universitetet Podcasts

 • En av Europas starkaste litterära röster tystnade 2023. Anneli Dufva tecknar i denna essä från 2015 ett porträtt av Dubravka Ugrei. Hon som lämnade sitt land för att värna sin egen yttrandefrihet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 27/2 2015 som en del i en serie om yttrandefrihet efter terrordåden i Paris och Köpenhamn.

  I sin senaste bok, en essäsamling, betitlad Europe in Sepia skriver Dubravka Ugrešić i essän Manifesto.

  "En gång två zoner åtskilda av en rätt stadig mur så har Europa under loppet av 20 år blivit en kaotisk mega-marknad. Nu finns inga murar och inga koordinater heller; ingen vet var väst är, och inte öst heller".

  Hon, som själv beskriver sig som "en produkt av en socialistisk barndom, Jugoslaviens sönderfall, inbördeskrig, nya pass och brustna identiteter, exil och ett nytt liv i ett västeuropeiskt land".

  ”Dessa små på pålitliga fakta. Stämplarna i passet läggs på hög och förvandlas vid något tillfälle till otydbara linjer. Först då börjar de plötsligt rita upp en inre karta. En karta över det imaginära. Och först då beskriver de i detalj den där omätbara upplevelsen av exilen. Ja, exilen är som en mardröm.”

  Jag har, i min tur, beskrivit henne som att allt hon skriver är färgat av hennes fria hjärnas tolkning av ett Europa format både av krig och sina filosofer.

  För i Dubravka Ugrešić böcker, både romaner och essäer, rör man sig nämligen i Europa, mellan platser. Hon iakttar detaljer på dessa platser- små händelser eller fenomen som tillsammans skapar en lika galghumoristisk som vemodig ton. Hon är pessimist. Kanske bliven med tiden, men hon är det.

  I en annan essä i samma bok står hon och röker på en balkong i Bulgariens huvudstad Sofia, i vad hon beskriver som ett typiskt öst-europeiskt hyreshusområde, där hon är på besök hos en bekant. På balkongen intill får hon syn på en märklig ståltråds-grunka. Hon frågar vad det är och vännen svarar att "Det är min påhittige granne, han jagar duvor med den". Hon frågar vad han ska med duvor till, varpå vännen lakoniskt säger: "Du vet, det är många människor som kämpar här..."

  Hon skriver sedan att hon själv under de år som gått sedan den händelsen blivit betydligt mer pris- och krismedveten, att hon till och med köpt ett antal burkar med kondenserad mjölk. Holländsk kondenserad mjölk. Burkarna är på alla sätt utom ett identiska med dem som i Sovjet kallades zguschenska.

  Skillnaden är att de holländska har ett bäst före-datum

  Och jag kan se henne framför mig, där hon bär hem matkassarna till sin lägenhet i Amsterdam. Jag har nämligen varit där två gånger, för att intervjua henne. Hon bor i ett stort vitt 60-talshus med långa, långa loftgångar, på en gata där det finns både en polisstation och en moské.

  När inbördeskriget i det forna Jugoslavien bröt ut 1991 tog Dubravka Ugrešić stark ställning emot kriget och emot nationalismen. Hon blev då kallad både för förrädare och häxa. Efter en rad offentliga påhopp lämnade hon Kroatien 1993, eftersom hon inte kunde "anpassa sig till den ständiga terrorn och lögnaktigheten i såväl offentligheten, som politiken, kulturen och vardagslivet".

  Livet blev motbjudande när allt var så nedsmutsat  av hat och nationalism och sen blev jag utsedd till en allmänhetens fiende, jag blev utfryst av både mina grannar, vänner och kolleger, sade hon när jag träffade henne år 2004.

  Dubravka Ugrešić hamnade först, sedan hon lämnat sitt hemland, i Berlin, vilket också är den stad som spelar en sorts huvudroll i hennes roman Den ovillkorliga kapitulationens museum. I den är det är 90-tal, det är exil, det är fragment av liv och närbilder på ting som bärare av både minne och tid.

  Något som återkommer även i nästa roman Smärtans ministerium, som däremot utspelar sig i den stad där hon kom att bli kvar, Amsterdam.

  Ett Amsterdam dit bokens huvudperson Tanja kommer för att undervisa i serbokroatiska på universitetet.

  Serbokroatiska, som sen Jugoslaviens upplösning inte längre finns som ett officiellt språk, eleverna också de en grupp forna jugoslaver som nu ska definiera sig både i förhållande till det gamla landets nya länder och förhålla sig till det för dem främmande land där de råkat hamna.

  Och staden Amsterdam, som en plats för glömskan, som Dubravka Ugrešićsäger, där minnena skingras. En skör, drunknande miniatyrstad, byggd på sand - som gjord för att se igenom och för att försvinna i, tänker jag.

  Och när jag besöker henne nästa gång, år 2010, då är det vi istället talar mest om hennes nya hemland Nederländerna och den politiska förändring landet befinner sig i. Då har både filmaren Theo van Gogh och professorn Pim Fourteyn mördats och parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali lämnat landet.  De var alla tre islamkritiska, offentliga personer som genom sina öden kom att bli symbolgestalter, vilka i någon mening legitimerade den islamkritiska hållning som vuxit sig allt starkare i det tidigare så öppna Nederländerna.

  2010 hade Nederländerna därför istället fått en invandringspolitik som var en av de hårdaste i Europa. Bland annat med svåra både språk- och kulturtester för de invandrade. Och Geert Wilders främlingsfientliga Frihetsparti hade blivit tredje största parti i parlamentet.

  Hans teser är enkla, säger hon. Holland ska belöna hårt arbetande människor, stoppa immigrationen, stoppa islam som till skillnad från kristendom är en farlig religion enligt honom. Allt framfört med billig känslomässig retorik, menar Dubravka Ugrešić.

  ”Jag jämrade mig över något lösryckt fragment, en tillfällig melodi som klingade i mitt öra. Ett ansikte som plötsligt visade sig i mörkret. Ett ljud, en ton, en vers, en slogan, en doft en scen.”

  Dubravka Ugrešić talade vidare om den polarisering, den uppdelning i "vi" och "dem",  som alltid funnits, som handlade om judarna på 30-talet och som handlade om muslimerna, då 2010. Behovet dock detsamma - att peka ut den andre.

  Nu, år 2015, vet vi att läget hårdnat ytterligare. Att muslimerna fortsatt är utsatta som grupp, men att nu även de judiska grupperna står inför en ny våg av antisemitism.

  Och i yttrandefrihetens namn - det här är Dubravka Ugrešić - hon som själv flytt sitt land för att värna sin egen yttrandefrihet, hon fortsätter också att tycka att man inte behöver vara politiskt korrekt.

  I essän "Code" i Europe in sepia skriver hon "om den politiska korrekthetens regler hindrar oss från att använda etnicitet, nationalitet, ras, kön eller andra typer av skillnader - alla lika opålitliga i vilket fall som helst - men vi ändå vill ha något att falla tillbaka på, så finns alltid koden." Koden, som hon menar är de skrivna eller oskrivna regler som styr vårt beteende inom olika grupper.

  Hon tror helt enkelt inte på en uppdelning av människor, på en indelning i grupper - därav hennes kritik av mångkulturtanken. Hon menar att den kan bli omvänt rasistisk genom att den förstärker idéen om "den andre" och snarare hindrar integrationen.

  Ja, hon sade det 2010. Hon kanske skulle säga något annat nu - antagligen skulle hon det, eftersom hon är den hon är.

  Jag söker på youtube och jag hittar ett föredrag hon höll i Boston hösten 2013, där hon från en person i publiken får frågan hur hon ser på demokratin Europa.

  Hon svarar långt och vindlande och hon säger att människor är rädda och tysta och att de inte vet hur de ska positionera sig idag, eftersom postionerna är så låsta. Om du som kroat är emot EU, då hamnar du ofrivilligt på samma sida som nationalister och fascister. Det är så lätt att bli etiketterad och så svårt att hitta alternativ.

  Begrepp som demokrati och stat börjar lika malätna flaggor, säger hon, men en typisk drastisk Dubravka Ugrešić-formulering.

  För Dubravka Ugrešić utmanar med sina tvära kast mellan högt och lågt, åsikter och fakta. Och mellan litterära och filosofiska referenser finns också läppstiften, den rumänske taxichauffören i London, gamla amerikanska filmer...

  Det är det som gör henne så intressant.

  Och jag skulle vilja sluta med ett citat. Författaren Steve-Sem Sandberg beskrev Dubravka Ugrešić så här,  2004:

  –Det finns ingen författare jag läst de senaste decennierna som så uppriktigt och så känsligt och smärtfyllt och så gripande tagit pulsen på vår egen samtid.

  Anneli Dufva

 • Frågorna inför första dagen på jobbet kan vara många och steget från universitetet till yrkeslivet långt men för att göra det lite enklare har Evelina bjudit två jurister på byrån, Louise och Tobias, och bett dem svara på vanliga frågor som kan uppkomma inför att man ska ge sig ut i arbetslivet och göra sin första dag på jobbet, bland annat om det är väldigt hierarkiskt, vad ska man ha på sig och om man hinner med kaffepauser? Det och mycket mer får du svar på i detta avsnitt.

 • En högerextrem podd skissar scenariot för en kupp i Sverige. Hör vad som förenar vaccinmotståndare, Bolsonaros bloggare, Trump och en tysk prins.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Konflikt gör en resa genom kuppmakarnas mylla. Missnöjet med covid-restriktioner, höjda bensinskatter, vaccineringarna och migrationspolitik har blandats till en farlig coctail som exploderat på sina håll. Senast i Brasilien där vi följer Bolsonaros bloggare som uppmanade till en stormning av parlamentet redan i december.

  Så ska beväpnade män avsätta riksdagen

  Men de där tankarna bubblar inte bara på andra sidan Atlanten. I Tyskland träffar vi en grävande journalist och en lokalpolitiker som avslöjade en prins statskupps-plan mitt i hjärtat av Europa.

  Och här i Sverige hittar vi en högerextrem podd där säger sig dagdrömma och i detalj beskriver vad som krävs för en lyckad kupp här. Beväpnade män ska fängsla ett 100-tal samhällsviktiga personer och sätta dom i slutförvar. Vad är det som gör att människor inte längre tror på demokratin och hur långt är de egentligen beredda att gå?

  Medverkande: André Burkhardt, kristdemokratisk fritidspolitiker i Bad Lobenstein i Tyskland, Peter Hagen, journalist på tidningen Ostthüringer Zeitung, Rebecca Pates, professor politisk teori vid universitetet i Leipzig, youtubaren Oswaldo Eustaquio som brukar kallas Bolsonaros bloggare, Lawrence Rosenthal, forskare vid Berkley universitetet i USA med fokus på högerextrema, Jonathan Lehman, analytiker på stiftelsen Expo, Lennart Mattikainen, programledare och fritidspolitiker för Alternativ för Sverige, AfS.


  Programledare: Lotten Collin
  [email protected]
  Producent och reporter: Ulrika Bergqvist
  [email protected]
  Reportar: Caroline Salzinger och Tilda Johansson
  Tekniker: Lisa Abrahamsson

 • I årets första avsnitt har vi bjudit in vår studentpanel bestående av Andrea, Veronica och Martin. De delar med sig av sina erfarenheter från att studera på juristprogrammet och berättar bland annat vad de önskar att de hade vetat under inledningen av sina studier. De svarar på frågor om vad man ska tänka på inför en tenta, om de föredrar att studera hemma eller på universitetet, hur man undviker betyghets och om man måste engagera sig i något vid sidan av studierna.

 • .

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  عاشت هيشو رشيد في السويد لمدة 24 عاماً، ودرست في اختصاص الموارد البشرية في جامعة لوند، والآن تعمل كمديرة في منزل لرعاية الكبار في السن في بلدية كريستيانستاد.

  بدأت هيشو بالعمل في مجال الديكورات والتصاميم الداخلية كهواية، ثم تحولت هذه الهواية الى عمل، وأصبحت هيشو واحدة من أكبر خمس مؤثرين في السويد.. هيشو لديها حالياً نحو 300 ألف متابع على وسائل التواصل الاجتماعي، وستخبرنا في هذه الحلقة عن اهم النصائح التي تسعى لإيصالها لمُتابعيها فيما يتعلق بديكورات المنازل الداخلية.

  تقول هيشو رشيد: مدخل المنزل هو اهم مكان يجب التركيز عليه.. يجب ألا يوحي بالفوضى، لأنه المكان الذي يعطي الانطباع الاول للزوار عن منازلنا.. والنظافة هي ديكور بحد ذاته.

   

  SVENSK TEXT

  Hasho är en av Sveriges största influensers inom inredning

  Hasho Rashid är en av Sveriges större influensers inom heminredning. Nu möter du henne i Arabisk talkshow

  Hasho Rashid har bott i Sverige i 24 år. Hon har studerat HR på universitetet i Lund och arbetar som enhetschef på Kristianstad kommun. Men på fritiden är hon, med över 300 000 följare på instagram, av Sveriges fem största influensers inom inredning, allt enligt tidningen Resumé. Nu berättar ger hon oss sina bästa inredningstips

  -Hallen är det viktigaste rummet i huset. Det är där man får känslan av huset. Sedan är det viktigt att huset är rent, det är en viktig del av inredningen, säger hon

 • Ja även detta opinionsbildningspris sjunger ju på sista vers...

  Donald Trump:

  "Du måste förstå, David - och jag förklarar detta för henne också, jag förklarar för vem som helst, jag var under belägring av den falska Rysslands-, Rysslands-, Rysslandsutredningen och Mueller-bluffen och alla dessa saker. Jag var under belägring och jag måste slå tillbaka. Så vissa människor skulle säga, wow, varför bråkar han alltid? Jo, du måste kämpa annars skulle du göra det – jag sparkade Comey, jag blev av med McCabe och alla dessa människor som var så hemska att jag menar bara hemskt för vårt land och många av dem och många andra, och slog Deep State.

  Jag kämpar mot Deep State och vinner. Du kan inte bara vara en riktig, jag tycker att jag är en väldigt trevlig person men om vi ska vinna måste vi vara tuffa och vi måste slå tillbaka. Och återigen var jag under belägring och jag förklarade att för folk så fort jag förklarade det så håller de alltid med. Och illegal belägring. Det kom precis ut i Twitter-filer att situationen i Ryssland var en total bluff. Vi visste det ändå, men det var en total bluff och nu erkänner de det alla och de borde ärligt talat ge tillbaka sina Pulitzer Awards.

  De fick Pulitzer-priset för att rapportera om Ryssland och rapporteringen var exakt de falska nyhetsmedierna och Washington Post och New York Times och rapporteringen om Ryssland var faktiskt helt fel. Det var precis tvärtom. Och de borde lämna tillbaka dem och vi är faktiskt i en rättstvist med Pulitzer Foundation om det eftersom vi tycker att det är löjligt att de ger Pulitzerpriset till människor, de har fel, och nu är det allt de har fel. Så låt oss se vad som händer. För att de tappade mycket trovärdighet, Pulitzer.

  Så det är, jag menar, i grund och botten måste du slå tillbaka och när du slår tillbaka, vill jag slåss för att vinna, jag vill vinna för landet, jag vill vinna för folket och jag kunde se att Kellyanne sa att han var t väldigt trevligt men jag vill inte vara snäll. Det här är människor som är ligister. De är väldigt sjuka och väldigt dåliga människor och om jag slår tillbaka så låter du inte så trevlig som du borde men vi vinner alla tillsammans. Make America Great Again"

  - Pulitzerpriset är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA för prestationer inom tryckt journalistik, onlinejournalistik, litteratur, dramatik och musikalisk komposition. Det instiftades 1917 till minne av journalisten och tidningsmannen Joseph Pulitzer, som hade gjort sig förmögen som tidningsutgivare. Priset administreras av Columbia University.

  Priset delas ut årligen i 21 olika kategorier, bland andra undersökande journalistik, kritik, historia och fotografi.

  101 Nobelpristagare har varit knutna till universitetet som studenter, lärare eller personal. Columbia är en av de fjorton grundmedlemmarna i Association of American Universities och var den första skolan i USA att bevilja titeln M.D. (Med. dr). Noterbara alumner och tidigare studenter vid universitetet och vid dess föregångare, King's College, inkluderar fem amerikanska grundlagsfäder, nio domare i USA:s högsta domstol, 20 nu levande miljardärer, 28 Oscarsvinnare och 29 statschefer, däribland tre amerikanska presidenter - Franklin Delano Roosevelt, Theodore Roosevelt, Barack Obama.

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Ja även detta opinionsbildningspris sjunger ju på sista vers... Donald Trump: "Du måste förstå, David - och jag förklarar detta för henne också, jag förklarar för vem som helst, jag var under belägring av den falska Rysslands-, Rysslands-, Rysslandsutredningen och Mueller-bluffen och alla dessa saker. Jag var under belägring och jag måste slå tillbaka. Så vissa människor skulle säga, wow, varför bråkar han alltid? Jo, du måste kämpa annars skulle du göra det – jag sparkade Comey, jag blev av med McCabe och alla dessa människor som var så hemska att jag menar bara hemskt för vårt land och många av dem och många andra, och slog Deep State. Jag kämpar mot Deep State och vinner. Du kan inte bara vara en riktig, jag tycker att jag är en väldigt trevlig person men om vi ska vinna måste vi vara tuffa och vi måste slå tillbaka. Och återigen var jag under belägring och jag förklarade att för folk så fort jag förklarade det så håller de alltid med. Och illegal belägring. Det kom precis ut i Twitter-filer att situationen i Ryssland var en total bluff. Vi visste det ändå, men det var en total bluff och nu erkänner de det alla och de borde ärligt talat ge tillbaka sina Pulitzer Awards. De fick Pulitzer-priset för att rapportera om Ryssland och rapporteringen var exakt de falska nyhetsmedierna och Washington Post och New York Times och rapporteringen om Ryssland var faktiskt helt fel. Det var precis tvärtom. Och de borde lämna tillbaka dem och vi är faktiskt i en rättstvist med Pulitzer Foundation om det eftersom vi tycker att det är löjligt att de ger Pulitzerpriset till människor, de har fel, och nu är det allt de har fel. Så låt oss se vad som händer. För att de tappade mycket trovärdighet, Pulitzer. Så det är, jag menar, i grund och botten måste du slå tillbaka och när du slår tillbaka, vill jag slåss för att vinna, jag vill vinna för landet, jag vill vinna för folket och jag kunde se att Kellyanne sa att han var t väldigt trevligt men jag vill inte vara snäll. Det här är människor som är ligister. De är väldigt sjuka och väldigt dåliga människor och om jag slår tillbaka så låter du inte så trevlig som du borde men vi vinner alla tillsammans. Make America Great Again" - Pulitzerpriset är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA för prestationer inom tryckt journalistik, onlinejournalistik, litteratur, dramatik och musikalisk komposition. Det instiftades 1917 till minne av journalisten och tidningsmannen Joseph Pulitzer, som hade gjort sig förmögen som tidningsutgivare. Priset administreras av Columbia University. Priset delas ut årligen i 21 olika kategorier, bland andra undersökande journalistik, kritik, historia och fotografi. 101 Nobelpristagare har varit knutna till universitetet som studenter, lärare eller personal. Columbia är en av de fjorton grundmedlemmarna i Association of American Universities och var den första skolan i USA att bevilja titeln M.D. (Med. dr). Noterbara alumner och tidigare studenter vid universitetet och vid dess föregångare, King's College, inkluderar fem amerikanska grundlagsfäder, nio domare i USA:s högsta domstol, 20 nu levande miljardärer, 28 Oscarsvinnare och 29 statschefer, däribland tre amerikanska presidenter - Franklin Delano Roosevelt, Theodore Roosevelt, Barack Obama. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne:
  – Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme.

  Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.

  Valrossen Freya skapar uppståndelse

  Jag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina.
  – Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon.

  Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne. 

  Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias “valrossexpert” och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen. 

  – Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.

  Valrossen Freya ses som ett samhällsproblem

  Badgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret.
  – Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.

  Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp.

  Medverkande:
  Magnus Sandberg, boende på Smögen
  Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge
  Carina Westersund, boende i Strömstad
  Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad
  Olav Dövik, kriminalreporter på NRK
  Tone Fiskeseth, boende i Oslo
  Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina
  Thea och Osmun, skolelever i Moss
  Astri Tonian, konstnär och skulptör

  Dokumentären är gjord 2022.

  En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund
  Producent: Sofia Kottorp
  Slutmix: Olle Sjöström

 • James Dale Richie var inte bara en duktig student, han excellerade även inom sport. Han var en stor talang inom både amerikansk fotboll och basket. James var på väg att lyckas i livet - men ödet ville annorlunda. Han hoppade av universitetet efter en termin och började involvera sig i droghandel.

  15 år senare hade han givit upp sitt gamla liv och flyttat till en annan delstat. Det verkade som att James var på väg att hamna på rätt köl igen. Men så blev det inte.

  KÄLLOR MANUS:

  Anderson, B. & Theriault Boots, M.  2016. 'I've ruined my life': Suspect in officer shooting was East High grad with criminal record www.Adn.com (Hämtad: 2022-12-19).

  Posting Management. 2022. The Midnight Sun Killer: Terror of Anchorage https://thecasualcriminalist.com/podcasts/the-midnight-sun-killer-terror-of-anchorage/ (Hämtad: 2022-12-19).

  Theriault Boots, M. 2016. Anchorage officer wounded in shooting is recovering, police say i Alaska Dispatch News

  Zak, A. 2017. Man who died in shootout with Anchorage officers last year was a serial killer, police say i Alaska Dispatch News

 • James Dale Richie var inte bara en duktig student, han excellerade även inom sport. Han var en stor talang inom både amerikansk fotboll och basket. James var på väg att lyckas i livet - men ödet ville annorlunda. Han hoppade av universitetet efter en termin och började involvera sig i droghandel. 15 år senare hade han givit upp sitt gamla liv och flyttat till en annan delstat. Det verkade som att James var på väg att hamna på rätt köl igen. Men så blev det inte. KÄLLOR MANUS: Anderson, B. & Theriault Boots, M.  2016. 'I've ruined my life': Suspect in officer shooting was East High grad with criminal record www.Adn.com (Hämtad: 2022-12-19). Posting Management. 2022. The Midnight Sun Killer: Terror of Anchorage https://thecasualcriminalist.com/podcasts/the-midnight-sun-killer-terror-of-anchorage/ (Hämtad: 2022-12-19). Theriault Boots, M. 2016. Anchorage officer wounded in shooting is recovering, police say i Alaska Dispatch News Zak, A. 2017. Man who died in shootout with Anchorage officers last year was a serial killer, police say i Alaska Dispatch News

 • Fanny Forsberg Lundell, professor i Franska och verksam vid Stockholms universitet, har tagit ställning i den debatt som rör politiseringen av svenska universitet.

  Adam och Fanny har pratat om vad som händer när ideologi och politik letar sig in på universitetet, vad akademisk frihet faktiskt innebär i praktiken och på vilket sätt den högre utbildningen kan påverkas negativt om studenter och forskare tvingas ta politisk ställning.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi sammanfattar veckan som gått och reflekterar över clickbait-artiklar samt fortsätter prata fusk och lösningar. Vi tittar på lite goda exempel på hur chatGPT kan användas. Och kanske kommer det att komma en fortsättning....  

  Länkar som nämns: 

  Inslag SVT Småland Vetenskapsradion fördjupning GPT-2 Output Detector Demo ChatGPT History

  "Teknik i Akademi" är en pod som drivs av Johan Leitet och Fredrik Ahlgren.

  Johan Leitet är Universitetsadjunkt och programansvarig för Webbprogrammerare

  Fredrik Ahlgren är Universitetslektor och forskar inom IoT och undervisar på ingenjörsprogrammen

  Du hittar podden där poddar finns eller via vår anchor-sida.

  Fortsätt diskussionen på vår discordserver

 • Barbara har fått Hong Konginfluensan. En pandemi som härjarunder slutet av 1960-talet.

  Hon är sjuk, orkar inte ta hand om sig själv. Dessutom är risken att hon smittar ner hela sin klass - ja, kanske hela universitetet. Det är nog ändå bättre att hennes mamma kommer och hämtar hem henne. Det är ju snart jul ändå.

  Men med facit i hand - hade det kanske ändå varit bättre om Barbara härdat ut influensan på sitt korridorsrum på universitetet?

  KÄLLOR:

  thecinemaholic.com/barbara-mackle-kidnapping-where-is-gary-krist-now-is-ruth-eisemann-schier-dead-or-alive, skriven av Sounak Sengupta 2022-09-22 (hämtad 2022-11-03)

  allthatsinteresting.com/barbara-mackle, skriven av Kara Goldfarb 2018-07-12 (hämtad 2022-11-03)

  crimemagazine.com/buried-alive-kidnapping-barbara-jane-mackle-1968, skriven 2012-12-17 (hämtad 2022-11-03)

  thevintagenews.com/2018/05/09/barbara-jane-mackle, skriven Barbara Stepko, 2018-05-09 (hämtad 2022-11-03)

  .coastalbreezenews.com/columnists/coastal_history/the-daring-kidnapping-of-barbara-mackle (3 delar), skriven av Craig Woodward 2020-01-16 (hämtad 2022-11-03)

 • Barbara har fått Hong Konginfluensan. En pandemi som härjarunder slutet av 1960-talet. Hon är sjuk, orkar inte ta hand om sig själv. Dessutom är risken att hon smittar ner hela sin klass - ja, kanske hela universitetet. Det är nog ändå bättre att hennes mamma kommer och hämtar hem henne. Det är ju snart jul ändå. Men med facit i hand - hade det kanske ändå varit bättre om Barbara härdat ut influensan på sitt korridorsrum på universitetet? KÄLLOR: thecinemaholic.com/barbara-mackle-kidnapping-where-is-gary-krist-now-is-ruth-eisemann-schier-dead-or-alive, skriven av Sounak Sengupta 2022-09-22 (hämtad 2022-11-03) allthatsinteresting.com/barbara-mackle, skriven av Kara Goldfarb 2018-07-12 (hämtad 2022-11-03) crimemagazine.com/buried-alive-kidnapping-barbara-jane-mackle-1968, skriven 2012-12-17 (hämtad 2022-11-03) thevintagenews.com/2018/05/09/barbara-jane-mackle, skriven Barbara Stepko, 2018-05-09 (hämtad 2022-11-03) .coastalbreezenews.com/columnists/coastal_history/the-daring-kidnapping-of-barbara-mackle (3 delar), skriven av Craig Woodward 2020-01-16 (hämtad 2022-11-03)

 • Jalle, Krys och Ull har beslutat sig för att hjälpa Dr Grete Stenger att undersöka varför hennes patient Aksel Bjare inte dykt upp på de senaste återbesöken.

  När de undersöker Aksels lägenhet finner de inte honom, men spåret ledare vidare mot de lite finare kvarteren kring universitetet och Herr Bjares arbetsplats Institutionen för kust- och sjöfartsfrågor.

  Vi spelar Odd Soot och äventyret Patienten.

  Spelare är Eric som författaren Krys Knudsen, Christopher som agenten Ull Poppe och Micke som den kriminelle Jalle Fleger.

  Spelledare är Jörgen Niemi som även gjort produktionen.

  Musiken och ljudeffekterna i avsnittet är hämtade från Pixabay.

  Författaren till Odd Soot är Clarence Redd och är publicerat via Frostbyte books, som har varit vänliga, att utöver digitala dokument även skickat den fysiska boken till oss.