkänsla. Men att vara en känslig person kan göra henne trött. Därför har hon kommit på strategier för att hantera sitt psyke.

    Må bra-strategier

    – De som träffar mig ute tycker nog att jag är världens mest sociala person, men det är bara en sida av mig.

    Den andra sidan av Sandra gillar att vara ensam och för att orka hantera sitt liv har hon bestämt att hon inte umgås med människor måndag, tisdag och onsdag
    – Jag umgås inte med någon då och pratar helst inte alls, det är jätteskönt.

    Prestationsångest

    Sandra har en av Sveriges största bloggar, förra året kom hennes debutroman Det handlar om dig ut och hon skriver även krönikor i tidningen Metro. I Psyket pratar hon om prestationsångest men också om att vara en person med ett starkt driv.

    – Jag tänker nog att jag måste vara framgångsrik för att må bra. Men jag vet inte, jag är uppväxt på Östermalm så det finns i mitt dna på ett deppigt sätt.

  • Therese Lindgren är en av Sveriges största youtubers. För sex år sedan fick hon panikattacker, idag lever hon med ständig ångest och har social fobi. Men mest av allt är hon rädd för att vara ensam.

    – När jag flyttade hit var den ingen som hjälpte mig, jag stod själv och packade upp alla lådor. När jag kollade på mobilen efter åtta timmar hade ingen hört av sig men jag hade fått 37000 notiser på instagram.

    Kändisskapet har inte gjort att hon mår bättre eller känner sig mindre ensam. I Psyket berättar hon hur offentligheten har påverkat hennes sociala fobi.

    – Jag pratar sällan om att min sociala fobi blir sämre ju mer offentlig jag blir. Jag vill inte att mina följare ska tro att jag inte tycker om dem. Jag vet att de som kommer fram till mig är snälla, men det gör mig ändå stressad. 

    För sex år sedan åkte hon till akuten med vad hon trodde var en stroke. Det var det inte. Det var en panikattack. Therese blev sjukskriven och sedan dess har hon levt med ångest och rädslan att få panikattacker.

    – Alla sa att "snart är den gamla Tessan tillbaka", och jag är fortfarande stressad av tanken att folk tror att jag ska bli som för sex år sedan. Jag har förlikat mig med att jag kommer att ha ångest resten av mitt liv, mer eller mindre.

    Jag träffade Therese för ungefär en månad sedan. Efter det har något hänt som har gjort att Therese bestämt sig för att blir mindre personlig i sina videos och sluta vlogga, i alla fall för nu. Det som hände var att en person ringde hem till Thereses mamma och uppgav sig vara polis och berättade att hennes dotter var död.

    I podden pratar vi en del om hur hon tänker kring att vara personlig, så jag ringde upp henne nu och kollade läget. Den intervjun finns också med i podden.- Emmy Rasper

  • Det skulle inte vara bra för mig att sträva efter den ultimata lyckan. När man är en känslomänniska och lever med ångest har man aldrig kontroll över det, säger artisten Amy Diamond i Psyket.

    För fem år sedan fick Amy Diamond ångest för första gången. Då visste hon inte riktigt vad det var.
    – Jag tyckte att jag var jobbig, irriterande och ful. Jag var verkligen inte snäll mot mig själv och jag visste inte så mycket om ångest.

    I dag lever hon med återkommande ångest och har hittat sätt att hantera det på.

    I Psyket pratar hon om bilden av sig själv och reaktioner hon har fått efter att öppet berättat om ångesten.
    – Folk kan låta besvikna och säga "Det kunde man inte tro om dig". Men, sorry I have feelings! säger Amy.

    Hon önskar att bilden av människor med ångest ska breddas.
    – Bilden av hur en människa med ångest ska vara har varit så osann, som att en person med ångest alltid mår dåligt. Det stämmer ju inte. Ofta är människor med ångest mycket av allt.

  • Flera tidigare gäster i Psyket har ätit antidepressiv medicin, med varierande resultat. Men vad är det som faktiskt händer i hjärnan när man äter antidepressiva? Psykiater Johan Lundberg svarar.

    Arvida Byström, Underbara Clara, Pannie Kianzad, Therese Lindgren, Kristian Anttila och Cissi Wallin är några gäster i podden som har berättat om att de har ätit eller äter någon form av antidepressiv medicin, och det är de inte ensamma om.

    Förra året var det 10 procent av hela befolkningen som någon gång under året hämtade ut receptbelagd antidepressiv medicin från ett apotek (källa Socialstyrelsen), och den vanligaste typen att få utskrivet är SSRI, även kallat selektiva serotoninåterupptagshämmare.

    Alla som äter den här typen av medicin blir inte hjälpta av det, och det finns andra metoder för att bota depression, som exempelvis terapi.

    I det här avsnittet av Psyket frågar vill vi ta reda på vad man faktiskt vet om antidepressiv medicins effekter och framförallt hur SSRI fungerar i hjärnan.

    Emmy Rasper frågar och svarar gör Johan Lundberg, docent, psykiater och chef för affektiva sektionen vid norra Stockholms psykiatri.

  • För fyra år sedan var Kristoffer Triumf relativt okänd, sen startade han podden Värvet. Vi pratar om bekräftelsebehov och viljan att vara känd. Men även om stress och skilsmässan han just gått igenom.

    Livet förändras och i Psyket pratar Kristoffer Triumf om olika förändringar i sitt liv. För några år sedan sökte han för första gången hjälp för sitt mående.

    – Jag fick humörsvängningar och började skälla ut folk, men var samtidigt deprimerad och kände: "Vad är meningen med det här, det känns så jävla grått allting." Då kände jag att mitt humör hade glidit mig ur händerna och jag sökte vård.

    Han har ätit antidepressiv medicin i flera år, men nu har han precis slutat efter att ha fått hjälp av en psykiatriker.

    Vi pratar också om skilsmässan som han precis har gått igenom.
    – Ja, det var ju det där som jag tycker är jobbigt att prata om. Men ja, jag har skilt mig.

    Hur har det påverkat dig?
    – Mitt konsekvenstänkande är kanske inte min starkaste sida, så jag hade ingen aning om hur det skulle vara. Jag har kanske inte dealat med alla delar av det än. Men det har varit ett turbulent halvår och jag är lite mitt uppe i det fortfarande.

    Det här var en intervju där vi trevade lite. Trevade efter vad som går att prata om och inte. Så kan det ju vara med saker som just har hänt. Det kan vara känsligt och så ska det kanske vara. Jag tycker i alla fall att Kristoffer är modig som försöker. Som är ärlig och delar med sig av hur livet kan förändras och hur livet kanske alltid förändras. - Emmy Rasper

  • Flera av gästerna i Psyket har gått i terapi. Men vad är det som blir bättre för att man pratar om sina problem? Emmy Rasper frågar och psykologen Erica Johansson svarar.

    Kalle Zackari Wahlström, Flora Wiström, Jonatan Unge och Pannie Kianzad är några av Psykets alla gäster som har träffat en psykolog eller annan terapeut, och i podden berättat om sina olika upplevelser av det. Men hur fungerar det egentligen när man går i terapi och vad kan man få hjälp med? Det tar Psyket reda på.

    Inför den här avsnittet frågade vi några av våra lyssnare hur det var att gå i terapi, och vi fick höra många spännande berättelser. Se ett urval här!

    I Psyket frågar träffar Emmy Rasper personer som jobbar professionellt med psykisk ohälsa och tar reda på mer om vad man kan göra för att må bättre.

  • Sedan tonåren har Arvida Byström varit deprimerad och haft problem med social fobi och trötthet. Först nu har hon har tagit tag i sitt psyke och sökt hjälp.

    Arvida Byström är 25 år, bor i Los Angeles och jobbar som konstnär, fotograf och modell. I nästan hela sitt liv har hon varit deprimerad.

    – Jag har varit väldigt självkritisk och nästintill haft social fobi. Och jag stressade kring allt och alla saker var skitjobbiga.

    Arvida beskriver sin depression som funktionell snarare än destruktiv. Hon har alltid tagit hand om sin kropp och sett till att sova mycket. Men även valt bort sociala sammanhang och anpassat livet efter sitt mående.

    – Jag har levt ett liv som har möjliggjort min depression.

    Det var först när Arvidas flickvän började ta tag i sitt mående som hon själv insåg att hon behövde göra något. Nu går hon i terapi och äter antidepressiv medicin och mår bättre än någonsin.

    – Jag mår jättebra, det är oförskämt. Men jag har lärt mig mycket av att vara deprimerad. Det är en känslomässig erfarenhet att ha varit deprimerad. Man tänker ju mycket på andra människor och livet när man mår dåligt. Att må bra är att tänka lite mindre.


    Arvida Byström finns på instagram och mer av hennes konst och foton finns här.

  • Utmattning och depression har varit en del av Clara Lidströms liv. Nu äter hon antidepressiv medicin, och försöker kombinera viljan att ständigt utmana sig själv med vila och återhämtning.

    – Det känns som att man har tagit hjärnan och skakat om, som att alla bitar har möblerats om och att inget funkar som det ska, säger Clara Lidström om hur det känns att vara utmattad.

    Idag äter hon antidepressiv medicin och i Psyket berättar hon om sin första reaktion när läkaren föreslog medicinering.

    – Jag vill inte ta nån jävla tablett, så kände jag. Sen bestämde jag mig för att lita på min läkare. Men jag blev lite rädd och tänkte "håller jag på att bli tokig nu?" En massa tankar och fördomar om antidepressiv medicin, som jag inte trodde att jag hade, kom upp.

    Nu tycker Clara att medicinen funkar bra. Den har hjälpt henne att oroa sig mindre och att inte känna så mycket ångest.

    – Nu kan jag tänka klart igen. Medicinen har tagit bort oron och en tyngd i kroppen. Jag kan notera det som är dåligt utan att tänka att det är en katastrof och när jag inte behöver hamna i tvärångest flera gånger i veckan så blir jag ju piggare.

     

    Clara Lidström är 31 år, driver en av Sveriges största bloggar, och bor med sin man och två barn i en by i Västerbotten.

  • Kropp & Själs producent Stina drabbades av hjärntrötthet efter en hjärnoperation. Hon är inte ensam. Hundratusentals människor lider av en trötthet som påverkar hela livet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett år efter operationen låg hon hemma med hörselkåpor för att stänga ute ljud från familjen. Det blev sakta bättre, idag kan hon arbeta och leva ett ganska normalt liv, även om det är långt ifrån hur det var tidigare.

    Sofie Wennberg jobbade som underläkare och tävlade i Taekwondo på elitnivå. Hon fick en spark i ansiktet och drabbades av hjärntrötthet till följd av sina skador.

    Varför tröttheten drabbar runt en fjärdedel av alla som får en hjärnskada, vet ingen. Det forskas på olika sätt att bemöta tröttheten genom mindfulness, medicin och träning.

    I studion: Birgitta Johansson, docent vid Sahlgrenska Akademin och specialist i neuropsykologi, Lars Rönnbäck, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare i neurologi och Anna Bråndal, fysioterapeut och forskare.

  • Att vara i Stockholmsbubblan har varit Daniel Redgerts mål sen tonåren. Nu lever han i sin egen dröm. Eller?

    – Jag sitter i min egen dröm om vad livet ska vara, men nu då? Vem är jag utan min karriär och prestation? säger Daniel Redgert i Psyket.

    På några år har Daniel gjort en karriär inom PR och samtidigt jobbat på sitt eget varumärke. I dag har han uppnått många av sina egna uppsatta mål. Men samtidigt har han en känsla av likgiltighet inför det.

    – Jag känner mig ganska tillfreds med saker, vilket jag aldrig tidigare har gjort och det gör mig obekväm.

    Revansch och upprättelse är viktiga drivkrafter för Daniel. Som tonåring kände han sig inte accepterad, varken för sin personlighet eller läggning, och det fick honom att vilja ta sig någon annanstans.

    – Men nu har jag börjat fundera på vad det är jag egentligen flyr ifrån? Kanske handlar det om komma ut-grejen och om att bli respekterad av alla människor trots att det är en sak som folk hatar på. Det är nog det jag har sprungit ifrån och som jag i dag vill ha upprättelse för.

    Daniel Redgert är 26 år, driver sin egen podd Tankar med... I höst är han aktuell som sidekick i tv-programmet Idol Extra, och har nyligen släppt sin självbiografi Vem fan är han?? Tills nyligen var han PR-chef på Perfect Day Media.

  • Vissa kan vara med om hemska saker och knappt påverkas alls medan andra är mer sårbara för jobbiga situationer. I den här extrapodden pratar psykiater Johan Lundberg om sårbarhet och depression.

    När jag satt och pratade med docent Johan Lundberg, psykiater och chef för affektiva sektionen vid norra Stockholms psykiatri, i avsnittet Psyket frågar: Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv medicin? så kom vi in på ett annat spår. Nämligen "Varför blir vissa deprimerade och andra inte?" Jag tycker att det är intressant och tror att du som lyssnare också tycker det. Så här är en extrapodd om sårbarhet och depression. /Emmy

  • Hon är fotograf, bloggare, poddare och driver en egen tidning. Första gången hon hade kontakt med psykiatrin gick hon i mellanstadiet och led av panikångest och fobier. Idag är hon 22 och mår bra.

    – Mamma tog med mig till lekterapi på Karolinska, fast första gången kom vi bara till parkeringen, sen ville jag inte gå längre för jag tyckte det var så obehagligt.

    Frida Vega Salomonsson har haft kontakt med psykiatrin sen hon var barn, då led hon av panikångest och fobier. Under uppväxten har hon fortsatt gå i terapi och hon hade en jobbig tonårstid med depressioner, ångest och självskadebeteenden. I Psyket berättar hon om vad som har fått henne att må bättre, om när det var som värst och hur hon tror att uppväxten har påverkat henne.

    – Jag tror att man bygger upp en stark självkännedom när man tvingas reflektera kring sig själv och sitt mående på ett sätt som man kanske inte gör om man har mått "normalbra" hela tiden. Jag tror också att det har påverkat mig på det sättet att jag har blivit självständig och driven. Jag har byggt upp en egen inre trygghet.

     

    Vi skrattade en del under intervjun och det kändes som att jag hela tiden sa "ja, jag vet, jag förstår" och berättade en massa liknande anekdoter om mitt liv (som jag har klippt bort det mesta av.) Flera gånger under intervjun slog det mig att Frida har kommit till ungefär samma insikter om psykisk ohälsa som jag har gjort. Skillnaden är att hon är 11 år yngre än vad jag är. Och så är det hon som har åldersångest! Jag tycker att Frida är himla bra på beskriva hur hon tar hand om sitt psyke idag och hur hon jobbar med att inte må dåligt. - Emmy Rasper

  • Offentligt är Daniel Paris en glad och rolig personlighet. Privat har han svårt att lita på andra människor och är inte den som tar plats i sociala sammanhang.

    – Jag vill att folk ska skratta och le när de ser mig i offentliga sammanhang. Men man ser inte hela bilden av mig i media. Verkligen inte. Det är en skruvad bild, säger Daniel Paris i Psyket.

    Sen tonåren har han haft svårt att lita på andra människor och har flera gånger känt att vänner svikit honom.
    – Ibland känns det som att folk vill bli kompis med mig av fel anledning.

    Samtidigt är Daniel den som många kommer till när de mår dåligt. Han är utbildad socionom och en högskänslig person.
    –  Jag kan sitta i timmar och traggla med andras problem. Men jag är en hsp-person så jag känner allt starkt och har svårt att skaka av mig saker. Jag kan inte stänga av min hjärna.

    Daniel Paris är 28 år, bloggare, bor i Stockholm och jobbar som programledare för Vakna med NRJ.

  • Skådespelaren Saga Becker är en av Sveriges mest kända transpersoner. Som tonåring hade hon självmordstankar och skadade sig själv fysiskt. I Psyket berättar hon om vägen från självdestruktiviteten.

    Emmy Rasper träffar Guldbaggebelönade skådespelaren Saga Becker. De sitter på Sagas innergård och pratar om hur det är att känna sig hatad av omvärlden och därför vända hatet mot sig själv. Ett samtal om hur Saga fått kontroll över sitt självskadebeteende, vågat komma ut och vara sig själv och hur viktigt det är att få prata om sina känslor och upplevelser.

  • Kapten Röd är för många känd som en konstant glad person. Men perioderna av ångest, självhat och meningslöshet återkommer. Själv försöker han förstå varför.

    – Jag har svårt att förstå hur jag kan må så dåligt och ha så mycket ångest. Det är som att vara nykter och onykter och som att jag har varit i ett rus av depression, säger Kapten Röd.

    Nu för tiden försöker han att inte fly från ångesten utan istället acceptera den och vara i nuet.

    – Jag vet att folk kan tycka att det låter som självhjälpsMcDonalds, men för mig handlar det om att få syn på sina egna tankar, att formulera sig och ta ett steg ifrån sig själv för att inte behöva vara en slav under sina egna känslor. 

    I Psyket pratar vi även om högkänslighet, att vara förälder och samtidigt ha ångest och om att våga prata om sitt eget mående.

    – Vissa saker jag säger här har jag nog inte sagt till mina närmsta vänner.

    Kapten Röd är artist och producent, heter Björn Nilsson, är 34 år och bor i Göteborg.

  • *** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***


    I det tjugoförsta avsnittet av podden pratar vi återigen om utmattningsdepression, utmattningssyndrom och utbrändhet. Gäst är världens kanske främsta expert på ämnet – seniorprofessor Marie Åsberg. I den här delen får du bland annat veta hur Marie själv gör för att undvika stress och vilka som är hennes bästa tips för att undvika att gå in i väggen.


    Vi pratar också om vilka behandlingar som är effektiva mot utmattningsdepression och utmattningssyndrom – svaret kommer att överraska dig. Dessutom fick vi en massa frågor från er lyssnare via Twitter, Marie svarar på dem allihopa i slutet av avsnittet!


    Hjälp till att hålla podden gratis och få tillgång till Dokument-serien på: http://patreon.com/sinnessjukt


    Köp Christians böcker och tavlor signerade här: https://vadardepression.se

    Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

    Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.