Episodes

  • Fra sygesengen sender Joe Biden et brev til befolkningen, der åbner døren til Det Hvide Hus på klem for vicepræsident Kamala Harris. Efter en katastrofal debat, at have kaldt Zelenskyj for Putin og selv samme vicepræsident for Donald Trump, trækker han sig nu fra præsidentvalget i 11. time. Det amerikanske valg står nu ikke længere mellem to mænd i pensionsalderen, og alt tyder på, at det er den yngre kvinde med indvandrerforældre, der skal kæmpe mod Donald Trump om præsidentposten. I dagens Genstart taler vi med Sidsel Nyholm, udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad om Kamala Harris, og hvad der skal til, for at hun kan sætte sig i stolen på det ovale kontor.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 23/7.

  • En dyb indre ro, som forplanter sig i kroppen og sindet efter timers stilhed og intens meditation. Til sidst er der ikke andet end et roligt sind, der upåvirket betragter den virkelighed, der roligt bruser rundt som vind i trækronerne. Indtil der pludselig er noget helt andet. De fredfyldte omgivelser er farvet af utydelige hieroglyffer, velmenende meditationslærere er reptiler og medmennesker er androider. Virkeligheden er en anden. Uvirkelig. Og hvad er egentlig virkeligt? Der kan være en skyggeside ved den meditation, der egentlig skulle give sindsro. Genstart tager i dag med forfatter Niels Lyngsøe på et silent retreat, der sluttede i et tavst rum på en lukket psykiatrisk afdeling.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 22/7.

  • Flyttekasserne var uden bøvl pakket og læsset op i en trailer, men da sognepræst Hanne Henriksens søn drejer om hjørnet for at flytte og begynde studierne i storbyen, må hun kæmpe for, at han ikke ser hende hulke. Empty nest-symdrome er den tilstand, nogle forældre oplever, når deres børn flytter hjemmefra. Hanne Henriksens stod tilbage uden at vide, hvor hun skulle gå hen med sin sorg over, at det barn hun har passet på i årtier, flytter hjemmefra. Genstart i dag om det moderne forældreskab og om, hvorvidt sorgen ved afskeden er prisen, forældre betaler for et nært forhold til deres børn.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 21/7.

  • Han flytter sig fra sted til sted gennem tunneller under Gaza, gemmer sig blandt civile, og i mere end 30 år har han haft et israelsk sigtekorn på ryggen. I weekenden forsøgte Israel for 8. gang at få ram på Hamas-lederen Mohammed Deif. Landet sendte raketter ind over al-Mawasi-flygtningelejren i det sydlige Gaza. 90 civile mistede angiveligt livet, men ingen ved med sikkerhed om det lykkedes at ramme Mohammed Deif. I dagens Genstart fortæller mellemøstforsker Sune Haugbølle om manden, der bliver kaldt 'Katten', fordi han igen og igen undslipper de israelske attentater.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 19/7.

  • Vi monitorerer vores følelser som aldrig før - måler dem, snakker om dem, mærker efter. Hvis de er dårlige, eller verden rammer os hårdt, går vi i terapi eller til psykolog. Vi anerkender og konfronterer følelserne og søger hjælp til at håndtere dem. Men sådan har det ikke altid været. Engang skulle svære følelser og oplevelser hellere undertrykkes - pakkes væk. I dagens Genstart fortæller professor i følelseshistorie på Københavns Universitet Karen Vallgårda, hvordan vores syn på følelser former og forandrer vores samfund på både godt og ondt.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 18/7.

  • Han giver to, tre, fire stjerner, uploader billeder og skriver anmeldelser om den lidt langsomme betjening, indretningen og den lækre morgenmadstallerken. Under pseudonymet Christopher Vincent skriver Christy Kinahan tusindvis af anmeldelser på Google, men bag alter-egoet gemmer sig én af verdens mest hårdkogte narkobaroner. Christy Kinahan er eftersøgt for handel med narkotika, våben og mord, og de amerikanske myndigheder har sat en millionstor dusør på ham og hans familie. Gemmer der sig en lidt dumdristig boomer i den ukronede narkokonge, eller føler han sig så hævet over loven, at han er ligeglad med at afsløre sig selv? I dagens Genstart fortæller antropolog og kriminolog Henrik Vigh om Europas ukronede narkokonge og hans anmeldertrang.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 17/7.

  • Hjemmedyrkede grøntsager pibler op, og naboer og byliv er helt uden for rækkevidde. Den buldrende klimakrise gør det nærmest intuitivt rigtigt selv at stikke fingrene i jorden og leve af og i naturen. Men selvom solsortens sang giver ro i sjælen, så er den landlige idyl langt fra bæredygtig. Dét, er til gengæld den golde regnearksby, hvor vi lever i lag på lag, deler ressourcer og kun har få kvadratmeter til os selv. Men i højhusenes skygge smiler de færreste af os særligt længe. Så hvordan bor vi bedst i fremtiden, hvis både vi og kloden skal trives? Det fortæller journalist og arkitekt Ane Cortzen i dagens Genstart.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 16/7.

  • En kugle fra en riffel rammer den tidligere præsident på højre øre. Den er centimeter fra at kunne slå ham ihjel, men Donald Trump når i dækning. Secret Service-agenter forsøger at få ham væk fra podiet, men han stopper dem. Og så knytter han næven ud mod folkemængden, mens blodet løber ned af hans kind og danner ordene "Fight, fight, fight" med sin mund. Attentatforsøget bekræfter, at politisk vold er blevet mere velkomment i USA, det er manifestationen af et demokrati under angreb. Men dagens gæst DR's internationale korrespondent Steffen Kretz er ikke overrasket over angrebet mod Donald Trump.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 15/7.

  • Det var dem der opfandt spillet og det er her guldet har hjemme. Der er bare det, at det engelske fodboldlandshold ikke har vundet guld siden VM i 1966. Det er nu 58 år siden, og alle forsøg siden da har været enten pinlige eller skuffende. Igen og igen er de gået efter sejren, men hver evig eneste gang står de lamslåede tilbage som taberne. Nederlagene har været brutale - særligt for den britiske selvforståelse. Men nu lever håbet på ny. England er i EM-finalen, og endnu engang tror de i hvert fald selv på, at det er i aften, at guldet kommer hjem. Fodboldkommentator på TV2 og fan af engelsk fodbold Morten Bruun fortæller om den lange lidelseshistorie, der måske slutter her.
    Vært: Anna Ingrisch .
    Program publiceret i DR Lyd d. 14/7.

  • Tider er skiftet, nye politiske vinde er blæst gennem Europa, blå regeringer er blevet skiftet ud med røde og omvendt. Men i Storbritannien er det som om de omskiftelige vinde aldrig rigtigt har nået kysten. Det konservative parti har regeret næsten uafbrudt i årevis og sat sit uudslettelige præg på den engelske folkesjæl. Men efter 14 års politisk kaos med skiftende ministre, skandalesager og skærende kontraster mellem samfundets top og bund, led det Konservative parti i sidste uge et syngende nederlag til det røde Labour. Spørgsmålet er, om det blot er det gamle parti, der ligger i ruiner, eller om det er hele den konservative britiske sjæl, der er under forandring. Det reflekterer journalist på Dagbladet Information, Mathias Sindberg, over i dagens Genstart.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 12/7.

  • Den består stort set kun af vand, og er måske derfor let at afskrive som en ubetydelig skabning. Hvis goplen endelig er noget, så er den træls. En slimet sovs af vandmænd, der ødelægger sommerens badetur. En sviende smerte efter mødet med brandmandens tentakler. Og så er der dræbergoplen. En ny trussel i vores i forvejen skrøbelige hav. En invasiv art, der formerer sig i et væk, og æder alt på sin vej. Nu er den her og umulig at komme af med. Men goplen er også et helt enestående væsen i evolutionen. I dagens Genstart fortæller neurobiolog fra Københavns Universitet Sofie Katrine Dam Nielsen hvad vi kan lære om os selv, når vi studerer den.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 11/7.

  • Forklaringerne er mange. Joe Biden har døjet med en forkølelse, jetlag, det var bare en dårlig aften. Præsidentens inderkreds og loyale topfolk har fået utroligt travlt med at retfærdiggøre, hvorfor deres han snublede sig gennem et trafikuheld af en TV-debat mod hans udfordrer, Donald Trump. En ulykke, der fik alle til at diskutere, hvad alternativerne til den affældige Joe Biden er. Alle undtagen ham selv. Så nu er der udbrudt total panik hos Demokraterne, og måske afslører det en endnu dybere krise end en svag og aldrende præsident. Chefredaktør på Altinget Jakob Nielsen fortæller, hvorfor det stadig er Joe Biden, der er demokraternes kandidat til efterårets valg.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 10/7.

  • Det begynder med visionen om et smukt erhvervseventyr for Kronjyllands hovedstad, Randers. Nordic Waste skal være en bæredygtig virksomhed med arbejdspladser og innovation. Men så går mareridtet i gang. I en slags brutal slowmotion sætter tonsvis af giftig jord sig i bevægelse med retning mod den lokale landsby Ølst og den naturskønne Alling Å. Randers Kommune sætter alt ind for at afværge katastrofen. Men selvom den giftige jord bliver stoppet inden den ødelægger åløb og fjorden, skriver den sig ind i en række af uheld og uheldige historier, der igen og igen har ramt byen. Mads Otte, der er bysbarn og lokalreporter i Randers for TV2 Østjylland, udlægger hvad det er for en træls fortælling om en ellers stolt og smuk gammel by, som Nordic Waste nu igen har sat skub i.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 9/7.

  • I Hollywood vågner komapatienter med et spjæt og spørger forvirret, hvor de er. I virkeligheden tager det lang tid at vågne op fra koma. Der kan gå måneder, hvor patienten glider ind og ud af bevidsthed, og det værste er, at ens familie, læger og sygeplejersker ikke aner, at man er vågen. Det hedder skjult bevidsthed og betyder, at man er fængslet i sin egen krop i uger, måneder og år. Rikke Schmidt Kjærgaard er i dagens Genstart for at fortælle om, hvordan det føles at dø og ligge i koma med skjult bevidsthed.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 8/7.

  • Det er mere end to somre siden, at de russiske kampvogne trillede over frosne ukrainske marker. Den skriggule breaking-farve er langsomt blegnet lidt i solen, og nu må ukrainerne også dele vores opmærksomhed med krigen i Gaza. Men for ukrainerne står krigen på hver dag, og den er samtidig blevet hverdag. En hverdag, hvor livet, skolegangen og noget så basalt som sommerferien går videre. Og i den forsøger de unge ukrainere at finde en normalitet, der kan give dem en nutid og landet en fremtid. Genstart tager i dag med journalist Brita Kvist Hansen på besøg i de ukrainske skoler, og undersøger hvordan sommerferien er for de ukrainske børn.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 7/7.

  • Han står knivskarpt. Altid nyklippet og ulasteligt klædt. Sveder aldrig, hidser sig aldrig op, og han er heller ikke særlig sjov. Til gengæld har han taget franskmændene med storm. 28-årige Jordan Bardella har gjort politisk kometkarriere i højrefløjspartiet National Samling, og selv kalder Marine Le Pen ham for sin løveunge. Når franskmændene har sat deres kryds ved anden valgrunde på søndag, kan han vise sig at blive Frankrigs næste premierminister. Mens Macron holder fast i, at stemmerne på Bardella er en protest, kan Bardellas succes måske tvinge ham til at indse, at højrefløjen ikke længere er et komma i Frankrig - men et helt nyt kapitel. Stéphanie Surrugue, DRs internationale korrespondent, fortæller om den franske højrefløjs nye, polerede håb.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 5/7.

  • Han holder vagt, da et sammensurium af journalister, kendisser og hackere fejrer Julian Assanges 40 års fødselsdag på et landsted i England. Og han går lige ved siden af ham, da Assange møder op i High Court i London. Som livvagt og sikkerhedsansvarlig har Dan Sommer i en årrække været helt tæt på den sagnomspundne WikiLeaks-stifter og hans entourage. Og da Assange for nyligt erklærer sig skyldig i at have lækket hemmelige dokumenter, og efterfølgende lander i Australien som en fri mand, sætter det også en slags punktum for Dan. I dagens Genstart tager han os med ind i miljøet omkring Assange, hvor grænsen mellem helte og skurke kan være ganske sløret.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 4/7.

  • Fjordbunden er sort og livløs. Der lugter af rådne æg, og blade fra ålegræsset flyder rundt i havoverfladen. Det er tidligt på sommeren, men allerede nu kan professor Stiig Markager se alle tegnene på iltsvind fra sin sejlbåd i Isefjord. I 20 år har han igen og igen råbt op om, at vores hav er ved at dø. Og at årsagen er kvælstofudledning fra landbruget. Tirsdag i sidste uge landede så den grønne trepart, der er nået frem til en Co2-model for landbruget, og med sig har den også en gigantisk jordbrugsfond, der skal omkalfatre det danske landskab. Opdyrkede marker skal vige for ådale, enge og skov. Genstart spørger i dag Stiig Markager, om aftalen er svaret på det, han har efterlyst i 20 år. Og om vores farvande faktisk får luft igen.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 3/7.

  • Han er konspirationsteoretiker, vaccine-skeptiker, præsidentkandidat og så hedder han Kennedy til efternavn. Robert F. Kennedy Junior er ikke bange for at spille på sine familiære forbindelser til onklen John F. Kennedy, selvom familien tager afstand fra ham og hans kontroversielle konspirationer. Det er usandsynligt, at han bliver USA's næste præsident, men han er alligevel blevet en sten i skoen på det i forvejen kriseramte demokratiske parti. Genstart spørger lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet Kasper Grotle Rasmussen hvor stor stenen er, og hvorvidt Kennedy Jr. har tilsmudset et af de mest legendariske efternavne i amerikansk politik.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 2/7.

  • Han har slået et telt op i stuen, og han kan hverken tænde for lyset eller skylle ud i toilettet. Imens de fleste af os måske har prøvet at forestille os, hvordan tre dage i krise vil føles, så har Mikkel Vuorela, journalist ved Dagbladet Information, sat sig for at gennemleve det. Afsættet for hans eksperiment er selvfølgelig myndigheders anbefalinger om, at alle skal kunne klare sig selv i tre døgn, hvis Danmark for eksempel skulle blive udsat for et hybridangreb. I dagens Genstart besøger vi Mikkel i hans parallelle virkelighed for at finde ud af, hvordan det føles, hvis krisen rent faktisk rammer.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 1/7.