Episodes

 • En kortege af pansrede politibiler med kampklædte betjente på siden snor sig mellem palmealleér og enorme villaer. De samme villaer, der dannede scene for musikvideoer på MTV i 90'erne og 00'erne, hvor champagneflasker bruste og letpåklædte kvinder dansede. Betjentene nærmer sig døren til et palæ tilhørende P. Diddy, der fik populærkulturen til at se netop sådan ud. Bag den pæne facade af hvide jakkesæt, champagne og succes rammer anklagerne nu om voldtægter, seksuelt misbrug, drugging, sextrafficking og vold. Var vi blinde for, at den kultur vi hyldede i 90'erne i virkeligheden var giftig?
  Det svarer P3-vært Pelle Peter Jencel på i dagens Genstart.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 19/4.

 • Københavnere stopper måbende på cykelstien tirsdag morgen, da en røgsøjle stiger op over byens irrede tage. 400 år gammel kulturarv står i lys lue, og ilden tager alt med sig: kobbertag, spir og ældgamle arkiver. Mens civile trodser flammerne for at redde dyrebare malerier, ser historiker Anders Ravn Sørensen hjælpeløst til. Det sidste år er han dykket ned i Børsens lange historie for at skrive en jubilæumsbog. Genstart møder ham på Slotsholmen den dag, hvor bogens ramme ændres fuldstændigt, og spørger, hvad det er for en historie, der går tabt i flammerne.
  Vært: Simon Stefanski.
  Program publiceret i DR Lyd d. 18/4.

 • 300 missiler og droner bliver sendt i luften. Det er aldrig sket før, men lørdag nat sætter Iran gang i et direkte angreb mod Israel. Lige siden Irans præstestyre voksede ud af den islamiske revolution, har de to lande været dødsfjender. Iranske ledere har kaldt zionismen for en kræftknude, der skulle væk og skyggekrigen mellem de to stormagter har ulmet i årtier. Så hvorfor er det lige nu, at Iran tager det store skridt og risikerer en reel stormagtskrig? Forsker i Irans moderne historie, Rasmus Elling, fortæller om de to landes langstrakte fjendskab.
  Vært: Simon Stefanski.
  Program publiceret i DR Lyd d. 17/4.

 • Minkavlerne vil betales for mink, de aldrig har haft, for nedfrosne skind, de aldrig har solgt. For det særlige moondust skind, proteinfattige foder og hypotetiske avlstæver. Da minkerhvervet bliver lukket ned, estimerede man, at det havde krav på 19 milliarder kroner i erstatning. Men beløbet stiger milliard efter milliard, og i dag lyder statens regning på næsten 30 milliarder kroner. Da Zetlands journalist Theis Ehler Molin hører dét beløb, bliver han nysgerrig på, hvordan i alverden tallene kan blive ved med at stige. I dagens Genstart fortæller han hvordan minkavlerne har siddet med til bords i erstatningssagerne og stemt for at hæve erstatningerne. En ordning, som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, nu har sat foden ned overfor.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 16/4.

 • På dårligt engelsk fortæller tv-vært Mette Bluhme Rieck om et mirakuløst slankemiddel, der kan få dig til at tabe 19 kilo på få uger. Smilende forsikrer hun om kurens imponerende effekt, der bakkes op af utrolige før- og efterbilleder af hendes krop. Men hverken kroppen eller stemmen er Mettes, for hun har aldrig sagt ja til at medvirke i slankereklamen. Ligesom mange andre kendte danskere er hendes identitet blevet misbrugt i falske, manipulerede annoncer på Facebook i et gigantisk økonomisk scam. Reklamen bliver den første af mange annoncer med tv-værten, som ufrivilligt må se på, mens svindlerne gør hende til hovedperson i løgne og skandaler. I dagens Genstart fortæller Mette Bluhme Rieck, hvad der er på spil, når ens gode navn bliver brugt til at bedrage danskerne.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 15/4.

 • Country-musik brager ud over rodeoridning og en oppustelig hoppeborg. Fra kassen kan der snuppes en "nejer" - Danmarks Demokraternes pendant til en bajer og et iskoldt nej tak til en CO2-afgift på landbruget. Sidste lørdag afholder Inger Støjberg sit famøse rally i Randers. Og bare 100 km syd derfra - på helt samme dag - flager sportsfiskere og klimaaktivister på halv. De holder begravelse for Vejle Fjord. Sammen med mindeord og jordpåkastelse, runger klapsalverne, når der peges på landbrugets kvælstofudledning som fjordens drabsmand. Adskilt af bare en times kørsel repræsenterer de to arrangementer hvert sit verdenshjørne i tidens mest betændte politiske spørgsmål: forhandlingerne om en CO2-afgift. I dagens Genstart fortæller journalist og redaktør på Altinget, Andreas Arp, om den åndelige forbindelse han ser mellem de to poler.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 14/4

 • Med et fast blik kigger Beyoncé direkte på beskueren, mens hun rider på en hvid hest med det amerikanske flag i hånden. Coveret på hendes nye plade, Country Carter, signalerer, at superstjernen ikke er bange for noget eller nogen. Hun vil bringe de afroamerikanske rødder tilbage i countrymusikken og tage ejerskab over genren. Gang på gang har Beyoncé ramt noget, som millioner af mennesker kan samles om: Feminisme, borgerrettigheder, queer-sagen og nu: Genfødslen af den amerikanske drøm. Men sår hun egentlig nye træer, eller plukker hun bare modne frugter og profiterer på det, en masse andre har kæmpet for før hende? Det spørger Genstart musikformidler Naya Buric om i dagens Genstart.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 12/4.

 • Fregatten Iver Huidtfeldt er på mission i det Røde Hav - og i sin første direkte konfrontation med fjenden, nedkæmper skibet fire droner fra Houthi-bevægelsen. Et slag, der bliver udlagt som en sejr for fregatten. Men så begynder nedmediet Olfie at kradse i overfladen, og lige dér, bag den succesfulde mission, gemmer sig en anden fortælling. Da fregatten bliver angrebet, opstår der nemlig alvorlige problemer, og besætningen er i potentiel fare. I dagens Genstart fortæller journalist og stifter af Olfie, Peter Ernstved Rasmussen, om succeshistorien, der afslører en ulden kultur i forsvaret - og ender med en fyret forsvarschef.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 11/4.

 • Danskerne kan godt opgive drømmene om at arbejde mindre, for russerne går ikke hjem fra samlebåndet. Sådan slår statsminister Mette Frederiksen fast. Hun drømmer om en velfærdsstat, der er båret af pligtfølelse og høj arbejdsmoral. Her kan livet ikke altid være lystbetonet. Samtidigt vil statsministeren fjerne al kold kontrol i den varme velfærd. Styringsregimet skal falde og erstattes med... tillid. Men hvor er tilliden til velfærdsarbejderne, hvis DE vil arbejde mindre? Det spørger Genstart statsminister Mette Frederiksen om.
  Vært: Simon Stefanski.
  Program publiceret i DR Lyd d. 10/4.

 • Pludselig fylder de gaderne med pilespidse pupiller, blege indsunkne kinder og dybe mørke rander under øjnene. Flere unge i Ribe ligner krumryggede zombier. For deres blod pumper med receptpligtige stoffer som tramadol, morfin og oxycontin. Smertestillende stoffer der i 90'erne blev præsenteret som ufarlige og ikke-vanedannende. Men nu slår danske retsmedicinere fast: Opioiderne er det farligste rusmiddel i Danmark. I dagens Genstart fortæller journalist Sille Ugelvig om at rejse tilbage til sin hjemby, hvor flere af hendes gamle venner fortæller om en hverdag med misbrug, overdoser og dødsfald i vennegruppen.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 9/4.

 • En skærende, høj lyd rammer trommehinden som en syl og en dundrende hovedpine farer gennem kraniet. I mere end ti år er amerikanske diplomater, højtstående embedsmænd og agenter af uforklarlige årsager blevet ramt af de samme symptomer. Nogle så kraftigt, at de har udviklet varige mén. Symptomerne har fået navnet Havana-syndromet og selv efter mere end 100 tilfælde, ved ingen - hvem eller hvad - der står bag. I mere end fem år, har journalister nu endevendt mysteriet, og en ny kortlægning peger på, at den russiske efterretningstjeneste GRU trækker i trådene. I dagens Genstart fortæller Ruslandskorrespondent Matilde Kimer om de usynlige hjernevrids russiske forbindelse.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 8/4.

 • Ved en turkisgrøn pool en varm morgen i Khartoum, kan danske Yvonne Pedersen pludselig lugte krudt. Udsendt for Læger Uden Grænser bliver hun pludselig trukket ind i krydsilden, da et gammelt sår i Sudan bryder op. Endnu en gang slås magtfulde mænd om kontrollen over det forarmede land - og befolkningen fanges i midten. Når elefanter slås, er det græsset der lider. I dag er det nordøstafrikanske land hjemsøgt af hungersnød og lovløshed og situationen betegnes som én af de værste humanitære katastrofer i verden. Yvonne Pedersen fortæller i dagens Genstart om sine oplevelser fra krigens begyndelse og hvordan det er hjælpeløst at følge katastrofen på afstand.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 7/4.

 • De mest magtfulde mænd i Storbritanien kommer i den samme klub - og de vil ikke have kvinder med. I hjertet af London, skjult bag tykke, grå mure, ligger The Garrick Club. En 200 år gammel private-members club, der i sin lange historie, aldrig har tilladt kvinder på medlemslisten. Nu har den britiske avis The Guardian fundet den hemmelige liste og har valgt at afsløre samtlige navne. Siden har hoveder rullet. Højtstående medlemmer, der ellers prædiker diversitet, har efter mediestorme meldt sig ud, og sammen med DR korrespondent Tinne Hjersing Knudsen stiller vi spørgsmålet: Hvorfor vil The Garrick Club ikke have kvinder med i klubben?
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 5/4.

 • Vi bruger den som vækkeur, vejviser, i vores arbejde og til underholdning. Verden over er millioner af mennesker afhængige af deres iPhone og Apples lukkede økosystem. Men nu er techgiganten under alvorligt angreb fra USA og EU, hvor den bliver beskyldt for at udøve ulovlig monopollignende magt på smartphone-markedet. I mange år iscenesatte virksomheden sig ellers som den innovative rebel, der gik op imod store virksomheder som Microsoft og IBM. I dag spørger Genstart strategikonsulent, Jacob Holst Mouritzen, hvordan Apple blev så store, at deres forretning nu bliver opfattet som en trussel.
  Vært: Simon Stefanski.
  Program publiceret i DR Lyd d. 4/4.

 • I Amarillo,Texas vil man lukke vejene for gravide, der krydser statsgrænser for at abortere. Staten har allerede en af landets strammeste lovgivninger, når det gælder abort. Ligegyldigt om fostret er alvorligt syg, eller graviditeten skyldes voldtægt eller incest, må du ikke afbryde den. Nu kæmper kristne, konservative kræfter for at stramme reglerne yderligere. Lasse Engelbrecht har været på den texanske slette for at opleve abortmodstanden, som han mener, er en af de vildeste historier, han har dækket som korrespondent.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 3/4.

 • Da Sandie Hansens tvillinger er 6 år gamle, bliver de fjernet fra hendes hjem. Kommunen tvangsanbringer dem hos en plejefamilie, og for Sandie bliver det starten på en lang, hård kamp for at få dem tilbage. Undervejs mener hun, at kommunen overskrider tidsfrister og begår fejl i hendes sag. Efter halvandet år bliver familien genforenet. Nu viser en ny rundspørge, DR står bag, at kommunerne også selv mener, at de har svært ved at overholde sagsbehandlingsfrister, og eksperter frygter, at der bliver begået for mange fejl i kommunernes familieafdelinger. I dagens Genstart fortæller journalist Anna Munch Heydorn om Sandie Hansens vej tilbage til sine sønner - og om et presset kommunalt familiesystem.
  Program publiceret i DR Lyd d. 2/4.

 • Det første Mads Ellesøe hører, da han åbner sine øjne, er hans 7-årige datter, der råber "FAR!". Så mærker han, hvordan det bløder fra baghovedet. Han er faldet og har slået hovedet ned i badeværelsesgulvet. Et slag, der udvikler sig til at blive en langvarig hjernerystelse. Midt i sin kamp for at blive rask, oplever Mads, ligesom mange andre med længerevarende hjernerystelser, at blive overladt til sig selv uden meget hjælp fra det danske sundhedssystem. Pludselig opdager Mads Ellesøe, at der i USA virker til at være en helt anden tilgang til at behandle hjernerystelser. Så han rejser afsted i håb om at finde kuren mod hjernerystelser. Mens Genstart holder påskeferie, får du her første del af DR's nye podcastserie "Faldet - Mysteriet om de rystede hjerner."
  Program publiceret i DR Lyd d. 29/3.

 • Vladimir Putin har svært ved at finde en passende grimasse, da han 20 timer efter terrorangrebet i Moskva taler til sin befolkning. I mere end to år har han allieret sig med alle dem, der er vrede på Vesten og opfundet en strategisk vigtig historie om Vesten mod resten. Men den historie tager alvorlig skade, da Islamisk Stat i Khorasan tager ansvar for angrebet mod en koncertsal i Moskva fredag aften, hvor mindst 137 mennesker mister livet. Selvom ISIS-K tager det fulde ansvar, insisterer Putin stædigt på, at Ukraine og Vesten står bag. Genstart spørger udlandsredaktør på Weekendavisen Anna Libak, om Putin kan overbevise nogen som helst om det.
  Vært: Simon Stefanski.
  Program publiceret i DR Lyd d. 28/3.

 • Bløde kattekillinger, familiebilleder og politikere, der danser og joker. Det er ikke nyt, at politikere bruger sociale medier til at nå deres vælgere og vise, at trods deres magt, så er de markrelspisende mennesker ligesom os. Men nogle politikere er bedre til det end andre, og en ny stor undersøgelse viser, at de højreorienterede folkevalgte klart excellerer. De får flere likes og interagerer mere med deres følgere end deres venstreorienterede kollegaer. Likes, hvoraf nogle bliver omsat til stemmer - og et større nationalkonservativt greb om magten i Europa. I dagens Genstart fortæller forsker i politisk selviscenesættelse ved DIIS, Alberte Bové Rud, hvad det er, de højreorienterede politikere gør rigtigt, og som de venstreorienterede slet ikke forstår sig på.
  Vært: Anna Ingrisch.
  Program publiceret i DR Lyd d. 27/3.

 • Den evige frygt for overbefolkning nærmer sig sit klimaks og erstattes af en frygt med omvendt fortegn: Bliver vi alt for få, alt for hurtigt? Fra politikere i store dele af verden er budskabet nu klart: Vi skal have flere børn. Men historien har vist, at selvom stater er dygtige til at begrænse reproduktion, har ingen endnu fundet opskriften på det modsatte: At genskabe borgeres lyst til at sætte børn i verden. Professor i antropologi ved Københavns Universitet Ayo Wahlberg har i årevis beskæftiget sig med den skæbnesvangre dans mellem stat og individ om, hvornår, hvor mange og hvorfor børn sættes i verden. I dagens Genstart fortæller han om antropologernes bud på, hvorfor vi ikke vil have flere børn.
  Vært: Anna Ingrisch
  Program publiceret i DR Lyd d. 26/3.